De ska tillverka Försvarsmaktens nya underställ – bygger ny fabrik och vill anställa 60

militär stridsuniform norden sverige
Bilder på de nya uniformerna som kommer bäras av Sverige, Finland, Norge och Danmark. FMV

Svenska Woolpower har genom upphandling fått i uppdrag att tillverka underställen till de nordiska ländernas nya, gemensamma militäruniformer. Ett uppdrag som gör processen med att få färdigt bolagets ny fabrik i Torvalla i Östersund ännu mer akut.

– Fabriken hade vi behövt oavsett men i och med den här affären så är det väldigt angeläget att den blir klar till sommaren, säger platschef Ulrika Rogeman, skriver Sveriges Radio.

Målet är också att anställa 60 nya medarbetare till produktionen under 2022. Underställen ska användas av soldater i Danmark, Finland, Norge och Sverige och kontraktet sträcker sig över sju år.

– Det är en jättestor affär, framförallt för att den sträcker sig under så lång tid vilket ger oss en trygg bas. Det rör sig om hundratusentals underställ som ska tillverkas.

Rogeman nämner också att det är svårt att hitta sömnadskompetens i Sverige, samtidigt som 100 procent av underställen sys i just Sverige. Hon berättar att man tittar både utanför regionen och internationellt för att få tag på de 60 medarbetare som behövs anställas.

LÄS OCKSÅ: Woolpower söker flera sömmerskor

Hela uniformen rullar ut i Sverige 2024

Den nya ”nordiska uniformen” kommer alltså bäras av samtliga nordiska länder (förutom Island). Uniformerna kommer ha samma grundutförande i alla fyra länder, men kommer skilja sig lite när det kommer till ytterplaggens kamouflagemönster.

Vidare säger man att kläderna designats för att passa både kvinnor och män och att Finland kommer få den första leveransen i slutet av 2022. Sverige kommer få sina uniformer under hösten 2024, då ersätts dagens svenska uniform, modell 90, som är runt 30 år gammal, skriver Nyheter 24.

Ramavtalet för uniformen har tecknats med det danska bolaget Oskar Pedersen AS som kommer leverera det gemensamma stridsuniformssystemet Nordic Combat Uniform System (NCU). Kontraktsvärdet under den sjuåriga kontraktsperioden uppgår till 425 miljoner euro, skriver FMV.

LÄS OCKSÅ: Satsar på svensk textiltillverkning – bygger ny dubbelt så stor fabrik

Annons

SCA höjer priset på kraftliner

kraftliner
Ämnen i artikeln: SCA

Används för att tillverka wellpapp. Nu höjer SCA priset.

Ämnen i artikeln: SCA
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bong signerar nya kontrakt värda 50 miljoner

E com bag

Produkterna är bolagets framtid och ska ersätta den snabbt minskande kuvertmarknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Högprofilerad profil-leverantör i konkurs

konkurs

Leverantören har vuxit snabbt senaste åren men nu tycks det ha tagit tvärstopp och bolaget har tvingas ansöka om konkurs.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Här är profilbolagen med mest skuld kvar av det tillfälliga anståndet

skatt promo

Vi tittar på vilka som har mest kvar att betala av, branschens totala skuld, återbetalningstakten och vilka regler som gäller.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Toppchef på Stricker startar upp ny leverantör

aodaci bild

En ny leverantör uppbackad av ett investmentbolag med tydliga mål inom hållbarhet och produkterbjudande lanseras just nu på den europeiska marknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stor aktör inom återvunnen textil tvingas i konkurs

Textilaktör i konkurs.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

En inblick i en profilprodukt-designers vardag – ”Jag vill kunna påverka från insidan”

victor pf
Ämnen i artikeln: PF Concept

Branschkoll har pratat med Victor Caristan som till vardags jobbar som designer på PF Concept och han berättar om vad som sker bakom kulisserna när man ska ta fram en ny produkt eller kollektion.

Ämnen i artikeln: PF Concept
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ejendals byter ut sin skokartong för Jalas

jalas utube
Ämnen i artikeln: Ejendals
Ämnen i artikeln: Ejendals
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nordvalls går in i internationellt partnerskap

nordvalls patrik jenemark samarbete
Ämnen i artikeln: Nordvalls

Nordvalls, holländska Geostick och franska Stratus Packaging har tecknat ett samarbetsavtal. Tillsammans omsätter man 2,6 miljarder kronor.

Samarbetet syftar till att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.

– Vårt gemensamma DNA omfattas av entreprenörskap och långsiktiga värderingar som säkerställer en trygghet för anställda, kunder och leverantörer, säger Nordvalls Patrik Jenemark.

Tillsammans har man 900 anställda, 15 produktionsanläggningar och producerar 159 miljoner kvadratmeter självhäftande material varje år. De tre bolagen omsatte tillsammans 236 miljoner euro under 2023.

Samarbete kring teknik och affärer

Patrik Jenemark säger till Branschkoll att det bland annat handlar om utbyte av kunskap inom tryckteknik, materialkunskap och processer. Man kommer också att kunna dela affärsmöjligheter i framtiden.

– Hållbara lösningar kommer stå i centrum för samarbetet där delad kunskap ger stora fördelar.

Bolagen konkurrerar inte alls med varandra.

– Vi är på helt olika marknader det vill säga ingen konkurrens, säger Patrik Jenemark.

Det finns inget delägarskap inblandat i avtalet utan man kommer fortsatt vara tre fristående företag.

Om de tre bolagen

Geostick verkar i Benelux-regionen och tillverkar självhäftande etiketter, flexibla förpackningar och säljer utskrifts- och etikettlösningar. Man har tre produktionsenheter, varav två i Uithoorn och en i Heumen.

Stratus Packaging Group har 460 anställda med sju fabriker i Frankrike och en i Schweiz. I erbjudandet ingår allt från självhäftande etiketter till shrink sleeves, stretch sleeves och in mould labels till kunder inom livsmedel, hygien och skönhet, kosmetika, läkemedel och industri.

Nordvalls Etikett har produktionsenheter i svenska Sjöbo, Bjuv, Mölnlycke och Nässjö och verksamhet i Norge. Helägda dotterbolag inom Nordvalls Label Group är brittiska Watermill Press och tyska Kölle Etiketten Gmbh. Gruppen har en årlig omsättning på 1,100 MSEK (2023) och cirka 300 anställda. Nordvalls ingår i PID (POSSEHL Identification Solutions) Group.

Ämnen i artikeln: Nordvalls
redaktionen@branschkoll.se
Annons

70 tjänster bort hos SCA

redaktionen@branschkoll.se
Annons