Husgeråd, trästubbar och eld på Nordic Profile Fair

Glada miner på Nordic Profile Fair.
Glada miner på Nordic Profile Fair.

Många spännande möten på mässan första dag. Branschkoll har pratat både med utställare och besökare, nedan följer första halvan av vårt mässreportage.

”Jag har importerat grejer från Kina i 30 år nu jag måste ge tillbaks något”

treebytree
Michael Colthoff säljare på nystartade Treebytree berättar om deras gåvokoncept där man ger bort nedhuggna träd i Afrika och ger dem nytt liv.

En av de nya utställarna som det surrades lite extra om var nederländska ”Treebytree” grundat bland annat av en icke namngiven XD Connects grundare (som inte längre arbetar i företaget). Som enligt uppgift ska ha sagt ”Jag har importerat grejer från Kina i 30 år nu jag måste ge tillbaks något”.

Projektet blev Treebytree, grundat i november 2022, och går ut på att genom att använda gamla metoder få nerhuggna träd runt om i Afrika att växa ut igen.

”Vi är de enda här utan en produkt i båset”

– Vi planterar inga träd utan vi regenererar nedhuggna träd. I olika delar av Afrika finns det massor med nedhuggna träd som bara har stubben kvar. Men genom att använda en gammal teknik får vi träden att växa ut igen. Det här tar 3-4 år jämfört med 7-8 år för nyplanterade träd. Dessutom har de nedhuggna träden redan ett komplett rotsystem så det kräver mycket mindre vatten. Vi är de enda här utan en produkt i båset, säger Michael Colthoff, som jobbar som säljare på bolaget.

Mottagaren av trädet får sedan en ”digital upplevelse” där man får se exakt vilket träd det rör sig om, vart det stå, hur det ser ut och hur mycket koldioxid som sparats med mera.

Husgeråd #1 Ju färre snitt desto näringsrikare mat

vikingsun
Paul Gustafsson på Vikingsun vet hur en slipsten ska dras. I bildens vänstra hörn kan du se delar av en ”Vulkan” som är en avanceras slipmaskin.

Paul Gustafsson är vad man kanske skulle kunna kalla en kniventusiast och expert. Paul jobbar på Vikingsun som i grund och botten är en agentur för japanska stålknivar men har under åren växt med stekpannor och annan köksutrustning.

Bolaget ägs sedan slutet av 2021 av Storskogen och våren 2022 köpte man även Dafra som var den största konkurrenten och slog ihop verksamheterna.

”Det absolut bästa sättet att ta hand om en kniv är slipning för hand på våtsten, näst bäst är en vulkan”

Paul Gustafsson förklarar hur man bäst tar hand om sin kniv och varför det är så viktig att ha en vass kniv, det är faktiskt inte bara för att det gör matlagningen enklare.

– Det absolut bästa sätt att ta hand om en kniv är slipning för hand på våtsten, men 90 procent använder en maskin och då tycker jag man ska ha en ”Vulkan”, den är uppfunnen av slaktare från Österrike och är den enda maskin kan jag stå bakom. Den funkar riktigt bra, men sen kostar den därefter, säger Paul Gustafsson.

Han börjar sedan skära med sin kniv i en hammare för att få den rejält slö, och skär sedan upp en tomat med ansträngda snitt. Därefter visar han hur man genom tre olika steg slipar om eggen i ”Vulkanen” och får den sylvass. Han delar en ny tomat och ber mig vänta lite, det tar bara nån minut innan tomaten delad med den slöa äggen börjar rinna och svettas och ändra form. Tomaten skuren med den vassa eggen håller sig identisk under hela samtalet.

– När du skär något med ett snitt så finns det bara ett ställe där bakterier och annat kan komma in, skär du med en slö kniv så uppstår säkert 7-8 öppningar i det du skurit där det kan komma in bakterier. Ju färre snitt desto längre och bättre klarar sig din mat och desto fler näringsämnen stannar kvar, förklarar Paul Gustafsson.

Cai och Time to Market ställer ut tillsammans

time to market caj
Tommy Hultqvist som tillsammans med Jessica Lundgren startat väskleverantören Time to Market.

Tommy Hultqvist är inte bara delägare i väskleverantören Time To Market (TTM) han är också delägare i strumpleverantören Cai och tillsammans ställer de bägge varumärkena ut på mässan.

