Logga in

Världens första ”print business hackathon” för grafiska branschen

03 september, 2020 | Av: Branschkoll | Dela:

Den 12 och 13 oktober arrangeras ett så kallat ”Print Hackaton” – med syfte att under ett par intensiva timmar driva fram nya affärsidéer inom grafisk bransch.

Det är nätverket Grafkom som meddelar att man samarbetar med VIGC, som är Grafkoms motsvarighet i Nederländerna och Belgien, kring eventet som hålls online. VIGC är tillsammans med EY arrangör och Grafkom bjuder in alla medlemmar att vara med utan kostnad. Magnus Thorkildsen som är partner i Grafkom sitter i juryn för tävlingen.

– Det är ett sätt för alla grafiska företag att under en dag fundera på vilken väg man ska ta framåt, säger Magnus Thorkildsen.

Uppgiften i tävlingen är att man inom ett valt område – civiltryck, förpackning, publishing eller industriellt tryck – ska arbeta fram nya modeller för affärer. Antingen tillsammans med andra personer i branschen eller med ett team från ditt egna företag.

Under den andra dagen presenterar man sin idé för en jury som utser den bästa modellen.

Deltagar är förutom grafiska företag även startups och studenter som man får möjlighet att samarbeta med. Det finns också en grupp med rådgivare inom olika områden som hjälper till under processen.

Mer information om VIGC Hackathon finns här.

Industrigrupp köper etikettverksamheten Märkas av Eson Pac

Mårten Andersson är vd för Volati. (Bilder: Press)

Gör sitt andra etikettförvärv på kort tid – växer snabbt inom etikett.

Elanders byter plattform för digitaltryck i Sverige

Elanders Sverige satsar stort på inkjet.

Trippel-sammanslagning i UK – siktar mot miljardomsättning

Jon Bailey (ProCo) Garry Peeling (Precision) och Jon Tolley (Prime). Tillsammans ska de bygga upp ett av Storbritanniens största tryckerier.

Tre tryckerier i Storbritannien slår sig samman och kommer gemensamt omsätta över en halv miljard kronor – med sikte på en dubblering inom tre år. (mer…)

De investerar i maskin som skräddarsyr lådan efter produkten – helt on-demand

Norska Akershus Reklame Team investerar i lådproduktion on-demand. Den styrs av en app, 3D-skanner finns för att mäta produkterna som ska ligga i och maskinen har ett API.

Tryckeri inleder samarbete med nedlagd tapetfabrik – ska trycka gamla mönster med med ny teknologi

Mönster från den anrika tapetfabriken som stängde på 80-talet får nytt liv med digital teknik.

4Sign breddar sin leverantörsbas – ”en utvärderingsperiod kan man säga”

I dagarna kom ett pressmeddelande om att 4Sign och Signcom inleder ett nytt samarbete. Branschkoll har varit i kontakt med 4Signs kedjeledare Jonas Albinsson som berättar mer om det nya samarbetet och hur det passar in i 4Signs övergripande strategi.

Mässan Sign&Print ställs in – flyttar till nätet

Mässan Sign&Print Scandinavia blir digital i februari 2021.

Den svenska grafiska mässan blir digital i februari 2021 och planeras fysiskt till 2022 istället. (mer…)

200 miljoner kronor per år ska få barn att läsa mer och bättre

Regeringen och samarbetspartierna satsar 200 miljoner kronor årligen i ett ”läspaket” som ska hjälpa fler barn och ungdomar att läsa mer. Tryckta texter ska få ”fortsatt stort utrymme”.

Podd-premiär: Michael Mossberg om inkjet, affärsmodeller, miljö och pandemin

Branschkoll har startat en podd och har redan publicerat fyra avsnitt. De första tre har haft gäster från produktmedia-branschen men nu är det podd-premiär för tryckeribranschen. Först ut är Michael Mossberg från Edvard Schneidler. (mer…)