Trycket utmanas men står starkt – och upprätthåller demokratin

Tryckutamanas

Tryckutamanas

Nästa år fyller den svenska tryckfriheten 250 år och för Grafiska Företagen är det en viktig händelse. Det tryckta mediet har en speciell plats i samhället och är viktig för att upprätthålla demokratin. Samtidigt blir tryck allt mer en premiumprodukt och något som driver användarna till digitala medier.

Grafiska Företagen hade fullt hus när man under Skogsnäringsveckan fick chansen att berätta om arbetet med att sprida trycksakens lovord.

Maria Wikström och Martin Elofsson på Grafiska Företagen inledde men att fråga ”varför ska man ens hålla på med tryck i den här digitala världen?”. För att det uppskattas av användarna, har en fungerande affärsmodell, är skonsamt mot miljön och hjälper till att upprätthålla demokratin var svaren som gavs under seminariet.

– Det är en myt att vi har slutat att läsa tryckta medier. Vi tittar på mobilen 150 gånger varje dag – men även de allra yngsta läser böcker och tidningar även om nya medieslag hela tiden tillkommer, sa Maria Wikström på Grafiska Företagen.

Myten om det farliga papperet

Det finns en mytbildning i samhället att papperet är dåligt för miljön säger Maria och Martin på Grafiska Företagen. Och därför startades projektet Two Sides för många år sedan.

– Two Sides är en kampanj som är ett unikt samarbete i branschen. Man såg de myter som växte och man ville bemöta detta, säger Martin.

Ett exempel är att tryckta medier bidrar till skogsskövling vilket inte stämmer. Papper är en förnyelsebar källa och en branschen som är världsledande inom återvinning. Skogsarealen i Europa har växt med 50 procent sedan 1950 och ökar lika mycket som fyra London varje år. Idag täcks halva Europa av skog, berättar Martin.

Alla parter i näringskedjan från pappertillverkare och tryckerier till förlag och distributörer är med i projektet. Kampanjen bedrivs i 13 länder och 150 personer är inblandade i arbetet.

Budgeten för 2015 är 14 miljoner kronor och man får gratis annonsutrymme värt 80 miljoner kronor av olika publicister. I Sverige drivs Two Sides av Grafiska Företagen och Pressretur.

Print fungerar

Projektet Print Power, som också drivs av Grafiska Företagen i Sverige, ska lyfta fram tryckets effektivitet som kommunikationskanal för varumärkesägarna.

– Vi lyfter fram människors behov av trycksaker – det är taktilt, har färg och doft – något som digitalt inte har, säger Maria.

Print Power är ett kunskapsnav som samlar ihop fakta, paketerar och sprider informationen i olika plattformar. Inklusive magasinet som distribueras i 70.000 exemplar i hela Europa – inklusive 3.500 i Sverige.

Nästa nummer av tidningen Print Power kommer i maj. Den anpassas till den svenska marknaden med både svenskt och internationellt material.

En svensk version av Printpowers sajt lanseras inom kort.

Ur ett demokratiskt perspektiv är tryckta medier fortfarande viktiga – inom EU har 20 procent idag inte tillgång till internet och förlitar sig på tryckta medier för att hålla sig informerade.

Annons

Tryckeri bygger kluster av e-handelstjänster – kniper åt sig två konkursade poster-sajter

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Helloprints grundare till Print Next den 24 november

Nätverksträffen Print Next den 24 november bjuder på många spännande talare.

Helloprint har nyligen lanserat sina tjänster i Sverige och till Print Next kommer nu Hans Scheffer som grundat företaget. Han kommer att berätta om sitt företags vision och hur man ser på utvecklingen i branschen.

Läs mer om Print Next på Grafkoms sajt.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

POD Sthlm expanderar både här (Stockholm) och där (Västerås)

Pod Sthlm har öppnat sitt första projekt- och försäljningskontor utanför Stockholm.

– Ett beslut som ligger i led med vår vision om att nyckeln till ett trevligt samarbete ligger i kombinationen av närhet och service. Med personlig expertis på plats och med den senaste digitala tekniken kan vi nu på ett bättre sätt erbjuda våra befintliga och nya kunder en trevligare form av projekthantering runtom i Mälardalen, säger Niklas Hultberg.

Det nya teamet i Västerås blir nyanställda Sara Sjöberg och Anna Werne Ejnarsson som båda kommer från tryckeriet Åtta45 där Sara varit säljare och Anna projektledare.

– Expansionen i Västerås beror delvis på att det är Saras och Annas hemmaplan, men också för att Västerås och Mälardalen historiskt har varit en media- och tryckerität region och att representationen de senaste decennierna glesats ut betydligt, varför marknaden bör finnas, säger Niklas.

Bara i kvarteret Kopparlunden, där man har sitt kontor i Västerås, finns nu över 200 företag.

– Vi kommer båda från större organisationer och när vi började diskutera den här möjligheten med Niklas så lockade både fördelarna med en mindre organisation och det goda rykte ”Poddarna” har i branschen. Vi har båda använt oss av Pod Sthlm som underleverantör och vet att kreativitet, kvalitet och snabb service är PODs signum, säger Sara Sjöberg.

