Logga in

Tar över Aros Bokbinderi – bygger hubb för efterbehandling, förädling och distribution

26 april, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

SDK DR Serivce i Stockholm förvärvar Aros bokbinderi och tar över verksamheten redan 1 maj. Samtidigt skapar man SDK-Gruppen, som med nyligen förvärvade Ranhammar, blir en komplett leverantör inom efterbearbetning, förädling, logistik och distribution.

Syftet med förvärvet av det anrika Västeråsföretagets verksamhet är att komplettera kedjan inom grafisk efterbearbetning, lager och distribution. Man tar över verksamheten, hyreskontraktet och personalen som idag betår av cirka 20 personer i Västerås.

Missa inte: Den 7 maj går Print Next i Stockholm och då finns chans att träffa SDKs ägare Serdar Toprak och besöka verksamheten i Stockholm på ett så kallat pre-meeting. Läs mer om det på grafkom.se/printnext.

Serdar Toprak som är ägare till SDK säger till Branschkoll att det blir mycket enklare och säkrare för tryckerierna när man kan erbjuda alla tjänsterna från en organisation.

– Tanken är att ha en hubb på en adress dit kunderna kan skicka alla sina trycksaker – sedan hanterar vi allt internt så att allt kommer i tid till rätt plats, säger Serdar Toprak till Branschkoll.

Tryckerierna slipper nu själva hantera logistik och leveranser till olika adresser.

– Som det är nu skickar man kanske omslaget till Ranhammar, inlaga till Aros i Västerås och sedan till SDK för distribution. Nu kan de skicka allt till en adress och vi löser hela kedjan.

För kunderna betyder det enligt Serdar besparingar på både frakter och färre telefonsamtal.

– Vi tänker inte slå oss för bröstet och säga att vi är störst utan fortsätta att bygga det som varit vår framgångsfaktor sedan starten 2004, nämligen ödmjukhet och fullt fokus på service och goda kundrelationer, säger Serdar Toprak.

Nuvarande ägare till Aros Bokbinderi, som kom från en helt annan bransch, tog över verksamheten 2015. Då sa vd Jenny Holmén att ”Aros Bokbinderi innebär en ny bransch för oss, däremot kan vi organisation, ledarskap, marknadsföring och sälj och ser att vi med våra kompetenser kan förstärka och utveckla ett redan framgångsrikt företag”. Drygt tre år senare lämnar man återigen över till en branschaktör.

– De senate tre åren har Jenny Holmén, vd på Aros, stöpt om Aros till ett modernt företag både organisationsmässigt och maskinellt, säger Serdar.

Nu ska SDK implementera sitt sätt att se på service i företaget.

– Det måste vara extremt enkelt för kunden och vi kan aldrig tacka nej till ett jobb – det ska vi implementera på Aros också. Vi ligger i slutet av värdekedjan och vi vill hjälpa kunderna att hålla leveranstiderna även om det är väldigt ont om tid.

SDK-Gruppen kommer nu att erbjuda kunderna en komplett kedja av tjänster och resurser helt i egen regi där man själva kan ta fullt ansvar för att utlovade leveranstider hålls och att servicegraden mot kunderna blir ännu högre.

Ska satsa på tredjepartslogistik

Enligt Serdar finns det en efterfrågan på logistiktjänster från SDK men man har inta haft rätt lokaler för att kunna utföra detta. Med Aros anläggning i Västerås skapas helt nya möjligheter och logistik är något man kommer att titta på fram över.

”Ta hand om de fristående bokbinderierna”

Som Branschkoll skrev för en tid sedan så har antalet fristående bokbinderier minskat i antal och för många tryckerier som inte har egna maskiner inom efterbearbetning har det skapat problem. Enligt Serdar så måste man nu fundera på hur detta ska se ut i framtiden.

– Alla tryckerier kan inte driva efterbehandling i egen regi – i längden kommer det inte att fungera. Tryckerierna måste tänka på att ta hand om de få bokbinderier som finns kvar – där vill vi bygga mer långsiktiga relationer med våra kunder, säger Serdar.

– Det många kanske inte tänker på är att det också är svårt med rekrytering och kompetensutveckling i bokbinderibranschen idag. Det är ytterligare en aspekt för de tryckerier som vill driva eget bokbinderi.

Idag omsätter Aros Bokbinderi strax under 20 miljoner på årsbasis men målsättningen är att ligga mellan 25 och 30 miljoner kronor.

Läs mer om respektive verksamhet på sdkdrservice.se, ranhammar.se samt arosbokbinderi.se.

Mässan Sign&Print ställs in – flyttar till nätet

Mässan Sign&Print Scandinavia blir digital i februari 2021.

Den svenska grafiska mässan blir digital i februari 2021 och planeras fysiskt till 2022 istället. (mer…)

200 miljoner kronor per år ska få barn att läsa mer och bättre

Regeringen och samarbetspartierna satsar 200 miljoner kronor årligen i ett ”läspaket” som ska hjälpa fler barn och ungdomar att läsa mer. Tryckta texter ska få ”fortsatt stort utrymme”.

Podd-premiär: Michael Mossberg om inkjet, affärsmodeller, miljö och pandemin

Branschkoll har startat en podd och har redan publicerat fyra avsnitt. De första tre har haft gäster från produktmedia-branschen men nu är det podd-premiär för tryckeribranschen. Först ut är Michael Mossberg från Edvard Schneidler. (mer…)

De blir exklusiv återförsäljare av laserstans i Europa

Motioncutter lägger ut försäljning och service av sin laserstans.

Storförlag säger upp avtal med Readly

(Bild: Readly)

Den digitala tidskriftstjänsten Readly tappar svenskt innehåll.

Reklamtröttheten fortsätter öka – men måste det finnas reklam så ska den vara fysisk eller på biografen

Sveriges Annonsörers vd Hanna Riberdahl är bekymrad över utvecklingen.

6 av 10, eller ja, 59 procent av svenskarna är negativa till reklam och andelen som är ”mycket negativa” har ökat till drygt 20 procent, enligt

Medieinvesteringarnas kraftiga nedgång mattades av i augusti

Siffrorna visar på en ökning men det är fortfarande minussiffror på grund av en kalendereffekt – men det finns tecken på återhämtning.

Tryckeriförvärv i Västerbottens inland

Till vänster står Lennie Nylén som är vd för Original Tryckeri tillsammans med Roger Broberg tidigare vd på Nya Tryckeriet i Lycksele.

Original Tryckeri har tagit över Nya Tryckeriet i Lyckseles konkursbo där även Lycksele Annonsblad ingår. Original tryckeri finns i dag i Umeå och Sundsvall och nu lägger man alltså till Lycksele till listan. (mer…)

Frontpac investerar 40 miljoner i ny produktionsutrustning

Ny produktionsutrustning hos Frontpac i Arlöv ska fördubbla kapaciteten.

Frontpac storsatsar och gör nu en investering på 40 miljoner kronor i ny produktionsutrustning, (mer…)