Bland TTMs nyheter finns bland annat att man nu lanserat sin väskserie även i svart läder. Det rör sig fortsatt om moderna väskor med fack för dator, sladdar och hörlurar med mera.

– Vi har kommit gång bra och fått en jättefin respons på produkterna nu har vi även utökat med svarta produkter efter önskemål från kunderna. Mest populär är fortsatt vår datorväska med fack för Apple-produkter, berätter Tommy.

På strumpsidan säger man sig var stora inom retail och för loggade strumpor erbjuder man fem veckor leveranstid från 300 strumpor och uppåt. Raggsockor och oprofilerade strumpor finns på lager för omgående leverans.

Båstadgruppen är på plats med full styrka

bastadgruppen
Roberto Anselmo Och Niclas Brandshage på Båstadgruppen.

Båstadgruppen ställer för första gången ut med alla sin varumärken på ett och samma ställe, i en stor och välbesökt monter. Senare i höst väntar bland annat A+A-mässan i Düsseldorf där man ska göra samma sak.

– Det visar på bredden i portföljen när vi ställer ut med alla våra varumärken så att kunden enklare kan se att vi faktiskt kan hjälpa till med allt inom arbetskläder säger Roberto Anselmo på Båstadgruppen och fortsätter:

– Vi kan också hjälpa till med förädlingen och eftersom vårt tryckeri är GOTS-certifierat så lever eventuella GOTS-certifieringar på plaggen kvar även efter tryck.

Det senaste tillskottet bland varumärkena är Guardio som säljer hjälmar och intresset för den produkten på mässan sägs ha varit över förväntan. Hjälmarna använder MIPS-teknik vilket tillåter hjärnan att följa med i rotationskraften vid ett fall eller ett slag, något som kan reducera skadan på hjärnan vid eventuella olyckor förklarar hjälmexperten Fredrik Nilsson på Guardio.

Designat en egen isskrapa

Jeanette Laserpro
Jeanette Berndt på Laserpro har med laser skurit ut sin logotyp i trä.

Lasergravören samt produkt- och skyltleverantören Laserpro med Jeanette Berndt i spetsen ställer ut på mässan. Gravera och skära med laser är den huvudsakliga affären men man erbjuder också ett sortiment av framförallt verktyg och så tillverkar man skyltar.

Dessutom bor det en produktutvecklare i Jeanette och hon visar upp en isskrapa hon designat med de som har ”lite svårt att greppa och inte är längst i världen i åtanke”. Isskrapan har en ring i mitten du kan hålla i för bättre grepp och ett sneddat hörn för att enklare komma åt.

– Jag har också designat öl-underlägg och servettringar i trä, vi gillar att jobba med trä det är ett fint och hållbart material. Och så har vi gjort egna resetags i läder och en egendesignad tärning som är avlång istället för fyrkantig vi gillar när vi får vara kreativa och hjälpa kunden med något lite annorlunda, säger Jeanette Berndt.

iskrapa laserpro
Isskrapa designad av Jeanette Berndt för att få bättre grepp.

”Jag älskar när det brinner och när man kan släcka”

martina eldstickan
Martina Sahl grundare och vd på Eldstickan

Martina Sahl som grundat Eldstickan för sex år sedan ställer för första gången ut på Nordic Profile Fair, hennes produkter säljs redan i cirka 300 inredningsbutiker i 10 länder världen över samt via egen e-handel, men nu vill hon in i profilsvängen.

– Jag älskar när det brinner och när man kan släcka säger Martina och skrattar. Vi har världens snyggaste brandfiltar, det är vår storsäljare. Och så har vi kolsyrebrandsläckare, supersnygga och så tändstickor i flera färger. Vår nyaste produkt är tändull som kommer göra det mycket enklare att få igång brasorna i vinter, säger Martina Sahl.

Ukrainapläden lever vidare hos House of Regalo

bok regalo
Höstens katalog från House of Regalo är ingen katalog det är en tryckt inbunden bok, väldigt stilfullt!

– Det var länge oklart om vi skulle kunna erbjuda ”Ukrainapläden” så vi vågade inte ta med den i katalogen (som för övrigt är en tryckt bok) men nu har vi fått grönt ljus så den går att beställa, berättar bolagets vd och grundare Rony Abou Nader och fortsätter:

– Vi har nästan bara nyheter i montern, vår nya morgonrock tror jag kommer bli en storsäljare, med frotté på insidan och velour på utsidan kombinerar den funktionalitet och lyx. Och så våra Gjutjärnsgrytor, de är alltid populära och nu har vi flera nya färger.

