Sörmlands Grafiska investerar

Pressmeddelande 2010-12-20

– Aldrig tidigare i Sörmlands Grafiskas historia har så stora investeringar gjorts som nu 2010, det handlar om niosiffriga tal, konstaterar vd Hans Engström. Vi stärker alla delar i vår produktionskedja och befäster vår position som Sveriges ledande tidskriftstryckeri.

Det är inte i första hand konkurrensen med svenska tryckerier som lett fram till den här stora satsningen hos Sörmlands Grafiska. Istället handlar det om att ännu bättre kunna lösa kundernas krav på nyskapande lösningar och inte minst att möta konkurrensen från utländska tryckerier när det gäller teknik, kapacitet och pris.

– Ingen svensk kund ska i fortsättningen ha någon anledning att köpa tryck utomlands, förklarar Hans Engström. Vi har när installationerna är klara den produktionskapacitet som krävs och utöver det finns många argument för att vara kvar på hemmaplan; vi kan ge den bästa servicen, det uppstår inga språkproblem, leveranstid och logistik talar till vår fördel och den för många viktigaste parametern – miljön. Den oberoende undersökning vi initierade om klimatpåverkan av trycksaksproduktion visade tydligt att koldioxidut­släppen är mångdubbelt större när man trycker utanför Sverige.

Prepress har redan två nya CTP-anläggningar med tillhörande Portal i drift, vilket för­bättrar flödet under hela produktionen.
På binderisidan har kapaciteten ökat kraftigt och två nya klammermaskiner från Müller-Martini, Tempo 22 och Prima, är installerade under sommaren. Dessa ersätter tre äldre maskiner. Dessutom har företaget sedan tidigare investerat i en ny kraftfull limbindare, en Müller-Martini Corona 18.

Även tryckeriet kommer nu att öka kapaciteten under 2011. En 16-sidig rotationspress är under installation tillsammans med en ny 10-färgs arkpress, en Roland 710. Med den nya arkpressen kan alla omslag till tidskrifter i fortsättningen produceras i egen regi och man utvecklar möjligheterna att använda en vattenbaserad högglanslack som ersättning för UV-lack. Senare under 2011 kommer en 48-sidig rotationspress att installeras. De nya pressarna kommer att ge företaget såväl ökad kapacitet som förbättrad logistik och därmed ge kunderna möjlighet att få toppkvalitet till konkurrenskraftiga villkor i Sverige. De investeringar som nu genomförs kommer att minska företagets personal­behov.

För ytterligare information kontakta:
Hans Engström, VD, 0150-75 000 alt. 0702-12 12 87

Posterföretag i konkurs

Andra aktörer ser fortsatt positiv utveckling i nischen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Naturvårdsverkets fakta om plast – och hur den kan hanteras bättre

Ämnen i artikeln: ÅtervinningPlast

IVL har på uppdrag av Naturvårdsverket tagit fram en checklista på hur företag jobba smartare med plast.

Ämnen i artikeln: ÅtervinningPlast
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nytt samarbete ska få fler att panta sina förpackningar

Ämnen i artikeln: ÅtervinningBower

Förpackningsinsamlingen, FTI, har inlett ett samarbete med återvinningsappen Bower med målet att ännu fler förpackningar ska lämnas till återvinning.

Ämnen i artikeln: ÅtervinningBower
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ketchup i pappersflaska

Kraft Heinz Company har aviserat att de startar ett samarbete med förpackningsutvecklaren Pulpex för att tillsammans ta fram en träfiberbaserad flaska för Heinz ketchup.

Denna flaska är en del i arbetet för företaget att uppnå målet att alla förpackningar ska vara helt återvinningsbara, återanvändbara eller komposterbara senast 2025. Förutom detta så har företaget målet att vara nettonollutsläppare av växthusgaser senast 2050, säger man i ett pressmeddelande.

– Förpackningsavfall är en utmaning som vi alla måste göra vårt bästa för att ta itu med. Det är därför vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att ta fram hållbara förpackningslösningar för våra varumärken. Den nya flaskan är ett exempel på hur vi tillämpar kreativitet och innovation för att utforska nya metoder för att förse konsumenterna med hållbara förpackningar, säger Kraft Heinz vd Miguel Patricio.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Sex hållbarhetsrapporter från förpackningsbranschen

Hållbarhetsrapporten, där man öppet delar med sig av framsteg (och motgångar) i sitt hållbarhetsarbete, håller på att bli standard för alla företag. För att du ska kunna inspireras och lära av kollegor i branschen har vi här samlat sex förpackningsföretags rapporter.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

De får stöd för att utveckla PFAS- och plastfria livsmedelsförpackningar

Vinnova går in med pengar.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Framtidens förpackning ska utnyttja naturens uppfinningsrikedom

Ämnen i artikeln: Pida

It’s a Wild Life! Det är dags för Pida och i år ska deltagarna hämta inspiration från naturen.

It’s a Wild Life! är temat för Billerudkorsnäs designtävling Pida 2022, där 350 designelever från sju länder gör sitt bästa för att inspirera och imponera med egna tolkningar av vad förpackningsdesign kan lära av naturen.

Pidas idé är att lyfta fram unga, nytänkande talanger för att främja hela förpackningsindustrins utveckling.

It’s a Wild Life är ett tema som uppmuntrar deltagarna att utforska naturens egen uppfinningsrikedom, säger Anders Gathu, Marketing Manager Cartonboard på Billerudkorsnäs som arrangerar Pida. De får hitta egna sätt att använda sig av de vackra och sinnrika lösningar som finns överallt i naturen när det gäller former, mönster, funktioner och hållbarhet.

Packaging Impact Design Award (PIDA) har sedan starten 2005 engagerat tusentals designelever över hela världen. Lokala event kommer att ske under maj och juni och en internationell vinnare kommer att krönas vid den förpackningsmässan Luxe Pack Monaco den 3 oktober 2022.

Mer information om Pida 2022 finns här.

– Vi skapade PIDA för att röra om i grytan och utmana inom förpackningsbranschen, säger Lena Dahlberg, Manager Application Development Paperboard på BillerudKorsnäs. Och det tycker vi att vi lyckats med. PIDA är en frisk fläkt för hela branschen, och eleverna överträffar sig själva år efter år, säger hon i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Pida
redaktionen@branschkoll.se

Pacson rekryterar nyckelpersoner inom hållbarhet

Ämnen i artikeln: Pacson

Sedan några veckor tillbaka är Henric Wahlgren och Henri Waher på plats hos på Pacson.

Henric kommer senast från en tjänst som projektledare hållbar utveckling på Södra Munksjön Utveckling och blir ny hållbarhetsstrateg hos Pacson.

Henri rekryterades från AW technologies där han varit projektledare kvalitetsutveckling och går in i en roll som kvalitetsansvarig på Pacson, enligt ett linkedininlägg.

Ämnen i artikeln: Pacson
redaktionen@branschkoll.se

Finsk förpackningstryckare investerar i tiofärgare

Ämnen i artikeln: Walki

En tiofärgs flexopress med 1.600 mm bredd.

Ämnen i artikeln: Walki
redaktionen@branschkoll.se

E-handlare i försök att skippa kartongförpackningen

Målet med projektet är en förpackningslös leverans.

redaktionen@branschkoll.se
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]
[esi bk-get-single-ad group_id="2168" cache="public" ttl="0"]