Strömberg: Print en av de viktigaste hörnstenarna i företaget

Rob Peart Strd

Företaget Strömberg, med huvudkontor i Huddinge söder om Stockholm, har sedan starten 1982 jobbat med att effektivisera sina kunders logistik- och kommunikationslösningar. 1997 startade man sin satsning på digitaltryck och idag, 17 år senare, har print vuxit till en av de viktigaste hörnstenarna i företaget. Affärsområdet växer nu kraftigt och bara de två senaste åren har man investerat över 20 miljoner kronor i print-enheten.

Denna artikel är skriven av Primotek och publiceras som en del av projektet ”Öppet innehåll”.

Rob Peart är inköpschef och har totalansvaret för Strömbergs alla inköp. De viktigaste leverantörerna ser han som samarbetspartners och av de över 200 företag som levererar tjänster till Strömberg är det fyra eller fem som hamnar i denna grupp varav Primotek är en av dessa.

– Våra leverantörer måste också lyckas, för det är först då som de gör allt för oss. Vi erbjuder vår tid, tillgänglighet och lyhördhet till dem och våra bästa partners gör samma sak för oss. Hur framgångsrika vi blir beror på vad vi kan åstadkomma tillsammans, menar Rob.

Stora förändringar

Senaste åren har Strömberg genomfört en stor satsning på konsolidering av koncernens bolag samtidigt som fastigheterna har uppgraderats. Man har också gjort stora investeringar i hård och mjukvara i den växande printverksamheten där man senaste åren har investerat över 20 miljoner kronor i digitala tryckpressar, tillhörande efterbehandlingsutrustning och mjukvara.

Tryck är ett tillväxtområde

Hur kommer det sig då att man väljer att satsa stort inom tryckt kommunikation samtidigt som det finns så stora problem i den grafiska branschen?

– Det är vissa segment inom tryckbranschen som har problem. Det handlar till stor del om strukturella förändringar som är svåra att påverka. Det är traditionellt tryck som lider och inte digitaltryck, som vi anser är ett starkt tillväxtområde. Volymerna har växt för oss hela tiden sedan vi gick in 1997, berättar Rob.

Det egna tryckeriet var först ett komplement men nu har det alltså blivit en hörnsten i Strömbergs verksamhet. Tillsammans med it-lösningar för distribution, manuell kampanjhantering och lager bygger man upp automatiserade flöden för kundernas kommunikation och logistik. Detta innebär bland annat att hyllorna på Strömbergs lager innehåller färre trycksaker som istället trycks digitalt i samband med distributionen. Det handlar om upplagor ända upp till 15 till 20 tusen exemplar som aldrig hamnar på en hylla utan trycks digitalt, ofta helt individanpassade, för att gå direkt till distribution.

Automatisering ersätter gamla flöden

Rob berättar entusiastiskt om hur man hela tiden funderar på hur man kan ersätta det man gör idag med något annat.

– Alla flöden ersätts av något annat. För oss handlar det om att automatisera våra kunders flöden så långt som möjligt och där passar det digitala trycket in väldigt bra för att ersätta det traditionella med stora upplagor och lagerhållning.

Men det krävs en stor del IT för att uppnå detta och Strömberg har 15 personer som på heltid jobbar med systemering och programmering. Allt hänger ihop och print är en del av kedjan med IT-lösningar, lager och distribution.

– Det finns en röd tråd genom hela verksamheten och där print finns med i kedjan.

Nu gör man också oftare hela produktionen vilket säkrar både kvalitet och prisbild säger Rob. Det blir färre transporter och kunden känner sig bekväm och trygg med att ha allt på ett ställe.

Utvecklingspartnern Primotek

Strömberg har under hela resan sedan 1997, mer eller mindre, jobbat med Xerox som leverantör av tryckpressar. När Xerox för ett år sedan valda att avveckla sin direktförsäljning mot den grafiska branschen bildades återförsäljaren Primotek av några tidigare Xerox-anställda. För Strömbergs del hamnade man i ett läge där man skulle välja en ny partner.

– För oss var valet egentligen väldigt enkelt. Det var människorna på Xerox som vi jobbade med som vi hade hundra procent tillit till. Att de nu fanns i ett annat bolag hade inte så stor betydelse.

Att Strömbergs partner inom print nu är ett privatägt företag gör egentligen bara saken bättre enligt Rob. Han anser att kontinuitet är bland det viktigaste i en affärsrelation och den tror han är bättre i ett mindre och ägardrivet bolag.

