Vi vann för att ”vi är fria i huvve”

PIDA_2022_Broby

Förstaårsstudenter på Brobygrafiska är med och skapar framtidens förpackningar.

Billerudkorsnäs tävling i förpackningsdesign 2022, Pida, är avgjord och såväl Gold Award-vinnarna som segrande bidrag i klassen Innovation är elever på Brobygrafiska.

Branschkoll har besökt skolan och träffat fyra av de sex (två var på praktik på annan ort) eleverna som står bakom bidragen Bite Botanical Bitters, som vann guld, och Armardillo, som fick pris i klassen Innovation.

IMG 4002 edited scaled
Kristin Tebelius från team Armardillo samt Herman Rydholm, Julia Abrahamsson och Sofi Hansson som utgjorde team Bite.

Laget Bite består av Herman Rydholm, Julia Abrahamsson samt Sofi Hansson och Armardillo av Kristin Tibelius samt de frånvarande Moa Nilsson och Jenny Carlsson-Malmefeldt.

Grattis! Hur arbetade ni under kreerandet av era förpackningar?

– Det blev en rivstart, vi funderade väl två veckor men sedan kom vi igång ganska bra, men vi kände att vi var sena redan från början. Men när vi väl kläckte idén var det bara att köra, säger Kristin från Armardillo.

– Vi kom igång ganska bra tycker jag, säger Herman, men vi gick in för det med stort allvar och ville göra något kul från början även om vi förstås inte riktigt trodde på att vi skulle vinna.

– Armardillogänget skapade en chattgrupp som vi döpte till Pida-vinnarna, lite lagom ödmjukt. Den sporrade ju oss också, skrattar Kristin.

Annons
Bite
Från idé till färdig förpackningar. Bite Botanical Bitters.

– Vi ville komma på något riktigt fyndigt, lekfullt ock illustrativt, säger Julia. Vi provade en pyramid först, som sedan fick lite taggar.

– Och så ville vi stå ut mer än det, säger Moa.

– Ja absolut, och när vi kom på den köttätande växten, då kände vi att nu har vi det, flikar Julia in. Temat var ju Wild Life och den växten är verkligen vild och dessutom har den så fina färger också.

– För Armardillo var det att plocka ut något från naturen och skapa från det men det vi ville också att förpackningen skulle sticka ut i hyllan. Och en rund förpackning tycker vi gör det.

Ni medverkar i Pida redan första läsåret på Broby, gör det det hela svårare tycker ni?

– Ja vi hade inte så mycket erfarenhet när vi startade projekten, men vi hade lite origami, papperskunskap och dessutom hade vi gjort skapande i finpapper som ett projekt strax innan, när vi gjorde statyer. Sedan kan det vara en fördel att inte ha läst för mycket, vi var ju ”fria i huvve” när vi startade. (skratt)

Armardillo 1
Armardillo

– Att söka rätt material var ganska lärorikt också. För tjockt så fungerade inte layouten och för tunt så blev förpackningen skör. Så vi har lärt oss mycket under projektet.

Och nu ska Bite-laget tävla vidare på Luxe Pack i Monaco i oktober. Ett stort Lycka Till säger vi på Branschkoll.

Bite 2
Armardillo 2

Fakta om Pida: Under Pida möts sju länders designelever från universitet och högskolor för att tävla mot varandra med kreativa förpackningslösningar. Tävlingen organiseras som fem separata events: Frankrike/Belgien, Kina, Storbritannien, Sverige, USA och Tyskland/Österrike. Vinnarna av Gold Award vid respektive event möts sedan i en Grand Final vid Luxe Pack Monaco i oktober.

Annons

International Paper vinner kampen om DS Smith

IP DS Smith

Kommer att omsätta 28 miljarder dollar och har tillsammans 70 000 anställda.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stort tryckeri växer med bokbinderiföretag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Fujifilm och Konica Minolta ingår samarbete och startar gemensamt inköpsbolag

Fujifilm KM

Det finns långtgående planer för ett strategiskt partnerskap för säkrad leveranskedja av råvarumaterial, effektivare produktion och utveckling av toner.

Fujifilm business innovation och Konica Minolta meddelar att de planerar att samarbeta kring sina respektive printverksamheter. Parterna har skrivit ett avtal om ett så kallat joint venture, ett strategiskt partnerskap, som omfattar företagens affärssegment inom produktionsskrivare, multifunktionsskrivare (MFP) och kontorsskrivare. Det skriver båda företagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Bildar gemensamt bolag

Samarbetet syftar till att etablera en solid leveranskedja för produkter. Dels för inköp av råmaterial och maskindelar, dels för utveckling och produktion av toner. Det planeras också att starta ett gemensamt bolag för inköp där Fujifilm ska stå som huvudägare. Tidsplanen är att joint venture-samarbetet träder i kraft i sommar.

