Uppstickaren Depalma Workwear storsatsar och vill öka distributionen i profilbranschen

Jonas Skommevik och Thomas Flinn som tillsammans grundat Depalma Workwear.
Jonas Skommevik och Thomas Flinn som tillsammans grundat Depalma Workwear.

Branschkoll har varit i kontakt med Jonas Skommevik som är medgrundare till Depalma Workwear. I en intervju berättar han om Depalmas resa – ”nu har det verkligen släppt på riktigt”. Och om hur han ser på profilbranschen som potentiell återförsäljare – ”våra produkter passar som handen i handsken där”. Lär känna en relativt ny, ambitiös och modern aktör på den svenska arbetskläds-marknaden.

Depalma Workwear grundades 2015 och har sedan dess kämpat hårt med att etablera sig på marknaden. Med hjälp av en modern design, ett hälsosamt mått av djärv kommunikation och samarbeten med stora varumärken. Så har man nu drygt fyra år senare lyckats få bra fart i verksamheten med stora planer på ytterligare tillväxt. Den primära marknaden är B2B men, via främst deras webbplats, sker en betydande försäljning även till privatpersoner.

– Efter våra första 3,5 år är det nu som allt verkligen har släppt på riktigt. Att komma in på marknaden för arbetskläder som en ny leverantör, och gå upp emot ”drakarna”, är ingen lätt uppgift och det är väldigt få som har lyckats. Men när man väl lyckats komma igenom ”muren” så visar sig skalbarheten på bästa möjliga sätt med enorma möjligheter. Vi är numera en etablerad leverantör, som förser marknaden med arbetskläder för den nya generationen av hantverkare, berättar Jonas Skommevik.

Vill samarbete med fler återförsäljare i profilbranschen

– Specifikt i profilbranschen är vi idag relativt under-distribuerade, men det är något vi vill ändra på. Våra produkter passar ju egentligen som handen i handsken där – en oerhört naturlig brygga mellan faktiska och funktionella arbetskläder och mer lifestyle/modeinspirerade produkter, berättar Skommevik.

Och just begreppet ”lifestyle” är återkommande i Depalmas designprocess och övergripande koncept. När de designar sina kläder så försöker de, menar Skommevik, förena klassiska arbetskläder med en ren design-estetisk. Inspirationen till dessa designer kommer till stor del från det de kallar för ”lifestyle-världen”. Vidare lägger de även stort fokus på att fusionera in tekniska innovationer i sina plagg, något som sägs vara både svårt och belönande.

Till och med Namnet Depalma har starka kopplingar till lifestyle-kläder. Rötter till namnet finns i den kaliforniska garagekulturen där märket ”Depalma Clothing”, som man har rättigheterna till, gör kläder till personer aktiva inom bil- och motorcykelkulturen

fleece depalma

Depalmas Anchorage Fleecejacka i tobacco-färg framtagen i samarbete med Polartec. Bild: Depalma

Fyrdubblat omsättningen jämfört med 2018

Att etablera ett nytt varumärke är ingen lätt sak och vid sitt senaste bokslut 2018-12 såg Depalma en omsättning på 4,6 miljoner kronor samtidigt som man gjorde en förlust på -6,8 miljoner kronor. Men i år har man alltså ökat sin omsättning med nästan 400 procent menar Skommevik, något som i så fall betyder att omsättning för 2019 kommer hamna någonstans mellan 16 och 17 miljoner kronor.

– Med en ökad omsättning blir även resultatet bättre, men vi har hela tiden haft siktet inställt på en snabb tillväxt och det kostar pengar i början. Målet nästa år är att minst dubbla omsättningen igen och vi tror att vi har alla förutsättningar i världen att överträffa det, och då ska vi också bli lönsamma, berättar Skommevik.

Vad är er målsättning kommande tre år? Hur stor del av marknaden tror ni att ni kan ta?

– Vi tittar mest på oss själva och hur vi vill utvecklas, och har mindre fokus på hur stor del av marknaden vi ska ta. Det som står klart är att marknaden och användningsområdet för vårt varumärke och produkter är gigantiskt – så där finns absolut inga gränser. Vi är inne i en kraftig tillväxtfas just nu och vi tror att det är fullt möjligt med fortsatt tresiffrig tillväxt i många år framöver. Vi har bara börjat!

Depalma har gjort kapitalrundor för att fortsätta kunna hålla en hög tillväxttakt, dock endast interna rundor i den befintliga aktieägargruppen.

