Alsander och Stålhäll ska leda Brandfactory efter rekonstruktionen

Brandfactory

Brandfactory har avslutat sin rekonstruktion och Martin Alsander tar över som koncernchef.

Det offentliga ackordet som erbjöd oprioriterade fordringsägare betalning med 25 procent gick nyligen igenom i Södertörns tingsrätt.

Annica Axelsson lämnar sin post som koncernchef och in kliver Martin Alsander från nya ägaren Lazarus. Johan Stålhäll gör comeback i företaget och blir vd för den svenska delen. Stålhäll sålde 2008 sitt Ekotryck Redners till Intellecta som sedan slog samman sin tryckeriverksamhet til Ineko och som senare såldes vidare.

– Vi tackar Annica för hennes insatser och inte minst för att ha navigerat bolaget genom en lyckad rekonstruktion, säger Martin Alsander, tillträdande koncernchef i ett pressmeddelande.

Man skriver att ”betydande besparingsåtgärder” har genomförts och att man nu står ”inför en nystart”.

– Nu har vi tagit oss igenom rekonstruktionen och förutsättningarna framåt är för första gången på länge synnerligen goda, säger Claes Jonson, styrelseordförande i Brandfactory och partner i Lazarus. Genom de kostnadsanpassningar som genomförts är vi nu redo att kraftfullt flytta fram våra positioner igen.

Johan Stålhäll som blir Sverige-vd ska främst fokusera på att stärka bolaget på den svenska marknaden.

Rekonstruktionen

Rekonstruktionen av de tre bolagen hade till slut totalt 699 företag som borgenärer på röstlängderna när det skulle avgöras om det offentliga ackordet skulle gå igenom. Som vanligt var det leverantörerna som tog den största smällen och de stora pappers- och materialleverantörerna hade krav på totalt runt 25 miljoner kronor som de nu bara får tillbaka en mindre del av. Värst drabbade var 3M och Antalis – båda med över fem miljoner kronor var i krav. Dessa var följda av Scandraft, R&D Spandex, Papyrus, Arctic Paper och Heidelberg.

Men också en lång rad grafiska producenter fanns med på listan – allt från tryckerier och bokbinderier till leverantörer av reklamartiklar och arbetskläder.

Pappersleverantörerna samt flera av materialleverantörerna röstade nej till ackordet.

Under rekonstruktionen uppges 51 personer ha sagts upp.

I rekonstruktionsplanen framkommer att man räknar med att ”generera ett likvidmässigt överskott om sammanlagt ca 25 MSEK under 2020”.

Ackordslikviden som ska betalas i slutet av 2020 beräknar man kommer att uppgå till totalt runt 25 miljoner kronor för de tre bolagen plus löne- och lönegarantiskulder på 14 miljoner kronor. Detta säger man sig kunna klara av ”förutsatt fortsatt bankfinansiering”.

Halva Brandfactory i konkurs

Brandfactory ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse – affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics påverkas inte, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi måste välja att fokusera på de delar av verksamheten som visar lönsamhet, säger Jakob Söderbaum, vd Brandfactory.

Kvarvarande verksamhet innefattar 97 tjänster och i verksamheten som omfattas av konkurs finns 102 tjänster.

Även Brandfactory Holding går i konkurs. Brandfactory Signs & Graphics i Sverige och Norge är lönsamma och drivs vidare i befintlig form, det gör också Brandfactory Logistics. Ägandet av koncernen kommer tillfälligt att förvaltas av konkursförvaltaren och förhoppningen är att delar eller hela verksamheten ska förvärvas, skriver man.

”BrandFactory Printhouse AB har försökt att parera nedgången genom besparingsprojekt som har givit effekt, men samtidigt har marknaden fallit snabbare än förväntat. Nuvarande ägare har under de senaste åren investerat betydande belopp i verksamheten. Styrelsen kan nu konstatera att någon vändning inte är i sikte och att pågående kostnadsbesparingsprojekt inte kommer att ta bolaget till lönsamhet. Därför har bolaget fattat beslut om att affärsområdet Printhouse, som utgörs av tidigare förvärvade INEKO, ansöker om konkurs.”

redaktionen@branschkoll.se

Avyttring av liten tryckeriverksamhet

Auktion av utrustning.

redaktionen@branschkoll.se

Svårt för konsumenter att avslöja greenwashing

CO2 greenwash SK

”17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp, vilket är både falskt och omöjligt.”

redaktionen@branschkoll.se

En viktig seger för det tryckta mediet

DK minister

✔️Miljöpåverkan är liten i förhållande till nyttan som trycksakerna skapar ✔️Bidrar till sammanhållning och gemenskap i samhället ✔️Särskilt viktigt för mindre företag ✔️Klimatpåverkan minimal

redaktionen@branschkoll.se

Nu höjer de priserna på finpapper

För att möta den pågående kostnadsinflationen.

redaktionen@branschkoll.se

De har bäst lönsamhet bland branschens profilåterförsäljare (small cap)

SMALL CAP PROMOTION

Vi har djupdykt i vår ekonomi-databas och plockat fram de tio återförsäljare som 2022 hade bäst marginal i sitt omsättningspann.

redaktionen@branschkoll.se

PF skrotar katalogen ”efter noggrant övervägande”

katalog

Profilleverantören hänvisar till miljön och effektiviteten.

redaktionen@branschkoll.se

Välkänd svensk företagsledare ska leda banbrytande internationellt textiltech-bolag

frisk och kollega

Patrik Frisk var under ett par år vd för Under Armour en av världens största klädleverantörer, nu har han ett nytt spännande uppdrag.

redaktionen@branschkoll.se

NS System investerar i ny textilprinter – ”vi trycker direkt på tyget”

Pressemeddelelse Teknologi muliggor print direkte på tekstil Niels Rask
Ämnen i artikeln: NS System

Investering som medför flera nya möjligheter.

Ämnen i artikeln: NS System
redaktionen@branschkoll.se

De vill ta sina grafiska kunskaper från TV-rutan och sälja digitala visitkort

radmedmobil

Duktiga på teknik och grafik – nu söker de samarbeten i profilbranschen.

redaktionen@branschkoll.se