Glacial jobbar med starka varumärken och det uppskattas hos profilarna

glacial par

Glacial som är specialiserade på vattenflaskor och dryckeskärl fick sitt stora genombrott för två år sedan när man vann en upphandling mot Coca Cola som skulle börja sälja en del av sin dryck i återanvändbara kärl.

Man samarbetar även med varumärken som Caia, Sail Racing, Marshmello och Tim Bergling Foundation. Nyligen anställde man en säljare med branscherfarenhet och det har enligt uppgift tagit bra fart på profilförsäljningen.

– Många profilare vill ha ett starkt varumärke att jobba med. Vi satsar fullt ut på det vi håller på med, vattenflaskor och dryckeskärl, säger bolagets vd Pär Philipson.

Husgeråd #2 Använd inte sköljmedel när du tvättar!

dahlens
Syskonen Lisa och Jesper Dahlén representerar familjleföretaget Dahléns på Nordic Profile Fair.

– Den stora nyheten hos Dahléns är en ny rak byxa med resår och bakficka för kvinnor som är testad på fyra olika typer av kvinnorkroppar för att säkerställa att vi tagit fram en byxa som passar så många som möjligt, berättar Lisa Dahlén.

Materialkompositionen beståer av 44 procent ull, 54 procent återvunnen polyester och två procent elestan.

På mässan ställer syskonen Lisa och Jesper Dahlén ut, de är tredje generationen i familjeföretaget som är specialiserade på byxor och kajvar. Jesper har varit på bolaget i tio år och Lisa jobbar heltid sedan förra året efter studier.

Lisa bjuder på lite tvättråd och uppmanar till att skippa sköljmedlet samt använda tvättpåse till känsliga plagg.

– Sköljmedel förstör fibern i plagget och sluter material så det krymper och blir tätare och sen är det väldigt sällan särskilt bra för miljön heller. Ett annat bra knep är att använda tvättpåse till känsliga plagg så går de inte sönder i tvättmaskinen. T-shirts tex kan det bli små hål i när du tvättar, lägg dem i en tvättpåse så slipper du det, berättar Lisa och fortsätter:

”Hjälp kunden att få plaggen att hålla!”

– Jag tror det är viktigt att vi hjälper kunderna att få plaggen att hålla, det är både hållbart och skapar nöjda kunder och tvättråd kan vara en pusselbit i det.

Profilerade första hjälpen kit

safly kling
Sekina Kling på Safly visar upp deras första hjälpen kit från det nystartade bolaget Safly.

Sekina Kling på Safly ställer ut för första gången tillsammans med sin man, och tillsammans driver de sedan tidigare ett etablerat bolag som förser kunder med första-hjälpen kit. Nu ska man göra samma sak fast mot profilbranschen och med lite mer fokus på design så att kitet kan ligga framme och finnas mer nära till hands om olyckan skulle vara framme.

– Det här bolaget är helt nytt jag och min man drog igång i april, vi har fått fantastisk respons jag tror branschen har letat lite efter trygghetsprodukter i dessa oroliga tider. Kitet innehåller bland annat en helt fantastisk ”burn-spray” som du ska använda när du bränt dig som kyler ner och skyddar huden. Sen finns allt som ska finnas i ett första hjälpen kit, lindor, plåster, klädsax med mera, avslutar Sekina Kling.


Det var allt dag ett på mässan hade att erbjuda, fortsättning med dag två följer nästa vecka.

Brandfactory: ”Vi har bindande bud på delar av koncernen”

Brandfactory
Ämnen i artikeln: Brandfactory

I torsdags försattes Brandfactory-koncernen i konkurs och konkursförvaltaren är nu nära en affär för delar av verksamheten. Här är en av budgivarna.

Ämnen i artikeln: Brandfactory
redaktionen@branschkoll.se

Boxes & Labels Investerar i etikettpress från Bobst

1 boxes and labels

Visutech är leverantör av den nya pressen.

Boxes & Labels har genomfört en investering i en Bobst Master M5 flexopress med 10 färger, levererad av Visutech. Denna investering är en del av företagets strategi för att utöka sin produktionskapacitet och nå nya marknader.