Smygstartat i Finland

Expansionsplanerna är inte begränsade till hemmamarknaden Sverige utan innefattar även övriga Norden och redan nu har de smugit igång en satsning i Finland. Försäljningen ska dock gå via återförsäljare och kedjor som de redan samarbetar med.

– Det är helt enkelt för att bygga vidare på våra redan starka samarbeten. Och redan idag kan man handla våra produkter från alla världens hörn via vår egen online-kanal, berättar Skommevik.

Tillverkning sker i Kina och Portugal och förädling görs i huset eller via underleverantörer

Depalma har tillverkning både i Kina och Portugal och förädlingen görs antingen av anställda i Stockholm eller av underleverantörer.

– Profilering är en service som ökar kraftigt när vår direktförsäljning till företag har ökat. Detta är delat mellan egen service som görs av vår egen personal i Stockholm, och för de mer komplexa appliceringarna använder vi oss av underleverantörer. Sedan har vi även gjort mer fullskaliga samarbeten, till exempel för Alcro, där vi designade, utvecklade, producerade samt marknadsförde en helt ny kollektion, i helt nya material, som de nu säljer exklusivt via deras kanaler.

Förutom det ovan nämnda samarbetet med Alcro så har Depalma även samarbeten med företag som Hotel At Six (Petter Stordalens hotell på Brunkebergstorg i Stockholm) och Gasoline Magazine som är en av Sveriges största biltidningar.

– Vi gör samarbeten med en flera olika aktörer och den gemensamma nämnaren är att de alla är ute efter ett nytt omtag på arbetskläder.

”Miljöfokus på användarsidan är minst lika viktigt som vid produktionen”

skommevik1

Jonas Skommevik, medgrundare av Depalma Workwear.

När Depalma drog igång för fyra år sedan var det för att fylla en lucka de såg kring mjuka värden. Och för att addera stil och mode till arbetsläder som den yngre generationen efterfrågar. Jonas Skommevik har tidigare arbetat med företag verksamma inom den mer klassiska modebranschen, så som Wesc och Happy Socks.

– Vi såg att ingen fokuserade på de mjuka värden (design, passion, attityd, tillhörighet), det här är något som jag och min partner byggt hela bolag på inom den mer klassiska modebranschen. Åtminstone så syntes inte detta fokus hos de andra leverantörerna. Vi ville addera stil till en klassisk behovsprodukt som arbetskläder är – för att tillgodose efterfrågan från en allt yngre samt växande kundgrupp, som är ute efter något nytt och spännande.

Ett viktigt led i att tilltala en yngre målgrupp är också ett tydligt fokus på hållbarhet, något som Depalma har integrerat i sin verksamhet.

– Vi jobbar konsekvent med hållbarhet, både på specifika produkter men även mer generellt. Från och med nästa år kommer samtliga av våra produkter där det är möjligt göras av 100 procent ekologisk bomull och vi har påbörjat ett omfattande CSR arbete. Vi ser även över hela vår logistiklösning. Dock kommer vi även fokusera på användarsidan, inte bara på produktionen – något som jag tycker alldeles för få gör. Det är ett faktum att två tredjedelar av den negativa miljöaspekten med kläder sker vid användandet, inte vid produktionen och detta är något man måste fokusera mycket mer på. Detta åstadkommer vi genom att börja skapa produkter som kräver färre tvättar, kan tvättas i lägre gradantal och kan användas längre, avslutar Jonas Skommevik.

Brandfactory: ”Vi har bindande bud på delar av koncernen”

Brandfactory
Ämnen i artikeln: Brandfactory

I torsdags försattes Brandfactory-koncernen i konkurs och konkursförvaltaren är nu nära en affär för delar av verksamheten. Här är en av budgivarna.

Ämnen i artikeln: Brandfactory
redaktionen@branschkoll.se

Boxes & Labels Investerar i etikettpress från Bobst

1 boxes and labels

Visutech är leverantör av den nya pressen.

Boxes & Labels har genomfört en investering i en Bobst Master M5 flexopress med 10 färger, levererad av Visutech. Denna investering är en del av företagets strategi för att utöka sin produktionskapacitet och nå nya marknader.

