Logga in

Umeå Bokbinderi levererar till hela Sverige – med Instragram som språngbräda

14 oktober, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Anne Kaartinen på Umeå Bokbinderi granskar kvalitén på arbetet innan det bearbetas vidare och slutligen skickas till kunden – och även ofta direkt till konsument. (Bild: Instagram @umeabokbinderi)

Det falsas och limmas. Häftas och präglas. Knivarna skär och nålarna syr. På Umeå Bokbinderi, ett av Sveriges få fristående bokbinderier, skapas det grafiska produkter med stor bredd. Nu jobbar man hårt för att nå ut med sina tjänster till tryckerier i hela landet.

Umeå Bokbinderi är ett av Sveriges få fristående bokbinderier. Med bred kapacitet, hög servicegrad och ett stort engagemang i att visa vad man kan göra – bland annat med hjälp av sociala medier ska syskonen Anne och Jan Kaartinen ta företaget in i framtiden.

– Vi är inte stora men har en produktionshall med bland annat falsmaskiner, limbindare, klammerhäft, inkjet för adressering, skärmaskiner, linnetrådshäft och kapacitet för att tillverka böcker med hårdband. Vi gör allt inom grafisk efterbehandling, säger Anne Kaartinen till Branschkoll.

Adresseringar, hårda pärmar på böcker och kartfalsningar är vanliga jobb hos Umeå Bokbinderi. (Bild: @umeabokbinderi)

Stora upplagor på tiotusentals exemplar är inga problem – men man är lika bra på mindre upplagor och har till och med en hantverksdel som just nu är växande.

Anne äger bokbinderiet tillsammans med sin bror och de har idag en fast anställd. Flera tidigare anställda kommer in och jobbar så fort det blir större jobb som ska levereras snabbt.

– Väldigt ofta löser vi de akuta kriserna med våra snabba leveranser. Till och med Posten ringer oss när de till exempel vill adressera om något som blivit fel.

Man kan göra nästan allt inom efterbearbetning och distribution av trycksaker. Något som är stadigt på frammarsch är digitaltryckta limbindningar som vi gör hårdpärmsböcker av.

Linnetrådhäftade böcker. (Bild: @umeabokbinderi)

– Vi tillverkar trådsydda pärmböcker och vi har även en hantverksavdelning för inbindningar av protokoll och handlingar till exempelvis kommuner och landsting.

Kunder i hela Sverige

Man hjälper idag tryckerier lokalt men också från större delen av Sverige.

– Transporten till oss tar en dag och det finns fraktbolag som kör mellan Mälardalen och Umeå på natten så det blir riktigt effektivt även om vi ligger lite längre bort, berättar Anne. Det spelar ingen roll om du skickar saker till Västerås, Umeå eller Malmö.

Ny kund i Stockholm

Nyligen upptäckte ett av de större svenska tryckerierna Umeå bokbinderi och de har lagt beställningar på bland annat inbundna böcker och fler beställningar är på gång.

– De visste inte ens om att vi fanns, utan vi fick kontakt av en slump.

Tryckerierna gör allt mer av de mindre upplagorna själva men ingen kan göra allt och det är här som Umeå Bokbinderi vill komma in och hjälpa till.

– Allt småplock har tryckerierna tagit hem själva och även om vi har branschens konsolidering och vår placering i norr som en svaghet så ser vi positivt på framtiden eftersom vi har en hög service och kvalitet samtidigt som transporterna blir effektivare, säger Anne.

– Dessutom blir det allt mer av specialprodukter inom marknadsföring och där är vi duktiga och flexibla.

Instagram skapar kontakter

Allt fler tryckerier använder Instagram för att marknadsföra sig och Umeå Bokbinderi har sedan början på året aktivt jobbat med att nå ut på plattformen. På kontot @umeabokbinderi lägger Anne dagligen upp bilder från produktionen som hon delar med grafiska Sverige för att påminna om vad som är möjligt på bokbinderiet i norr. Alla bilder i den här artikeln kommer från bokbinderiets Instagramkonto.

– Jag försöker lägga ut saker varje dag för att visa upp vad vi kan göra och hoppas få tryckerierna som följer oss att tänka på oss nästa gång de ska lägga ut ett jobb.

Arctic med nytt is-vitt papper

Efter White, Highwhite och Ivory kommer nu Ice i Arctic Papers serie Arctic Volume. (mer…)

Snabbväxande online-tryckeri och Landa kommer till Print Next den 7 maj

Koen Vlieghe från Landa och Wouter Haan som driver ett snabbväxande onlinetryckeri delar med sig av sin kunskap på Print Next den 7 maj.

Grafkom arrangerar den 7 maj nätverksträffen Print Next tillsammans med Grafiska Företagen och Nopa. Nu börjar talarna presenteras och på listan finns företag som Landa och Simian. (mer…)

Alsander och Stålhäll ska leda Brandfactory efter rekonstruktionen

Brandfactory har avslutat sin rekonstruktion och Martin Alsander tar över som koncernchef.

Addbrands trycksaker finns nu hos Unitedprofile – enkelt tillgängliga hos anslutna återförsäljare

Johannes Råsbrant, marknadschef på Addbrand och Mange Lindblad, vd på Unitedprofile.

Den senaste leverantören att ansluta sig till Unitedprofile är trycksaksproducenten Addbrand – som blir den första leverantören hos Unitedprofile vars huvudfokus ligger på just trycksaker. (mer…)

Så påverkar Coronaviruset branschen

Coronavirus är egentligen en grupp av olika virus, det senast upptäckta viruset heter Novel coronavirus 2019 (2019-nCoV). Namnet kommer från latinets ord för krona ”Corona” eftersom viruset påminner om just en krona. (Bild virus: WHO)

I skrivande stund är över 60.000 bekräftat smittade av Coronaviruset och över 1.300 av dessa har lett till dödsfall. Viruset har dominerat mediebevakningen världen över de senaste veckorna, allmänheten är orolig och många drar sig för att resa till framförallt Kina, men även Asien generellt. Men hur påverkar viruset vår bransch?

Kraftigt ökat intresse för information om hållbarhet och det tryckta mediet

Niklas Bille var snabb med att börja använda information om det tryckta mediets hållbarhet från Two Sides – som bland annat tagit fram en broschyr om myter och fakta kring tryck och papper. (Bilder: Two Sides Nordics)

Two Sides, som informerar om det tryckta mediets hållbarhet, blir allt mer aktiva i Norden. Nyligen öppnade man upp för lokala företag att bli partners och har redan fått med sig elva företag i Norden och Baltikum – varav tre svenska och fyra norska tryckerier. (mer…)

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Jasmine Jilltoft och Anna Pramborn som ska jobba på Scanlux nyetablerade kontor i Helsingborg.

Danska förpackningsaktören Scanlux Packaging öppnar kontor i Helsingborg.

Strejken är över: Finska pappersindustrin har ett nytt kollektivavtal

Nu kan papper lastas igen i finska hamnar. (Bild: Wikimedia Commons, Hummelhummel [CC BY-SA])

Den finska strejken i pappersindustrin är över. (mer…)

Komori utökar med efterbehandling inom civitryck – förvärvar MBO

Japanska Komori utökar sin produktportfölj med falsmaskiner genom att förvärva tyska MBO. Detta betyder att MBO gör ett nytt försök att sälja verksamheten. (mer…)