v17: Lasertryk investerar, Screenbolaget ökar, driver individanpassning, världens största boksläpp

Hej,
Framtidens produkter tillverkas av material från skogen. Forskaren Helena Hallonen på forskningsinstitutet Innventia presenterar i en film massor av möjligaframtidsprodukter som alla kan göras av råvara från skogen.

Kedjans tjockaste katalog hittills – men inte längre på papper
Det är Jula-katalogen som nu bara är digital. Och nya styrelseordföranden menar att beslutet är en av Julas viktigaste åtgärder under det senaste året. Frågan är hur det kommer att påverka försäljningen?

Gelato lanserar Globe för för multinationella företag
Nya tjänsten Globe ska hjälpa marknadsavdelningar på multinationella företag att distribuera trycksaker ut till sina kontor runt om i världen på ett ”enkelt, kvalitativt och kostnadseffektivt sätt”. Nu satsar man fullt ut på att få företag att använda online-tjänsten för trycksaker.

”Offertgivning är som ett sprintlopp – inte som en golfrunda”
Jennifer Matt, amerikansk mjukvarukonsult inom den grafiska branschen, har skrivit en analys av svenska mjukvaran Arifiq. Som också är en bra beskrivning av läget i den grafiska branschen.

Noterat: Alfaprint.se registrerat igen
Någon har, för bara några veckor sedan, registrerat alfaprint.se igen.

Tryckerimomsdagen upprepas
Ännu en gång samlas representanter från organisationer och olika konsultbolag tillsammans med Skatteverket och debatterar frågan om tryckerimomsen. Som läsare av Branschkoll får du 500 kr rabatt på avgiften.

Ny tvåarmad robot blir lärande medarbetare
ABB lanserade i veckan sin YuMi som är en tvåarmad robot som enkelt programmeras genom att man flyttar på armarna. Denna typ kommer att bli vanlig inom industri – och den grafiska blir inget undantag.

Bokläsandet ökar – pappersboken dominerar än så länge
Trots en ökad tillgång till läs- och surfplattor är läsning på papper fortfarande det i särklass vanligaste.

Startup-expert pratar för rekordpublik på GrafKom I/O
GrafKoms konferens nästa vecka i Stockholm har redan slagit nytt deltagarrekord –nu 160 anmälda.

Print Power och Two Sides tuffar på
Trycket utmanas men står starkt – och upprätthåller demokratin – sa Grafiska Företagen när man presenterade sina projekt på Skogsnäringsveckan.

Ny reklambyrå driver individanpassad kommunikation
Nya reklambyrån Detail, som startas av Valentin & Byhrgruppen, ska fokusera på attutnyttja all den data som idag finns samlad om konsumenternas shoppingvanor. Hur kan det driva tryckt kommunikation?

Bonnier Tidskrifter startar innehålls-byrå
Bonnier Tidskrifter startar ett nytt område med inriktning på att producera innehåll till andra medieaktörer

Personnytt

HH Global certifieras för informationssäkerhet
Print-managementbolaget är nu bättre på att hantera känslig information med hjälp av ISO-certifiering.

Nya millenniumboken har redan sålts till 40 länder
Bara den amerikanska förstaupplagan uppges ligga på en halv miljon i inbundet. Det är kanske världens största boksläpp 2015. Här är omslaget.

Övrigt

Internationellt

Media

Bokslut
Alla bokslutsrapporter finns samlade på branschkoll.se/bokslutsrapporter.

Till sist: Den perfekta pappersapplikationen
Oredigerade och kompletta för första gången på svenska. Och i svartvitt. Papper är den perfekta bäraren av den nya samlingen med klassiska Fantomenäventyr som nu ges ut av Egmont.

Ring eller maila om du funderar kring något.
/Ola

070-566 09 52

Fullt ös för Postemballage med valutskick under sommaren

Ämnen i artikeln: Postemballage

Företaget Postemballage i Jönköping har kört för fullt under hela sommaren.

Det är det stundande valet som gör att maskinerna har gått för högtryck på Bultvägen på Ljungarum, berättar vd Göran Johansson.

Man har alltid haft det hektiskt när det är valtider eftersom man packar och gör utskick åt många partier. Några av uppdragen är att trycka kuvert till sjukvårdspartiet, och packa valsedlar och en folder i kuvert åt Centern.

Postemballage har sex kuverteringsmaskiner som kan packa i kuvert automatiskt.

– Det är ju stora upplagor som görs till vissa partier, största jobbet nu är på 200.000 tusen försändelser

Kunderna är både de större etablerade partierna runt om i hela landet men också många mindre lokala partier.

– Vissa partier vill att deras budskap skall komma ut lagom till förtidsröstningen som börjar 24 augusti, medan en del andra satsar på att få ut det innan den riktiga valdagen den 11 september.

Skift på semestern

Under sommaren har man delvis haft skiftgång för att hinna med allt.

Lena Pettersson laddar valsedlar i en av kuverteringsmaskinerna hos Postemballage.

– Personalen är beundransvärd som ställer upp och flyttar och pysslar med semester för att det skall fungera  med alla utskick, säger Göran.

Lena Pettersson som är en av operatörerna, berättar om en del utmaningar:

– Vi har haft svårigheter att få fatt i alla delar som ligger i kuverten, väldigt många valsedlar har kommit sent i år och det är även brist på papper generellt i branschen.