LÄS OCKSÅ: Nya Boxes & Labels tar form – omsatte 150 miljoner 2022

Boxes & Labels har sedan tidigare investerat i HP Indigo från Visutech.

master m5

Den nya utrustningen, som innefattar avancerade funktioner för flerskiktsetiketter, laminering och kallfoliering, är avsedd att bredda Boxes & Labels förmåga att möta olika kundbehov inom förpackningsindustrin, skriver man i ett pressmeddelande.

– Denna toppmoderna tryckpress förbättrar inte bara vår produktionsförmåga utan ger oss även den flexibilitet som krävs för att ta tillvara på möjligheter på nya marknader, säger Dennis Artursson, vd för Boxes & Labels.

redaktionen@branschkoll.se

Arkitektkopia gör strategisk flytt – bygger ut tryckeriet i Göteborg

Gunnar och Robine 1800
Ämnen i artikeln: ABAArkitektkopia

För åtta år sedan flyttade man in i sina nuvarande lokaler i Bromma men när hyreskontraktet löper ut under nästa år så flyttas all ark- och ritningsproduktion till anläggningen i Göteborg.

I Göteborg finns sedan många år produktionen av storformat och i lokalerna finns plats för att rymma det som idag produceras i Stockholm.

Motiven bakom förändringen är ekonomiska berättar vd Gunnar Duintjer för Branschkoll.

– Efter noga övervägande har vi kommit fram till att det är en bättre lösning, främst ekonomiskt, att satsa i Göteborg där vi har en väl fungerande anläggning och plats att ta in det som finns i Stockholm.

Fortsatt stor representation i Stockholm

Det är viktigt för Arkitektkopia att fortsatt finnas nära kunderna i Stockholm och det kommer säkerställas även fortsättningsvis genom representation i Stockholm av cirka 50 medarbetare.

Höga hyresnivåer i Stockholm har gjort att många andra har flyttat ut från Stockholm och Arkitektkopia gör nu samma strategiska flytt.

– Vi har erfarenhet att göra stora förändringar och det fungerade bra när vi samlade storformat i Göteborg så det kommer att gå bra den här gången också, säger Gunnar Duintjer.

Det är tuffare tider med lägre efterfrågan och Gunnar Duintjer tror att vändningen nog inte kommer förrän 2025.

Flytten kommer succesivt ske under första halvåret 2024 och ännu finns inget slutdatum för när allt ska vara klart spikat.

– Tyvärr är det medarbetare i Stockholm som blir uppsagda, men alla blir erbjudna att flytta med till Göteborg även om det såklart är svårt för de flesta.

Flytten innebär också att man gör en kraftig effektivisering och man kommer också att uppgradera maskinparken i och med flytten.

– Göteborgsflytten representerar en betydande satsning från vår sida, och vi tror starkt på dess potential.

Logistiken kring leveranser ut i landet är redan väl uppbyggd så den delen skapar inga nya utmaningar. Leveranser enligt avtal blir inga problem alls, menar Gunnar som också betonar att man har franchisetagare i närheten av Stockholm (Nyköping och Eskilstuna) som kan lösa snabba leveranser i och runt huvudstaden.

– Vi har inte samma efterfrågan på leveranser samma dag från våra kunder, och om det uppstår så är det något vi kan hantera antingen genom franchisetagare eller med partners.

Stort behov av rekrytering

Processen att hitta ny produktionspersonal till Göteborg är redan inledd. Man ser ett behov av att anställda tio till tolv personer inom tryck och efterbehandling.

– Hela storformatsproduktionenn i Göteborg är idag runt 40 personer och nu blir vi ett tiotal till.

Att lyckas med att hitta rätt personer är något man har funderat igenom noga och man tror inte att det blir ett problem.

– Jag känner att vi har ett  bra rykte som arbetsgivare i Göteborg och vi har redan fått in många svar på våra första annonser. Vi strävar efter en mix av mer erfarna personer och de som är nya i branschen.

Strategi för 2030

När man blickar mot framtiden ser Arkitektkopia en ökande inriktning mot tjänsteerbjudanden med en förändrad efterfrågan på trycktjänster. Med en långsiktig strategi som sträcker sig till 2030 är flytten en del av planen för att minska de fasta kostnaderna, delvis för att kunna utveckla det som krävs på lång sikt.

– Vi kommer fortsätta med tryck, men inriktningen ligger mer på att erbjuda tjänster och lösningar i samarbete med partners och underleverantörer. Den svenska marknaden för tryck visar en tydlig trend, och vi behöver anpassa oss därefter.