LÄS OCKSÅ: Nya Boxes & Labels tar form – omsatte 150 miljoner 2022

Boxes & Labels har sedan tidigare investerat i HP Indigo från Visutech.

master m5

Den nya utrustningen, som innefattar avancerade funktioner för flerskiktsetiketter, laminering och kallfoliering, är avsedd att bredda Boxes & Labels förmåga att möta olika kundbehov inom förpackningsindustrin, skriver man i ett pressmeddelande.

– Denna toppmoderna tryckpress förbättrar inte bara vår produktionsförmåga utan ger oss även den flexibilitet som krävs för att ta tillvara på möjligheter på nya marknader, säger Dennis Artursson, vd för Boxes & Labels.

redaktionen@branschkoll.se

Arkitektkopia gör strategisk flytt – bygger ut tryckeriet i Göteborg

Gunnar och Robine 1800
Ämnen i artikeln: ABAArkitektkopia

För åtta år sedan flyttade man in i sina nuvarande lokaler i Bromma men när hyreskontraktet löper ut under nästa år så flyttas all ark- och ritningsproduktion till anläggningen i Göteborg.

I Göteborg finns sedan många år produktionen av storformat och i lokalerna finns plats för att rymma det som idag produceras i Stockholm.

Motiven bakom förändringen är ekonomiska berättar vd Gunnar Duintjer för Branschkoll.

– Efter noga övervägande har vi kommit fram till att det är en bättre lösning, främst ekonomiskt, att satsa i Göteborg där vi har en väl fungerande anläggning och plats att ta in det som finns i Stockholm.

Fortsatt stor representation i Stockholm

Det är viktigt för Arkitektkopia att fortsatt finnas nära kunderna i Stockholm och det kommer säkerställas även fortsättningsvis genom representation i Stockholm av cirka 50 medarbetare.

Höga hyresnivåer i Stockholm har gjort att många andra har flyttat ut från Stockholm och Arkitektkopia gör nu samma strategiska flytt.

– Vi har erfarenhet att göra stora förändringar och det fungerade bra när vi samlade storformat i Göteborg så det kommer att gå bra den här gången också, säger Gunnar Duintjer.

Det är tuffare tider med lägre efterfrågan och Gunnar Duintjer tror att vändningen nog inte kommer förrän 2025.

Flytten kommer succesivt ske under första halvåret 2024 och ännu finns inget slutdatum för när allt ska vara klart spikat.

– Tyvärr är det medarbetare i Stockholm som blir uppsagda, men alla blir erbjudna att flytta med till Göteborg även om det såklart är svårt för de flesta.

Flytten innebär också att man gör en kraftig effektivisering och man kommer också att uppgradera maskinparken i och med flytten.

– Göteborgsflytten representerar en betydande satsning från vår sida, och vi tror starkt på dess potential.

Logistiken kring leveranser ut i landet är redan väl uppbyggd så den delen skapar inga nya utmaningar. Leveranser enligt avtal blir inga problem alls, menar Gunnar som också betonar att man har franchisetagare i närheten av Stockholm (Nyköping och Eskilstuna) som kan lösa snabba leveranser i och runt huvudstaden.

– Vi har inte samma efterfrågan på leveranser samma dag från våra kunder, och om det uppstår så är det något vi kan hantera antingen genom franchisetagare eller med partners.

Stort behov av rekrytering

Processen att hitta ny produktionspersonal till Göteborg är redan inledd. Man ser ett behov av att anställda tio till tolv personer inom tryck och efterbehandling.

– Hela storformatsproduktionenn i Göteborg är idag runt 40 personer och nu blir vi ett tiotal till.

Att lyckas med att hitta rätt personer är något man har funderat igenom noga och man tror inte att det blir ett problem.

– Jag känner att vi har ett  bra rykte som arbetsgivare i Göteborg och vi har redan fått in många svar på våra första annonser. Vi strävar efter en mix av mer erfarna personer och de som är nya i branschen.

Strategi för 2030

När man blickar mot framtiden ser Arkitektkopia en ökande inriktning mot tjänsteerbjudanden med en förändrad efterfrågan på trycktjänster. Med en långsiktig strategi som sträcker sig till 2030 är flytten en del av planen för att minska de fasta kostnaderna, delvis för att kunna utveckla det som krävs på lång sikt.

– Vi kommer fortsätta med tryck, men inriktningen ligger mer på att erbjuda tjänster och lösningar i samarbete med partners och underleverantörer. Den svenska marknaden för tryck visar en tydlig trend, och vi behöver anpassa oss därefter.