– När man byter ut folk får man börja om från början och det tror jag inträffar mer sällan i ett privatföretag där ägarna är aktiva i verksamheten.

När Rob på Strömbergs väljer att gå in i ett djupare samarbete med en leverantör så ställer han sig alltid frågorna: Vill jag jobba med de här människorna? Kommer det att bli något bra av samarbetet?

– För mig är de här frågor hårda värden och inte, som för många andra, mjuka värden.

För Strömberg är det också viktigt att ha en bra kanal in hos hårdvaruleverantören och det anser man att Primotek har hos i det här fallet Xerox.

– De representerar de här maskinerna bättre än någon annan, menar Rob.

Koll på utvecklingen

PrimoTek hjälper Strömberg att hela tiden ha koll på utvecklingen inom printområdet.

– De kommer med massor av förslag på saker vi inte tänker på. Vi kan inte lägga samma fokus på alla detaljer inom utvecklingen eftersom vi också har andra verksamhetsområden. Vad händer i andra branscher? Hur utvecklas marknaden i Europa  och världen? Vi får hjälp av Primotek att omsätta detta till nya idéer i vår verksamhet.

Framtiden

Print ingår ofta som en viktig komponent i ett kommunikationsflöde och Strömbergs bedömning är att vi inte är närmare ett papperslöst samhälle idag än vi var för 20 år sedan. Man tror till exempel väldigt mycket på DR som en del av de automatiserade flödena. Förpacknings- och bilagetryck vid packning av produkter för e-handelskunder finns också i huvudet på affärsutvecklarna hos Strömberg. Print finns med nästan över allt.

Och det är bland annat med hjälp av sina samarbetspartner som man hela tiden utvecklar sin verksamhet.

– Det finns ingen gräns för vad vi kan komma att producera i tryckeriet fram över. Kanske står det till och med 3d-skrivare ute i produktionen om några år. Vi säger inte nej till något, avslutar Rob.

Fakta: Strömberg Distribution

Tjänster: Lager & distribution, IT-lösningar, Kampanjhantering och Print.

Omsättning 2013: 270 mkr

Antal anställda: 190

Orter: Stockholm, Trosa, Sandviken, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors

Tryckpressar: 2 st iGen150, 2 st Nuvera 157, 1 st Nuvera 314 och 1 st Nuvera 144

Fakta: Primotek

PrimoTek erbjuder maskiner, mjukvaror och tjänster till den grafiska branschen och affärsidén är att utveckla kundernas affärsverksamhet genom innovativa lösningar och kompetens.

PrimoTek startades i oktober 2012 i samband med att Xerox valde att lägga ut sin försäljning av grafiska tjänster. I och med denna förändring valde flera av de tidigare Xeroxanställda säljarna att gå över till PrimoTek. Vi är idag verksamma över hela landet med huvudkontor i Stockholm och med säljkontor i Göteborg och Malmö.

Denna artikel är skriven av Primotek och publiceras som en del av projektet ”Öppet innehåll”.

Ny generation i ledningen för Horizon i Norden

IMG 0135 1800
Ämnen i artikeln: Horizon

Paul Jakobson som sålt Horizons lösningar inom efterbehandling i Sverige och Norden under lång tid lämnar nu över rodret till en ny generation.

Ny Norden-vd är Mathias Jakobson som kommer att leda teamet med sälj och service.

Jack Dahl, som länge varit på den norska marknaden tar nu steget upp och ska leda den Nordiska säljorganisationen.

Paul Jakobson, avgående Nordenchef, kommer att ta rollen som senior advisor till verksamheten.

Ämnen i artikeln: Horizon
redaktionen@branschkoll.se

Automatiserad e-handel med unik nisch av posters till salu

redaktionen@branschkoll.se

Lidl tar fram exklusiv posterkollektion

lidl 2

Tillsammans med konstnärerna Emilia Ilke och Elin PK släpper Lidl Sverige nu en exklusiv posterkollektion som illustrerar det nya varumärket Matriket.

redaktionen@branschkoll.se

Till salu: Reklamfirma i Jämtland

Omsätter 2,5 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Allmedia i Malmö köper en Vanguard storformatare från Marabu

Allmedia Marabu
Ämnen i artikeln: AllmediaMarabuVanguard


Allmedia i Malmö, som drivs av Jonas Rydje, växer vidare och investerar nu i en storformatsskrivare från Vanguard som levereras av Marabu.

