Svensk pappers- och förpackningsjätte får ny ägare – ska växa i Europa med fler förvärv

FSN Capital

Triton, Altor och Roosgruppen säljer Optigroup till FSN Capital som samtidigt också förvärvar holländska företaget Hygos (Hygas) för ”att skapa en stark europeisk distributionskoncern inom business-to-business”.

Optigroup – ägare av bland anna Papyrus, Pacson, Ekopack och Pacudo – har verksamhet i 16 länder över hela Europa. Tillsammans med Hygos får man en omsättning på över 13 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från FSN Capital.

Optigroup jobbar i tre affärsområden som är ”Facility, Safety and food service”, ”Packaging” och ”Paper och Buisness Supplies” där den sistnämnda utgjorde 47 procent av omsättningen år 2020.

Börsnotering i sikte

I och med att man genom de nya ägarna får tillgång till mycket mer kapital är planen att växa kraftigt kommande år. Till Dagens Industri säger koncernchef Sören Gaardboe att planen är att dubbla intäkterna inom tre till fem år.

– Vi har identifierat 330 potentiella förvärv i Europa där vi är verksamma.

En börsnotering är ligger också på agendan för den nya ägaren.

– Det är ‘early days’ men självklart tror vi att det här skulle kunna vara en mycket intressant börskandidat inom 4-5 år. Det skulle vara ett ganska naturligt hem för ett bolag som Optigroup långsiktigt, säger Marcus Egelstig, ansvarig partner på FSN Capital till di.se.

FSN Capital kommer att vara den största aktieägaren i den sammanslagna koncernen och Optigroups befintliga aktieägare Altor, Triton och Roosgruppen kommer att kvarstå som minoritetsägare.

Den sammanslagna koncernen kommer att verka under namnet Optigroup och ha sitt huvudkontor i Mölndal, Sverige. Koncernchef blir Sören Gaardboe, för närvarande CEO för Optigroup.

Annons

Tryckeri klär in helt slott med printat tyg

Güstrow Castle får en total makeover med hjälp av tryckeriet Schwerin Druck och HP Latex.

Staden Güstrow i norra Tyskland gör nu en helrenovering av stadens slott. För att man under de två åren som slottet renoveras ska kunna se hur slottet ser ut har byggnadsställningarna täckts av 3.000 kvadratmeter tyg. Tryckeriet som hjälpt till med trycket är Schwerin Druck som använt storformatsskrivaren HP Latex 1500 för uppdraget.

Totalt har 57 tygstycken med längder på mellan 20 och 25 meter satts upp runt slottet. För att skapa en realistisk bild av hur slottet kommer att se ut efter renoveringen användes cirka 2.000 bilder som sattes ihop och trycktes på tyg.

Veporna kommer efter renoveringen att lagras i Mecklenburg-Vorpommerns stadsarkiv.

Schwerin Druck, som har flera andra HP-skrivare installerade, utför uppdrag för festivaler, konserter och företag som ställer ut på mässor. Man jobbar också med inredning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Transportblockad mot UPM

Transportfacket AKT i Finland har inlett en blockad mot UPM med anledning av den pågående pappersstrejken.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Strejken: Så här mycket beräknas UPM förlora varje vecka

Strejken vid UPM pågår för fullt och fabrikerna står stilla.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nya prishöjningar på papper och grafiskt material i februari

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rekordår för Hudikprofil som dubblade både omsättningen och personalstyrkan

hudikprofil fest bokslut

2021 blev Hudikprofils mest framgångsrika år hittills och sedan ägarskiftet i början av 2020 har företaget fördubblat både omsättningen och personalstyrkan.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

USA säger nej till allt från Xinjiang

bomull textil kläder
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Magasins ägare fortsätter göra förvärv – nu ett inredningsföretag

design inredning midaq
redaktionen@branschkoll.se
Annons

De ska leverera presentkort till Göteborgs grundskoleförvaltning

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vd-byte på TM Kontor & Reklam

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vingas hållbarhetschef lämnar – söker sin efterträdare

redaktionen@branschkoll.se
Annons