Logga in

Svensk skog banar vägen för hållbarhetssatsningar – investeringarna skjuter i höjden

14 december, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Billerudkorsnäs investerar 7 miljarder i en ny kartongmaskin – en av många investeringar i den svenska skogsindustrin. (Bild: Billerudkorsnäs)

Hållbarhet är mer aktuellt än någonsin och skogen är inblandad i många av de mest akuta miljösatsningarna. Det här har resulterat i flera tunga investeringar i den svenska skogen och bara 2017 så investerades 16,4 miljarder.

Några av de största investeringarna just nu är:

  • Billerudkorsnäs investerar 7 miljarder kronor i en ny kartongsmaskin, som är 350 meter lång och kan spotta ut kartong till motsvarande 100 miljoner mjölkpaket per dygn.
  • SCA bygger ut Östrands massabruk utanför Sundsvall för 8 miljarder kronor. En investering som fördubblar kapaciteten och gör Östrand störst i världen på blekt barrsulfatmassa.
  • Södra Cells investerar 4 miljarder kronor i sulfatmassabruk i Värö. En investering som betyder att kapaciteten kommer gå från 425.000 ton till 700 .000 ton per år.

Investeringarna blir en naturlig del av den ökande omsättning som svensk skogsindustri åtnjuter. Exporten ökar samtidigt som priserna går upp och även om ökningen är tydligast för massa och förpackningsidan så gäller den papper till tidningar och magasin också, enligt Sveaskog som skriver om utvecklingen.

De senaste 4 åren har 40 miljarder kronor investerats i skogsindustrin. År 2017 låg alltså investeringarna på 16,4 miljarder kronor, motsvarande 23 procent av de totala investeringarna i svensk industri under 2017. Under 2018 så ligger investerings-prognosen på 13,9 miljarder kronor.

Trä – en framtidsprodukt

I skogsindustrin finns det en stark framtidstro och vart man än kollar så har trä ett finger med i spelet när det kommer till hållbar innovation.

Något har onekligen skett inom skogsindustrin. Det forskas på högteknologisk textil, av nanocellulosa får man både skyddsvästar och komponenter till bilar och flygplan, trähusen blir allt högre, rester från massabruken kan förvandlas till drivmedel och nya hållbara förpackningsmaterial sprids över världen, skriver Sveaskog i sitt pressmeddelande.

– Klimatfrågan har enormt stor påverkan. Där kan skogen och skogsindustrin göra skillnad, avslutar Johan Freij som är affärsområdeschef på Skog & Lantbruk på Danske Bank som är med och investerar i projekt inom skogsindustrin.

Skatteverkets nya vägledning om moms på trycksaker

Skatteverkets vägledning om skattesatser på tryckta produkter har skrivits om på grund av ny lagstiftning och två nya ställningstaganden.

Förvärvar strategiskt: Heidelberg ska bygga en ”App Store” för tryckerier

Det tyska mjukvarubolaget Crispy Mountain – som utvecklar det helt nya affärssystemet Keyline för grafiska företag – har förvärvats av Heidelberg. (mer…)

Ytterligare 157 miljoner till Readly för att digitalisera tidskrifter

Readly har tagit in 157 miljoner kronor i kapital (mer…)

Intensifierar lobbyarbetet mot Postnord och Strålfors – ”kräver rättning i ledet”

Dagens Industri den 13 juni 2019.

Grafiska Företagen fortsätter tillsammans med Citymail och 21 Grams att kritiserar Postnord för att utnyttja sin dominerande ställning. (mer…)

Drupa gör storsatsning på 3D-print

80 seminarier och massor av inspiration inom 3D-print.

Nytt svenskt papper – av 100% returfiber

Ett nytt och helt returfiberbaserat papper i premiumkvalitet.

API sätter fart på Gelatos tillväxt – flera nya kunder uppkopplade

”Framtiden är individanpassade trycksaker som levereras vid behov med lokal produktion och leverans”. (mer…)

Broker tar in 3 miljoner dollar i tillväxtkapital

”Vi kan göra samma sak för print-on-demand-industrin som Airbnb gjorde för reseindustrin”. Global printaktör tar in nytt kapital.

Tryckeri-startup tar in 18 miljoner euro till internationell expansion

Kommer också till Sverige.