Tacopressar, snusdosor, egengjutna Airpod-fodral och vatten från Röfors – Nordic Profile Fair 2023 dag 1

Branschkoll har minglat på Nordic Profile Fair – hör om det senaste från utställarna själva.
Branschkoll har minglat på Nordic Profile Fair – hör om det senaste från utställarna själva.

Ännu en upplaga av hybridversionen av Nordic Profile Fair har gått av stapeln och utifrån de Branschkoll pratat med så var uppfattningen att det kom mest besökare under onsdagen, det var även då branschfesten och prisutdelningen av Produktmediabiet ägde rum, men mer om det i en annan artikel!

Candab gör gigantiska uppblåsbara flaskor

Candabs senaste produkterbjudande är stora uppblåsbara flaskor och burkar, här står Dennis Anderberg vd på Candab bredvid en Powerade-flaska.

Candab, kanske mest kända för sina ballonger visar upp en ny produkt på mässan, ”uppblåsbara gigantiska flaskor” (och även burkar) bland kunderna finns Coca-Cola till vilka man tillverkade en 7,5 meter hög svävande colaflaska till festivalen Lollapalooza i somras.

– Eventbolag är vår största kund på den här typen av produkter som används vid bland annat idrottsevenemang och som butiksinredning. Tillverkningen sker i bland annat Tyskland, Kina och Malaysia, säger Anderberg.

Snusdosor av eloxerad aluminum frästa i ett stycke

Daniel Lundqvist på Trademark Partner uppmanar till mer snusning så man kan lägga prillorna i en lasergraverad dosa. Till vänster i förgrunden syns bolagets nya laddpuckar där man ser kopparspolen och till höger syns snusdosorna.

Hos Trademark Partner, som ställer ut på mässan för andra gången, står Daniel Lundqvist och visar upp en mängd produkter inte minst snusdosor ieloxerad aluminium som går att få lasergraverade. Daniels egen dosa har trädet Yggdrasil lasergraverat.

Bland nyheterna finns läckra genomskinliga puckar för trådlös laddning och när jag frågar Daniel vilka produkter de säljer mest av så svarar han att Trademark Partner är stora inom dryckssegementet med bland annat flera olika vattenflaskor.

Närbild på laddpuckarna från Trademark Partners.

”Jag älskar kataloger”

Simon Rosner på Collection 12 glider runt med sin senaste skörd av kataloger som han ska använda för att hålla sig ajour och hjälpa sina kunder kommande år.

På mässgolvet stöter vi ihop med Simon Rosner på Collection 12 som berättar att han älskar kataloger!

– Jag är katalognörd och har redan varit och tömt väskan i bilen en gång, jag älskar kataloger! På nätet måste man veta vad man letar efter men i katalog kan man bara bläddra fritt och låta sig inspireras, katalogen är ett viktigt arbetsredskap för att jag ska kunna hjälpa mina kunder hitta rätt produkter, förklarar Simon Rossner.

Hur många kataloger har du då?

– Här på mässan tar jag de som finns och hemma på skrivbordet har jag ”såhär många” säger Simon och sträcker ut sina händer i en gest.

Flera hundra alltså?

– Ja minst och sen har jag ett skåp med de jag använder mer sällan.

Vad utgör en bra katalog?

– En bra katalog har stor text!

Annons

Vi hjälper återförsäljarna att förpacka sina produkter

Fredric Nordahl är tredje generationen Nordahlare. Nu jobbar han som produktansvarig på bolaget som erbjuder förpackningslösningar åt retail-, men även e-handel- och profilbranschen.

Fredric Nordahl berättar att det är andra gången som man ställer ut på Nordic Profile Fair, då bolaget har flera kunder i branschen.

Bolaget är från början ett familjeföretag grundat av Fredrics farfar Åke Nordahl, men för cirka två år sedan sålde man bolaget till Packoplock, en koncern med drygt 500 miljoner i omsättning.

– Vår huvudnisch är retail och även e-handel, påsar och kartonger är det vi gör mest av och vi kan tillverka från 250 upp mot en halv miljon, berättarFredric Nordahl för Branschkoll.

