Vill förändrar spelreglerna med automatiserat samtryck

Utskjutning Arifiq

Utskjutning Arifiq

På några sekunder räknar Arifiqs nya ”Gang Run Printing” ut hur olika tryckjobb kan samköras på det mest ekonomiska sättet. Allt anpassas till den maskinpark som finns tillgänglig.

Svenska Arifiq har fått bra respons på sin lansering i USA tidigare i år och det är också där man först går ut med den nya funktionen för samtryck. Idén är att man på ett enkelt sätt ska kunna samköra många jobb på samma ark för att sänka kostnaderna. Än så länge har Arifiq kunder i Sverige, Norge och USA och enligt vd Carina Karlsson utvecklas företaget enligt plan.

gangprint 1

Arifiqs mjukvara planerar helt automatiskt upp alla jobb som finns klara för produktion – allt som kan gå på samma papper läggs upp på samma ark oavsett om jobben tillhör olika kunder. Mjukvaran ger olika förslag och ibland kan det ta ett par minuter för att få fram den billigaste lösningen.

Den nya funktionen i Arifiq’s prisberäknings- och produktionsplaneringssystem fungerar dels för tryckerikunderna när de räknar på jobb som innehåller många olika enheter. Men också för tryckeriet vid själva produktionstillfället.

Genom att slå samman alla jobb som ska gå på samma papper kan man kraftigt effektivisera produktionen.

– Våra första tryckerier i USA har globala kunder som ibland har hundratals olika trycksaker i en och samma kampanj, ibland också på flera språk. De sparar enormt med tid bara i offertstadiet. Att sedan produktionen blir optimal gör saken ännu bättre, säger Carina Karlsson som är vd för Arifiq.

Gillar inte standard

Enligt Carina finns det redan många tryckerier med affärsmodeller som bygger på försäljning online och samköring. Men det bygger på förutsättningen att alla produkter är starkt standardiserade, vilket passar väldigt få företagskunder.

– Vi har alltid haft fokus på att skapa lösningar för alla typer av tycksaker och inte begränsa med hjälp av standardisering, säger Stefan Karlsson som är utvecklingschef på Arifiq.

Arifiq vill göra det enkelt att planera samköring av jobb oavsett format på trycksakerna. Bara papperet är samma så går det att hitta upplägg som fungerar.

Om ett jobb till exempel har dubbel upplaga jämfört med ett annat så placeras det in två gånger på arket.

– Även om man ibland får lägga en del av upplagorna på retur så är det alltid det effektivaste sättet att producera som räknas fram.

Funktionen för samproduktion visar direkt hur jobben planeras upp på arken och i de olika tryckpressarna som man har tillgång till. Efter några sekunder får man fram de första förslagen på utskjutning och tillhörande produktionskostnad. Men systemet fortsätter att räkna och, i exemplet som Arifiq visar i sin demo, efter någon minut kommer nya ännu bättre lösningar upp.

Naturligt steg

Efter att ha börjat med att låta kunderna själva räkna ut priset på en trycksak i taget är detta ett helt naturligt steg.

Annons

Carina Arifiq

Carina Karlsson är vd för Arifiq.

– Den här modulen passar perfekt för företag som kör mycket kampanjer – eller har stora volymer produktion på samma papper.

Stora kampanjer kan ta flera dagar att räkna fram pris på men med ”Gang Run Printing” från Arifiq går det på några sekunder om man bara har struktur på vad det är man vill trycka.

– Man får en väldigt hög servicegrad till kunder som kör stora kampanjer, säger Carina. Om något ändras i en kampanj är det bara att räkna om på några sekunder – systemet skapar nya utskjutningar för produktion direkt.

Nu ska man ta hem erfarenheterna från USA och få med sig de svenska tryckerierna på tåget.

– Vi tror att våra amerikanska kunder gärna delar mid sig av exempel och erfarenheter till svenska tryckerier, säger Carina.

Från enkla visitkort till avancerade kampanjer

Det enklaste fallet av samtryck är visitkort, och sedan blir det mer komplicerat med till exempel kataloger i olika språkversioner eller olika omslag, berättar Stefan Karlsson. Men det kan vara mer komplicerat än så.

Detaljer för produktionen presenteras direkt. Och om kunden i sista stund beslutar sig för att utelämna någon trycksak – eller om original blir försenat – räknar man om hela upplägget på någon minut.

Detaljer för produktionen presenteras direkt. Och om kunden i sista stund beslutar sig för att utelämna någon trycksak – eller om original blir försenat – räknar man om hela upplägget på någon minut.

– Vi har fall med över tusen produkter i samma offert och då blir jobbet stort för den som räknar, säger Stefan.

