Brickor, nappar och sneakers – Dag två på Nordic Profile Fair

Några av de möten Branschkoll hade under Nordic Profile Fairs andra dag.
Några av de möten Branschkoll hade under Nordic Profile Fairs andra dag.

Enligt uppgifter från PWA hade Nordic Profile Fair var besökssiffrorna 1189 besökare under mässans två dagar, varav 993 unika, vilket går att jämföra med 1441 (1167 unika) besökare i augusti 22. Antalet utställare var 113 stycken, vilket är rekord sedan pandemin och man säger sig se en trend där antalet utställare växer snarare än krymper (som det gjorde innan pandemin).

Nedan följer utdrag från de samtal Branschkoll hade med utställare och besökare under mässans andra dag.

”Tycker mässan ligger lite för tidigt”

brand studio
Makarna Ebers Från The Brand Studio besöker Nordic Profile Fair för att hitta inspiration.

Jenny Ebers som driver The Brand Studio i Nynäshamn besöker mässan med sina make Thomas Ebers som till vardags jobbar i försvaret men som är med och hjälper till ibland.

– Jag tycker mässan ligger lite för tidigt, första veckan i september hade varit bättre, nu har man precis kommit tillbaks från semestern och det är så mycket att hinna med, sen är det såklart alltid trevligt att vara här, säger Jenny Ebers.

Vidare berättar Jenny att gåvoträden vi nämnde dag ett är hennes favorit bland nykomlingarna.

– Billigt tyckte jag det var också, kunderna frågar inte efter den typen av produkter ännu men jag ser såklart möjligheter, förklarar Jenny.

”Tillbaks efter 12 år”

ary trays
Carin Hamnå och Patrik Olsson på Nybroföretaget Åry Trays håller upp en bricka med motiv från stadens stolhet ishockeylaget Nybro Vikings (som tog sig upp i Allsvenskan förra säsongen).

Nybroföretaget Åry Trays är tillbaks på mässan med sina brickor efter en tolv år lång paus. Sortimentet är fokuserat till brickor och bordstabletter i FSC-märkt björkfaner. Tillverkning sker i fabriken i Nybro där man haft verksamheten sedan 1952 och där cirka 30 anställda jobbar.

– Många har varit förbi och blivit imponerade och tycker det är en bra produkt som passar bra både till jubileum och som giveaway. Och för den som är lite kreativ kan man använda företagslogotypen för att göra ett mönster tillexempel, säger Carina Hamnå, som jobbar som säljare på bolaget.

Brickorna trycks med digitaltryck

– Det är digitaltryck, bläckstråle på obestruket papper som sedan värmpressas och vi trycker och tillverkar allt själva. Vi har tre ben att stå på, vi säljer till retail med våra egna tryck, där är Svenskt Tenn vår största kund. Sen säljer vi till profilbranschen med profilerade brickor och så säljer vi till privatpersoner som vill trycka brickor med egna bilder/motiv, förklarar Patrik Olsson även han säljare.

”Från fem par och uppåt”

promo sneaker
Wilrik van Geest berättar om sitt bolag Promo Sneakers som är specialiserade på brandade sneakers.

Nederländska bolaget Promo Sneakers ställer ut för första gången efter en lyckad mässa i Odense i våras. Bolaget levererar brandade skor från fem par och uppåt med tolv veckors leveranstid.

– Vi erbjuder så låga kvantiteter för att vi vet att våra kunder återkommer och köper större volymer vi ser det som en investering berättar Wilrik van Geest som är bolagets vd och grundare och fortsätter:

– Våra skor passar väldigt bra som gåva i slutet på arbetsåret eller till kunder inom bar- och restaurangbranschen. Tillverkning sker i Kina och du kan designa själv eller få hjälp med designen. Skon trycks först och sen sätts den ihop, vi har cirka 20 olika modeller.

Husgeråd #3 Släng inte dina disktrasor i vanliga soporna

nils teko
Nils Persson är vd för Tekotryck och tipsar om hur du bäst gör dig av med en disktrasa.

”Vi säljer nu till över 60 länder”

Tekotryck har passerat sextio länder som de säljer sina svensktillverkade disktrasor i. De största marknaderna just nu är USA och Kanada som precis upptäckt disktrasan eller som de kallar den ”the swedish dishcloth”.

