Logga in

Sverige och Frankrike vill förbjuda över tusen allergiframkallande ämnen i textil och läder

06 maj, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Gemensamt så föreslår Sverige och Frankrike ett EU-förbud mot mer än 1.000 allergiframkallande ämnen som återfinns i bland annat kläder och skor. Enligt de förslag som lämnats in till EU så ska varor med ämnen över en viss gräns inte få säljas till konsumenter.

– Vi vill skydda alla konsumenter från att drabbas av hudallergier. I dag är det svårt att undvika att bli utsatt för allergiframkallande ämnen som kan finnas i textil och läder. När man väl har utvecklat en hudallergi så är det ett livslångt problem, säger Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen.

Över hundra ämnen kan förekomma i handeln i dagsläget

Bakom förslaget, som nyligen lämnats in till EUs kemikaliemyndighet Echa, står Kemikalieinspektionen och franska motsvarigheten Anses. Många av kemikalierna används inte i dagsläget utan står med på listan i förebyggande syfte. Men ett hundratal av kemikalierna, alltså cirka 10 procent, kan användas i dagsläget.

Hudallergi är ett omfattande problem enligt uppskattningar från de bägge myndigheterna bakom förslaget så är fyra till fem miljoner av EU:s invånare allergiska mot kemikalier i textil och läder och ytterligare Mellan 45.000 och 180.000 människor i EU beräknas varje år utveckla en sådan allergi.

Nu ska ett beslut fattas och ett eventuellt förbud skulle kunna implementeras om drygt två år.

Arctic med nytt is-vitt papper

Efter White, Highwhite och Ivory kommer nu Ice i Arctic Papers serie Arctic Volume. (mer…)

Snabbväxande online-tryckeri och Landa kommer till Print Next den 7 maj

Koen Vlieghe från Landa och Wouter Haan som driver ett snabbväxande onlinetryckeri delar med sig av sin kunskap på Print Next den 7 maj.

Grafkom arrangerar den 7 maj nätverksträffen Print Next tillsammans med Grafiska Företagen och Nopa. Nu börjar talarna presenteras och på listan finns företag som Landa och Simian. (mer…)

Alsander och Stålhäll ska leda Brandfactory efter rekonstruktionen

Brandfactory har avslutat sin rekonstruktion och Martin Alsander tar över som koncernchef.

Addbrands trycksaker finns nu hos Unitedprofile – enkelt tillgängliga hos anslutna återförsäljare

Johannes Råsbrant, marknadschef på Addbrand och Mange Lindblad, vd på Unitedprofile.

Den senaste leverantören att ansluta sig till Unitedprofile är trycksaksproducenten Addbrand – som blir den första leverantören hos Unitedprofile vars huvudfokus ligger på just trycksaker. (mer…)

Så påverkar Coronaviruset branschen

Coronavirus är egentligen en grupp av olika virus, det senast upptäckta viruset heter Novel coronavirus 2019 (2019-nCoV). Namnet kommer från latinets ord för krona ”Corona” eftersom viruset påminner om just en krona. (Bild virus: WHO)

I skrivande stund är över 60.000 bekräftat smittade av Coronaviruset och över 1.300 av dessa har lett till dödsfall. Viruset har dominerat mediebevakningen världen över de senaste veckorna, allmänheten är orolig och många drar sig för att resa till framförallt Kina, men även Asien generellt. Men hur påverkar viruset vår bransch?

Kraftigt ökat intresse för information om hållbarhet och det tryckta mediet

Niklas Bille var snabb med att börja använda information om det tryckta mediets hållbarhet från Two Sides – som bland annat tagit fram en broschyr om myter och fakta kring tryck och papper. (Bilder: Two Sides Nordics)

Two Sides, som informerar om det tryckta mediets hållbarhet, blir allt mer aktiva i Norden. Nyligen öppnade man upp för lokala företag att bli partners och har redan fått med sig elva företag i Norden och Baltikum – varav tre svenska och fyra norska tryckerier. (mer…)

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Jasmine Jilltoft och Anna Pramborn som ska jobba på Scanlux nyetablerade kontor i Helsingborg.

Danska förpackningsaktören Scanlux Packaging öppnar kontor i Helsingborg.

Strejken är över: Finska pappersindustrin har ett nytt kollektivavtal

Nu kan papper lastas igen i finska hamnar. (Bild: Wikimedia Commons, Hummelhummel [CC BY-SA])

Den finska strejken i pappersindustrin är över. (mer…)

Komori utökar med efterbehandling inom civitryck – förvärvar MBO

Japanska Komori utökar sin produktportfölj med falsmaskiner genom att förvärva tyska MBO. Detta betyder att MBO gör ett nytt försök att sälja verksamheten. (mer…)