Xeikon har tryckteknik för lönsamma grafiska applikationer

Per Larsson jobbar med Xeikons teknologi i Sverige, Danmark och Norge.
Per Larsson jobbar med Xeikons teknologi i Sverige, Danmark och Norge. Privat

”Sverige har blivit en hubb för digital tapetproduktion”.

Applikationer är nyckeln till framgång inom grafisk produktion – nu ska Xeikon fokusera mer på att digitalisera offsettrycket.

Per Larsson är sedan drygt ett år sedan ansvarig för den grafiska delen på tryckpresstillverkaren Xeikon. Hans geografiska område är Sverige, Norge och Danmark inom ”Graphic Arts” som hans divisionen heter. Det handlar om grafisk produktion inom böcker, DR och magasin men också butikskommunikation och heminredning.

Växande volymer under pandemin

Xeikons rullmatade tryckpressar med en tryckbredd på över 500 mm har visat sig passa väldigt bra inom vissa segment. Per berättar att volymerna har växt kraftigt för Xeikons kunder i de nordiska länderna under 2020.

– Vi har haft lite tur eftersom de applikationer som våra maskiner används till har haft full fart under pandemin. Våra volymer ökade med 30 procent under 2020 jämfört med 2019.

Det handlar bland annat om digital tapetproduktion med flera stora producenter i Sverige som säljer till hela världen.

– Sverige har blivit en hubb för digital tapetproduktion där man bland annat har knutit till sig många designers vilket är viktigt inom det området.

Tuffare för retail

Inom retail har det inte gått lika bra men det är ett segment där Xeikons teknik passar bra in. Ofta är det applikationer som kräver både bredden och det långa formatet – vilket rulltekniken ger fullt tillräckligt av.

– Det handlar om ”banners”, vepor, pallsvep – där längden blir viktig. Men också mycket posters. 

Ofta trycker man på olika material som exempelvis transparent film för bakbelysning. Man trycker med vit färg, det finns extra färgstation för dekorfärger och man kan också trycka med en klar toner som lack eller för att skapa effekter. 

Xeikon har också ett stort utbud av teknik till etikettproducenter – ett annat område som nu också är i kraftig omställning till digital tryckteknik.

Från arkoffset till rullmatat digitaltryck

Om man tittar på den mer traditionella grafiska branschen – framför allt på arkoffset – så har den haft det extra tufft de senaste åren och dessa företag funderar mycket på vilken väg man ska ta framåt.

– Det är en stor fråga för dem vad de ska göra i framtiden – väldigt många tittar aktivt på att ersätta offset med digitalt och B2-formatet är spännande för dem och detta ska vi fokusera på de kommande åren, säger Per.

Det rullmatade formatet hos Xeikon blir i och för sig nytt för ark-tryckerierna men enligt per kan det passa in bra hos de som kan tänkta lite annorlunda.

– Man måste förstå skillnaden mellan rulle och ark. Man kan säga att en rulle är en massa ark som sitter ihop men man blir inte alls låst vid formatet som man styr själv.

Specialisering på applikationer

Bredden är drygt 500 mm men sedan är längden flexibel. Man behöver aldrig bli begränsad av längden och där kan man hitta besparingar eftersom produktionen blir rationell på ett annat sätt än med arkmaskiner. 

– Om man har ett antal givna applikationer blir produktionen extremt rationell. Detta ska vi ska jobba mer mot de traditionella tryckerierna med.

Enligt Per Larsson så är det de företag som kan smalna av sitt utbud – specialisera sig – och effektivisera de applikationer man gör som blir länsamma.

– Man måste titta på applikationer som man kan tjäna pengar på, avslutar Per.

Annons

Priset på plast rekordhögt

‎För den som letar efter exempel på inflation i dag är råvaror ett bra ställe att börja på. Koppar, stål, trä och plast är antingen nära eller på rekordhöga nivåer.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenskt tryckeri startar postersajt mot nischad konsumentgrupp

Ska hjälpa föräldrar piffa till barnrummen

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenska Posterland expanderar till Tyskland

Bara ett halvår efter starten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Posterföretag fick nästan 5 gånger mer betalt än väntat

Det svenska posterföretaget köptes upp av modeföretag.

redaktionen@branschkoll.se
Annons