Logga in

Svensk skog banar vägen för hållbarhetssatsningar – investeringarna skjuter i höjden

14 december, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Billerudkorsnäs investerar 7 miljarder i en ny kartongmaskin – en av många investeringar i den svenska skogsindustrin. (Bild: Billerudkorsnäs)

Hållbarhet är mer aktuellt än någonsin och skogen är inblandad i många av de mest akuta miljösatsningarna. Det här har resulterat i flera tunga investeringar i den svenska skogen och bara 2017 så investerades 16,4 miljarder.

Några av de största investeringarna just nu är:

  • Billerudkorsnäs investerar 7 miljarder kronor i en ny kartongsmaskin, som är 350 meter lång och kan spotta ut kartong till motsvarande 100 miljoner mjölkpaket per dygn.
  • SCA bygger ut Östrands massabruk utanför Sundsvall för 8 miljarder kronor. En investering som fördubblar kapaciteten och gör Östrand störst i världen på blekt barrsulfatmassa.
  • Södra Cells investerar 4 miljarder kronor i sulfatmassabruk i Värö. En investering som betyder att kapaciteten kommer gå från 425.000 ton till 700 .000 ton per år.

Investeringarna blir en naturlig del av den ökande omsättning som svensk skogsindustri åtnjuter. Exporten ökar samtidigt som priserna går upp och även om ökningen är tydligast för massa och förpackningsidan så gäller den papper till tidningar och magasin också, enligt Sveaskog som skriver om utvecklingen.

De senaste 4 åren har 40 miljarder kronor investerats i skogsindustrin. År 2017 låg alltså investeringarna på 16,4 miljarder kronor, motsvarande 23 procent av de totala investeringarna i svensk industri under 2017. Under 2018 så ligger investerings-prognosen på 13,9 miljarder kronor.

Trä – en framtidsprodukt

I skogsindustrin finns det en stark framtidstro och vart man än kollar så har trä ett finger med i spelet när det kommer till hållbar innovation.

Något har onekligen skett inom skogsindustrin. Det forskas på högteknologisk textil, av nanocellulosa får man både skyddsvästar och komponenter till bilar och flygplan, trähusen blir allt högre, rester från massabruken kan förvandlas till drivmedel och nya hållbara förpackningsmaterial sprids över världen, skriver Sveaskog i sitt pressmeddelande.

– Klimatfrågan har enormt stor påverkan. Där kan skogen och skogsindustrin göra skillnad, avslutar Johan Freij som är affärsområdeschef på Skog & Lantbruk på Danske Bank som är med och investerar i projekt inom skogsindustrin.

Papper som lyfter varumärket – ”Att säga att det är för dyrt är inte okej”

I höstas började Dilip Jernsparv på Papyrus för att sprida budskapet om hur papper kan hjälpa företag att effektivare få fram sina budskap. Under konceptet Value in Paper har man ett stort utbud av specialpapper som i och med utvecklingen inom kommunikationsområdet blir allt mer aktuella att använda. (mer…)

De bygger Tetra Paks första digitalpress – produktanpassning, kundinteraktion och spårbarhet i fokus

Tetra Pak tar ett stort steg när de nu börjar utforska den digitala trycktekniken för sina dryckesförpackningar. (mer…)

Modegigant teamar upp med heta Sulapac – ska ersätta plastförpackningar

Nyligen skrev vi om Sulapacs nedbrytbara sugrör – nu inleder de ett samarbete med det globala mode- och skönhetsvarumärket Chanel. (mer…)

De blir Svenska Fotbollförbundets tryck- och logistikpartner inom merchandise, profil och evenemang

(Bild: Pressbild)

Promotionbolaget kommer vara en central samarbetspartner i att utveckla och marknadsföra fotbollsförbundets merchandise, profilprodukter och evenemangsprofilering. (mer…)

Europeiskt onlinetryckeri startar webbshop för produktmedia – ”trycksaken är den bästa annonsen”

Den digitala printerjätten har nosat på produktmedia ett tag, men nu kliver de in med bägge fötterna. 

Allt fler vill ta pauser från det digitala – hjälp människor att koppla av

Två av tre vill ha obligatoriska pauser från sina digitala enheter, samtidigt som 1 av 4 från millennie-generationen hellre hade tappat luktsinnet än varit tvungen att sluta använda sina teknikprylar. (mer…)

Rätt förpackning kan reducera klimatpåverkan med 99 procent

Att byta förpackningsmaterial från plast till papper kan reducera klimatpåverkan med upp till 99 procent – förpackningsdesigners kan spara mycket på miljön genom att välja rätt. (mer…)

Stora Enso ansluter till textilprojekt startat av H&M och Ikea

(Bild: Inter IKEA Systems)

Stora Enso ska bygga en demo-anläggning för förvandling av trä till textil.

Självlysande annons i DI Weekend – släck lampan och läs hela budskapet

(Bilder: Skärmdumpar från film Youtube)

I DI Weekend nyligen satsade Volkswagen extra på en annons med självlysande tryckfärg – även omslaget på tidningen använder den självlysande färgen. (mer…)