– I USA kör de ju med hushållsrulle, de köper sina rullar i XXL, rullen är halvmeter i diameter, berättar Nils Persson vd på Tekotryck för Branschkoll.

Disktrasan är en svensk uppfinning som uppfanns redan 1949 och består av 70 procent cellulosa och 30 procent bomull. Tekotryck exporterar 85 procent av sina trasor till utlandet, förutom Nordamerika är Asien en stor marknad och där är ”Made in Sweden” viktigt och något som importörerna vill att det ska stå på trasorna.

– Släng inte din disktrasa i vanliga soporna, släng den i matavfallet, för den är nämligen nedbrytbar, tipsar Nils Persson.

Det är aldrig för tidigt att bära produktmedia

esska
Matthew Beale på Esska visar upp bolagets profilerade nappar.

Den svenska napptillverkaren Esska ställer ut på mässan för första gången trots att man sålt profilnappar ett tag. Den största verksamheten för bolaget är dock detaljhandeln där man säljer nappar under eget varumärke hos de stora detaljvarubutikerna.

Bolaget är grundat 1904 och har sin tillverkning i Lidköping, nu vill man erbjuda nappar, tampotryckta med ditt varumärke eller ditt favoritlag.

”Får man säga pengarna?”

connect
Hanna Nordström och Gustaf Blondell på Connect Marketing ger sin syn på branschen.

På vägen ut från mässan stöter jag ihop med två unga entusiastiska profilare, Hanna Nordström och Gustaf Blondell på Malmö-återförsäljaren Connect Marketing.

”Jag har egentligen inte börjat ännu”

Hur länge har du jobbat på Connect Marketing?

– Jag har egentligen inte börjat jag ännu, jag börjar i september men jag följde med på mässan ändå. Jag tog studenten i våras, berättar Hanna Nordström, som även har familj som jobbar på bolaget.

Gustaf är lite mer erfaren och har varit på bolaget i 2-3 år.

Vad är det bästa med att jobba i profilbranschen?

– Får man säga pengarna? Haha, nä men det är ju så, man tjänar bra! Säger Gustaf.

Vilken är den bästa julklappen då?

– Gåvokort är bäst, för det är enkelt och alla blir nöjda. Gåvokort från Vinga kan du skriva säger Gustaf och flätar sitt pek- och långfinger i en gest och säger ”Jag och Vinga är såhär tighta”.

Vilken tycker du är den bästa julklappen då Hanna?

– Jag vet inte ännu, men salt & peppar-kvarnar verkar ju poppis här iallafall.

LÄS OCKSÅ: Husgeråd, trästubbar och eld på Nordic Profile Fair


Du kan fortfarande besöka den digitala mässan fram till 1 september, det gör du här. Det var allt för den här upplagan av Nordic Profile Fair, Branschkoll längtar redan till januari!

Brandfactory: ”Vi har bindande bud på delar av koncernen”

Brandfactory
Ämnen i artikeln: Brandfactory

I torsdags försattes Brandfactory-koncernen i konkurs och konkursförvaltaren är nu nära en affär för delar av verksamheten. Här är en av budgivarna.

Ämnen i artikeln: Brandfactory
redaktionen@branschkoll.se

Boxes & Labels Investerar i etikettpress från Bobst

1 boxes and labels

Visutech är leverantör av den nya pressen.

Boxes & Labels har genomfört en investering i en Bobst Master M5 flexopress med 10 färger, levererad av Visutech. Denna investering är en del av företagets strategi för att utöka sin produktionskapacitet och nå nya marknader.

LÄS OCKSÅ: Nya Boxes & Labels tar form – omsatte 150 miljoner 2022

Boxes & Labels har sedan tidigare investerat i HP Indigo från Visutech.

master m5

Den nya utrustningen, som innefattar avancerade funktioner för flerskiktsetiketter, laminering och kallfoliering, är avsedd att bredda Boxes & Labels förmåga att möta olika kundbehov inom förpackningsindustrin, skriver man i ett pressmeddelande.

