Uppfinningar, investeringar och hemliga språk på Nordic Profile Fair
Äntligen var det dags för Nordic Profile Fair och efter 2,5 år märktes det att folk var sugna på att ses, första dagen var det helt fullt i gångarna, montrarna kryllade av besökare och Maria Olsson från PWA sprang runt med ett filmteam och gjorde livereportage.
Branschkoll gjorde också reportage, men med gammal hederlig papper och penna (anteckningar på Iphone). Nedan följer det senaste och hetaste från de leverantörer och besökare vi hann prata med.
Vi har fått in investerare och anställt två säljare
Camilla Jonsson Bergsten ställer för första gången ut med det egna varumärket Månsing, som till största delen säljer textilier och förvaring i naturmaterial. Månsing är från början ett hemligt språk, som användes av knallar eller så kallade västgötahandlare.
Nu är det Camillas varumärke och flera av produkterna har namn eller motiv med inspiration hämtad från språket.
– Vet du vad tura me nypera betyder? Se med händerna!
Camilla grundade Månsing för fem år sedan men det här är första gången hon ställer ut på Nordic Profile fair. Den största försäljningen sker till detaljhandeln men nu har Camilla fått in investerare och anställt två säljare så nu gör man en satsning på profilbranschen.
Bland produkterna finns en handvävd yoga-matta, en korg tillverkade av vattenhyacint och en pläd av primärt återvunnen bomull.
Vi har handlat med klockor i 25 år och har försäljning i 57 länder
Scandinavian Design Group har gedigen erfarenhet av att handla med klockor, i 25 år har man hållit på nu, främst säljer man på flygplatser och i andra taxfreemiljöer och har därmed försäljning i hela 57 länder, främst med egna varumärket Lambretta.
Men sedan ett tag tillbaks satsar man nu på profilbranschen och har bland annat tagit fram klockor med brandade urtavlor åt Volvo och Saab.
För ett år sedan köpte även klockvarumärket Carl Edmonds konkursbo, där Peter ”Foppa” Forsberg och Joel Kinnaman tidigare var inblandade.
Slutligen har försäljning av skyddsprodukter exploderat för bolaget, där man blivit nordisk distributör för Intco, som är en av världens största spelare när det kommer till sjukvårdsprodukter och enligt uppgift har de cirka 15 procent av världsmarknaden.
– Vi får in en container i veckan med produkter som sedan går ut till sjukhus, kommuner och tandläkare, berättar Christian Hoffmann säljare på Scandinavian Design Group.
Sugrör av vass – the next big thing?
Ett häftigt och relativt nytt bolag som ställde ut är Raws som erbjuder sugrör gjorde av vass. Bolaget är grundat i Norrköping och där har man sitt kontor samt hela produktionen och skördningen av vassen.
– Vi har byggt maskinen själv, det är den enda i sitt slag i världen. Målet i år var att producera 60 miljoner sugrör av vass men det kommer vi inte klara då det dragit ut på tiden att få färdigt maskinen, men nästa år så ska vi klara det! Vassen skördar vi med båt i Norrköping, vass är som ett ogräs på vatten så folk uppskattar att vi tar bort den. Ett vasstrå räcker till att göra fem sugrör, säger Timmy Frisk vd för Raws och kollegan Johanna.
Just nu finns kunderna framförallt hos restauranger samt på några Coop- och ICA-butiker men nu satsar man alltså på profilbranschen som man tror starkt på. Sugrören klarar att vara i vätskan hur länge som helst och bryts alltså inte ner som exempelvis papperssugrör. När man använt dem går de att köra i diskmaskin och använda igen.
Rekordår för Black Hill
Black Hills vd Örjan Boström berättar att mässan börjat riktigt bra och att det är mycket folk på plats. Han berättar också att det är ett rekordår för Black Hill och jag frågar vad det beror på?
– För att vi har bra produkter såklart! Sen går det bra för branschen överlag nu är min uppfattning, det finns ett uppdämt behov av profilprodukter. Vi leverera indirekt till en del börsnoterade bolag som tidigare haft köpstopp men som nu börjar göra beställningar nu hoppas vi bara att det inte blir för mycket inflation, men oavsett kommer vi inte höja våra priser i höst, säger Boström.
Örjan berättar också att Black Hill erbjuder armbandsur med fem års garanti och supporter-mössor tillverkade i Europa.
Vi sålde in förra årets omsättning precis innan semestern
På Eurosweet blandar man utmaningar med framgångar. Trots att man haft svårt att få tag på vissa insatsvaror och att produktionstider ökat kraftigt för vissa produkter har man lyckats sälja in hela årets omsättning nu innan sommaren.
Och så har man aställt nya medarbetare och köpt in en ”twistare” och en specialvåg.
– Man blir lite förvånad när man tänker på hur vi lyckats pussla ihop allt, det har varit väldigt mycket att göra och mycket problemlösning, men mycket positivt också såklart, säger Kajsa Eichenberger.
Livstidsgaranti på vår vattentransfer
NS Systems vd Niels Rask var på plats från Danmark tillsammans med säljaren för den svenska marknaden Toni Siira.
NS System har nyligen expanderat i Danmark med utbyggnader av sina lokaler och i hemlandet är man en av de största leverantörerna på transfer och vissa klädplagg. I Sverige uppskattar Niels tillväxten till cirka tio procent årligen.
– Det som är vår styrka är att vi kan fixa allt på samma ställe, både plagget, transfer och trycket. Vi ger också livstidsgaranti på vår vattentransfer som dessutom är väldigt bra för miljön berättar Niels Rask vd på NS System.
Tesilens och nötknäckarens uppfinnare
Det sista som hände den första dagen var lite oväntat, hösten 2020 skrev Branschkoll om en tesil vi sett som vi tyckte var lite cool och potentiellt kunde bli en bra profilprodukt. Och vem hittar vi på mässan om inte självaste tesilens uppfinnare som också tycker hans tesil skulle vara en bra profilprodukt.
Erik von Schoultz som uppfinnaren heter (Hans företag heter Drosselmeyer) har med sig en handfull olika uppfinningar, bland annat hans mest framgångsrika produkt en nötknäppare som tillverkas i Sverige och som han sålt ett par hundratusen av.
Men hans senaste uppfinning är alltså tesilen som inte spiler teblad och inte heller droppar (se bild ovan).
– Uppfinnandet är det jag tycker är roligast, jag har väl ett 15-tal färdiga uppfinningar som jag tagit fram genom åren, i genomsnitt brukar en uppfinning ta 1-3 år från idé till färdig produkt. Mitt tillvägagångssätt är att försöka lösa det givna problemet genom att addera så få detaljer som möjligt. Oftast består mina färdiga produkter av tre detaljer och en fjäder – och så använder jag aldrig skruvar, berättar Erik von Schoultz.
Nästa vecka kommer sammanfattningen av dag två från Nordic Profile Fair.