Sverige och Frankrike vill förbjuda över tusen allergiframkallande ämnen i textil och läder

Gemensamt så föreslår Sverige och Frankrike ett EU-förbud mot mer än 1.000 allergiframkallande ämnen som återfinns i bland annat kläder och skor. Enligt de förslag som lämnats in till EU så ska varor med ämnen över en viss gräns inte få säljas till konsumenter.

– Vi vill skydda alla konsumenter från att drabbas av hudallergier. I dag är det svårt att undvika att bli utsatt för allergiframkallande ämnen som kan finnas i textil och läder. När man väl har utvecklat en hudallergi så är det ett livslångt problem, säger Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen.

Över hundra ämnen kan förekomma i handeln i dagsläget

Bakom förslaget, som nyligen lämnats in till EUs kemikaliemyndighet Echa, står Kemikalieinspektionen och franska motsvarigheten Anses. Många av kemikalierna används inte i dagsläget utan står med på listan i förebyggande syfte. Men ett hundratal av kemikalierna, alltså cirka 10 procent, kan användas i dagsläget.

Hudallergi är ett omfattande problem enligt uppskattningar från de bägge myndigheterna bakom förslaget så är fyra till fem miljoner av EU:s invånare allergiska mot kemikalier i textil och läder och ytterligare Mellan 45.000 och 180.000 människor i EU beräknas varje år utveckla en sådan allergi.

Nu ska ett beslut fattas och ett eventuellt förbud skulle kunna implementeras om drygt två år.

Robot printar direkt på stora väggar

redaktionen@branschkoll.se

Unitedprofile anställer Sale support

Senaste tillskottet på Unitedprofile är Jonatan Hillerstig som kliver in i rollen som sale support och kommer bland annat jobba med kunder och support.

Här har ni nästa stjärna på Unitedprofile! Välkommen Jonatan Hillerstig som kliver direkt in och axlar rollen som Sale support! Jonatan kommer närmast från återförsäljarledet där han jobbat under sex år. Hos oss på Unitedprofile så kommer han ansvara för kundrelationer genom support, försäljning och utbildning, skriver Unitedprofile till Branschkoll.

redaktionen@branschkoll.se

De får dela på upphandling värd 13 miljoner

redaktionen@branschkoll.se

Två branschaktörer gjorde upp i domstol rörande dåliga munskydd – fick betala tillbaka 180.000

munskydd skyddsutrustning
redaktionen@branschkoll.se