Logga in

Livonia Print först i norra Europa med ny inkjet från Canon

24 juni, 2020 | Av: Branschkoll | Dela:

Avtalet för investeringen skrevs såklart under via ett digitalt möte. Trond Erik Isaksen, Livonia Print, överst i mitten. (Bild: Canon)

Livonia Print i Riga investerar i nya Canon Varioprint iX3200. Den nya inkjetpressen som nyligen lanserades är en uppföljare till i300.

Livonia Print har sedan tidigare två i300 och ersätter nu den ena med nya iX3200 i en total investering på över en miljon euro. Bakgrunden är att den ännu högre kvaliteten och bättre köregenskaper ökar flexibiliteten i vilka jobb som kan produceras i de digitala pressarna.

– I den gamla maskinen var det många papper som behövde köras i reducerad fart men nu ska vi kunna köra full fart oavsett papper, säger Trond Erik Isaksen på Livonia Print till Branschkoll.

Över 95 procent av jobben kan nu gå i inkjet

Trond Erik Isaksen berättar också att man ökar antalet jobb som man rent kvalitetsmässigt nu kan ta in i pressen.

– Tidigare var kvaliteten tillräcklig för kanske 85 procent av våra jobb och nu höjs den siffran till över 95 procent. Inkjet har ju oberoende av plattform begränsningar i till exempel papperstjocklek – begränsningar som inte finns i offset – så allt går inte att köra i inkjet.

Tidigare var man ”lite varsamma” kring främst konstböcker men detta är något man inte längre behöver vara vilket skapar större flexibelt. Med den nya investeringen ska man kunna producera tilltryck och kompletteringar av böcker i väldigt små upplagor utan problem med avvikande kvalitet.

– Vi har ju inte pressen på golvet ännu – men alla tester vi gjort ser väldigt bra ut.

Utvecklingen för inkjet

Idag ligger brytpunkten mellan digitalt och offset för Livonia på 700 exemplar i färgtryck och 1.500 exemplar vid textböcker. Men Trond Erik Isaksen berättar att en utmaning för alla inkjetsystem är att kvaliteten hela tiden går upp men priset är relativt statiskt. För offset ser det annorlunda ut – där sjunker priset just nu eftersom produktiviteten ökar.

– Kostnadsutvecklingen går snabbare inom offset än för inkjet. Så av tekniska skäl går fler jobb i inkjet – inte av ekonomiska, säger Trond Erik Isaksen.

Enligt Ulf Nilsson på Canon ligger de stora skillnaderna i produktivitet och kvalitet som höjs framför allt på obestruket papper.

– Man får ut 25 till 30 procent mer i den nya maskinen. Livonia kör vissa månader upp till fyra miljoner A4-klick per månad och maskin idag med sina två i300 så det blir en väsentlig förändring med produktivitetsöknignen, säger Ulf Nilsson på Canon.

Man får också möjlighet att trycka på fler typer av papper, till exempel nu också för omslag till böcker.

– Nu kan Livonia Print också digitaltrycka kokböcker och andra böcker som kräver högsta kvalitet i väldigt små upplagor. Det är en stor fördel för Livonia Print att kunna printa med 320 A4 per minut hela vägen upp till 350 grams papper eller drygt 9000 SRA3/timme.

Läs mer om den nya pressen här: Canon utmanar offset med ny inkjetpress

Största tryckeriupphandlingen avgjord i domstol

Förvaltningsrätten i Stockholm (Bild: wikimedia.org)

Trycksaker för i runda slängar 150 miljoner kronor årligen står på spel och nu har domstol avgjort utgången. Men domarna kan överklagas.

Fespa flyttas fram igen – tajt grafisk mässvår väntar

Fespa i Madrid blir inte av i oktober 2020 på grund av riskerna med den globala pandemin. Nu blir det tätt bland mässorna till våren. (mer…)

Modetidningen Vogue startar i Norden – ska återinföra kraften i att ha en prenumeration

Martina Bonnier, tidigare chefredaktör för Damernas Värld, startar Vogue Scandinavia nästa år.

Tryckeri förvärvar konkursbo och börjar trycka på textil – ”Vi har spänt bågen hårt”

Europas långsamma återhämtning – Så här påverkas tryckerierna av Covid-19 (v25)

Vecka 25: Europas grafiska företag återhämtar sig allt mer från Coronakrisen men fortsatt extremt tufft i England och Italien. Läs mer i den senaste rapporten från Heidelberg.

Strålfors rekryterar ny försäljningschef

Erika Hjertén blir ny Head of Sales på Strålfors (mer…)

Ink n Art gör storsatsning på förpackningar

Jesper Hammarstrand är vd för Ink n Art och en av de som drivit den nya satsningen på förpackningar. (Bild: Pacsome)

Produktmedia-återförsäljaren och tryckeriet Ink n Art i Göteborg gör nu en storsatsning på förpackningar med det nya bolaget och varumärket Pacsome. (mer…)

Även Finland kampanjar för inhemsk produktion

Den finska grafiska branschföreningen har tagit fram ett märke som visar på att en trycksak är producerad i Finland. Därmed följer man efter Norge och Danmark med att ge tryckerierna i landet ett sätt att visa att produktionen är lokal.

Största tryckeriupphandlingen närmar sig avgörande – 147 miljoner står på spel

Avgörande läge för svenska tryckerier – trycksaker för 147 miljoner kronor årligen står på spel. Här är tryckerierna som kan vinna – och försvinna från avtalet.