UPM lanserar nya papper för livsmedelsförpackningar

UPM_Confidio

UPM Speciality Papers lanserar två nya förpackningspapper anpassade för livsmedel.

UPM Confidio och UPM Confidio Pro är namnen på dessa och båda är har en kombination av fukt- och fettbeständighet med goda värmeförseglingsegenskaper berättas det i ett pressmeddelande. Båda är också godkända för direkt livsmedelsberöring.

– Vårt mål är att ersätta konventionella fossilbaserade förpackningar och öka andelen förnybara förpackningslösningar. Dessa nya Confidiopapper är återvinningsbara, kostnadseffektiva och säkra att använda, säger Tommi Heinonen, försäljningschef, UPM Specialty Papers.

Under produktutvecklingsprocessen av Confidioartiklarna har UPM utökat sitt samarbete med externa partners, exempelvis det finska livsmedels- och bageriföretaget Fazer.

Nytt digitalt B1-skärbord från Intec

Intec 1800

Plockmatic-ägda Intec har lanserat en ny B1+ flatbädds digital skärare, Colorcut FB1180-T, som är avsedd främst för förpackningar, POS-prototyper och lättare produktion inom förpacknings- och kartongtillverkning.

Nyckelfunktioner

 • Multifunktionell: Skäraren har ett huvud med fyra verktyg, som kan skära och biga media upp till 3 mm tjockt.
 • Flexibilitet: Två verktyg kan vara aktiva samtidigt, vilket gör det möjligt för användarna att välja den mest lämpliga kombinationen för olika material. Till exempel kan den passiva kniven paras ihop med det tangentiella bigverktyget för skärning och bigning.
 • Mjukvara: FB1180-T fungerar via Intecs Colorcut Pro-mjukvara. Utrustningen kan styras genom en PC eller direkt via maskinens integrerade användargränssnitt och interna minne.
 • Effektivitet och precision: Skäraren har ett vakuumbord på 800×1.100 mm med kantdetektering och en skärnoggrannhet på 125 mikron. Skärkraften är på 2,5 kg och skärhastighet är på 1.200 mm per sekund.

– Denna modell är den första i en serie skärare som erbjuder ett nytt huvud med fyra verktyg som inkluderar tangentiella verktyg, för djupare skärning och bigning av tjockare substrat. Den har också den nya kraftfulla styrenheten och grafiska gränssnittet som kommer att finnas på alla våra digitala skärmaskiner, säger Terri Winstanley, marknadschef på Intec i ett pressmeddelande.

Bobst lanserar ny version av varmfoliestans för hologram

bobst1

Bobst har lanserat Novafoil 106 H, en ny version av sin folieringsenhet, speciellt utvecklad för hologramapplikationer.

Denna utveckling bygger på den ursprungliga Novafoil 106 med inline varmfoliering, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Modulbaserat system

Det nya systemet inkluderar individuella hologrammoduler, vilket möjliggör användning av upp till tio hologramrullar samtidigt. Detta ökar inte bara effektiviteten genom att minska behovet av flera körningar, utan säkerställer också precision och kvalitet. Varje hologramrulle är utrustad med ett register för perfekt precision, och filmmatningen styrs elektroniskt.

bobst 2

Digital makeready minskar inställningstider

Bobst introducerar också Digital Makeready Tool (DMT). DMT projicerar den digitala layouten för varje jobb direkt på monteringsytan, vilket indikerar var stansarna behöver placeras. Denna innovation minskar inställningstider, ökar noggrannheten och minimerar spill.

Ny 3D-print-teknologi från Durst

durst 1800

Metoden printar objekt droppe för droppe, element för element, och övervinner tidigare utmaningar med materialkompatibilitet.

D3-AM, en del av Durst Group, lanserade nyligen sin Micro Particle Jetting (MPJ) teknologi. Tekniken används för tillverkning av högpresterande keramik genom 3D-print, skriver Durst i ett pressmeddelande.

Durst 3D

Tekniken möjliggör produktion av komplexa och täta komponenter och konstruerar objekt med noggrann precision, droppe för droppe, element för element, och övervinner tidigare utmaningar med materialkompatibilitet, vilket möjliggör skapandet av komponenter som tidigare ansågs omöjliga.

– Med vår närvaro på Formnext med D3 LABII-systemet inleder vi ett nytt kapitel hos Durst: Material Jetting. Vi ser fram emot att skala upp utskriftssystemen, processerna och materialen för att öppna upp en värld av möjligheter, säger Christoph Gamper, vd och delägare i Durst Group.

Billigare provtryck för HP Indigo

GMG HP

Skillnaden i kostnader för proofing mellan att använda HP Indigo och HP Designjet med GMG Colorproof kan handla om hundratals euro per provtryck.

