Två kreativa Bollnäs-entreprenörer startar profilföretag

"Det perfekta teamet" Helena Åström och Petra Abramsson har tillsammans grundat Bollnäsföretaget Present & Profil.
"Det perfekta teamet" Helena Åström och Petra Abramsson har tillsammans grundat Bollnäsföretaget Present & Profil.

Under hösten 2020 startade Helena Åström och Petra Abramsson upp Present & Profil. En fullservice-återförsäljare som erbjuder hela spektrumet av arbetskläder, profilkläder, gåvor och produktmedia.

Bolaget har sin bas i Bollnäs där båda är födda och uppvuxna, Petra Abramsson driver sedan tidigare även Finsmakeriet, en mikrofabrikör av pepparkakor och choklad i lyxsegmentet. Och Helena har elva års erfarenhet av profilbranschen från olika företag i regionen.

– Vi har samma bekantskapskrets och kände varandra lite sedan innan och började bolla idén om att starta upp det här i våras och under hösten drog vi igång. Hittills har det gått över förväntan och vi hade en fin försäljning vid jul, så vi är jättenöjda. Vi är det perfekta teamet! Säger Helena Åström till Branschkoll.

Padelbollar och munskydd

Hur kändes det att starta upp under pandemin?

– När vi väl bestämmer oss är det all in, ingen pandemi kan hindra oss. Och det blir nog inte värre än så här, så då vet vi vad vi har framför oss sen när pandemin ger med sig. Sen gäller det att styra försäljningen och hålla koll på vad kunderna söker, just nu är det padelbollar och munskydd, säger Petra Abramsson och fortsätter:

– Vi kommer in i det här med två olika kompetenser, Helena är proffs på profilprodukter och jag har erfarenhet av retail från Finsmakeriet. Sen har vi bägge den kreativa aspekten och tycker det är jättekul att hjälpa till med mer än en logga.

Finsmakeriet – ett ess i rockärmen

Finsmakeriet som alltså är en liten fabrikör av högkvalitativt godis och pepparkakor har sin rötter ända tillbaka till 1892. Men 2010 förvärvades bolaget av Petra Abramsson, den huvudsakliga verksamheten är pepparkaks-bakning. Bolaget har fem heltidsanställda och under högsäsong september till december tar man in extrapersonal. Omsättningen sägs ligga runt 7 miljoner kronor.

Present & Profil håller till i Finsmakeriet lokaler och på sikt är tanken att lyfta in Finsmakeriets produkter i utbudet för att på så sätt kunna erbjuda en unik och uppskattad produkt.

– Finsmakeriet är ett gammalt företag från 1892, huvudprodukten är pepparkakor, vi har en egen pepparkaksfabrik i mindre skala. Vi jobbar också med choklad, som vi handpackar i strutar och burkar. Produkten tillhör lyxsegmentet och riktar sig till de som vill ha de lilla extra och är beredda att betala för det, säger Petra Abramsson.

Vidare kan man låna in personal från Finsmakeriet vid behov om det blir mycket att göra hos Present & Profil. Tack vare den kapaciteten känner man inte att det behövs göras några nyanställningar just nu.

– Just nu är vi nöjda som det är med personalstyrkan, vi har valt att hålla låg profil och se till att allt blir rätt från början. I huset finns också Finsmakeriets personal som vi kan använda vid behov, säger Helena Åström.

Bollnäs i blodet

Helena och Petra insisterade på att göra intervjun i Teams eftersom ”du måste uppleva oss live” och eftersom de ville träna lite på mjukvaran. Vi hade det väldigt trevligt.

Både Petra och Helena har ett stort nätverk i Bollnäs.

– Vi har mycket lokala kontakter och känner framförallt människor i alla generationer. Delvis tack vare att vi varit involverade och hjälpt UF-företag här. Så vi har ett stort kontaktnät och är riktigt taggade på att fortsätta vår utveckling, det här känns jättespännande och roligt, avslutar Petra Abramsson.

Annons

Priset på plast rekordhögt

‎För den som letar efter exempel på inflation i dag är råvaror ett bra ställe att börja på. Koppar, stål, trä och plast är antingen nära eller på rekordhöga nivåer.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenskt tryckeri startar postersajt mot nischad konsumentgrupp

Ska hjälpa föräldrar piffa till barnrummen

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenska Posterland expanderar till Tyskland

Bara ett halvår efter starten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Posterföretag fick nästan 5 gånger mer betalt än väntat

Det svenska posterföretaget köptes upp av modeföretag.

redaktionen@branschkoll.se
Annons