Vill du synas på Branschtorget

Branschtorget är en helt ny del av Branschkoll. Det är en plats för alla i branschen att hitta inspiration och nyheter kring material, maskiner, mjukvara och utbildningar för grafisk produktion.

Tanken är också att man enkelt ska kunna hitta rätt leverantör för det man blir nyfiken på och därför finns det ett leverantörsregister.

Vill du veta mer om hur det fungerar med att synas på Branschtorget – Här finns en PDF med all information.

Frågor eller funderingar? Hör av dig till ola@branschkoll.se.

Mer inspiration på Branschtorget

Adobe integrerar generativ AI i Creative Cloud

Adobe Photoshop x Firefly Sizzle 1800

Modifiera bilder med textkommandon i Photoshop.

Adobe har introducerat ”Generative Fill” i Photoshop. Den nya funktionen drivs av Adobes generativa AI, Firefly, och gör att användarna snabbt kan lägga till, utöka eller ta bort innehåll från bilder med hjälp av textkommandon, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Generative Fill är en del av Adobes strategi att integrera generativ AI i Creative Cloud, Document Cloud, Experience Cloud och Adobe Express. Enligt Adobe kommer de nya verktygen att underlätta idégenerering och produktionsprocesser.

Nyckelfunktioner

 • Icke-destruktiv Redigering. Generative Fill arbetar på separata lager, vilket gör att användarna kan skapa och experimentera utan att påverka den ursprungliga bilden.
 • Naturligt språk. Användningen av enkla textkommandon gör det möjligt att beordra Firefly att lägga till, utöka eller ta bort innehåll från bilder.
 • Kommersiellt gångbart. Firefly genererar kommersiellt gångbart innehåll. Mjukvaran använder Adobe Stock-bilder, licensfritt och annat innehåll fritt från upphovsrättsliga restriktioner.

Filmen beskriver Generative Fill och dess funktion.

Nya AI-funktioner i Google Workspace

aparna pappu Google

Få tillgång till AI inom alla Workspace-appar och Google Cloud.

Vid Googles senaste konferens för utvecklare introducerade man Duet AI för Workspace och Cloud. Duet AI är en generativ AI-assistent integrerad i Google Workspace, inklusive Gmail, Docs, Slides, Sheets och Meet, skriver siliconangle.com.

Duet AI kan, enligt Google, generera och modifiera innehåll, effektivisera uppgifter och förbättra produktiviteten.

Några av de nya funktionerna i Duet AI

 • Duet AI kan generera nytt innehåll, redigera befintligt innehåll, ändra ton eller grammatik och underlätta skrivandet av bland annat olika rapporter och artiklar.
 • Användare kan uppmana Duet AI att utföra uppgifter, såsom att skriva utkast till e-post eller skriva rapporter baserade på mötesanteckningar.
 • Ger AI-assistans för utvecklare, IT-proffs och säkerhetsspecialister i molnkonsolen.
 • Duet AI stöder flera programmeringsspråk, inklusive Go, Java, JavaScript, Python och SQL.

Framtida utveckling

Google siktar på att utöka Duet AI ytterligare genom att göra den tillgänglig i mobilappen för Gmail, vilket gör det möjligt för användare att skapa e-postmeddelanden från enkla uppmaningar.

Google har också introducerat en grundläggande generativ AI-modell, Codey, som är speciellt optimerad Cloud-utveckling. Den erbjuder kodförslag, identifierar sårbarheter och fel i koden.

Med Duet AI för AppSheet kan användare, via språkuppmaningar, skapa sina egna affärsapplikationer kopplade till Google Workspace utan något behov av kodning.

Denna film visar introduktionen av Duet AI.

Adobe och Google i kreativt AI-samarbete

Adobe Express 1800

Skapa bilder säkra för publicering baserat på text med hjälp av AI. Träna verktyget med dina egna bilder.

Adobe och Google samarbetar för att integrera Adobe Firefly’s AI-funktioner och Adobe Express med Bard by Google. Syftet är att skapa ett verktyg för kreativt innehåll för användare med olika bakgrund och kompetensnivå, skriver Adobe på sin blogg.

Adobe Firefly tillåter användare att generera innehåll genom att hitta och skapa bilder basat på text, medan Adobe Express erbjuder verktyg för att skapa och modifiera innehåll.

Bard by Google är en AI-tjänst som liknar ChatGPT med skillnaden att Bard använder internet för att hämta och generera information.

Nyckelpunkter för samarbetet:

 • Användare kommer att kunna generera bilder med Firefly direkt i Bard, och sedan modifiera med Express.
 • Adobe Firefly är kapabel att skapa bilder som är säkra för kommersiellt bruk. Mjukvaran gör skillnad på professionella bilder, licensierade bilder i Adobe Stock, licensfritt innehåll och offentligt domäninnehåll.
 • Adobe använder Content Authenticity Initiative’s (CAI) open-source teknologi för att autentisera bilder genererade via Firefly i Bard, vilket låter skapare verifiera hur och var deras innehåll skapades och modifierades.
 • Firefly är förberett för integration med Adobe Creative Cloud, Adobe Document Cloud, Adobe Experience Cloud och Adobe Express.
 • Företag och organisationer kan träna Firefly med sitt egna kreativa material för att generera innehåll i linje med deras grafiska profil.