– En reflektion jag gjort under mina första veckor är att några av våra starkaste USPar ligger i att vi verkligen är ett team och att våra kunder är villiga att betala för den kreativitet vi bistår med. Storleken på organisation och vår geografiska placering gör att vi dessutom har oerhört korta ledtider mellan förfrågan och leverans.

Anna Werne Ejnarsson har lång erfarenhet av produktionsledning och olika typer av system och har initialt fokuserat på att effektivisera orderhanteringen internt.

– Jag vet så väl vad det innebär att jobba i högt tempo och hur svårt det kan vara att få tid att se över rutiner och flöden. Därför kan det vara hälsosamt att få in nya ögon ibland, och här upplever vi en genuin vilja att ta tillvara den erfarenhet vi har och de reflektioner vi gör, säger Anna Werne Ejnarsson.

Ökar 100 procent i produktionen

I Stockholm där man har sin bas med produktion utvecklar man också verksamheten.

Bogdan Valjaikin, Leon Alkert och Rebecka Romnäs.

– Vår POD(Print on demand)-lösning växer i ett härligt tempo och efterfrågan kring att producera mindre volymer och mer anpassade produktioner är något som vi ser att de flesta av våra beställare söker, säger Niklas.

Därför utökar man sin produktionsyta genom att ta över stora delar av Ringströms skär & fals gamla lokaler. Lokalinvesteringen innebär en fördubbling i produktion. I de nya lokalerna flyttar man in digitaltryckeriet, lagret och distributionsavdelningen.

– Men roligast i Stockholm är att vi även här har lyckats förstärka teamet ytterligare med tre nyrekryteringar till produktionen.

  • Rebecka Romnäs kommer från Big Image och deras storformatsavdelning där hon arbetat de senaste tio åren. ”Med Rebecka i teamet så utökar vi vår kunskap och erfarenhet av storformatsproduktion och vår möjlighet att skapa fler coola saker växer.”
  • I digitaltryckeriet har man anställt Bogdan Valjaikin – ”han saknar tidigare branscherfarenhet men med hans inställning och personlighet så är vi övertygade om att det inte är sista gången ni läser om Bogdan”.
  • Leon Alkert, som också har börjat i digitaltryckeriet, kommer med erfarenheter kring transfertryck och tar ansvar över den trycktekniken på Pod Sthlm.
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Återvunnen PET ”dyrt som guld”– priset dubblerat

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Sundsvall Profildekor investerar i ny planprinter

Sign och Display-aktören Sundsvall Profildekor har investerat i en ny planprinter, närmare bestämt enNyala från swissqprint såld av Nize equipment.

Profildekor har gjort flera satsningar och investeringar på sistone, bland annat har man flyttat in i nyrenoverade lokaler med nya kontorsplatser samt tillhörande showroom och lab. Och så har man renoverat de 800 kvadratmeter där man har sin maskin- och monteringshall.

Och så har man då köpt in en Nyala från swissqprint som är utrustad med CMYK, light cyan, light magenta, vitt och lack, med kapacitet för att trycka på rullar som är upp till 320 cm breda.

– Vi har tittat på swissqprint under många år på olika mässor samt varit på besök hos NIZE equipment i Danmark på deras democenter, och nu fick vi möjligheten att byta ut vår Dürst mot en swissqprint Nyala. Vi har flera kollegor i branschen som är otroligt nöjda så vi känner att vi nu har investerat i en produkt som inte bara är tillförlitlig och stabil utan även gör att vi kan leverera den absolut högsta printkvaliteten till alla våra kunder, sägerAnders Sjöberg vd på Profildekor, i ett nyhetsinlägg.

Förutom planprintern har man även den senaste tiden investerat irullprinter, dataskärbord, samt en ny frigolitskärare.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

DHL höjer priserna med nästan 8 procent

Ämnen i artikeln: DHLTransporter

DHL Express Sverige meddelande nyligen att de kommer höja sina priser med 7,9 procent från och med den 1 januari 2023.

DHL Express justerar sina priser årligen, med hänsyn till inflation, valutaförändringar och andra ökade kostnader, bland annat relaterade till att följa förbättrade säkerhetsbestämmelser, i de 220 länder och territorier där företaget är verksamt. Prisjusteringen varierar från land till land, beroende på lokala förhållanden och kommer att beröra kunder med standardavtal, skriver man i ett pressmeddelande.

Med den årliga prisjusteringen kan vi investera i vår infrastruktur och teknologi för att säkerställa motståndskraftiga och hållbara kundlösningar i världsklass. Det inkluderar toppmoderna flygplan och fordon, utvidgning av våra faciliteter för att möta ökande efterfrågan från kunder och investeringar i gröna och mer hållbara lösningar, såsom hållbart flygbränsle och elfordon, säger Peter Ervasalo, vd, DHL Express Sverige.

Ämnen i artikeln: DHLTransporter
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Sök utvecklingspengar: Ny- eller vidareutveckla bioekonomi-processer

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Marvaco förändrar i toppen

Ämnen i artikeln: Marvaco

Sunnebaserade flexospecialisten Marvaco meddelar att man gör ändringar i ledningen.

Ämnen i artikeln: Marvaco
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rätt förpackning minskar matsvinnet

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svensk förpackningsaktör värmer helt samhälle med sin spillvärme

redaktionen@branschkoll.se
Annons