Ämnen i artikeln: Postemballage
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ny halvårsrapport visar fortsatt hög bokförsäljning

Ämnen i artikeln: böcker

✔️Avmattad tillväxt för digitala böcker ✔️Så här går det för tryckta böcker ✔️Kunderna strömmar tillbaka till bokhandeln ✔️Boken står stark – förra årets rekordsiffror inte bara var en konsekvens av pandemin.

Ämnen i artikeln: böcker
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Optimum Group fortsätter etikett-expansionen i Norden

Optimum Group Labelco
Ämnen i artikeln: EtikettOptimum Group

Etikettkoncernen Optimum Group fortsätter sin expansion att etablera sig ytterligare på den nordiska marknaden.

Nu köper man den danska etikettryckaren Labelco, med säte i Hinnerup.

Labelco producerar etiketter för mestadels den inhemska marknaden men man exporterar också en hel del till andra EU-länder.

I ett pressmeddelande kommenterar Optimum Group Nordics vd Lars Ole Nauta förvärvet:

– Vi är mycket stolta över att välkomna Labelco till Optimum Group. Företaget har en unik position på den danska etikettmarknaden inom området självhäftande etiketter. I synnerhet deras starka profil inom BRCGS-godkända livsmedelsetiketter är intressanta och kommer att expandera Optimum Group Nordics styrkor inom livsmedelsmärkning.

Läs också: Etikettkoncern expanderar i Norden – har köpt fyra danska tryckerier på kort tid

Ämnen i artikeln: EtikettOptimum Group
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storaffär i finska förpackningsbranschen

Walki förvärvar två bolag med en omsättning på 40 miljoner euro.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Holmen Iggesund anställer till teamet för formad fiber

Holmen Iggesund värvar Björn Bergström som ansvarig för försäljningsutveckling av företagets lösningar inom formad fiber.

Björn Bergström börjar den första september i en roll som Sales Development Manager på Holmen Iggesund.

Björn beskriver sin nya roll så här:

– Jag blir försäljningsutvecklingsansvarig för företagets produkter av formad fiber. Det är främst materialet Inverform som används när man gör förpackningar för livsmedelsindustrin. Målet för verksamheten är att ersätta plastförpackningar med en hållbarare produkt. Mitt ansvarsområde geografiskt bli europa och jag ser fram emot att få komma igång och lära känna det fem man stora laget under ledning av Per Berglund. Det ska bli väldigt kul att få arbeta med att besöka kunder och prospects runt om i Europa, att få resa runt på hållbarast möjliga sätt.

Björn kommer senast från en roll som Swedish Manager på Scandinavian Print Group.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hon blir ny platschef för Rottneros Bruk

Sofia Hidén heter den nya platschefen på Rottneros. Hon kommer senast från en roll som Director of ESQ på Billerudkorsnäs.

– Sofia har en profil som passar perfekt för det skede Rottneros Bruk befinner sig och för vår framtida utveckling. Koncernen har gjort stora miljöförbättrande investeringar för att utveckla tillverkningen av CTMP-massa och Sofia är en duktig ledare med vana att leda i förändring, säger koncernens operativa chef Peter Sävelin i ett meddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Pulpac får stöd från Eurostars

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Säckar utan plastbarriär – kan återvinnas som papper

Billerudkorsnäs har lanserat ett nytt säckpapper där man ersatt den traditionella plastfilmsbarriären med en beläggning utan plast. Detta gör att det nya materialet, Performance White Barrier, kan återvinnas som papper.

– Hållbara förpackningar står fortfarande högt på agendan hos våra kunder, eftersom konsumenterna efterfrågar det. Med Performance White Barrier tar vi ytterligare ett steg för att ersätta plast i förpackningar. Vad som till en början kan se ut som en osynlig fördel, blir väldigt tydligt i nästa fas när konsumenten ska återvinna säcken, säger Armin van Overbeek, Vice President Business Area Sack & Kraft Paper, på Billerudkorsnäs i ett pressmeddelande.

Enligt Eurostats statistik om faktiska återvinningsgrader i EU återvinner 8 av 10 personer sina pappers- och kartongförpackningar jämfört med 4 av 10 plastförpackningar.

redaktionen@branschkoll.se

Ny förpackningsdesign minskade fraktskadorna rejält

När cykeln såg ut som en TV minskade problemen med fraktskador.

redaktionen@branschkoll.se

Scanfill utökar sortimentet

Ämnen i artikeln: Scanfill

Ytadsföretaget Scanfill utökar sitt produktprogram med ett material för plastförpackningar man kallar Scanfoil PS ESD (Polystyren Electrostatic Discharge). .

– Vi har tagit nästa steg i vårt arbete med kundanpassade förpackningsmaterial och med PS ESD kan vi styra ledningsförmågan efter kundens önskemål, säger Karl Banke, Teknisk Support på Scanfill i ett pressmeddelande.

Företaget säger själva att materialet är perfekt lämpat för förpackningar inom elektronikbranschen eftersom det tack vare sin ytresistivitet skyddar avancerade tekniska applikationer från statisk urladdning. 

Polypropen har en lägre miljöpåverkan än Polystyren och är eftertraktat på återvinningsmarknaden. 

Scanfill ingår i Polykemi Group och har huvudkontoret ligger i Ystad, men företaget har även produktion i Kunshan, Kina.

Ämnen i artikeln: Scanfill
redaktionen@branschkoll.se
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]
[esi bk-get-single-ad group_id="2168" cache="public" ttl="0"]