Utöka affärer tillsammans

Fujifilm och Konica Minolta aviserar också att de kommer att ha fortsatta diskussioner framöver för att ytterligare utöka sina affärer tillsammans, enligt pressmeddelandet.

– De pågående diskussionerna om denna affärsallians är oerhört viktiga eftersom vi strävar efter att stärka vår konkurrenskraft och utöka vår globala närvaro för att ta ett stort steg framåt. Vi är övertygade om att detta partnerskap kommer att skapa ett nytt ramverk för att förbättra vår leveranskedja och bygga en robust affärsgrund, säger Naoki Hama, vd och koncernchef för Fujifilm business innovation, i ett pressuttalande.

Aviserade nyligen sparpaket

Nyheten om samarbetet kommer kort efter att Konica Minolta aviserat ett större sparpaket globalt med bland annat varsel av 2 400 anställda, något Branschkoll tidigare berättat om.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hon byter bransch – blir ny tryckare i byn

Mia Vindelhed 1800

Mia Vindelhed gör en nystart i livet och satsar på tryckeri i nytt namn.

Mia Vindelhed gör en omstart i livet och ger sig in i tryckbranschen. Hon har köpt enmanstryckeriet Kaffe, Skog och Tryck i Västerbottniska Vindeln. I och med ägarbytet passar hon samtidigt på att byta namn på företaget till Mias tryck och konsulting AB. Det nya bolaget registrerades hos Bolagsverket 9 april.

– Jag köper hennes (förre ägaren) grejer så att jag kan trycka på kläder, göra skyltar och branda bilar, förklarar Mia Vindelhed.

En familjehistoria bakom

Både Mias morfar och pappa har huserat i lokalerna med sina respektive fotoverksamheter. Några ägarskiften senare på adressen i Vindeln flyttade tryckeriet och pappershandeln Kaffe, Skog och Tryck in.

Hur kommer det sig att du ger dig in i tryckbranschen?

– Jag hörde att hon skulle sälja och tänkte att någon i byn måste ju förvalta det här. Om någon inte gör det så får jag göra det. Jag hade en annan anställning och funderade ganska länge vad man skulle kunna göra och kom fram till att det passade ganska bra att ta över.

En blandad mix

Hon säger att det finns mycket företagare och industrier i Vindelns kommun:

Annons

– Jag skulle gärna vilja konsulta till mässor så att jag kan sälja mer till mässor och event. Men också göra mer branding så att man får ett helt paket. Det finns också massa småföretag som kanske vill ha dekaler till bilen, kepsar eller så. Och snart kommer studenten. Då kommer jag göra skyltar till privatpersoner. Så det kommer att var lite blandat.

Hur långt har du kommit i starten?

– Jag är snart igång. De beställningar jag får de gör jag. Men sedan har jag inte börjat marknadsföra mig än. Jag känner att jag måste lära mig mer och bli mer skillad, säger hon och tillägger att hon får hjälp i uppstarten av förre ägaren.

Ska flytta tryckeriet

Själv har Mia tidigare varit på Cranab och närmast kommer hon från en tjänst som verksamhetsledare på Tegnässkidan. I båda rollerna har hon jobbat en hel del med grafisk design och produktion.

– Det har alltid funnits ett intresse hos mig för form och färg.

Tryckeriet kommer dock inte fortsätta husera i hennes morfars och pappas gamla lokaler.

– Det var lite nostalgi att vara där, men vi har just byggt ett garage med en övervåning och då passar det ypperligt att kunna flytta det till Tvärålund, 1,5 mil utanför Vindeln.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

V-tabs konkurs: Slutdatum för anbud skjuts fram

Jorgen W v tab 2
Ämnen i artikeln: V-TAB

✔️Deadline för att buda på V-tab sattes till tisdag 16 april ✔️Efter önskemål från anbudsgivare skjuts datumet upp ✔️Då tror konkursförvaltaren att en uppgörelse med köpare är klar

Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stockholmstryckeri växer med retuschavdelning och nyanställningar

N2A4564 1800 800

Företaget fortsätter rekrytera på säljsidan. Och efter att ha tagit över delar av ett konkursbo kan nu också provtrycksproduktionen leva vidare i tryckeriets regi.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Det blir tryckeriernas viktigaste investeringar på Drupa

Kollage 1800

Åker tryckerierna till Drupa, eller inte? Hur ska de utveckla sina verksamheter och vad ligger i nästa investeringsrunda enligt plan. Branschkoll har pratat med tolv svenska tryckerier från norr till söder.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckerikoncern förvärvar expoaktör – ska omsätta 100 miljoner redan 2025

Aksell Moelven scaled 1

Samlar verksamheten i egen juridisk enhet.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Norskt mediehus investerar i egen tryckpress – ”ger enorm flexibilitet”

ogo 20200603 20340

Blir billigare att trycka själva – och värdet på produkten ökar.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Så mycket har tryckerierna kvar i uppskjuten skatt

skatteverket cut

Och så här går det med återbetalningarna.

redaktionen@branschkoll.se
Annons