Logga in

Umeå Bokbinderi levererar till hela Sverige – med Instragram som språngbräda

14 oktober, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Anne Kaartinen på Umeå Bokbinderi granskar kvalitén på arbetet innan det bearbetas vidare och slutligen skickas till kunden – och även ofta direkt till konsument. (Bild: Instagram @umeabokbinderi)

Det falsas och limmas. Häftas och präglas. Knivarna skär och nålarna syr. På Umeå Bokbinderi, ett av Sveriges få fristående bokbinderier, skapas det grafiska produkter med stor bredd. Nu jobbar man hårt för att nå ut med sina tjänster till tryckerier i hela landet.

Umeå Bokbinderi är ett av Sveriges få fristående bokbinderier. Med bred kapacitet, hög servicegrad och ett stort engagemang i att visa vad man kan göra – bland annat med hjälp av sociala medier ska syskonen Anne och Jan Kaartinen ta företaget in i framtiden.

– Vi är inte stora men har en produktionshall med bland annat falsmaskiner, limbindare, klammerhäft, inkjet för adressering, skärmaskiner, linnetrådshäft och kapacitet för att tillverka böcker med hårdband. Vi gör allt inom grafisk efterbehandling, säger Anne Kaartinen till Branschkoll.

Adresseringar, hårda pärmar på böcker och kartfalsningar är vanliga jobb hos Umeå Bokbinderi. (Bild: @umeabokbinderi)

Stora upplagor på tiotusentals exemplar är inga problem – men man är lika bra på mindre upplagor och har till och med en hantverksdel som just nu är växande.

Anne äger bokbinderiet tillsammans med sin bror och de har idag en fast anställd. Flera tidigare anställda kommer in och jobbar så fort det blir större jobb som ska levereras snabbt.

– Väldigt ofta löser vi de akuta kriserna med våra snabba leveranser. Till och med Posten ringer oss när de till exempel vill adressera om något som blivit fel.

Man kan göra nästan allt inom efterbearbetning och distribution av trycksaker. Något som är stadigt på frammarsch är digitaltryckta limbindningar som vi gör hårdpärmsböcker av.

Linnetrådhäftade böcker. (Bild: @umeabokbinderi)

– Vi tillverkar trådsydda pärmböcker och vi har även en hantverksavdelning för inbindningar av protokoll och handlingar till exempelvis kommuner och landsting.

Kunder i hela Sverige

Man hjälper idag tryckerier lokalt men också från större delen av Sverige.

– Transporten till oss tar en dag och det finns fraktbolag som kör mellan Mälardalen och Umeå på natten så det blir riktigt effektivt även om vi ligger lite längre bort, berättar Anne. Det spelar ingen roll om du skickar saker till Västerås, Umeå eller Malmö.

Ny kund i Stockholm

Nyligen upptäckte ett av de större svenska tryckerierna Umeå bokbinderi och de har lagt beställningar på bland annat inbundna böcker och fler beställningar är på gång.

– De visste inte ens om att vi fanns, utan vi fick kontakt av en slump.

Tryckerierna gör allt mer av de mindre upplagorna själva men ingen kan göra allt och det är här som Umeå Bokbinderi vill komma in och hjälpa till.

– Allt småplock har tryckerierna tagit hem själva och även om vi har branschens konsolidering och vår placering i norr som en svaghet så ser vi positivt på framtiden eftersom vi har en hög service och kvalitet samtidigt som transporterna blir effektivare, säger Anne.

– Dessutom blir det allt mer av specialprodukter inom marknadsföring och där är vi duktiga och flexibla.

Instagram skapar kontakter

Allt fler tryckerier använder Instagram för att marknadsföra sig och Umeå Bokbinderi har sedan början på året aktivt jobbat med att nå ut på plattformen. På kontot @umeabokbinderi lägger Anne dagligen upp bilder från produktionen som hon delar med grafiska Sverige för att påminna om vad som är möjligt på bokbinderiet i norr. Alla bilder i den här artikeln kommer från bokbinderiets Instagramkonto.

– Jag försöker lägga ut saker varje dag för att visa upp vad vi kan göra och hoppas få tryckerierna som följer oss att tänka på oss nästa gång de ska lägga ut ett jobb.

Brandfactory investerar i skärbord från Zünd

Dennis Hallam (operatör), Daniel Forsgren (teamledare storformat) och Daniel Redner (produktionschef) framför det nya skärbordet. (Bild: Press)

Brandfactory investerade under slutet av 2020 i ett nytt skärbord till sin produktion i Farsta (mer…)

Horizon digitialiserar – flera stora nordiska investeringar i efterbehandling

Horizon jobbar kontinuerligt med att ta fram smarta lösningar för tryckeriernas efterbearbetning av trycksaker.

Horizon har under senaste åren sålt tre stora limlinjer i Norden – så här ser man på framtidens grafiska företag. (mer…)

Mest lyssnat på Branschkollpodden 2020 – är du vår nästa gäst?

Några av gästerna i Branschkollpodden under 2020.

Tolv branschprofiler gästade Branschkollpodden 2020. (mer…)

21grams byter ägare – säljs för 350 miljoner kronor

Stefan Blomqvist, vd 21grams och Hans Leybaert, vd Unifiedpost Group. (Foto: 21grams)

21grams – som genom samordning effektiviserar både fysisk och digital post – får en ny ägare i Unifiedpost Group som sedan september 2020 är noterat på börsen i Belgien. Nu satsar ledningen på ytterligare tillväxt. (mer…)

Sigtuna Gravyr förvärvar och dubblar kapaciteten

Stärker maskinpark och kundbas genom förvärvet av en kollega.

3 aktörer slås ihop till 1 i Blekinge och flyttar till nya lokaler

Ny logotyp och nytt varumärke för de tre bolagen, som nu blir ett.

Nyligen utsågs man till ”superföretag” – nu flyttar man ihop och skapar ett gemensamt varumärke.

Tillverkat kartong till många klassiska ölunderlägg – Nu avvecklas Värmländska Svanskogs bruk

Tillverkningen flyttas till Tyskland.

Lanserar nytt påkostat inredningsmagasin – TMG Sthlm står för trycket

Tidigare chefredaktör för tidningen Residence, Hanna Nova Beatrice, lanserar inredningstidningen The New Era Magazine.

20 nya HP Indigo i Norden under 2020 – så här har volymerna utvecklats

Johan Gustafsson och Johan Lidström på Visutech.

Visutech, som säljer HP Indigo i Norden, rapporterar om utvecklingen under Coronaåret. 20 nya pressar är hittills sålda i Norden i år och volymerna är på väg tillbaka för civiltryckerierna.