Logga in

Tar över Aros Bokbinderi – bygger hubb för efterbehandling, förädling och distribution

26 april, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

SDK DR Serivce i Stockholm förvärvar Aros bokbinderi och tar över verksamheten redan 1 maj. Samtidigt skapar man SDK-Gruppen, som med nyligen förvärvade Ranhammar, blir en komplett leverantör inom efterbearbetning, förädling, logistik och distribution.

Syftet med förvärvet av det anrika Västeråsföretagets verksamhet är att komplettera kedjan inom grafisk efterbearbetning, lager och distribution. Man tar över verksamheten, hyreskontraktet och personalen som idag betår av cirka 20 personer i Västerås.

Missa inte: Den 7 maj går Print Next i Stockholm och då finns chans att träffa SDKs ägare Serdar Toprak och besöka verksamheten i Stockholm på ett så kallat pre-meeting. Läs mer om det på grafkom.se/printnext.

Serdar Toprak som är ägare till SDK säger till Branschkoll att det blir mycket enklare och säkrare för tryckerierna när man kan erbjuda alla tjänsterna från en organisation.

– Tanken är att ha en hubb på en adress dit kunderna kan skicka alla sina trycksaker – sedan hanterar vi allt internt så att allt kommer i tid till rätt plats, säger Serdar Toprak till Branschkoll.

Tryckerierna slipper nu själva hantera logistik och leveranser till olika adresser.

– Som det är nu skickar man kanske omslaget till Ranhammar, inlaga till Aros i Västerås och sedan till SDK för distribution. Nu kan de skicka allt till en adress och vi löser hela kedjan.

För kunderna betyder det enligt Serdar besparingar på både frakter och färre telefonsamtal.

– Vi tänker inte slå oss för bröstet och säga att vi är störst utan fortsätta att bygga det som varit vår framgångsfaktor sedan starten 2004, nämligen ödmjukhet och fullt fokus på service och goda kundrelationer, säger Serdar Toprak.

Nuvarande ägare till Aros Bokbinderi, som kom från en helt annan bransch, tog över verksamheten 2015. Då sa vd Jenny Holmén att ”Aros Bokbinderi innebär en ny bransch för oss, däremot kan vi organisation, ledarskap, marknadsföring och sälj och ser att vi med våra kompetenser kan förstärka och utveckla ett redan framgångsrikt företag”. Drygt tre år senare lämnar man återigen över till en branschaktör.

– De senate tre åren har Jenny Holmén, vd på Aros, stöpt om Aros till ett modernt företag både organisationsmässigt och maskinellt, säger Serdar.

Nu ska SDK implementera sitt sätt att se på service i företaget.

– Det måste vara extremt enkelt för kunden och vi kan aldrig tacka nej till ett jobb – det ska vi implementera på Aros också. Vi ligger i slutet av värdekedjan och vi vill hjälpa kunderna att hålla leveranstiderna även om det är väldigt ont om tid.

SDK-Gruppen kommer nu att erbjuda kunderna en komplett kedja av tjänster och resurser helt i egen regi där man själva kan ta fullt ansvar för att utlovade leveranstider hålls och att servicegraden mot kunderna blir ännu högre.

Ska satsa på tredjepartslogistik

Enligt Serdar finns det en efterfrågan på logistiktjänster från SDK men man har inta haft rätt lokaler för att kunna utföra detta. Med Aros anläggning i Västerås skapas helt nya möjligheter och logistik är något man kommer att titta på fram över.

”Ta hand om de fristående bokbinderierna”

Som Branschkoll skrev för en tid sedan så har antalet fristående bokbinderier minskat i antal och för många tryckerier som inte har egna maskiner inom efterbearbetning har det skapat problem. Enligt Serdar så måste man nu fundera på hur detta ska se ut i framtiden.

– Alla tryckerier kan inte driva efterbehandling i egen regi – i längden kommer det inte att fungera. Tryckerierna måste tänka på att ta hand om de få bokbinderier som finns kvar – där vill vi bygga mer långsiktiga relationer med våra kunder, säger Serdar.

– Det många kanske inte tänker på är att det också är svårt med rekrytering och kompetensutveckling i bokbinderibranschen idag. Det är ytterligare en aspekt för de tryckerier som vill driva eget bokbinderi.

Idag omsätter Aros Bokbinderi strax under 20 miljoner på årsbasis men målsättningen är att ligga mellan 25 och 30 miljoner kronor.

Läs mer om respektive verksamhet på sdkdrservice.se, ranhammar.se samt arosbokbinderi.se.

Strands Grafiska köps upp

Brover Group — som äger Justnu och Printer — förvärvar Strands Grafiska. (mer…)

Dansk aktör inom visuell kommunikation gör svenskt storförvärv

Tar jättekliv i sin tillväxtresa på den svenska marknaden.

”Branschen är besatt av automatisering” – Grafkom tillbaka med Workflow Summit

Anna Oñate driver OctoBoost, Christian Weyer har startat Crispy Mountain och Kairit Parker från iOnPrint är alla djupt engagerade i att automatisera grafiska flöden. Du träffar dem på Workflow Summit.

Nätverket Grafkom är i höst tillbaka med succén Workflow Summit om arbetsflöden och automatisering. De tre första talarna är nu presenterade – de kommer från Tyskland och Estland – man satsar i år på att ytterligare förstärka det internationella perspektivet. (mer…)

Lanserar robot för packning på pall – sålde 12 direkt

Har tagit fram en lösning för packning av buntar på pall med en robot. 12 system såldes direkt vid lanseringen i maj.

Stibo investerar i arkoffset – ”anpassar oss till de nya nya marknadsvillkoren”

Danska Stibo har tagit beslut om att investera i en KBA Rapida till sin anläggning i danska Horsens. (mer…)

Två nya byråer: Arkitektbyrå knoppar av marknadsavdelning och blir kommunikationskonsult

Teamet på Hjördis – Tengboms nystartade kommunikationsbyrå. (Bild: Tengbom)

Två nya kommunikationsbyråer har nyligen skapats med koppling till arkitektbyråer. (mer…)

Skatteverkets nya vägledning om moms på trycksaker

Skatteverkets vägledning om skattesatser på tryckta produkter har skrivits om på grund av ny lagstiftning och två nya ställningstaganden.

Förvärvar strategiskt: Heidelberg ska bygga en ”App Store” för tryckerier

Det tyska mjukvarubolaget Crispy Mountain – som utvecklar det helt nya affärssystemet Keyline för grafiska företag – har förvärvats av Heidelberg. (mer…)

Ytterligare 157 miljoner till Readly för att digitalisera tidskrifter

Readly har tagit in 157 miljoner kronor i kapital (mer…)