Vattenleverantör satsar brett

Denise Thorell och Humla Byrsjö på Purewell ställer ut på Nordic Profile Fair och hoppas hitta nya återförsäljare av sitt vatten.

Relativt nystartade vattenleverantören Purewell har sin produktion i Röfors strax utanför Örebro, där tappar man vattnet, smaksätter och trycker etiketter. Bolaget är startat av fyra vänner med kompletterande kompetenser och nu hoppas man hitta nya återförsäljare i profilbranschen.

– Vi har en kollega som jobbat i branschen och som kan produktion och så har vi en kollega till som kan ekonomi och vi kan marknadsföring och sälj så vi kompletterar varandra väl, säger Humla Byrsjö på Purewell till Branschkoll.

Förutom vatten på flaska säljer bolaget även ”Pureshot” som är olika typer av shots med hälsofördelar.

”Jag har inga produkter i sortimentet som jag själv inte skulle använda”

Helene Liljedahl och Jörgen Carlsson på CTWO berättar om de senaste nyheterna och om hur produkt-letandet går till.

I CTWOs monter är det full fart och när jag frågar vdJörgen Carlsson om han har något extra roligt i år så säger han att många som besökt montern fastnat lite extra för deras egendesignade fodral för Airpods.

– Det är en produkt som många gillat lite extra, det började med att vi fick en en förfrågan på ett vanligt skal och så började jag fundera på om vi inte kunde gjuta egna. Vi gjuter ju redan powerbanks och usbsladdar så varför inte gjuta cases tänkte jag, berättar CTWOs vd Jörgen Carlsson för Branschkoll.

Hur går det till när du hittar nya produkter?

– Jag tittar överallt! På Tiktok, i köpcenter runt om i världen och så har jag en sparringpartner i Tyskland som jag brukar bolla idéer med. När jag ser en produkt jag gillar börjar hjärnan ganska snabbt snurra kring hur man kan förbättra produkten ytterligare. Utgångspunkten är att det ska vara en användbar produkt och jag har inga produkter i sortimentet som jag själv inte skulle använda.

Två andra heta produkter från CTWO är deras putsduk och deras musmatta av återvunna bildäck i kombination med stenpapper.

– Putsduken är helt outstanding, den tar bort smutsen istället för att bara glida runt, alla som testat den beställer. Och musmattan av återvunna bildäck från Tyskland i kombination med stenpapper tickar många boxar när det kommer till cirkularitet avslutar Jörgen Carlsson.

Specialdesignade Airpod-cases från CTWO, här i form av en glasbägare från Ben & Jerry.

”Var tredje norskt hushåll äger en köttfärshackare!”

Stefan Egerstad på Undercover Scandinavia som bland annat säljer premiumpennor och klockor.

Här tittar vi in hos Undercover Scandinavia som säljer pennor i premiumsegmentet bland annat från Hugo Boss och schweiziska Burger Pen, men som under pandemin precis som många andra fått syssla lite med skyddsprodukter.

Bolagets ägare Stefan Egerstad ”Råkade köpa bolaget på några bananskal” 2018, dessförinnan var han i försäkringsbranschen.

– Jag hade precis fått iordning på bolaget och blivit varm i kläderna i branschen när pandemin svepte in, då fick vi börja sälja skyddsprodukter istället för att överleva, ordrarna på pennor tog helt stopp. Vi har omsatt 30 miljoner senaste två åren men det har mestadels kommit från skyddsprodukterna. Men nu börjar vi säljer pennor igen och lite andra produkter, säger Stefan Egerstad och pekar på en produkt, ”kan du gissa vad det där är?”

– Ehm en äpple-delare kanske?

Det är en köttfärshackare, en så kallad hackit! Klumpar i köttfärsen är ett minne blott, den här funkar verkligen. I Norge är den hur populär som helst, den har sålt i 1,3 miljoner exemplar där, var tredje norskt hushåll har en, förklarar Egerstad.

