Fler drabbade i historiskt få konkurser

moneyAntalet konkurser i näringslivet ökade med 10 procent under 2012 jämfört med 2011. Reklambyråerna klarar sig sämre än snittet – för dem ökade konkurserna med 26 procent. Men grafisk bransch minskade till en historisk låg nivå med 33 konkurser vilket är en minskning med 18 procent jämför med året innan. Detta visar färska siffror från bland annat UC och Tillväxtanalys. (Alla diagram finns här)

Jämfört med övriga näringslivet så är det alltså få konkurser i branschen. Hur mycket ”hjälp” branschen har av de momspengar man har fått tillbaka är svårt att säga, men att det är en bidragande orsak till det låga antalet konkurser är tämligen säkert. Branschen präglas också av många samgåenden, uppköp och nedläggningar – allt för att klara av den pågående strukturomvandlingen som till stor del drivs av kommunikationsbranschens digitalisering.

Fler personer drabbades under 2012

Antalet personer på de 33 konkursade bolagen i grafisk bransch ökade dock med hela 45 procent till 261 personer. Men jämfört med tidigare år är det fortfarande en relativt låg siffra. År 2009 var motsvarande siffra 770 personer i 62 konkurser. (Historiken för år 1994-2012)

Color Print i Borlänge (45 anställda), Carl Svanberg bokbinderi (25) och Knappen (12) är några av de mer omtalade konkurserna under året. Colorprints verksamhet hamnade i Danmark hos Stibo, Elanders köpte maskinerna i Carl Svanbergs konkursbo och Strokirk-Landströms tog över en del av Knappen.

Nord-Emballage och Zäta Förpackning med drygt 50 anställda köptes av det holländska bolaget Holding Hills och en stor del av personalen fick fortsatt anställning.

Förlag och reklambyråer

Förlagsbranschen har en svag, men ökande, trend i antal konkurser – antalet företag som gick i konkurs var 29 stycken under 2012.

Reklambyråkonkurserna ökar desto mer – med 26 procent – och byråerna hade alltså ett tufft 2012 med fler konkurser än 2009.

I kommunikationsbranschen som helhet – om man tittar på SCBs indelning (grafisk bransch ingår inte i den gruppen) så ökar konkurserna med sju procent vilket alltså är mindre än genomsnittet i näringslivet på tio procent.

Alla diagram (inklusive Powerpoint) med aktuella siffror finns under avdelningen fördjupning.

Detta är en fossilfri transport

Postnord leverans 1800
Ämnen i artikeln: Postnord

Branschöverenskommelse definierar konceptet – ska eliminera otydliga och missvisande miljöpåståenden.

Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Postnord först med Svanenmärkta e-handelstransporter

Postnord svanen
Ämnen i artikeln: Postnord
Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Pressbyråns affischer blev viral succé

Pressbyran Kanelkampanj 2023 1800

Pressbyråns senaste kampanj för kanelbullens dag blev en total succé. Först stals affischer på stan – nu säljs en kollektion på auktion.

Resumé skrev i förra veckan om kampanjen som ”utsatts för stöldvåg”.  Byrån Åkestam Holst hade gjort en pastisch av fransk parfymreklam och det gillades av passerande som helt enkelt tog med sig affischerna hem.

– Responsen har varit fantastisk, även med Pressbyrå-mått mätt. Många kunder har hört av sig och efterfrågat materialet eller de digitala filerna för att kunna skriva ut själva. Att våra utomhusaffischer är så här heta är ovanligt även för oss, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige till Resumé.

Säljs på Tradera

Nu säljs de fyra motiven på Tradera – tryckta exklusivt och inramade för att kunna hängas upp på väggen direkt. Pengarna från det vinnande budet doneras till Håll Sverige Rent.

Du hittar auktionen här.

Tomma ramar pa tunnelbanan 1800
Tomma ramar i rulltrapporna. Bild: Pressbyrån
redaktionen@branschkoll.se

Plockmatic anställer marknadschef

John Elliot 20230926 135851987 iOS 1800
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har utsett John Elliot att ansvara för koncernens marknadsföring.

Rekryteringen sker i en viktig fas för företaget som fortsätter att expandera globalt, skriver man i ett pressmeddelande.

John Elliot har över 17 års erfarenhet av B2B-marknadsföring och kommer senast från en roll som marknadschef på 3nine AB.

– Jag ser fram emot att bidra till företagets globala expansion och stärka dess varierade varumärkesportfölj, säger John Elliot.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Visual Art tecknar avtal med Alko för digitala skärmar i butik

Visual art 1800
Ämnen i artikeln: Visual Art

Visual Art har ingått ett avtal med Alko, den finska statsägda alkoholförsäljaren, för att modernisera och förbättra företagets digitala medienätverk i butikerna. Avtalet, som har ett årligt värde på cirka 150 000 euro, kommer att se Visual Art konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland.

– På bara fyra veckor kunde vi konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland till Signage Player, säger Andreas Ström, Chief Revenue Officer på Visual Art Group i ett pressmeddelande.

Visual Art kommer att hantera underhållet av det digitala medienätverket och vidareutveckla mjukvaruplattformen Signage Player, medan Fite (som man vann upphandlingen tillsammans med) tar ansvar för utrustningsunderhåll och nya skärminstallationer.

Ämnen i artikeln: Visual Art
redaktionen@branschkoll.se

Zetadisplay förvärvar österrikiska Peakmedia

Malmö-baserade Zetadisplay har köpt Peakmedia, ett framstående digital signage-företag i Österrike. Affären, som finansieras genom Zetadisplays befintliga lånefaciliteter, syftar till att stärka företagets närvaro i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz).

Zetadisplays vd, Per Mandorf, framhåller att förvärvet kompletterar företagets tillväxtstrategi i DACH-regionen. Peakmedia, som har kunder även i södra och östra Europa samt på Balkan, tillför en attraktiv kundportfölj och möjligheter till gemensamma tillväxtinitiativ.

För Peakmedia är affären en del av deras tillväxtstrategi och en möjlighet att stärka sin marknadsposition. Företaget kommer initialt att fortsätta under sitt nuvarande varumärke som en del av ZetaDisplay.

Peakmedia grundades 2012 och har nu cirka 9.000 aktiva licensierade installationer. De erbjuder en rad tjänster som spänner från konceptdesign till installation och innehållsproduktion inom digitala skyltar enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se

Allt tuffare läge för nyhetstidningar på papper

Dagstidning

Kvällstidningarna slutar med söndagstidning på papper – och i glesbygden är den helt på väg bort. Slutet för nyheter på papper närmar sig. Vissa aktörer håller hårdare i papperet än andra.

redaktionen@branschkoll.se

Xerox köper ut Icahn för 6 miljarder

Xerox Adaptive CMKY Plus Technology for PrimeLink output mid 1800
Ämnen i artikeln: Xerox

Xerox återköper alla sina aktier som ägs av Carl Icahn för 542 miljoner dollar.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se

Way Out West sålde secondhand-kläder som festivalmerch

wow

Kläderna som såldes var återvunna klädesplagg från secondhand-affärer eller kläder som besökarna själva tagit med sig för att få förädlade på plats.

redaktionen@branschkoll.se

Påhlsons Daylight släpper ny webbshop tillsammans med välgörenhetsorganisation

gavar pahlsons
Ämnen i artikeln: Påhlsons Daylight

Påhlsons Daylight fortsätter på den inslagna vägen med webbshoppar åt stora organisationer där privatpersoner kan handla produktmedia.

Ämnen i artikeln: Påhlsons Daylight
redaktionen@branschkoll.se