Logga in

Tar över Aros Bokbinderi – bygger hubb för efterbehandling, förädling och distribution

26 april, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

SDK DR Serivce i Stockholm förvärvar Aros bokbinderi och tar över verksamheten redan 1 maj. Samtidigt skapar man SDK-Gruppen, som med nyligen förvärvade Ranhammar, blir en komplett leverantör inom efterbearbetning, förädling, logistik och distribution.

Syftet med förvärvet av det anrika Västeråsföretagets verksamhet är att komplettera kedjan inom grafisk efterbearbetning, lager och distribution. Man tar över verksamheten, hyreskontraktet och personalen som idag betår av cirka 20 personer i Västerås.

Missa inte: Den 7 maj går Print Next i Stockholm och då finns chans att träffa SDKs ägare Serdar Toprak och besöka verksamheten i Stockholm på ett så kallat pre-meeting. Läs mer om det på grafkom.se/printnext.

Serdar Toprak som är ägare till SDK säger till Branschkoll att det blir mycket enklare och säkrare för tryckerierna när man kan erbjuda alla tjänsterna från en organisation.

– Tanken är att ha en hubb på en adress dit kunderna kan skicka alla sina trycksaker – sedan hanterar vi allt internt så att allt kommer i tid till rätt plats, säger Serdar Toprak till Branschkoll.

Tryckerierna slipper nu själva hantera logistik och leveranser till olika adresser.

– Som det är nu skickar man kanske omslaget till Ranhammar, inlaga till Aros i Västerås och sedan till SDK för distribution. Nu kan de skicka allt till en adress och vi löser hela kedjan.

För kunderna betyder det enligt Serdar besparingar på både frakter och färre telefonsamtal.

– Vi tänker inte slå oss för bröstet och säga att vi är störst utan fortsätta att bygga det som varit vår framgångsfaktor sedan starten 2004, nämligen ödmjukhet och fullt fokus på service och goda kundrelationer, säger Serdar Toprak.

Nuvarande ägare till Aros Bokbinderi, som kom från en helt annan bransch, tog över verksamheten 2015. Då sa vd Jenny Holmén att ”Aros Bokbinderi innebär en ny bransch för oss, däremot kan vi organisation, ledarskap, marknadsföring och sälj och ser att vi med våra kompetenser kan förstärka och utveckla ett redan framgångsrikt företag”. Drygt tre år senare lämnar man återigen över till en branschaktör.

– De senate tre åren har Jenny Holmén, vd på Aros, stöpt om Aros till ett modernt företag både organisationsmässigt och maskinellt, säger Serdar.

Nu ska SDK implementera sitt sätt att se på service i företaget.

– Det måste vara extremt enkelt för kunden och vi kan aldrig tacka nej till ett jobb – det ska vi implementera på Aros också. Vi ligger i slutet av värdekedjan och vi vill hjälpa kunderna att hålla leveranstiderna även om det är väldigt ont om tid.

SDK-Gruppen kommer nu att erbjuda kunderna en komplett kedja av tjänster och resurser helt i egen regi där man själva kan ta fullt ansvar för att utlovade leveranstider hålls och att servicegraden mot kunderna blir ännu högre.

Ska satsa på tredjepartslogistik

Enligt Serdar finns det en efterfrågan på logistiktjänster från SDK men man har inta haft rätt lokaler för att kunna utföra detta. Med Aros anläggning i Västerås skapas helt nya möjligheter och logistik är något man kommer att titta på fram över.

”Ta hand om de fristående bokbinderierna”

Som Branschkoll skrev för en tid sedan så har antalet fristående bokbinderier minskat i antal och för många tryckerier som inte har egna maskiner inom efterbearbetning har det skapat problem. Enligt Serdar så måste man nu fundera på hur detta ska se ut i framtiden.

