v38 – Mingla med medieköpare, Broker som växer och Upprop för Svanenmärkta böcker

Hej,
Veckans Bokmässa pågår fortfarande för fullt och några grafiska aktörer finns i det nya Molnet – en mötesplats där nya medier och möjligheter diskuteras. Elanders som initiativtagare ska vara mycket nöjda med att ha skapat ett embryo som kan utvecklas till något riktigt bra. Holmbergs, Kodak och Papyrus syntes också på ett bra sätt. Det andades framtidstro och innovation rakt igenom.

Bokbranschen är mitt uppe i en omvälvande tid och Lasse Winkler på tidningen Svensk Bokhandel uttryckte det på ett bra sätt när han sa att ”Det digitala formatet handlar inte bara om e-boken och konkurrensen med den fysiska boken. Den handlar om ett nytt format och en teknik som frigör berättelsen på ett sätt vi inte har upplevt sedan den första tryckpressen såg dagens ljus.”
I övrigt har det varit en lugnare vecka men mycket nytt om böcker.

Bokupprop hjälper svenska tryckerier
Svanen vill få förlagen att Svanenmärka fler böcker vilket blir ännu ett argument för svenska tryckerier. Läs och skriv under uppropet!

KF storsatsar på e-böcker
Första svenska aktören som vill ta ett grepp om marknaden för e-böcker. Men kan de hindra Apple och Amazon från även svensk dominans?

Mingla med medieköpare
Vi går in i en period med många tävlingar. Seminarier och prisutdelningar samlar många medieköpare att mingla med. Designpriset och Publishingpriset pågår för fullt. 100-wattaren närmar sig. Bland annat har Intellecta många nomineringar.

SAS och Strålfors om tryckta mediets styrkor
Mer mingel på frukostseminarium den 6 oktober där SAS marknadschef pratar mediemix och Strålfors visar transpromo.

Vulkan på export
Print-on-demand-tjänsten för böcker som startats av Linda Skugge har fått kapital som ska användas för en internationell expansion.

Broker som växer
Olsson & Co öppnar säljkontor i Linköping. Förra veckan skrev jag om deras snabba tillväxttakt.

Det finns mer på sajten och du når det enklast på branschkoll.se/branschpuls.

Trevlig helg.
/Ola
070-566 09 52

 

Bong Q1 – fortsätter omvandling till ett ”Light Packaging”-företag

Ämnen i artikeln: Bong
Ämnen i artikeln: Bong
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stora Enso säljer wellpappanläggningar i Ryssland

Ämnen i artikeln: Stora Enso

En nedskrivning på 35 miljoner euro är redan gjord och övriga förluster uppgår till cirka 55 miljoner euro.

Ämnen i artikeln: Stora Enso
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stora Enso lanserar svenskt program för biologisk mångfald

Ämnen i artikeln: Stora Enso
Ämnen i artikeln: Stora Enso
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nytt vattentåligt papper

Vattenbeständigt och återvinningsbart i systemet för pappersförpackningar.

Smurfit Kappa har utvecklat ett nytt vattentåligt papper vid namn Aquastop. Papperet är vattenbeständigt men fullt återvinningsbart ”trots” detta.

Det nya papperet ingår i företagets Better Planet Packaging-portfölj, som erbjuder det man kallar för ”hållbara alternativ till engångsplaster”.

– Vi är mycket glada över Aquastop och tror att det är ett papper som kommer att bli populärt, särskilt bland dem som transporterar varor i mer krävande miljöer, säger Lars Henriksson, vice vd för produktutveckling på Smurfit Kappa Paper Division, i ett pressmeddelande.

Papperet kommer att visas upp på Smurfit Kappas kundinnovationsevenemang i slutet av maj 2022.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ecolean får miljöutmärkelse för andra året i rad

För andra året i rad har Ecolean belönats med Platinum Ecovadis-medaljen, vilket placerar företagets hållbarhetsarbete bland de högst rankade globalt.

Globala hållbarhetsvärderingsleverantören Ecovadis utvärderar 90.000 företag från över 200 industrier och 160 länder varje år.

– Vi använder de årliga hållbarhetsbetygen från Ecovadis för att få en oberoende bedömning av det arbete vi gör och för att kunna jämföra vårt hållbarhetsarbete med andra företag. Det är med stor stolthet som vi ännu en gång är uppmärksammade bland de bästa en procenten globalt inom hållbarhet, säger Anna Palminger, hållbarhetsdirektör, Ecolean Group i ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ny rapport: Innovationstakten inom förpackningsutveckling måste öka

200 förpackningsexperter ger sin syn på framtidens livsmedelsförpackning. Här laddar du ner rapporten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Upprop: Två nya grafiska utbildningar – ”vi behöver branschens stöd”

Brobygrafiska kommer under kommande år ta initiativet till att ansöka om att få bedriva två nya utbildningar; Traditionellt grafiskt hantverk och en Lärlingsutbildning med inriktning tryckare.

Ansökningarna är en följd av Grafiska Företagens rekryteringsundersökning 2022 där det framkommer att branschens de kommande åren är i stort behov av kompetens – över tusen personer ska anställas fram till 2024.

Upprop utbildning – tillsammans kompetensförsörjer vi den grafiska branschen

– Som en av få aktörer kvar inom utbildningssektorn i den grafiska branschen behöver vi ta ett omtag och hitta vägar för att tillsammans med branschen bevara, utveckla och utbilda för framtiden, säger Evelina Nilsson, verksamhetsansvarig Brobygrafiska.

Nu söker Brobygrafiska företagskontakter som kan vara med och tycka till om utbildningarna samt intyga att de behövs.

– Ju fler som är med och intygar att dessa utbildningar behövs – desto större är chansen att vi med hjälp av statliga medel har möjlighet att vara med och bidra till en strategisk kompetensförsörjning, menar Evelina Nilsson.

Så om du är företagare i branschen och vet att du behöver anställa grafisk kompetens de kommande åren – se till att fylla i de här fomulären och hjälp till att skapa nya utbildningar:

redaktionen@branschkoll.se
Annons

De vill plantera 2,4 miljarder träd

Kan binda in 220 miljoner ton koldioxid fram till 2032.

redaktionen@branschkoll.se

Smurfit Kappa ökar kapaciteten i Nybro

Smurfit Kappa investerar 75 miljoner kronor i sin anläggning i Nybro.

redaktionen@branschkoll.se

Arta Plast nyrekryterar

redaktionen@branschkoll.se
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]
[esi bk-get-single-ad group_id="2168" cache="public" ttl="0"]