Ny metallisk färg för flexo från Siegverk

sig2

Metallisk färg ett hållbart alternativ till lamineringsfilm.

Siegverk introducerar UV Flexo Premium Silver, en metalliskt färg för effekter på kartong, skriver företaget på LinkedIn.

Den nya färgen kan, enligt Siegwerk, ersätta vissa typer av icke-återvinningsbara filmer som används för förpackningar. Metalliska effekter görs vanligtvis med metoder som gör kartongen svårare att återvinna. Siegwerk menar att deras nya färg representerar ett mer hållbart alternativ för metalliska effekter i tryck.

Ny mjukvara för relieftryck i storformat

Canon PrismaelevateXL 1800

Skapa kreativa utskrifter med upphöjt tryck för inredning, detaljhandel och förpackningar på Canons storformatare.

Under årets Fespa lanserade Canon Prisma elevate XL, en utvidgning av Prisma XL Suite, för att erbjuda lösningar för designers som jobbar med storformat, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Programvaran gör det möjligt för användare att skapa relieftryck med upp till 2 millimeters höjd på Arizona 1300 och 2300 flatbäddsskrivare.

– Prisma elevate XL erbjuder kunderna ett verktyg för att skapa kreativa utskrifter inom inredning, detaljhandel och förpackningar. Programvaran kan även användas för punktskrift för synskadade, säger Mathew Faulkner, marknadsförings- och innovationsdirektör, Canon Europe.

Enligt Canon förbättrar Prisma elevate XL inte bara produktivitet, flexibilitet, utskriftshöjd och användarvänlighet utan främjar även miljöansvar genom att minska avfallet, eftersom det inte finns något behov av testutskrifter. Programvaran beräknas vara tillgänglig för beställning och leverans från juli 2023 via ackrediterade partners och Canons direkta försäljningsorganisationer.

Ny etikettpress-serie från Mark Andy

Mark Andy Pro Series

Maskinleverantören Mark Andy, som i Sverige representeras av Convertec, låter meddela att man lanserar en ny etikettpress-serie vid namn Pro Series.

Det är en flexopress som är tänkt för produktioner med kortare upplaga, enligt ett pressmeddelande.

Pro-serien är konstruerad för att kunna byggas på till en hybridmaskin med en digital enhet kallad Pro Max.

Den nya serien kommer att premiärvisas på Labelexpo Europe i Bryssel 11-14 september.

3M lanserar nya högblanka färger i populär folieserie

3M 2080 new high gloss may 2023 1800

Nyligen lanserade 3M nya högblanka färger inom sin 2080-serie med folier.

Liksom för andra färger i 2080-serien kommer de fyra högblanka färgerna med ett skyddande filmlager som stannar på filmen under appliceringen för att undvika rullmärken och repor på ytan. Utseendet blir mycket slätt och högglansigt efter installation, med låg risk för ”apelsinskalsyta”.

 • Filmerna har en hög grad av formbarhet och anpassningsförmåga, vilket gör det möjligt att applicera på böjda karossdelar utan att först ta bort det skyddande lagret.
 • De högblanka filmerna har ett optimerad lim med minskad initial vidhäftning, förbättrat luftutsläpp och möjlighet att ompositionera.

Följande fyra högblanka färger erbjuds:

 • High Gloss Storm Gray
 • High Gloss Sky Blue
 • High Gloss Black
 • High Gloss Hot Rod Red

Priset kommer att vara högre än andra färger i 2080-serien och kommer att kommuniceras lokalt på varje marknad.

Läs mer om produkten hos Spandex som är en av återförsäljarna i Sverige.

Canon uppgraderar storformatsskrivare med flera nya modeller

Canon Arizona 1300

Enkelt att ändra både media och format snabbt för små ordrar på Canons nya storformatsskrivare i Arizona-serien.

Canon har lanserat två nya modeller i serien Arizona. De nya modellerna Arizona 1300 är utrustade med Flow-teknologi, ett vakuumsystem utan zoner som förenklar hanteringen av media, skriver företaget i ett pressmeddelande.

De nya modellerna finns i sex olika konfigurationer 1340/1360/1380 GTF och 1340/1360/1380 XTF och är utformade för mellanstora tryckleverantörer av storformat. Med Flow-teknologin kan användare snabbt ändra media och format, vilket underlättar produktion av korta serier.