Letar säljare

Undercover Scandinavia består i dagsläget av Stefan Egerstad och kollegan Sara Vagnemark som varit på bolaget i två år och som främst jobbar med backoffice, men man är just nu på jakt efter en säljare till. Sara, som jobbat på bolaget sen hon tog studenten ger sin syn på branschen.

– Jag tycker det är kul att lära mig om exponering och hur de fungerar bakom kulisserna innan produkterna kommer ut i samhället och man får uppleva det som konsument istället, det ligger så mycket bakom exponerings-produkterna som man inte tänker på som vanlig konsument, säger SaraVagnemark.

Annons

Plastprint stolta över sin svensk produktion

Ett skohorn i träkomposit tillverkat i Småland av Plastprint.

Hos Plastprint får vi bland annat lära oss om hur det funkar när man blandar träkomposit med bioplast för att göra produkter. Och så berättar bolagets vd Lars Rubensson att man är väldigt nöjda med mässan och att branschen börjar få upp ögonen för att Plastprint tillverkar majoriteten av sina produkter själva.

– Sjukt bra mässa tycker vi, branschen förstår allt mer vilka fördelar det finns när man samarbetar direkt med tillverkaren. Nyligen har vi också investerat i ett system för att göra det enkelt att visa upp de kemikalier som finns i våra produkter, vilka riskklasser de har, hur de ska återvinnas och så vidare, berättar Lars Rubensson för Branschkoll

Champagne och doftljus hos MEC Profil

Johan Staaf, Dinamar Pehlic och Evert Grahn.

Dagens sista besök blev hos MEC Profil där tre herrar välkomnar oss, i mitten synsDinamar Pehlic nyanställd trainee i MEC-koncernen. ”Han ska bli något” säger Evert bestämt.

Produkten i montern som fått mest uppmärksamhet är doftljus som varit ”jättepopulärt”, med möjlighet att förädla dem på samma sett som muggar.

Senare på kvällen var det dags för branschfest och prisutdelning av Produktmediabiet – mer om det kan du läsa här.


Saknar du reportaget om dig? Senast nästa vecka kommer berättelserna från de utställare vi pratade med under mässans tredje och sista dag!

Annons

Crimson dubblar sin tryck-kapacitet – köper en HP Indigo

Proffsfotolabbet Crimson i Stockholm investera i HP Indigo 7900.

Den nya pressen är en del i en större satsning där Crimson nu utvecklar den digitala verksamheten och introducera nya applikationer.

Med den nya pressen ökar Crimson både produktiviteten och flexibiliteten samt möter den tilltagande efterfrågan på mindre upplagor med snabba leveranstider. Pressen kommer att installeras av Visutech under mars månad, skriver företaget i ett meddelande.

– Vi har jobbat med HP Indigo tekniken och Visutech under många år, så valet av teknologi var enkelt när vi nu satsar och bredda vårt produktutbud, säger Mark Isaacson, vd på Crimson.

Digitaltryckta metallfärger

Med HP Indigo ElectroInk Silver kan Crimson producera tryck med metallfärg.

– Möjligheten att trycka metallfärger är en unik HP Indigo-funktion i den digitala tryckvärlden. HP Indigo Silver möjliggör inte bara silver utan ett brett utbud av metallfärger genom att helt enkelt och i en enda process trycka CMYK ovanpå silverlagret. Det gör att Crimson kan erbjuda exklusiv design av högt värde, samtidigt som de sparar in på kostsamt metallmaterial.

Tryckpressen har sju färgverk – de vanliga cyan, magenta, gul och svart – plus Orange, Violett och Grönt. Det gör att man till exempel kan simulera en stor andel av alla Pantone-färger.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nystartad tryckerikedja har redan 20 medlemmar

Centralt offsetryck, gemensamma inköp, klimatkompensering och bredare utbud. En ”perfect match” säger grundaren.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Exakta investerar i en Vutek i största formatet

Exakta startar det nya året med en nyinvestering inom skylt- och storformatsproduktionen.

