Alsander och Stålhäll ska leda Brandfactory efter rekonstruktionen

Brandfactory

Brandfactory har avslutat sin rekonstruktion och Martin Alsander tar över som koncernchef.

Det offentliga ackordet som erbjöd oprioriterade fordringsägare betalning med 25 procent gick nyligen igenom i Södertörns tingsrätt.

Annica Axelsson lämnar sin post som koncernchef och in kliver Martin Alsander från nya ägaren Lazarus. Johan Stålhäll gör comeback i företaget och blir vd för den svenska delen. Stålhäll sålde 2008 sitt Ekotryck Redners till Intellecta som sedan slog samman sin tryckeriverksamhet til Ineko och som senare såldes vidare.

– Vi tackar Annica för hennes insatser och inte minst för att ha navigerat bolaget genom en lyckad rekonstruktion, säger Martin Alsander, tillträdande koncernchef i ett pressmeddelande.

Man skriver att ”betydande besparingsåtgärder” har genomförts och att man nu står ”inför en nystart”.

– Nu har vi tagit oss igenom rekonstruktionen och förutsättningarna framåt är för första gången på länge synnerligen goda, säger Claes Jonson, styrelseordförande i Brandfactory och partner i Lazarus. Genom de kostnadsanpassningar som genomförts är vi nu redo att kraftfullt flytta fram våra positioner igen.

Johan Stålhäll som blir Sverige-vd ska främst fokusera på att stärka bolaget på den svenska marknaden.

Rekonstruktionen

Rekonstruktionen av de tre bolagen hade till slut totalt 699 företag som borgenärer på röstlängderna när det skulle avgöras om det offentliga ackordet skulle gå igenom. Som vanligt var det leverantörerna som tog den största smällen och de stora pappers- och materialleverantörerna hade krav på totalt runt 25 miljoner kronor som de nu bara får tillbaka en mindre del av. Värst drabbade var 3M och Antalis – båda med över fem miljoner kronor var i krav. Dessa var följda av Scandraft, R&D Spandex, Papyrus, Arctic Paper och Heidelberg.

Men också en lång rad grafiska producenter fanns med på listan – allt från tryckerier och bokbinderier till leverantörer av reklamartiklar och arbetskläder.

Pappersleverantörerna samt flera av materialleverantörerna röstade nej till ackordet.

Under rekonstruktionen uppges 51 personer ha sagts upp.

I rekonstruktionsplanen framkommer att man räknar med att ”generera ett likvidmässigt överskott om sammanlagt ca 25 MSEK under 2020”.

Ackordslikviden som ska betalas i slutet av 2020 beräknar man kommer att uppgå till totalt runt 25 miljoner kronor för de tre bolagen plus löne- och lönegarantiskulder på 14 miljoner kronor. Detta säger man sig kunna klara av ”förutsatt fortsatt bankfinansiering”.

Annons

100 nya utbildningsplatser på Brobygrafiska i höst

Brobygrafiska får förnyat förtroende av YH-myndigheten att utbilda kompetens till den grafiska branschen. I höst startar man upp både Förpackningsdesigner och Digital designer vilket nyligen blev beviljat.

Sedan tidigare har man klart att starta en utbildning till Grafisk formgivare/tekniker i höst.

Totalt har man nu 100 sökbara platser till utbildningar specialutformade utifrån kompetenskrav branschen efterfrågar, skriver Evelina Nilsson, som är verksamhetsansvarig på Brobygrafiska i ett inlägg på Linkedin.

– Beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan är otroligt viktigt för den fortsatta kompetensförsörjningen i våra branscher – som en av få skolor kvar inom den grafiska branschen och som en skola i framkant inom Data/IT så är vi på Brobygrafiska en nyckelspelare, säger Evelina Nilsson, verksamhetsansvarig på Brobygrafiska.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri klär in helt slott med printat tyg

Güstrow Castle får en total makeover med hjälp av tryckeriet Schwerin Druck och HP Latex.

Staden Güstrow i norra Tyskland gör nu en helrenovering av stadens slott. För att man under de två åren som slottet renoveras ska kunna se hur slottet ser ut har byggnadsställningarna täckts av 3.000 kvadratmeter tyg. Tryckeriet som hjälpt till med trycket är Schwerin Druck som använt storformatsskrivaren HP Latex 1500 för uppdraget.

Totalt har 57 tygstycken med längder på mellan 20 och 25 meter satts upp runt slottet. För att skapa en realistisk bild av hur slottet kommer att se ut efter renoveringen användes cirka 2.000 bilder som sattes ihop och trycktes på tyg.

Veporna kommer efter renoveringen att lagras i Mecklenburg-Vorpommerns stadsarkiv.

Schwerin Druck, som har flera andra HP-skrivare installerade, utför uppdrag för festivaler, konserter och företag som ställer ut på mässor. Man jobbar också med inredning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Transportblockad mot UPM

Transportfacket AKT i Finland har inlett en blockad mot UPM med anledning av den pågående pappersstrejken.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Strejken: Så här mycket beräknas UPM förlora varje vecka

Strejken vid UPM pågår för fullt och fabrikerna står stilla.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nya prishöjningar på papper och grafiskt material i februari

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rekordår för Hudikprofil som dubblade både omsättningen och personalstyrkan

hudikprofil fest bokslut

2021 blev Hudikprofils mest framgångsrika år hittills och sedan ägarskiftet i början av 2020 har företaget fördubblat både omsättningen och personalstyrkan.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

USA säger nej till allt från Xinjiang

bomull textil kläder
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Magasins ägare fortsätter göra förvärv – nu ett inredningsföretag

design inredning midaq
redaktionen@branschkoll.se
Annons

De ska leverera presentkort till Göteborgs grundskoleförvaltning

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vd-byte på TM Kontor & Reklam

redaktionen@branschkoll.se
Annons