Man fortsätter att driva verksamheten i Arkitektkopia med ABA som ett eget separat varumärke. Idag är man 12 franchisetagare medan man finns i Stockholm, Göteborg och Malmö med egna bolag.

När det kommer till bolagets storlek är man nöjda för tillfället. Man är öppna för förvärv men inte nödvändigtvis rena tryckerier utan istället skulle det kunna vara bolag inom tjänster kopplat till tryck.

– Vi har inget tydligt mål att växa. För oss handlar det mycket mer om att skapa en sund lönsamhet som kan ligga till grund för framtida utveckling, avslutar Gunnar.

Ämnen i artikeln: ABAArkitektkopia
redaktionen@branschkoll.se

V-tab har lagt dagstidningstrycket bakom sig

Dan Eriksson V tab
Ämnen i artikeln: V-TAB

Efter den omvälvande omstruktureringen är man nu en mycket mindre aktör – men med en plan för framtiden. ”Vi har förändrat vår kostnadskostym brutalt.”

Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se

Muller Martini köper Hunkeler i grafisk storaffär

hunkeler muellermartini
Ämnen i artikeln: HunkelerMuller Martini

Muller Martini Holding AG har förvärvat samtliga aktier i Hunkeler Group, därmed slås två av de ledande företagen inom efterbehandling av tryckta produkter ihop.

Familjerna Hunkeler och Crédit Mutuel Equity har sålt sina andelar till Muller Martini, men köpesumman hålls hemlig.

Företagen har en lång historia av nära samarbete sedan andra världskriget. Detta strategiska beslut syftar till att stärka innovation och kundservice genom gemensamma försäljnings- och servicestrategier. Ledningen under Daniel Erni på Hunkeler AG fortsätter som vanligt, och varumärket Hunkeler behåller sina produkter och tjänster.

Fusionen ses som ett stort steg mot att bättre hantera den digitala transformationen på marknaden, särskilt inom korta bokproduktionsserier, enligt ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: HunkelerMuller Martini
redaktionen@branschkoll.se

Han tar över ledarskapet på Enfocus

En del av företagets strategiplan för framtiden.

Enfocus påbörjar ett nytt kapitel genom att utse Tim Bernaerdt till sin nya ledare. Bernaerdts började på företaget 2013 och skall sätta en ny riktning för framtiden, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bernaerdts utnämning är ”mer än ett ledarskapsbyte”, skriver företaget. Den representerar ett strategiskt drag för Enfocus. Utnämningen sammanfaller med lanseringen av Enfocus Review, ett system för online-proofing, och Enfocus Cloud, en molnbaserad lösning för arbetsflöden.

– Jag känner mig hedrad över att få leda Enfocus verksamhet. Jag ser fram emot att fortsätta vår framgångssaga och föra Enfocus in i framtiden. Tillsammans med vårt globala nätverk av mycket skickliga Channel Partners har vi haft stora framgångar under de tio år jag har varit på företaget, säger Tim Bernaerdt.

Det befintliga ledningsteamet är oförändrat för att tillhandahålla stabilitet och stöd.

redaktionen@branschkoll.se

Ny kvalitets- och hållbarhetsansvarig till Plockmatic

Plockmatic Michael Nasstrom
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har rekryterat en ny kvalitets- och hållbarhetschef. Det är Michael Näsström som har erhållit denna tjänst.

Michael kommer senast från Episurf Medical där han var ansvarig för kvalitets- och läkemedelsjuridska frågor.

Michael Näsström ska jobba med utvecklingen och implementeringen av kvalitetssäkringsstrategier för att säkerställa att företaget upprätthåller de högsta standarderna för produktleverans och även ansvara för hållbarhetsfrågor, skriver man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Grus i maskineriet för stor nordisk tryckeriaffär

contract 1800

”Måste utreda fusionens konkurrenseffekter”.

redaktionen@branschkoll.se

SBTi godkänner Canons mål för utsläppsminskning

Canon SBTi
Ämnen i artikeln: CanonSBTi

Har validerat och godkänt Canons mål för att minska företagets egna CO2-utsläpp.

Ämnen i artikeln: CanonSBTi
redaktionen@branschkoll.se

Bättre läge inför vintern – men viktigt att använda elen smart

el

Förra årets höga elpriser slog hårt mot svenska hushåll och företag. I år ser läget bättre ut inför den kalla årstiden.

redaktionen@branschkoll.se