Logga in

Umeå Bokbinderi levererar till hela Sverige – med Instragram som språngbräda

14 oktober, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Anne Kaartinen på Umeå Bokbinderi granskar kvalitén på arbetet innan det bearbetas vidare och slutligen skickas till kunden – och även ofta direkt till konsument. (Bild: Instagram @umeabokbinderi)

Det falsas och limmas. Häftas och präglas. Knivarna skär och nålarna syr. På Umeå Bokbinderi, ett av Sveriges få fristående bokbinderier, skapas det grafiska produkter med stor bredd. Nu jobbar man hårt för att nå ut med sina tjänster till tryckerier i hela landet.

Umeå Bokbinderi är ett av Sveriges få fristående bokbinderier. Med bred kapacitet, hög servicegrad och ett stort engagemang i att visa vad man kan göra – bland annat med hjälp av sociala medier ska syskonen Anne och Jan Kaartinen ta företaget in i framtiden.

– Vi är inte stora men har en produktionshall med bland annat falsmaskiner, limbindare, klammerhäft, inkjet för adressering, skärmaskiner, linnetrådshäft och kapacitet för att tillverka böcker med hårdband. Vi gör allt inom grafisk efterbehandling, säger Anne Kaartinen till Branschkoll.

Adresseringar, hårda pärmar på böcker och kartfalsningar är vanliga jobb hos Umeå Bokbinderi. (Bild: @umeabokbinderi)

Stora upplagor på tiotusentals exemplar är inga problem – men man är lika bra på mindre upplagor och har till och med en hantverksdel som just nu är växande.

Anne äger bokbinderiet tillsammans med sin bror och de har idag en fast anställd. Flera tidigare anställda kommer in och jobbar så fort det blir större jobb som ska levereras snabbt.

– Väldigt ofta löser vi de akuta kriserna med våra snabba leveranser. Till och med Posten ringer oss när de till exempel vill adressera om något som blivit fel.

Man kan göra nästan allt inom efterbearbetning och distribution av trycksaker. Något som är stadigt på frammarsch är digitaltryckta limbindningar som vi gör hårdpärmsböcker av.

Linnetrådhäftade böcker. (Bild: @umeabokbinderi)

– Vi tillverkar trådsydda pärmböcker och vi har även en hantverksavdelning för inbindningar av protokoll och handlingar till exempelvis kommuner och landsting.

Kunder i hela Sverige

Man hjälper idag tryckerier lokalt men också från större delen av Sverige.

– Transporten till oss tar en dag och det finns fraktbolag som kör mellan Mälardalen och Umeå på natten så det blir riktigt effektivt även om vi ligger lite längre bort, berättar Anne. Det spelar ingen roll om du skickar saker till Västerås, Umeå eller Malmö.

Ny kund i Stockholm

Nyligen upptäckte ett av de större svenska tryckerierna Umeå bokbinderi och de har lagt beställningar på bland annat inbundna böcker och fler beställningar är på gång.

– De visste inte ens om att vi fanns, utan vi fick kontakt av en slump.

Tryckerierna gör allt mer av de mindre upplagorna själva men ingen kan göra allt och det är här som Umeå Bokbinderi vill komma in och hjälpa till.

– Allt småplock har tryckerierna tagit hem själva och även om vi har branschens konsolidering och vår placering i norr som en svaghet så ser vi positivt på framtiden eftersom vi har en hög service och kvalitet samtidigt som transporterna blir effektivare, säger Anne.

– Dessutom blir det allt mer av specialprodukter inom marknadsföring och där är vi duktiga och flexibla.

Instagram skapar kontakter

Allt fler tryckerier använder Instagram för att marknadsföra sig och Umeå Bokbinderi har sedan början på året aktivt jobbat med att nå ut på plattformen. På kontot @umeabokbinderi lägger Anne dagligen upp bilder från produktionen som hon delar med grafiska Sverige för att påminna om vad som är möjligt på bokbinderiet i norr. Alla bilder i den här artikeln kommer från bokbinderiets Instagramkonto.

– Jag försöker lägga ut saker varje dag för att visa upp vad vi kan göra och hoppas få tryckerierna som följer oss att tänka på oss nästa gång de ska lägga ut ett jobb.

Stockholmstryckerier flyttar ihop – ”vi skapar ett fantastiskt starkt mediahus”

Nytt verktyg för livscykelanalyser av förpackningar

Ett nytt verktyg från Billerudkorsnäs visar att många företag skulle kunna minska sina förpackningars klimatpåverkan med upp till 50 procent.

Svenska konsumenter vill ha förpackningar av papper

Organisationen Two Sides, som verkar för att främja den grafiska branschen och lyfta papprets hållbarhet, har genomfört en ny omfattade studie där man frågat europeiska konsumenter om deras förpackningspreferenser. (mer…)

Är mässorna på väg att smyga igång igen? – ”Vi måste få börja agera och planera för framtiden”

Lotta Frenssen, Christian Clemens, Carin Kindbom och Joachim Warnberg vill få igång mässbranschen igen.

I början av året var det breaking news när mässor blev inställda, men så började inställningarna hagla in och det blev snabbt vardagsmat, nu är situationen den omvända och ”breaking news” är om en mässa faktiskt blir av. Samtidigt så vill nu flera av Sveriges största mässarrangörer att man åter ska få dra igång verksamheten.

Så här påverkas tryckerierna av Covid-19 (v21)

Vecka 21: Ytterligare ett steg framåt för den civilgrafiska branschen i Norden. Läs mer i den senaste rapporten från Heidelberg.

Tryckeriet som ska hjälpa företag ur krisen med antimikrobiella trycksaker

Vill du få dina kunder att känna sig trygga? Tryck med antimikrobiellt lack!

Printoz satsar och rekryterar i krisen

Dennis Örtenholm till vänster och Tommy Jonsson till höger, tillsammans med försäljningschefen Mikael Björling i mitten.

Printoz som är en del av TS Reklam har anställt två nya medarbetare från ett annat företag i branschen.

Stora förändringar väntar i Postens nya leveransmodell för brev

(Bild: Postnord från film om varannandagsutdelning.)

Med start 2021 ska Posten sluta passera alla brevlådor varje dag för att dela ut brev, tidningar och reklam.

Flera nya ”Corona-projekt” från grafisk bransch runt om i världen

Dekaler för identifikation. (Bild: HP)

Det finns mer än visir och golvdekaler som kan hjälpa till i Coronakrisen.