Logga in

Svenska tryckeriers miljöcertifieringar kartlagda

21 juni, 2010 | Av: Branschkoll | Dela:

Branschkoll har sammanställt vilka olika miljömärkningar som de svenska tryckerierna är certifierade för att använda. Listor finns på tryckerier som använder Svanen, FSC, PEFC och klimatneutralitet.

Av: Ola Karlsson, Branschkoll

(Artikeln uppdaterades den 1 juli 2010 – se märkt avsnitt nedan.)

Den 19 juni 2010 fanns det totalt 154 företag som hade 202 certifieringar. De fördelar sig enligt nedan:

Fördelning miljöcertifieringar på svenska tryckerier

(Klicka på bilden för att förstora)

25 procent av företagen har fler än en certifiering – Svanen och FSC är den vanligaste kombinationen.

Antal certifieringar per företag

(Klicka på bilden för att förstora)

Tillägg 2010-07-01

En del frågor har kommit in angående statistiken där en handlar om hur stor del av de svenska  tryckerierna som har en viss märkning. Enligt SCBs oficiella statistik fanns det 1004 tryckerier 2009  (tidskriftstryckerier, boktryckerier och övriga tryckerier) med 1 eller fler anställda. Dagstidningstryckerier är borträknade.

Det skulle innebära att 15% av de svenska tryckerierna har en eller flera miljöcertifieringar och 5 % är FSC-certifierade. 13 % är certifierade för Svanen.

I statistiken finns ytterligare 1100 tryckerier som har 0 anställda som jag inte har räknat med ovan.

Svanen

Svanen är den mest spridda märkningen bland tryckerierna. Idag har 133 svenska civiltryckerier licens att svanenmärka trycksaker. Utöver det är 10 utländska tryckerier och 29 dagstidningstryckerier och övriga företag certifierade.

Se hela listan här.

FSC

FSC-certifieringarna har ökat kraftigt i antal senaste tre åren – Grafen nedan visar ökningen år från år och idag är 54 tryckerier certifierade.

Se hela listan här.

Kraftig ökning av FSC-certifierade tryckerier

(Klicka på bilden för att förstora)

PEFC

PEFC har inte alls haft samma framgångar och det finns idag 11 svenska tryckerier som får använda märkningen. Det är dock PEFC som har den störta ceritifierade skogsarealen.

Se hela listan här.

Vill du läsa mer om fakta och skillnaderna mellan de två märkningarna har PEFC tagit fram en skrift som beskriver detta. Ladda hem ”Fakta om certifiering av skogsbruk” om du vill läsa mer.

Klimatneutralitet

Klimatneutrala tryckerier är fortfarande ovanliga. Det finns flera olika sätt att nå en certifiering – Respect Europe och CO2Focus är två företag som kan hjälper till med arbetet. Det finns också exempel på företag som lagt in klimatneutralitet som ett miljömål i arbetet med 14001.

Eftersom det finns flera sätt att jobba med klimatneutralitet så är det coskå svårare att sammanställa en lista. Branschkoll har hittat fem svenska tryckerier.

Se hela listan här.

Har du synpunkter eller är du intresserad av fler detaljer kring undersökningen är det bara att kontakta Branschkoll.

Podd: Han vill omdefiniera tryckindustrin – ”Tillväxtmöjligheterna är enorma”

”Det har aldrig varit en mer spännande tid för den grafiska industrin än den tid vi står inför nu. Tillväxtmöjligheterna är enorma”. Detta säger Henrik Müller Hansen, Gelatos grundare, i det senaste avsnittet av Branschkollpodden. Om du är entreprenör och vill få nya idéer inför framtiden – så är det spännande lyssning. (mer…)

Grundaren lämnar Lasertryk – ska satsa vidare på pizzabranschen

Duon som startade Lasertryk skiljs nu åt, i alla fall som kollegor på tryckeriet, när Anders Grønborg (t.h.) lämnar bolaget. (Bild: Lasertryk)

Anders Grønborg lämnar sina poster på Lasertryk och Scandinavian Print Group som han grundade tillsammans Esben Mols Kabell för över 20 år sedan.

Elanders och Universeum ska folkutbilda om IT-avfall

Elanders i samarbete med Universeum i Göteborg. (Bilder: Pexels och Universeum)

Elanders har inlett ett samarbete med Universeum som är Sveriges nationella vetenskapscenter,

Nu säljer Stordalen (nästan) rubbet till Bonnier

Nu säljer Petter Stordalen 70 procent av sitt bokförlag Strawberry Publishing till Bonnier Books och menar att de är den perfekta partnern för fortsatt tillväxt.

Svensk Direktreklam landar ÖoB och flera andra stora kunder

Henrik Olsson, SDR.

Print och TV starka tillsammans. (mer…)

Vill du fortsätta sälja B2B? Det här måste du göra för att nå fram till kunderna

B2B-affärer görs nu allt mer digitalt. Nya sätt att effektivare göra affärer växer fram i pandemins spår. Hoppar du på tåget?

Ingen ska behöva dö av ett elakt virus bara för att näringslivet ska komma på fötter igen. Ingen måste tillbaka till exakt samma arbetssätt för att få sitt företag att blomstra när pandemin dragit förbi. Branschkoll tar dig med på en resa till andra sidan pandemin och på vägen får du fakta som kan hjälpa dig ta viktiga beslut. Den som ser möjligheter istället för problem kommer att gå vinnande ur krisen. 

–> Visa hänsyn och investera i de bästa verktygen för digital försäljning. Det kommer att ta dig, dina medarbetare och ditt företag till en ny framtid med fler, större och smartare affärer.

Billes går ”all in” på CO2-kompensering – alla trycksaker blir klimatneutrala

Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.

Billes Tryckeri i Göteborg tar nu steget fullt ut och ser till att alla produktioner blir klimatneutrala oavsett om kunden efterfrågar det eller inte. (mer…)

Danagårdlitho går över till grönare transporter

Peter Hjelm, vd för Danagårdlitho.

Danagårdlitho går över till transporter med lägre miljöpåverkan. ”Vi angriper ett väsentligt miljömål”.

Här är branschens 21 superföretag inom print och promotion

Några av de företag som kvalat in på Bisnodes lista över svenska superföretag.

Branschkoll har ännu en gång gått igenom den långa listan över ”superföretag” och letat upp de bolag som verkar i de branscher vi har koll på så att säga. Hör företagen berätta om vad som står bakom framgångarna.