Svenska forskare tar oss ett steg närmare smarta kläder

Anja Lund, textilforskare på Chalmers.
Forskare på Chalmers har tagit fram ett tyg som kan omvandla rörelseenergi till elenergi. Ju mer textilen belastas och ju blötare den är, desto mer elektricitet produceras. Perfekt för arbetskläder!
Det är Chalmersforskarna Anja Lund och Christian Müller som i samarbete med Textilhögskolan i Borås och Swerea IVF tagit fram tyget. Det är ett vävt tyg som ger ifrån sig elektricitet när det sträcks eller utsätts för tryck, i dagsläget genererar tyget tillräckligt med energi för att tända en lysdiod.
– Textilen är följsam och mjuk och blir till och med mer effektiv när den blir fuktig eller blöt. För att demonstrera resultatet av vår forskning använder vi textilen i axelremmen på en väska. Ju tyngre väskan är packad och ju större del av väskan som består av vår väv, desto mer energi får vi ut. När vår väska lastas med 3 kilo böcker får vi ut 4 mikrowatt. Det räcker för att tända en lysdiod. Genom att göra en hel väska i vår textil skulle vi kunna få tillräcklig energi för att skicka trådlösa signaler, säger Anja Lund i ett pressmeddelande.
Upp till produktutvecklare att hitta användningsområden
Forskarnas bedömning är att den nya tekniken i princip är redo att börja produceras, och det är upp till produktutvecklare inom industrin att ta ta till vara på teknologin. Genom samarbetet med Textilhögskolan i Borås så har forskarna bevisat att tekniken klarar massproduktion. Och trots att tekniken är relativt avancerad så är materialkostnaden relativt låg, jämförbar med priset på Goretex.
I videon nedan kan du höra Anja Lund berätta om forskningsresultaten och ge en mer ingående förklaring till hur tekniken fungerar.