Logga in

Tidningsmakare får årets branschpris

29 oktober, 2020 | Av: Branschkoll | Dela:

(Bild: Pressbild/SvD)

Årets vinnare av GYF:s branschpris på 100.000 kronor är chefredaktören för SvD Junior, Stina Cederholm. Hon har från starten lett arbetet med att skapa och driva tidningen som förmedlar nyheter till barn och unga, och det är för det arbetet hon får priset som består av ett diplom samt 100.000 kronor.

– Stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande brinner för att sprida nyheter, idéer och budskap till människor genom tryck. Traditionell skriv- och läskompetens är fortsatt viktig när den digitaliserade vardagen bidrar till att barn och ungdomar läser allt mindre på fritiden. För att bli en god läsare räcker det inte med att delta i skolundervisningen och göra läxorna. Här sammanfaller SvD Junior syfte och arbete väl med GYF:s strävan efter att lyfta fram det tryckta mediet som en viktig källa till kunskap och som ett komplement till de digitala medierna, säger Ravindra Parasnis, vd på Grafiska Företagen som också delar ut diplomet.

Juryns motivering lyder:

”Med syftet att locka nya generationer att uppskatta och ta till sig oberoende, oförvanskad och oförvitlig journalistik i tider av fejk och flyktig rörlig media lyser SvD Junior klart och starkt. En nyhetstidning för barn och unga som förklarar skeenden och aktuella händelser på ett begripligt sätt behövs mer än någonsin. Med Stina Cederholm som energisk och driven chefredaktör sedan starten är årets branschpris från stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande en bekräftelse på ett fantastiskt arbete. ”

Utöver branschpriset delar GYF ut fyra andra priser. Ett är det utbildningspris som i år har gått till Broby Grafiskas skolledare Per Branzén och ett annat är formgivningspriset som tilldelats den grafiska formgivaren Martin Frostner. Två av priserna tilldelas studenter där Veronica Dahlberg och Alexander Liderås på Malmö Universitet vunnit pris för sin uppsats och Linn Henrichson på Konstfack vunnit för sitt praktiska examensarbete.

Priserna kommer att delas ut på en mindre ceremoni i Stockholm den 18 november.

Podd: Han vill omdefiniera tryckindustrin – ”Tillväxtmöjligheterna är enorma”

”Det har aldrig varit en mer spännande tid för den grafiska industrin än den tid vi står inför nu. Tillväxtmöjligheterna är enorma”. Detta säger Henrik Müller Hansen, Gelatos grundare, i det senaste avsnittet av Branschkollpodden. Om du är entreprenör och vill få nya idéer inför framtiden – så är det spännande lyssning. (mer…)

Grundaren lämnar Lasertryk – ska satsa vidare på pizzabranschen

Duon som startade Lasertryk skiljs nu åt, i alla fall som kollegor på tryckeriet, när Anders Grønborg (t.h.) lämnar bolaget. (Bild: Lasertryk)

Anders Grønborg lämnar sina poster på Lasertryk och Scandinavian Print Group som han grundade tillsammans Esben Mols Kabell för över 20 år sedan.

Elanders och Universeum ska folkutbilda om IT-avfall

Elanders i samarbete med Universeum i Göteborg. (Bilder: Pexels och Universeum)

Elanders har inlett ett samarbete med Universeum som är Sveriges nationella vetenskapscenter,

Nu säljer Stordalen (nästan) rubbet till Bonnier

Nu säljer Petter Stordalen 70 procent av sitt bokförlag Strawberry Publishing till Bonnier Books och menar att de är den perfekta partnern för fortsatt tillväxt.

Svensk Direktreklam landar ÖoB och flera andra stora kunder

Henrik Olsson, SDR.

Print och TV starka tillsammans. (mer…)

Vill du fortsätta sälja B2B? Det här måste du göra för att nå fram till kunderna

B2B-affärer görs nu allt mer digitalt. Nya sätt att effektivare göra affärer växer fram i pandemins spår. Hoppar du på tåget?

Ingen ska behöva dö av ett elakt virus bara för att näringslivet ska komma på fötter igen. Ingen måste tillbaka till exakt samma arbetssätt för att få sitt företag att blomstra när pandemin dragit förbi. Branschkoll tar dig med på en resa till andra sidan pandemin och på vägen får du fakta som kan hjälpa dig ta viktiga beslut. Den som ser möjligheter istället för problem kommer att gå vinnande ur krisen. 

–> Visa hänsyn och investera i de bästa verktygen för digital försäljning. Det kommer att ta dig, dina medarbetare och ditt företag till en ny framtid med fler, större och smartare affärer.

Billes går ”all in” på CO2-kompensering – alla trycksaker blir klimatneutrala

Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.

Billes Tryckeri i Göteborg tar nu steget fullt ut och ser till att alla produktioner blir klimatneutrala oavsett om kunden efterfrågar det eller inte. (mer…)

Danagårdlitho går över till grönare transporter

Peter Hjelm, vd för Danagårdlitho.

Danagårdlitho går över till transporter med lägre miljöpåverkan. ”Vi angriper ett väsentligt miljömål”.

Här är branschens 21 superföretag inom print och promotion

Några av de företag som kvalat in på Bisnodes lista över svenska superföretag.

Branschkoll har ännu en gång gått igenom den långa listan över ”superföretag” och letat upp de bolag som verkar i de branscher vi har koll på så att säga. Hör företagen berätta om vad som står bakom framgångarna.