Logga in

Svensk skog banar vägen för hållbarhetssatsningar – investeringarna skjuter i höjden

14 december, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Billerudkorsnäs investerar 7 miljarder i en ny kartongmaskin – en av många investeringar i den svenska skogsindustrin. (Bild: Billerudkorsnäs)

Hållbarhet är mer aktuellt än någonsin och skogen är inblandad i många av de mest akuta miljösatsningarna. Det här har resulterat i flera tunga investeringar i den svenska skogen och bara 2017 så investerades 16,4 miljarder.

Några av de största investeringarna just nu är:

  • Billerudkorsnäs investerar 7 miljarder kronor i en ny kartongsmaskin, som är 350 meter lång och kan spotta ut kartong till motsvarande 100 miljoner mjölkpaket per dygn.
  • SCA bygger ut Östrands massabruk utanför Sundsvall för 8 miljarder kronor. En investering som fördubblar kapaciteten och gör Östrand störst i världen på blekt barrsulfatmassa.
  • Södra Cells investerar 4 miljarder kronor i sulfatmassabruk i Värö. En investering som betyder att kapaciteten kommer gå från 425.000 ton till 700 .000 ton per år.

Investeringarna blir en naturlig del av den ökande omsättning som svensk skogsindustri åtnjuter. Exporten ökar samtidigt som priserna går upp och även om ökningen är tydligast för massa och förpackningsidan så gäller den papper till tidningar och magasin också, enligt Sveaskog som skriver om utvecklingen.

De senaste 4 åren har 40 miljarder kronor investerats i skogsindustrin. År 2017 låg alltså investeringarna på 16,4 miljarder kronor, motsvarande 23 procent av de totala investeringarna i svensk industri under 2017. Under 2018 så ligger investerings-prognosen på 13,9 miljarder kronor.

Trä – en framtidsprodukt

I skogsindustrin finns det en stark framtidstro och vart man än kollar så har trä ett finger med i spelet när det kommer till hållbar innovation.

Något har onekligen skett inom skogsindustrin. Det forskas på högteknologisk textil, av nanocellulosa får man både skyddsvästar och komponenter till bilar och flygplan, trähusen blir allt högre, rester från massabruken kan förvandlas till drivmedel och nya hållbara förpackningsmaterial sprids över världen, skriver Sveaskog i sitt pressmeddelande.

– Klimatfrågan har enormt stor påverkan. Där kan skogen och skogsindustrin göra skillnad, avslutar Johan Freij som är affärsområdeschef på Skog & Lantbruk på Danske Bank som är med och investerar i projekt inom skogsindustrin.

Hur ser en förpackning ut 2030?

I årets PIDA-tävling, en förpackningstävling som arrangeras av Billerudkorsnäs, så har studenter på designhögskolor i Frankrike, Tyskland, Sverige och UK fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en ”spännande och hållbar” förpackning kommer se ut år 2030. (mer…)

Installerar 50-meters offsetpress med rullmatning

Klaus Sauer är vd för Saxoprint som investerar tungt i ny teknik för att kunna vara billigast på marknaden.

Tyska online-tryckeriet Saxoprint (en del av Cewe) installerade i januari världens första Heidelberg Speedmaster XL162-8P med rullmatningstekniken Cutstar. Storleken på både pressen och företaget ger perspektiv.

Stor tryckeriupphandling avgjord – men få vinnare

Få vinnare i upphandlingshärvorna – allt högre kostnader att vara med i ”spelet”.

En av världens vackraste böcker är tryckt i Göteborg

Göteborgstryckeriet och deras ”Hybrid Print Technology” har gett utdelning . (Bild: Göteborgstryckeriet)

Världens vackraste böcker 2019 är utsedda. Bland pristagarna finns en svensk bok – tryckt av Göteborgstryckeriet. (mer…)

Fem intressanta företagsbesök på Print Next 19 – ”begränsat antal platser”

Ta chansen att besöka Brandfactorys nya och samordnade anläggning i Farsta, SDK DR Service som nyligen köpte Ranhammar, Arkitektkopias huvudenhet i Stockholm med bland annat 3D-print, ”action marketing”-tryckeriet Realtryck och Visual Art som är visionärer inom digitala skyltar.  (mer…)

Tierps Tryckeri digitaliserar – så här startade resan

Håkan Monfors och Peter Agell på Tierps Tryckeri tillsammans med Niclas Wahlgren från Gibon i Gävle och Mikael Pettersson och Roy Spennare på Konica Minolta.

Våren 2018 anställde familjeägda Tierps Tryckeri Håkan Monfors som ny extern vd. Uppdraget var att modernisera företaget och ta det in i en digital framtid – vilket nio månader senare har resulterat i det offensiva beslutet att ersätta sin offsetpress mot en digital tryckpress. (mer…)

Trycksaker och produktmedia – bland Europas snabbast växande företag

E-handel av trycksaker och produktmedia växer kraftigt och två av bolagen i branschen är bland de snabbast växande i Europa just nu och på den svenska marknaden finns en del av tillväxten. Flera svenska bolag i kommunikationsbranschen tar sig också in på årets lista.

Justnu-ägare köper broker – nybildade Brover Group gör sitt första förvärv

Alldeles nyligen skrev vi om att Brover Group bildats ur Justnus moderbolag som ett investment-bolag i grafisk bransch. Nu annonserar bolaget sitt första förvärv.  (mer…)

Investerar 5 miljoner i offset – ska bli störst i Norrland

Lennie Nylén vd Arkitektkopia i Umeå till vänster och till höger Per Lundberg, vd på Lundbergs Grafiska, som levererar tryckpressen.

Arkitektkopia i Umeå har investerat i en offsetpress för att kunna möta efterfrågan från kunderna. (mer…)