Anpassar för skärmaskinen

En stor utmaning är att få till det mest effektiva upplägget på arket så att det också fungerar i skärmaskinen. Men eftersom dessa parametrar finns med redan i Arifiq Core så kommer det med i beräkningarna direkt.

En eller flera kunder på samma ark

Det är i samband med att man ska planera jobben för produktion man med hjälp av samproduktionsmodulen kan hitta kostnadseffektiva synergier. Det fungerar på samma sätt som med kampanjer för en kund. Man tar alla tryckfärdiga filer i produktionssystemet och så räknar Arifiq fram det bästa sättet att samproducera jobben.

”Gang Run Printing” är en egen modul, som Arifiq-kunder kan lägga till för en extra kostnad.

Eftersom man har ett API för mjukvaran går det också att bygga helt egna gränssnitt mot kunderna.

Ytterligare exempel på hur utskjutningarna kan se ut och hur ekonomin för jobben blir.

Ytterligare exempel på hur utskjutningarna kan se ut och hur ekonomin för jobben blir.
Annons

Planerar stängning av förpackningsbruk

Ämnen i artikeln: Heinzel Group
Ämnen i artikeln: Heinzel Group
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Visa upp dina bästa förpackningar – Scanstar öppen för anmälan

Scanstar banner small 2048x1172 1

En vinst ger biljett att tävla i Worldstar.

Förpackningstävlingen Scanstar har öppnat upp för inlämning av bidrag. I år är det återigen Svenska Förpackningsgillet som är värd för tävlingen.

Scanstar är en gemensam nordisk förpackningstävling som arrangeras årligen sedan 1969 av SPA, Scandinavian Packaging Association. SPA är en sammanslutning av Svenska Förpackningsgillet och motsvarande organisationer i de övriga nordiska länderna.

Ger biljett till Worldstar

Företag som vinner en Scanstar får förutom diplom, rätten att delta i Worldstar Competition, en internationell förpackningstävling som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO).

Scanstar är öppen för alla förpackningslösningar som designats, konstruerats eller tillverkats i ett av de nordiska länderna. Även förpackningslösningar som tillverkats i andra länder, men som säljs av ett nordiskt företag och/eller beställs av nordiska kunder, får delta.

Läs mer i inbjudan här.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svensk plastjätte SBTi-verifierad

trioworld

Då ska utsläppen vara noll.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bobst och Miraclon utvidgar samarbetet

bobst miraclon
Ämnen i artikeln: BobstMiraclon
Ämnen i artikeln: BobstMiraclon
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Glassbilskoncept ska bidra till enklare återvinning

Ny avfallstjanst med skon melodi 1800

I Stockholm kunde man i början av april höra en ny trudelutt ljuda över nejderna. Det var den nya hämttjänsten Returrundan som spelade sin melodi för att uppmärksamma invånarna på att nu kan man lämna sitt avfall till lastbilen som hade anlänt.

Returrundan är en ny kommunal service som ska underlätta för alla Stockholmare som vill bli av med ägodelar och skräp som de inte längre behöver.

– I Stockholm ska det vara lätt att återbruka. Med Returrundan tar staden ytterligare steg framåt mot mer återbruk och mindre slöseri med jordens resurser, säger Stockholms miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP) i ett pressmeddelande.

Man emot saker du inte längre behöver men som kan göra stor nytta hos någon annan. Returrundan kommer även ta emot farligt avfall så som sprayburkar, nagellack och målarfärg, samt textilier, porslin och elektronik.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Dåligt samvete ska öka återvinningen

Restavfall blir latavfall 1800

Bostadsföretaget Helsingborgshem vill få sina hyresgäster att öka återvinningen.

Det nya sopsorteringskonceptet, innebär att restavfall byter namn till latavfall, och kärlen för restavfall placeras längst in miljörummet medan övriga kärl placeras längre fram. När man når latavfallet ska det i stort sett inte finnas något kvar att sortera.

I samband med övergången fick det nya miljörummet också lock-i-lock på sorteringskärlen, vilket gör att till exempel pappkartonger behöver tryckas ihop innan de kan läggas i kärlet. Packade sopor gör att kärlen fylls bättre så att sopbilen inte behöver köra runt med luft.

Man inledde detta test för hyresgästerna på Ringstorpsvägen i Helsingborg, och på ett år har man tillsammans minskat restavfallet med 25 procent.

– Det är en mycket positiv utveckling som gör boende här till utmärkta miljöambassadörer. Samtidigt finns det utrymme för att sortera ännu mer, något det nya konceptet syftar till att uppmuntra, säger Göran Svensson, avfallsrådgivare, Nordvästra Skånes Renhållnings Aktiebolag (NSR) i ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

International Paper vinner kampen om DS Smith

IP DS Smith

Kommer att omsätta 28 miljarder dollar och har tillsammans 70 000 anställda.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stort tryckeri växer med bokbinderiföretag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Fujifilm och Konica Minolta ingår samarbete och startar gemensamt inköpsbolag

Fujifilm KM

Det finns långtgående planer för ett strategiskt partnerskap för säkrad leveranskedja av råvarumaterial, effektivare produktion och utveckling av toner.