– Denna toppmoderna tryckpress förbättrar inte bara vår produktionsförmåga utan ger oss även den flexibilitet som krävs för att ta tillvara på möjligheter på nya marknader, säger Dennis Artursson, vd för Boxes & Labels.

redaktionen@branschkoll.se

Arkitektkopia gör strategisk flytt – bygger ut tryckeriet i Göteborg

Gunnar och Robine 1800
Ämnen i artikeln: ABAArkitektkopia

För åtta år sedan flyttade man in i sina nuvarande lokaler i Bromma men när hyreskontraktet löper ut under nästa år så flyttas all ark- och ritningsproduktion till anläggningen i Göteborg.

I Göteborg finns sedan många år produktionen av storformat och i lokalerna finns plats för att rymma det som idag produceras i Stockholm.

Motiven bakom förändringen är ekonomiska berättar vd Gunnar Duintjer för Branschkoll.

– Efter noga övervägande har vi kommit fram till att det är en bättre lösning, främst ekonomiskt, att satsa i Göteborg där vi har en väl fungerande anläggning och plats att ta in det som finns i Stockholm.

Fortsatt stor representation i Stockholm

Det är viktigt för Arkitektkopia att fortsatt finnas nära kunderna i Stockholm och det kommer säkerställas även fortsättningsvis genom representation i Stockholm av cirka 50 medarbetare.

Höga hyresnivåer i Stockholm har gjort att många andra har flyttat ut från Stockholm och Arkitektkopia gör nu samma strategiska flytt.

– Vi har erfarenhet att göra stora förändringar och det fungerade bra när vi samlade storformat i Göteborg så det kommer att gå bra den här gången också, säger Gunnar Duintjer.

Det är tuffare tider med lägre efterfrågan och Gunnar Duintjer tror att vändningen nog inte kommer förrän 2025.

Flytten kommer succesivt ske under första halvåret 2024 och ännu finns inget slutdatum för när allt ska vara klart spikat.

– Tyvärr är det medarbetare i Stockholm som blir uppsagda, men alla blir erbjudna att flytta med till Göteborg även om det såklart är svårt för de flesta.

Flytten innebär också att man gör en kraftig effektivisering och man kommer också att uppgradera maskinparken i och med flytten.

– Göteborgsflytten representerar en betydande satsning från vår sida, och vi tror starkt på dess potential.

Logistiken kring leveranser ut i landet är redan väl uppbyggd så den delen skapar inga nya utmaningar. Leveranser enligt avtal blir inga problem alls, menar Gunnar som också betonar att man har franchisetagare i närheten av Stockholm (Nyköping och Eskilstuna) som kan lösa snabba leveranser i och runt huvudstaden.

– Vi har inte samma efterfrågan på leveranser samma dag från våra kunder, och om det uppstår så är det något vi kan hantera antingen genom franchisetagare eller med partners.

Stort behov av rekrytering

Processen att hitta ny produktionspersonal till Göteborg är redan inledd. Man ser ett behov av att anställda tio till tolv personer inom tryck och efterbehandling.

– Hela storformatsproduktionenn i Göteborg är idag runt 40 personer och nu blir vi ett tiotal till.

Att lyckas med att hitta rätt personer är något man har funderat igenom noga och man tror inte att det blir ett problem.

– Jag känner att vi har ett  bra rykte som arbetsgivare i Göteborg och vi har redan fått in många svar på våra första annonser. Vi strävar efter en mix av mer erfarna personer och de som är nya i branschen.

Strategi för 2030

När man blickar mot framtiden ser Arkitektkopia en ökande inriktning mot tjänsteerbjudanden med en förändrad efterfrågan på trycktjänster. Med en långsiktig strategi som sträcker sig till 2030 är flytten en del av planen för att minska de fasta kostnaderna, delvis för att kunna utveckla det som krävs på lång sikt.

– Vi kommer fortsätta med tryck, men inriktningen ligger mer på att erbjuda tjänster och lösningar i samarbete med partners och underleverantörer. Den svenska marknaden för tryck visar en tydlig trend, och vi behöver anpassa oss därefter.

Man fortsätter att driva verksamheten i Arkitektkopia med ABA som ett eget separat varumärke. Idag är man 12 franchisetagare medan man finns i Stockholm, Göteborg och Malmö med egna bolag.