GMG, leverantör av mjukvara för provtryck och färgstyrning, lanserar en produkt anpassad för HP Indigo-användare, kompatibel med HP Designjet Z9+, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyckelpunkter

 • Skapad för digitaltryck: Att använda en HP Indigo för provtryck är både kostsamt och ineffektivt. Genom att använda GMG Colorproof och en HP Designjet Z9+ printer för att simulera tryckresultatet kan HP Indigo-pressen användas uteslutande för produktion.
 • Kostnadseffektivitet: Skillnaden i kostnader kan handla om hundratals euro per provtryck.
 • Kostnadskalkylator: GMG har utvecklat en kostnadskalkylator för att hjälpa användare att förstå de potentiella besparingarna. Detta verktyg är anpassningsbart, vilket gör det möjligt för företag att mata in sina specifika maskin- och produktionskostnader för en skräddarsydd analys.

– Våra kunder upplever redan besparingar i produktionstid och material genom att använda GMG Colorproof och en HP Designjet Z9+ för provtryck. HP Indigo fortsätter att arbeta med GMG för att maximera effektiviteten och minska den totala ägandekostnaden (TCO) för våra gemensamma kunder, säger Gershon Alon, chef för mjukvarulösningar på HP Indigo.

GMG Colorproof för HP Designjet Z9+ är tillgänglig nu.

Ny snabb inkjetpress från Ricoh

vc8000sTD 1800

En total ökning av produktionskapaciteten med 50 procent jämfört med tidigare modeller, med fokus på produktivitet och minskning av den totala ägandekostnaden.

Ricoh lanserar en ny höghastighetspress, Ricoh Pro VC80000, som är en vidareutveckling av Ricoh Pro VC70000 och är utformad för producera en rad olika typer av trycksaker på bestruket papper i ytvikter upp till 300 gram, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyckelfunktioner

 • Förbättrad automation, kvalitetskontroll och integration med övrig produktionsutrustning.
 • Senaste generationens färger samt temperaturkontrollerade inkjethuvud.
 • Nyutvecklat torksystem med uppvärmda cylindrar som minskar uppstartstiden med 50 procent.
 • Integrerad scanner för automatiserad kvalitetskontroll och en spektrofotometer för färgkontroll under drift.
 • En total ökning av produktionskapaciteten med 50 procent jämfört med tidigare modeller.
 • Pressen använder maskininlärning och dataanalys för automatiska inställningar samt analys av driftsdata och funktioner för förebyggande underhåll.
 • Ricoh stödjer VC80000 med sina programvarulösningar, inklusive Ricoh Processdirector för arbetsflödeshantering, Ricoh Auto Color Adjuster för färgstyrning och Fusionpro för personalisering.

Christian Haneke från Sattler Media Group, som betatestade Ricoh Pro VC80000, menar att nivån av automatisering som uppnåtts med Ricoh Pro VC80000, kombinerat med upp till 50% högre produktivitet jämfört med nuvarande teknik, förändrar rollen som inkjet har i Sattler Media Groups produktionsportfölj.

Ricoh Pro VC80000 är tillgänglig i Europa från början av 2024.

Printvis nya integration fokuserar på underhållsaktiviteter

PrintVis 1800

Printvis och Dynaway inleder strategiskt samarbete och lanserar mjukvara via Microsoft Appsource.

Printvis, leverantör av ERP-lösningar för tryck- och förpackningsindustrin, har inlett ett strategiskt samarbete med Dynaway, leverantör av mjukvarulösningar för Enterprise Asset Management (EAM), skriver Inkish i en artikel.

Integrationen med Dynaway EAM är tänkt att förbättra produktionsuppföljning och effektivisera underhållsaktiviteter för användare av Printvis MIS/ERP-lösningar.

Nyckelfuntioner

 • Exakt resurshantering för att optimera produktionen.
 • Varje resursenhet kopplas till ett kostnadscenter vilket ger full kontroll av kapacitet, driftstopp och underhållsaktiviteter.
 • All behörig personal kopplad till ett kostnadscenter kan initiera nödvändiga underhållsaktiviteter. Detta ger goda förutsättningar till bättre samarbete mellan olika produktionsteam.
 • En ”Asset Activity Board” uppdateras i realtid och visar pågående och planerade underhållsaktiviteter. Om det inte är möjligt att genomföra en aktivitet flaggas detta omedelbart.
 • Den integrerade mjukvaran finns tillgänglig via Microsoft AppSource, vilket gör den lättillgänglig för företag som vill till att förbättra sin planering av produktions- och underhållsaktiviteter.

Om Printvis

PrintVis system bygger på Microsoft Dynamics 365 Business Central och är skräddarsytt för tryckindustrin, inklusive storformat, etiketter och förpackningar.

Om Dynaway

Dynaways EAM-lösning är byggd för integration med Microsoft Dynamics 365 Business Central. Fokus ligger på att förlänga utrustningens livslängd genom att optimera underhåll för att minska driftstopp och relaterade kostnader.

Adrepublic lanserar tjänst som visualiserar folierade bilar i 3D

car wrap 1800

Adrepublic, en aktör inom fordonsprofilering, erbjuder nu möjligheten att tillhandahålla tredimensionella ritningar och filmklipp, som ger en mer realistisk upplevelse av deras designförslag.