Man fortsätter att driva verksamheten i Arkitektkopia med ABA som ett eget separat varumärke. Idag är man 12 franchisetagare medan man finns i Stockholm, Göteborg och Malmö med egna bolag.

När det kommer till bolagets storlek är man nöjda för tillfället. Man är öppna för förvärv men inte nödvändigtvis rena tryckerier utan istället skulle det kunna vara bolag inom tjänster kopplat till tryck.

– Vi har inget tydligt mål att växa. För oss handlar det mycket mer om att skapa en sund lönsamhet som kan ligga till grund för framtida utveckling, avslutar Gunnar.

Ämnen i artikeln: ABAArkitektkopia
redaktionen@branschkoll.se

V-tab har lagt dagstidningstrycket bakom sig

Dan Eriksson V tab
Ämnen i artikeln: V-TAB

Efter den omvälvande omstruktureringen är man nu en mycket mindre aktör – men med en plan för framtiden. ”Vi har förändrat vår kostnadskostym brutalt.”

Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se

Muller Martini köper Hunkeler i grafisk storaffär

hunkeler muellermartini
Ämnen i artikeln: HunkelerMuller Martini

Muller Martini Holding AG har förvärvat samtliga aktier i Hunkeler Group, därmed slås två av de ledande företagen inom efterbehandling av tryckta produkter ihop.

Familjerna Hunkeler och Crédit Mutuel Equity har sålt sina andelar till Muller Martini, men köpesumman hålls hemlig.

Företagen har en lång historia av nära samarbete sedan andra världskriget. Detta strategiska beslut syftar till att stärka innovation och kundservice genom gemensamma försäljnings- och servicestrategier. Ledningen under Daniel Erni på Hunkeler AG fortsätter som vanligt, och varumärket Hunkeler behåller sina produkter och tjänster.

Fusionen ses som ett stort steg mot att bättre hantera den digitala transformationen på marknaden, särskilt inom korta bokproduktionsserier, enligt ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: HunkelerMuller Martini
redaktionen@branschkoll.se

Han tar över ledarskapet på Enfocus

En del av företagets strategiplan för framtiden.

Enfocus påbörjar ett nytt kapitel genom att utse Tim Bernaerdt till sin nya ledare. Bernaerdts började på företaget 2013 och skall sätta en ny riktning för framtiden, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bernaerdts utnämning är ”mer än ett ledarskapsbyte”, skriver företaget. Den representerar ett strategiskt drag för Enfocus. Utnämningen sammanfaller med lanseringen av Enfocus Review, ett system för online-proofing, och Enfocus Cloud, en molnbaserad lösning för arbetsflöden.

– Jag känner mig hedrad över att få leda Enfocus verksamhet. Jag ser fram emot att fortsätta vår framgångssaga och föra Enfocus in i framtiden. Tillsammans med vårt globala nätverk av mycket skickliga Channel Partners har vi haft stora framgångar under de tio år jag har varit på företaget, säger Tim Bernaerdt.

Det befintliga ledningsteamet är oförändrat för att tillhandahålla stabilitet och stöd.

redaktionen@branschkoll.se

Ny kvalitets- och hållbarhetsansvarig till Plockmatic

Plockmatic Michael Nasstrom
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har rekryterat en ny kvalitets- och hållbarhetschef. Det är Michael Näsström som har erhållit denna tjänst.

Michael kommer senast från Episurf Medical där han var ansvarig för kvalitets- och läkemedelsjuridska frågor.

Michael Näsström ska jobba med utvecklingen och implementeringen av kvalitetssäkringsstrategier för att säkerställa att företaget upprätthåller de högsta standarderna för produktleverans och även ansvara för hållbarhetsfrågor, skriver man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Grus i maskineriet för stor nordisk tryckeriaffär

contract 1800

”Måste utreda fusionens konkurrenseffekter”.

redaktionen@branschkoll.se

SBTi godkänner Canons mål för utsläppsminskning

Canon SBTi
Ämnen i artikeln: CanonSBTi

Har validerat och godkänt Canons mål för att minska företagets egna CO2-utsläpp.

Ämnen i artikeln: CanonSBTi
redaktionen@branschkoll.se

Bättre läge inför vintern – men viktigt att använda elen smart

el

Förra årets höga elpriser slog hårt mot svenska hushåll och företag. I år ser läget bättre ut inför den kalla årstiden.

redaktionen@branschkoll.se