”Vår senaste investering är på plats och utbildning pågår för fullt. Det är en EFI VUTEk H5 LED printer i största format, som tillför både högsta möjliga kvalitet och rejält med tillskott av kapacitet till vår redan fullt utvecklade storformatsavdelning.”, skriver man i ett inlägg på Facebook.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vill sälja tryckeriet och satsa på sitt IT-bolag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bostadsbolag upphandlar tryck för 6 miljoner

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Västra Götalandsregionen upphandlar produktionsprinter

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Han ska ansvara för marknadsföringen av Signcom

Magnus Eklund Thuné ansluter till Signcoms team i Borås.

Magnus ska jobba med varumärkesstärkande insatser, marknadsföring och kommunikation.

– Med sin bakgrund från en digitalbyrå och utbildning inom digital affärsutveckling, har Magnus ackumulerat en kompetens och erfarenhet som kommer att vara ovärderlig för Signcom. Han är dessutom en duktig strateg och kommunikatör med en förmåga att identifiera affärsmöjligheter och utveckla långsiktiga planer för att hjälpa oss nå våra mål, säger Robert Nyblom, vd på Signcom i en kommentar.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Müller Martini förvärvar tysk kollega

Müller Martini tar över DGR Graphic GmbH, baserat i Espelkamp (i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen), som specialiserar sig på att utveckla utrustning för inbindning av böcker både hård- och mjukband.

Müller Martini har en egen enhet bara fem kilometer från DGR.

DGRs Gerd Depping kommer att fortsätta i en rådgivande roll för att säkerställa en ”smidig överföring av kunskap”.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tidigare minister föreslås till Elanders styrelse

Elanders valberedning föreslår årsstämman omval av nuvarande styrelseledamöterna Dan Frohm, som även föreslås omvald som ordförande i styrelsen, Carl Bennet, Eva Elmstedt, Erik Gabrielson, Anne Lenerius och Magnus Nilsson

Tre nya föreslås till styrelsen

Nyval föreslås av Ulrika Dellby, Anna Hallberg och Johan Trouvé.

Ulrika Dellby har en civilekonomexamen. Hon är styrelseordförande i Fasadgruppen Group AB samt ledamot i Bico Group AB, Lifco AB, Linc AB, SJ AB och Werksta Nordic AB. Tidigare partner Boston Consulting Group.

Anna Hallberg har en akademisk utbildning inom juridik och företagsekonomi. Hon har tidigare varit statsråd och Utrikeshandelsminister, vice koncernchef för Almi Företagspartner samt haft ett antal ledande befattningar inom SEB.  

Johan Trouvé har en civilingenjörsexamen. Han är vd för Västsvenska Handelskammaren och har tidigare bland annat varit regionchef för Schenker AB. Han är idag ledamot i Svenska Mässan, Thomas Concrete AB samt UNICEF Sverige.

Cecilia Lager, Johan Stern och Caroline Sundewall har avböjt omval, enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Åtta45 nyanställer och öppnar kontor i Borås

Första februari öppnar Åtta45 ett nytt försäljningskontor i Borås. Först på plats är tre nyanställda – en säljare och två projektledare.

– I Borås hittade vi rätt kompetens och det passar väldigt bra med vår önskan att stärka oss på västkusten, säger Patrik Kornerup, försäljningschef för Åtta45, till Branschkoll.

Alla tre kommer från Eskils Tryckeri och det är Niclas Nilsson, Karin Johansson och Glenn Bergman.

Åtta45 har sedan tidigare ett lokalkontor i Alingsås och i och med Boråsetableringen tar man alltså ett viktigt steg att bli starkare på västkusten och den viktiga Göteborgsmarknaden.

– Vi har inte riktigt lyckas attrahera marknaden i Göteborg ännu och här kunde vi få ihop ett bra team – så det är både rätt personer och det rätta geografiska läget.

Alla tre har nu gått igenom en introduktion i Stockholm och är redo för att öppna upp kontoret i Borås.

– Även om man kan produkterna och marknaden sedan innan så är det mycket nytt när man kommer in i ett nytt bolag.

Det är ett rent sälj- och projektkontor man öppnar och det finns inga planer på någon produktion.

– Vi blir tre personer från start och det finns plats för någon mer men först ska vi landa det här, avslutar Patrik Kornerup.

redaktionen@branschkoll.se
Annons
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]