Tekniken syftar till att underlätta för kunderna att fatta beslut genom att ge dem en mer detaljerad och verklighetstrogen vy av potentiella fordonsprofileringar, skriver man i ett inlägg på Linkedin.

”Detta är en helt ny nivå när det kommer till att framställa attraktiva och naturtrogna förslag på fordonsprofilering som verkligen ”gör jobbet” som beslutsunderlag.”

Skräddarsydda well-förpackningar med en ”boxmaker” från Kolbus

Boxmaker Kolbus

Konverterar ark av wellpapp till färdiga lådor. Riktar sig mot well-konverterare, tryckerier och logistikföretag.

Kolbus, tysk tillverkare av utrustning för tillverkning av förpackningar, introducerade BX Motion Pro vid CCE i München tidigare i år. Lösningen kan skräddarsys med stansning, falsning, skärning, limning och digitaltryck.

Det är Edvard Schneidler som är svensk återförsäljare och vd Michael Mossberg berättar mer om maskinen.

– Omställning mellan olika boxtyper sker på mindre än en minut och den kan även digitalprinta på hela arkets bredd.

Man vänder sig främst till well-konverterare men är också intressant för tryckerier eller logistikföretag som behöver korta serier av olika storlekar med kort varsel.

Huvudpunkter

 • Anpassning och flexibilitet: Genom den modulbaserade lösningen kan företag skräddarsy efter specifika kundbehov inom stansning, falsning, skärning, limning och digitaltryck.
 • Materialhantering: Maskinen kan hantera att hantera tjocklekar upp till 15 mm och stora ark upp till 2600 mm x 6000 mm. Arkstorleken kan enkelt ändras under produktion.
 • Effektivitet och hastighet: Inställningstiderna för formatändringar kan göras inom 60 sekunder med hjälp av avancerad servo- och drivteknologi.
 • Automation: Formatjusteringar görs via en pekskärm eller på distans genom ett ERP-system med XML-baserad data. Detta inkluderar limning, anpassad skärning och automatisk arkmatning.

Kunderna kan börja med endast en modul och sedan utöka efter behov.

Se filmen nedan för mer information – eller läs på Kolbus webbsajt.

Fiery släpper ny version av Digital Factory

digital factory 1800

Ska fungera med nästan alla direkt-till-film (DTF), direkt-till-plagg (DTG), sublimering, UV, toner- och storformatsskrivare samt skärmaskiner.

Nytt verktyg för proofing online från Enfocus

Enfocus 1800

Ska omdefiniera arbetsflödet för tryck.

Enfocus, leverantör av automatiserings- och PDF-verktyg, lanserar nu Enfocus Review. En lösning för proofing online som kommer att göra godkännande från kund mer effektivt och integrerat med arbetsflöden, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Några av huvudfunktionerna

 • Användarvänligt: Enkelt att börja använda direkt, ingen komplicerad setup.
 • Kostnadseffektivt: Möjligt att skräddarsy baserat på kundens behov. Ingen kostnad för egen server.
 • Integration: Fungerar utan problem med existerande Enfocus Switch arbetsflöden.
 • Korrekt återgivning: Inga misstag på grund av felaktiga inställningar (övertryck och färgrymd). Allt hanteras genom en browser.
 • Konfiguration: Skräddarsy konfiguration av gränssnitt baserat på vad användaren behöver se och godkänna.
 • Godkännande: Konfigurerar alla möjliga flöden för godkännande som kan starta automatiska operationer via Switch.
 • Preflight: Integrera PitStop Report genom godkännandeprocessen.

– Varje funktion är designad med användarens behov och produktivitet i åtanke. Och lanseringen på Enfocus Cloud markerar en milstolpe i vår strävan att omdefiniera denna del av arbetsflödet för tryck, säger Davy Verstaen, produktchef för Review.

Enfocus Review är tillgänglig nu, och intresserade användare kan testa gratis här.

Se filmen för mer information.

Callas software

www.callassoftware.com

induktaTech color cmyk
Indukta Technologies AB

033-23 70 62

www.induktatech.se

En maskinsäker framtid

Ricoh

www.ricoh.com

Fujifilm

www.fujifilm.com

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Skräddarsydda well-förpackningar med en "boxmaker" från Kolbus

Ny CTP-serie från Fujifilm

Indukta RGB JPG
Indukta AB

033-23 70 50

www.indukta.se

Produkter som ger kraft åt skapandet

Kornit

www.kornit.com

Antalis

www.antalis.se

Gop

www.gop.se

HP

www.hp.com

NIZE Equipment

nizeequipment.com

ACP logo colour white
ACP Systems AB

033-22 21 60

www.acpsystems.se

Hållbar produktmärkning för tillverkningsindustrin

Spandex logo
Spandex Sverige AB

0430-738 00

www.spandex.se

Innovation, kunskap och möjligheter för visuell kommunikation


Nyheter från Spandex Sverige AB:

Foliera bilen digitalt – från idé till beslut på några minuter

Spandex nya breda sortiment av mer hållbara folier