Logga in

Trycket utmanas men står starkt – och upprätthåller demokratin

20 april, 2015 | Av: Branschkoll | Dela:

Tryckutamanas

Nästa år fyller den svenska tryckfriheten 250 år och för Grafiska Företagen är det en viktig händelse. Det tryckta mediet har en speciell plats i samhället och är viktig för att upprätthålla demokratin. Samtidigt blir tryck allt mer en premiumprodukt och något som driver användarna till digitala medier.

Grafiska Företagen hade fullt hus när man under Skogsnäringsveckan fick chansen att berätta om arbetet med att sprida trycksakens lovord.

Maria Wikström och Martin Elofsson på Grafiska Företagen inledde men att fråga ”varför ska man ens hålla på med tryck i den här digitala världen?”. För att det uppskattas av användarna, har en fungerande affärsmodell, är skonsamt mot miljön och hjälper till att upprätthålla demokratin var svaren som gavs under seminariet.

– Det är en myt att vi har slutat att läsa tryckta medier. Vi tittar på mobilen 150 gånger varje dag – men även de allra yngsta läser böcker och tidningar även om nya medieslag hela tiden tillkommer, sa Maria Wikström på Grafiska Företagen.

Myten om det farliga papperet

Det finns en mytbildning i samhället att papperet är dåligt för miljön säger Maria och Martin på Grafiska Företagen. Och därför startades projektet Two Sides för många år sedan.

– Two Sides är en kampanj som är ett unikt samarbete i branschen. Man såg de myter som växte och man ville bemöta detta, säger Martin.

Ett exempel är att tryckta medier bidrar till skogsskövling vilket inte stämmer. Papper är en förnyelsebar källa och en branschen som är världsledande inom återvinning. Skogsarealen i Europa har växt med 50 procent sedan 1950 och ökar lika mycket som fyra London varje år. Idag täcks halva Europa av skog, berättar Martin.

Alla parter i näringskedjan från pappertillverkare och tryckerier till förlag och distributörer är med i projektet. Kampanjen bedrivs i 13 länder och 150 personer är inblandade i arbetet.

Budgeten för 2015 är 14 miljoner kronor och man får gratis annonsutrymme värt 80 miljoner kronor av olika publicister. I Sverige drivs Two Sides av Grafiska Företagen och Pressretur.

Print fungerar

Projektet Print Power, som också drivs av Grafiska Företagen i Sverige, ska lyfta fram tryckets effektivitet som kommunikationskanal för varumärkesägarna.

– Vi lyfter fram människors behov av trycksaker – det är taktilt, har färg och doft – något som digitalt inte har, säger Maria.

Print Power är ett kunskapsnav som samlar ihop fakta, paketerar och sprider informationen i olika plattformar. Inklusive magasinet som distribueras i 70.000 exemplar i hela Europa – inklusive 3.500 i Sverige.

Nästa nummer av tidningen Print Power kommer i maj. Den anpassas till den svenska marknaden med både svenskt och internationellt material.

En svensk version av Printpowers sajt lanseras inom kort.

Ur ett demokratiskt perspektiv är tryckta medier fortfarande viktiga – inom EU har 20 procent idag inte tillgång till internet och förlitar sig på tryckta medier för att hålla sig informerade.

Podd: Han vill omdefiniera tryckindustrin – ”Tillväxtmöjligheterna är enorma”

”Det har aldrig varit en mer spännande tid för den grafiska industrin än den tid vi står inför nu. Tillväxtmöjligheterna är enorma”. Detta säger Henrik Müller Hansen, Gelatos grundare, i det senaste avsnittet av Branschkollpodden. Om du är entreprenör och vill få nya idéer inför framtiden – så är det spännande lyssning. (mer…)

Grundaren lämnar Lasertryk – ska satsa vidare på pizzabranschen

Duon som startade Lasertryk skiljs nu åt, i alla fall som kollegor på tryckeriet, när Anders Grønborg (t.h.) lämnar bolaget. (Bild: Lasertryk)

Anders Grønborg lämnar sina poster på Lasertryk och Scandinavian Print Group som han grundade tillsammans Esben Mols Kabell för över 20 år sedan.

Elanders och Universeum ska folkutbilda om IT-avfall

Elanders i samarbete med Universeum i Göteborg. (Bilder: Pexels och Universeum)

Elanders har inlett ett samarbete med Universeum som är Sveriges nationella vetenskapscenter,

Nu säljer Stordalen (nästan) rubbet till Bonnier

Nu säljer Petter Stordalen 70 procent av sitt bokförlag Strawberry Publishing till Bonnier Books och menar att de är den perfekta partnern för fortsatt tillväxt.

Svensk Direktreklam landar ÖoB och flera andra stora kunder

Henrik Olsson, SDR.

Print och TV starka tillsammans. (mer…)

Vill du fortsätta sälja B2B? Det här måste du göra för att nå fram till kunderna

B2B-affärer görs nu allt mer digitalt. Nya sätt att effektivare göra affärer växer fram i pandemins spår. Hoppar du på tåget?

Ingen ska behöva dö av ett elakt virus bara för att näringslivet ska komma på fötter igen. Ingen måste tillbaka till exakt samma arbetssätt för att få sitt företag att blomstra när pandemin dragit förbi. Branschkoll tar dig med på en resa till andra sidan pandemin och på vägen får du fakta som kan hjälpa dig ta viktiga beslut. Den som ser möjligheter istället för problem kommer att gå vinnande ur krisen. 

–> Visa hänsyn och investera i de bästa verktygen för digital försäljning. Det kommer att ta dig, dina medarbetare och ditt företag till en ny framtid med fler, större och smartare affärer.

Billes går ”all in” på CO2-kompensering – alla trycksaker blir klimatneutrala

Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.

Billes Tryckeri i Göteborg tar nu steget fullt ut och ser till att alla produktioner blir klimatneutrala oavsett om kunden efterfrågar det eller inte. (mer…)

Danagårdlitho går över till grönare transporter

Peter Hjelm, vd för Danagårdlitho.

Danagårdlitho går över till transporter med lägre miljöpåverkan. ”Vi angriper ett väsentligt miljömål”.

Här är branschens 21 superföretag inom print och promotion

Några av de företag som kvalat in på Bisnodes lista över svenska superföretag.

Branschkoll har ännu en gång gått igenom den långa listan över ”superföretag” och letat upp de bolag som verkar i de branscher vi har koll på så att säga. Hör företagen berätta om vad som står bakom framgångarna.