– Alla tryckerier kan inte driva efterbehandling i egen regi – i längden kommer det inte att fungera. Tryckerierna måste tänka på att ta hand om de få bokbinderier som finns kvar – där vill vi bygga mer långsiktiga relationer med våra kunder, säger Serdar.

– Det många kanske inte tänker på är att det också är svårt med rekrytering och kompetensutveckling i bokbinderibranschen idag. Det är ytterligare en aspekt för de tryckerier som vill driva eget bokbinderi.

Idag omsätter Aros Bokbinderi strax under 20 miljoner på årsbasis men målsättningen är att ligga mellan 25 och 30 miljoner kronor.

Läs mer om respektive verksamhet på sdkdrservice.se, ranhammar.se samt arosbokbinderi.se.

Arctic med nytt is-vitt papper

Efter White, Highwhite och Ivory kommer nu Ice i Arctic Papers serie Arctic Volume. (mer…)

Snabbväxande online-tryckeri och Landa kommer till Print Next den 7 maj

Koen Vlieghe från Landa och Wouter Haan som driver ett snabbväxande onlinetryckeri delar med sig av sin kunskap på Print Next den 7 maj.

Grafkom arrangerar den 7 maj nätverksträffen Print Next tillsammans med Grafiska Företagen och Nopa. Nu börjar talarna presenteras och på listan finns företag som Landa och Simian. (mer…)

Alsander och Stålhäll ska leda Brandfactory efter rekonstruktionen

Brandfactory har avslutat sin rekonstruktion och Martin Alsander tar över som koncernchef.

Addbrands trycksaker finns nu hos Unitedprofile – enkelt tillgängliga hos anslutna återförsäljare

Johannes Råsbrant, marknadschef på Addbrand och Mange Lindblad, vd på Unitedprofile.

Den senaste leverantören att ansluta sig till Unitedprofile är trycksaksproducenten Addbrand – som blir den första leverantören hos Unitedprofile vars huvudfokus ligger på just trycksaker. (mer…)

Så påverkar Coronaviruset branschen

Coronavirus är egentligen en grupp av olika virus, det senast upptäckta viruset heter Novel coronavirus 2019 (2019-nCoV). Namnet kommer från latinets ord för krona ”Corona” eftersom viruset påminner om just en krona. (Bild virus: WHO)

I skrivande stund är över 60.000 bekräftat smittade av Coronaviruset och över 1.300 av dessa har lett till dödsfall. Viruset har dominerat mediebevakningen världen över de senaste veckorna, allmänheten är orolig och många drar sig för att resa till framförallt Kina, men även Asien generellt. Men hur påverkar viruset vår bransch?

Kraftigt ökat intresse för information om hållbarhet och det tryckta mediet

Niklas Bille var snabb med att börja använda information om det tryckta mediets hållbarhet från Two Sides – som bland annat tagit fram en broschyr om myter och fakta kring tryck och papper. (Bilder: Two Sides Nordics)

Two Sides, som informerar om det tryckta mediets hållbarhet, blir allt mer aktiva i Norden. Nyligen öppnade man upp för lokala företag att bli partners och har redan fått med sig elva företag i Norden och Baltikum – varav tre svenska och fyra norska tryckerier. (mer…)

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Jasmine Jilltoft och Anna Pramborn som ska jobba på Scanlux nyetablerade kontor i Helsingborg.

Danska förpackningsaktören Scanlux Packaging öppnar kontor i Helsingborg.

Strejken är över: Finska pappersindustrin har ett nytt kollektivavtal

Nu kan papper lastas igen i finska hamnar. (Bild: Wikimedia Commons, Hummelhummel [CC BY-SA])

Den finska strejken i pappersindustrin är över. (mer…)

Komori utökar med efterbehandling inom civitryck – förvärvar MBO

Japanska Komori utökar sin produktportfölj med falsmaskiner genom att förvärva tyska MBO. Detta betyder att MBO gör ett nytt försök att sälja verksamheten. (mer…)