Fujifilm business innovation och Konica Minolta meddelar att de planerar att samarbeta kring sina respektive printverksamheter. Parterna har skrivit ett avtal om ett så kallat joint venture, ett strategiskt partnerskap, som omfattar företagens affärssegment inom produktionsskrivare, multifunktionsskrivare (MFP) och kontorsskrivare. Det skriver båda företagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Bildar gemensamt bolag

Samarbetet syftar till att etablera en solid leveranskedja för produkter. Dels för inköp av råmaterial och maskindelar, dels för utveckling och produktion av toner. Det planeras också att starta ett gemensamt bolag för inköp där Fujifilm ska stå som huvudägare. Tidsplanen är att joint venture-samarbetet träder i kraft i sommar.

Utöka affärer tillsammans

Fujifilm och Konica Minolta aviserar också att de kommer att ha fortsatta diskussioner framöver för att ytterligare utöka sina affärer tillsammans, enligt pressmeddelandet.

– De pågående diskussionerna om denna affärsallians är oerhört viktiga eftersom vi strävar efter att stärka vår konkurrenskraft och utöka vår globala närvaro för att ta ett stort steg framåt. Vi är övertygade om att detta partnerskap kommer att skapa ett nytt ramverk för att förbättra vår leveranskedja och bygga en robust affärsgrund, säger Naoki Hama, vd och koncernchef för Fujifilm business innovation, i ett pressuttalande.

Aviserade nyligen sparpaket

Nyheten om samarbetet kommer kort efter att Konica Minolta aviserat ett större sparpaket globalt med bland annat varsel av 2 400 anställda, något Branschkoll tidigare berättat om.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hon byter bransch – blir ny tryckare i byn

Mia Vindelhed 1800

Mia Vindelhed gör en nystart i livet och satsar på tryckeri i nytt namn.

Mia Vindelhed gör en omstart i livet och ger sig in i tryckbranschen. Hon har köpt enmanstryckeriet Kaffe, Skog och Tryck i Västerbottniska Vindeln. I och med ägarbytet passar hon samtidigt på att byta namn på företaget till Mias tryck och konsulting AB. Det nya bolaget registrerades hos Bolagsverket 9 april.

– Jag köper hennes (förre ägaren) grejer så att jag kan trycka på kläder, göra skyltar och branda bilar, förklarar Mia Vindelhed.

En familjehistoria bakom

Både Mias morfar och pappa har huserat i lokalerna med sina respektive fotoverksamheter. Några ägarskiften senare på adressen i Vindeln flyttade tryckeriet och pappershandeln Kaffe, Skog och Tryck in.

Hur kommer det sig att du ger dig in i tryckbranschen?

– Jag hörde att hon skulle sälja och tänkte att någon i byn måste ju förvalta det här. Om någon inte gör det så får jag göra det. Jag hade en annan anställning och funderade ganska länge vad man skulle kunna göra och kom fram till att det passade ganska bra att ta över.

En blandad mix

Hon säger att det finns mycket företagare och industrier i Vindelns kommun:

Annons

– Jag skulle gärna vilja konsulta till mässor så att jag kan sälja mer till mässor och event. Men också göra mer branding så att man får ett helt paket. Det finns också massa småföretag som kanske vill ha dekaler till bilen, kepsar eller så. Och snart kommer studenten. Då kommer jag göra skyltar till privatpersoner. Så det kommer att var lite blandat.

Hur långt har du kommit i starten?

– Jag är snart igång. De beställningar jag får de gör jag. Men sedan har jag inte börjat marknadsföra mig än. Jag känner att jag måste lära mig mer och bli mer skillad, säger hon och tillägger att hon får hjälp i uppstarten av förre ägaren.

Ska flytta tryckeriet

Själv har Mia tidigare varit på Cranab och närmast kommer hon från en tjänst som verksamhetsledare på Tegnässkidan. I båda rollerna har hon jobbat en hel del med grafisk design och produktion.

– Det har alltid funnits ett intresse hos mig för form och färg.

Tryckeriet kommer dock inte fortsätta husera i hennes morfars och pappas gamla lokaler.

– Det var lite nostalgi att vara där, men vi har just byggt ett garage med en övervåning och då passar det ypperligt att kunna flytta det till Tvärålund, 1,5 mil utanför Vindeln.

redaktionen@branschkoll.se
Annons