Logga in

Umeå Bokbinderi levererar till hela Sverige – med Instragram som språngbräda

14 oktober, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Anne Kaartinen på Umeå Bokbinderi granskar kvalitén på arbetet innan det bearbetas vidare och slutligen skickas till kunden – och även ofta direkt till konsument. (Bild: Instagram @umeabokbinderi)

Det falsas och limmas. Häftas och präglas. Knivarna skär och nålarna syr. På Umeå Bokbinderi, ett av Sveriges få fristående bokbinderier, skapas det grafiska produkter med stor bredd. Nu jobbar man hårt för att nå ut med sina tjänster till tryckerier i hela landet.

Umeå Bokbinderi är ett av Sveriges få fristående bokbinderier. Med bred kapacitet, hög servicegrad och ett stort engagemang i att visa vad man kan göra – bland annat med hjälp av sociala medier ska syskonen Anne och Jan Kaartinen ta företaget in i framtiden.

– Vi är inte stora men har en produktionshall med bland annat falsmaskiner, limbindare, klammerhäft, inkjet för adressering, skärmaskiner, linnetrådshäft och kapacitet för att tillverka böcker med hårdband. Vi gör allt inom grafisk efterbehandling, säger Anne Kaartinen till Branschkoll.

Adresseringar, hårda pärmar på böcker och kartfalsningar är vanliga jobb hos Umeå Bokbinderi. (Bild: @umeabokbinderi)

Stora upplagor på tiotusentals exemplar är inga problem – men man är lika bra på mindre upplagor och har till och med en hantverksdel som just nu är växande.

Anne äger bokbinderiet tillsammans med sin bror och de har idag en fast anställd. Flera tidigare anställda kommer in och jobbar så fort det blir större jobb som ska levereras snabbt.

– Väldigt ofta löser vi de akuta kriserna med våra snabba leveranser. Till och med Posten ringer oss när de till exempel vill adressera om något som blivit fel.

Man kan göra nästan allt inom efterbearbetning och distribution av trycksaker. Något som är stadigt på frammarsch är digitaltryckta limbindningar som vi gör hårdpärmsböcker av.

Linnetrådhäftade böcker. (Bild: @umeabokbinderi)

– Vi tillverkar trådsydda pärmböcker och vi har även en hantverksavdelning för inbindningar av protokoll och handlingar till exempelvis kommuner och landsting.

Kunder i hela Sverige

Man hjälper idag tryckerier lokalt men också från större delen av Sverige.

– Transporten till oss tar en dag och det finns fraktbolag som kör mellan Mälardalen och Umeå på natten så det blir riktigt effektivt även om vi ligger lite längre bort, berättar Anne. Det spelar ingen roll om du skickar saker till Västerås, Umeå eller Malmö.

Ny kund i Stockholm

Nyligen upptäckte ett av de större svenska tryckerierna Umeå bokbinderi och de har lagt beställningar på bland annat inbundna böcker och fler beställningar är på gång.

– De visste inte ens om att vi fanns, utan vi fick kontakt av en slump.

Tryckerierna gör allt mer av de mindre upplagorna själva men ingen kan göra allt och det är här som Umeå Bokbinderi vill komma in och hjälpa till.

– Allt småplock har tryckerierna tagit hem själva och även om vi har branschens konsolidering och vår placering i norr som en svaghet så ser vi positivt på framtiden eftersom vi har en hög service och kvalitet samtidigt som transporterna blir effektivare, säger Anne.

– Dessutom blir det allt mer av specialprodukter inom marknadsföring och där är vi duktiga och flexibla.

Instagram skapar kontakter

Allt fler tryckerier använder Instagram för att marknadsföra sig och Umeå Bokbinderi har sedan början på året aktivt jobbat med att nå ut på plattformen. På kontot @umeabokbinderi lägger Anne dagligen upp bilder från produktionen som hon delar med grafiska Sverige för att påminna om vad som är möjligt på bokbinderiet i norr. Alla bilder i den här artikeln kommer från bokbinderiets Instagramkonto.

– Jag försöker lägga ut saker varje dag för att visa upp vad vi kan göra och hoppas få tryckerierna som följer oss att tänka på oss nästa gång de ska lägga ut ett jobb.

Nyförvärvat tryckeri i konkurs

Svenskt tryckeri uppköpt av utländsk aktör

Brandfactory i Sverige försatt i rekonstruktion – snart klart med ny ägare

Stora delar av Brandfactory i Sverige har gått in i en företagsrekonstruktion. Förhandling med ny ägare pågår. (mer…)

Ny print-tjänst för fotoböcker och bilder i Skandinavien

I ett samarbete med

Live från Workflow Summit – missa inte dessa 12 världsexperter inom print

Grafkom Workflow Summit sänder idag live från Stockholm i samarbete med Inkish. Men det är bara 12 av de 31 talarna som går att följa för dig som inte är på plats. (mer…)

Landa utökar produktionskapaciteten och börjar rulla ut pressar

Tryckpress från Landa installeras på tredje våningen hos tryckeriet ZRP i Kina. (Bild: Landa)

Med en ny produktionsenhet i drift och en till som ska börja byggas startar Landa serieproduktion av sina tryckpressar.

Maffigt – och viktigt – program med 31 talare på Workflow Summit

På tisdag 12 november går Workflow Summit i Stockholm och alla förberedelser är i stort sett klara. 31 talare kommer att vara på plats för att inspirera till automatisering i branschen. (mer…)

Hon är västra Sveriges främsta entreprenör

Evelina Lindgren som är vd för förpackningsföretaget Apak har gått vidare till riksfinalen i tävlingen EY Entrepreneur of the Year. (mer…)

Här är branschens 15 superföretag inom print och promotion

Många profil- och grafiska företag går fortsatt starkt och hela 15 företag tar glädjande sig in på listan över årets superföretag. Ett tydligt friskhetstecken och många av aktörerna kommer dessutom från den ”nya skolan”.