När det kommer till bolagets storlek är man nöjda för tillfället. Man är öppna för förvärv men inte nödvändigtvis rena tryckerier utan istället skulle det kunna vara bolag inom tjänster kopplat till tryck.

– Vi har inget tydligt mål att växa. För oss handlar det mycket mer om att skapa en sund lönsamhet som kan ligga till grund för framtida utveckling, avslutar Gunnar.

Ämnen i artikeln: ABAArkitektkopia
redaktionen@branschkoll.se

V-tab har lagt dagstidningstrycket bakom sig

Dan Eriksson V tab
Ämnen i artikeln: V-TAB

Efter den omvälvande omstruktureringen är man nu en mycket mindre aktör – men med en plan för framtiden. ”Vi har förändrat vår kostnadskostym brutalt.”

Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se

Muller Martini köper Hunkeler i grafisk storaffär

hunkeler muellermartini
Ämnen i artikeln: HunkelerMuller Martini

Muller Martini Holding AG har förvärvat samtliga aktier i Hunkeler Group, därmed slås två av de ledande företagen inom efterbehandling av tryckta produkter ihop.

Familjerna Hunkeler och Crédit Mutuel Equity har sålt sina andelar till Muller Martini, men köpesumman hålls hemlig.

Företagen har en lång historia av nära samarbete sedan andra världskriget. Detta strategiska beslut syftar till att stärka innovation och kundservice genom gemensamma försäljnings- och servicestrategier. Ledningen under Daniel Erni på Hunkeler AG fortsätter som vanligt, och varumärket Hunkeler behåller sina produkter och tjänster.

Fusionen ses som ett stort steg mot att bättre hantera den digitala transformationen på marknaden, särskilt inom korta bokproduktionsserier, enligt ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: HunkelerMuller Martini
redaktionen@branschkoll.se

Han tar över ledarskapet på Enfocus

En del av företagets strategiplan för framtiden.

Enfocus påbörjar ett nytt kapitel genom att utse Tim Bernaerdt till sin nya ledare. Bernaerdts började på företaget 2013 och skall sätta en ny riktning för framtiden, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bernaerdts utnämning är ”mer än ett ledarskapsbyte”, skriver företaget. Den representerar ett strategiskt drag för Enfocus. Utnämningen sammanfaller med lanseringen av Enfocus Review, ett system för online-proofing, och Enfocus Cloud, en molnbaserad lösning för arbetsflöden.

– Jag känner mig hedrad över att få leda Enfocus verksamhet. Jag ser fram emot att fortsätta vår framgångssaga och föra Enfocus in i framtiden. Tillsammans med vårt globala nätverk av mycket skickliga Channel Partners har vi haft stora framgångar under de tio år jag har varit på företaget, säger Tim Bernaerdt.

Det befintliga ledningsteamet är oförändrat för att tillhandahålla stabilitet och stöd.

redaktionen@branschkoll.se

Ny kvalitets- och hållbarhetsansvarig till Plockmatic

Plockmatic Michael Nasstrom
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har rekryterat en ny kvalitets- och hållbarhetschef. Det är Michael Näsström som har erhållit denna tjänst.

Michael kommer senast från Episurf Medical där han var ansvarig för kvalitets- och läkemedelsjuridska frågor.

Michael Näsström ska jobba med utvecklingen och implementeringen av kvalitetssäkringsstrategier för att säkerställa att företaget upprätthåller de högsta standarderna för produktleverans och även ansvara för hållbarhetsfrågor, skriver man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Grus i maskineriet för stor nordisk tryckeriaffär

contract 1800

”Måste utreda fusionens konkurrenseffekter”.

redaktionen@branschkoll.se

SBTi godkänner Canons mål för utsläppsminskning

Canon SBTi
Ämnen i artikeln: CanonSBTi

Har validerat och godkänt Canons mål för att minska företagets egna CO2-utsläpp.

Ämnen i artikeln: CanonSBTi
redaktionen@branschkoll.se

Bättre läge inför vintern – men viktigt att använda elen smart

el

Förra årets höga elpriser slog hårt mot svenska hushåll och företag. I år ser läget bättre ut inför den kalla årstiden.

redaktionen@branschkoll.se