Utskriftshastighet på upp till 52,8 kvm per timme är möjlig, på styva eller flexibla material, upp till en storlek av 1,25 x 2,5 meter med Arizona GTF eller 2,5 x 3,08 meter med XTF.

Med FLOW-teknik går det mycket snabbare att ändra utskriftsmaterial och bordsstorlek. Eftersom det inte finns några vakuumzoner krävs mycket mindre maskning och tejpning, något som reducerar insatser, tidsåtgång och kostnader, skriver Canon.

Arizona 1300-serien innehåller, bland flera andra nyheter, också ett gränssnitt (API) för redovisning, som ger data om bläckförbrukning och produktionstid, för bättre kontroll över förbrukning och ekonomi.

En av Canons kunder som använt FLOW-tekniken är Wiking Reklam i Sverige.

– Genom att installera Arizona 2380 har vi ökat vår produktivitet med upp till 30 procent, eftersom vi med Flow-tekniken har mindre manuellt arbete när vi ändrar format, säger Jens Filipsson, ägare av Wiking Reklam i Sverige.

Nya premiumetiketter i arkformat

Fedrigoni 1800

Fedrigoni lanserar exklusiva etikettmaterial i ark för premiumprodukter. Kan tryckas både digitalt och i offset.

Fedrigoni, italiensk tillverkare av specialpapper, har lanserat Sheets Exclusive Collection, en ny serie av premiummaterial för etiketter, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Denna kollektion har ett brett utbud av material, inklusive bestruket, obestruket, färgat, metalliskt och präglat papper.

Dessa är uppdelade i två kategorier:

 • Exclusive, som använder FSC-certifierade papper
 • Premium, en utvidgning av det tidigare självhäftande sortimentet

Sheets Exclusive Collection är ett resultat av ett samarbete mellan Fedrigoni Paper och Fedrigoni Self-Adhesives, där de uppgraderar och ersätter det tidigare Adhoc-sortimentet med papper som Arena, Constellation, Corolla, Freelife, Tintoretto, Sirio och Woodstock. Kollektionen är utformad för att förbättra utseendet och upplevelsen av etiketter för olika sektorer, inklusive lyxförpackningar, gourmetmat och premiumdrycker.

Olika format

Etiketterna finns tillgänglig som permanenta eller avtagbara och är kompatibla med både offset och digital tryckning. Alla material är tillgängliga i B1-format, med utvalda produkter i SRA1-format. Skräddarsydda format kan beställas för att minska avfall och optimera produktionskostnad.

– Sheets Exclusive Collection har utformats för att göra våra mest populära papper ännu mer mångsidiga, vilka nu kan ge produkter en unik touch genom att omvandla dem till värdefulla etiketter, säger Philippe Vanroy, produktchef för Fedrigoni.

Nya inkjet-färger minskar förbrukningen med 20 procent

Agfa Onset Avinci 1800

Agfa släpper två nya inkjetfärger – en UV-färg som minskar förbrukningen med 20 procent och ny miljöcertifierad vattenbaserad färg för textilskrivare.

Agfa har lanserat nya färger för sina Onset och Avinci inkjet-skrivare, skriver företaget i ett pressmeddelande.

20 procent lägre förbrukning med Onset 560

Onset 560 är en UV-färg för produktion av display och förpackningar med Onset inkjet-skrivare. Agfa hävdar att färgförbrukningen är 20 procent lägre jämfört med andra färger. Detta beror på Agfas Thin Ink Layer-formulering, som använder en ny dispersionsteknik för att leverera högre färgintensitet.

Oeko-Tex-certifierad Avinci 110

Avinci 110 är en vattenbaserad färg för Avinci CX3200 textilskrivare. Färgen har erhållit Oeko-Tex Eco passport, ett oberoende certifieringssystem för kemikalier som används i textil- och läderindustrin. Det innebär att färgen är fri från skadliga ämnen och kan användas för att trycka tyger som är säkra för både människor och miljön.

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget

Gop

www.gop.se

Antalis

www.antalis.se

Kornit

www.kornit.com

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

Fujifilm

www.fujifilm.com

Callas software

www.callassoftware.com

Spandex logo
Spandex Sverige AB

0430-738 00

www.spandex.se

Spandex tillhandahåller innovation, kunskap och möjligheter på den globala marknaden för visuell kommunikation


Nyheter från Spandex Sverige AB:

Spandex nya breda sortiment av mer hållbara folier

HP

www.hp.com

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Ny CTP-serie från Fujifilm

Canon

www.canon.se


Nyheter från Canon:

Plockmatic lanserar ny "booklet-maker"

Ricoh

www.ricoh.com

NIZE Equipment

nizeequipment.com

scandraft.nya .il
Scandraft

031-68 69 30

www.scandraft.se

Material och tillbehör för bild, dekor och reklam


Nyheter från Scandraft:

PVC-fri halkskyddstejp

Lackskyddsfilm växer snabbt hos Scandraft

Vinyl som funkar i polarklimat