Logga in

Tryckstandarden 12647-2 får ett ansiktslyft

16 juni, 2020 | Av: Branschkoll | Dela:

Dags för uppgradering av 12647-2.

ISO 12647 är, enkelt uttryck, en standard för att det tryckta resultatet alltid ska överensstämma med förväntningarna. Det bygger på att hela tiden ha ett antal viktiga processparametrar under kontroll och inom definierade toleranser. Del 2 handlar om offsettryckning och används flitigt över hela världen för att certifiera tryckresultat. Till exempel i det svenska projektet CGP – Certifierad Grafisk Produktion – som många tryckerier är certifierade efter.

Det har funnits två olika skolor när det gäller kalibrering av tryckprocessen. Skall man använda gråbalans eller punktförstoring? Under arbetet med den nya versionen av ISO 12647-2 har man kommit fram till att resultatet blir i stort sett identiskt oavsett vilken metod man använder. Det viktiga är att processparametrarna är under kontroll och inom givna toleranser. Paul Lindström beskriver detta i detalj i en artikel på Spindrift.

Största tryckeriupphandlingen avgjord i domstol

Förvaltningsrätten i Stockholm (Bild: wikimedia.org)

Trycksaker för i runda slängar 150 miljoner kronor årligen står på spel och nu har domstol avgjort utgången. Men domarna kan överklagas.

Fespa flyttas fram igen – tajt grafisk mässvår väntar

Fespa i Madrid blir inte av i oktober 2020 på grund av riskerna med den globala pandemin. Nu blir det tätt bland mässorna till våren. (mer…)

Modetidningen Vogue startar i Norden – ska återinföra kraften i att ha en prenumeration

Martina Bonnier, tidigare chefredaktör för Damernas Värld, startar Vogue Scandinavia nästa år.

Tryckeri förvärvar konkursbo och börjar trycka på textil – ”Vi har spänt bågen hårt”

Europas långsamma återhämtning – Så här påverkas tryckerierna av Covid-19 (v25)

Vecka 25: Europas grafiska företag återhämtar sig allt mer från Coronakrisen men fortsatt extremt tufft i England och Italien. Läs mer i den senaste rapporten från Heidelberg.

Strålfors rekryterar ny försäljningschef

Erika Hjertén blir ny Head of Sales på Strålfors (mer…)

Ink n Art gör storsatsning på förpackningar

Jesper Hammarstrand är vd för Ink n Art och en av de som drivit den nya satsningen på förpackningar. (Bild: Pacsome)

Produktmedia-återförsäljaren och tryckeriet Ink n Art i Göteborg gör nu en storsatsning på förpackningar med det nya bolaget och varumärket Pacsome. (mer…)

Även Finland kampanjar för inhemsk produktion

Den finska grafiska branschföreningen har tagit fram ett märke som visar på att en trycksak är producerad i Finland. Därmed följer man efter Norge och Danmark med att ge tryckerierna i landet ett sätt att visa att produktionen är lokal.

Största tryckeriupphandlingen närmar sig avgörande – 147 miljoner står på spel

Avgörande läge för svenska tryckerier – trycksaker för 147 miljoner kronor årligen står på spel. Här är tryckerierna som kan vinna – och försvinna från avtalet.