– Det är installation i Malmö nästa vecka, säger Jonas Rydje på Allmedia till Branschkoll.

Den nya printern, VK3220T-HS som printa i format upp till 200×318 cm, gör att Allmedia ökar sitt produktionsformat för att kunna optimera produktionen.

– Nu har vi möjlighet att leverera produkter i ett stycke istället för tvådelat, säger Jonas Rydje.

Det ökade produktionsformatet gör även att man effektivisera sin produktion på övriga jobb när man lättare kan samköra och optimera utskjutningar.

Jons berättar vidare att man har ”gott att göra på alla avdelningar”.

– Vi har gjort flera stora investeringar under senaste året i Indigo och en Colorado M5W för att höja Allmedias tryck-kvalité samt för att stå väl rustade för framtiden.

Två personer ytterligare har kommit in i bolaget och idag är man åtta personer.

Ämnen i artikeln: AllmediaMarabuVanguard
redaktionen@branschkoll.se

Sandéns Security Printing köper en Fujifilm-press från Visutech

Sandens Visutech
Ämnen i artikeln: FujifilmVisutech

Sandéns Security Printing investerar i en Revoria Press PC1120. Affären meddelandes på Sign&Print-mässan i veckan.

Med den nya investeringen Revoria Press PC 1120 kan Sandéns erbjuda specialfärger såsom silver och vitt, vilket man har sett en ökad efterfrågan av från marknaden. Detta ger företaget möjlighet att leverera mer skräddarsydda tryckprodukter till sina kunder.

Det var nyligen som Visutech skrev avtal med Fujifilm om att sälja både toner- och inkjet-pressar från leverantören.

Fujifilm Revoria Press PC1120 är en digital tonerpress med möjlighet att använda specialfärger som vitt och silver.

– Vi ser en potential i att mer flexibelt kunna använda specialfärger som t.ex. vitt och silver, detta ger oss möjlighet att även erbjuda marknaden digitaltryckta specialeffekter vilket vi hoppas på och tror skall generera oss fler nya affärsmöjligheter. Den nya pressen erbjuder också en betydligt större kapacitet än vår nuvarande lösning. Dessutom ser vi såklart stor nyttan av Visutechs serviceorganisation, säger Martin Sandén, vd på Sandéns Security Printing.

Ämnen i artikeln: FujifilmVisutech
redaktionen@branschkoll.se

UPPDATERAD: Konkurs för Stockholmstryckeri

Säljs på auktion.

redaktionen@branschkoll.se

Tryckt direktreklam på väg ner – men flera aktörer ökar sina investeringarna

ODR 1800

Fungerar bra för att marknadsföra priserbjudanden.

redaktionen@branschkoll.se

Addbrand utökar sin portfölj med färgat papper

Lessebo Addbrand.jpg 1800
Ämnen i artikeln: AddbrandLessebo

Addbrand och Lessebo har skrivit ett grossistavtal gällande det färgade papperet Lessebo Colours.

Därmed blir Lessebo Colours nu tillgängligt i Norge, Danmark, Finland och Sverige via Addbrand.

– Detta upplägg gäller vår färgade pappersserie Lessebo Colours i mindre kvantiteter som understiger en pall. Större kvantiteter finns att tillgå via Lessebo Paper, säger Ebba Ingvarsson på Lessebo till Branschkoll.

Addbrand säljer grafiska produkter (både med och utan tryck) och tjänster till tryckerier, profilföretag och förpackningstillverkare i Norden, och utökar alltså nu sitt sortiment.

Lessebo Colours lanserades 2022 och är en serie färgade papper bestående av 48 nyanser.

– Vårt nya samarbete med Lessebo Paper gör att vi både kompletterar och utökar vårt produktsortiment. Samarbetet stärker vårt löfte om att förse våra kunder med hållbart och högkvalitativt premiumpapper, säger Rickard Fredlund, försäljningschef på Addbrand.

– Med Addbrands starka distributionskanaler och expertis är vi glada över att kunna erbjuda våra hållbara pappersprodukter till en bredare kundkrets över hela Norden, säger Ebba Ingvarsson.

Ämnen i artikeln: AddbrandLessebo
redaktionen@branschkoll.se

Lessebo uppmärksammas för lansering av ny färg-kollektion

Lessebo colours
Ämnen i artikeln: Lessebo

Byrån F&B Happy tog fram kampanjen som nu kan vinna Svenska Designpriset.

Ämnen i artikeln: Lessebo
redaktionen@branschkoll.se