Södermalms Snabbkopiering investerar i nytt affärssystem

Mathias Erlandsson på Omikai och Gustaf Sjöberg på Södermalms Snabbkopiering gjorde upp en affär om nytt affärssystem på GrafKoms temadag om IT.
Mathias Erlandsson på Omikai och Gustaf Sjöberg på Södermalms Snabbkopiering gjorde upp en affär om nytt affärssystem på GrafKoms temadag om IT.

Mathias Erlandsson på Omikai och Gustaf Sjöberg på Södermalms Snabbkopiering gjorde upp en affär om nytt affärssystem på GrafKoms temadag om IT.

Mathias Erlandsson på Omikai och Gustaf Sjöberg på Södermalms Snabbkopiering gjorde upp en affär om nytt affärssystem på GrafKoms temadag om IT.

Södermalms Snabbkopiering har investerat i ett nytt affärs- och orderhanteringssystem från Omikai. Gustaf Sjöberg (LinkedIn), vd och ägare, på fyramannatryckeriet i Stockholm berättade på GrafKoms temadag om IT hur beslutet att byta ut sitt egenutvecklade system växt fram den senaste tiden.

”Vi har skapat ett monster”

2002 byggde man ett eget orderhanteringssystem som fram till idag har hanterat över 50.000 jobb men också samtidigt har blivit omodernt och svårt att hantera.

– Det allra viktigaste för oss, som vi hela tiden funderar på, är hur vi kan frigöra mer tid för oss som jobbar här. Ett mål vi har just nu är till exempel att alla ska kunna gå hem några timmar tidigare en dag i veckan, säger Gustaf Sjöberg under sitt föredrag på IT-dagen.

Gustaf kommer hela tiden tillbaka till vikten av att ha roligt, ha tid till de saker som är viktiga i livet. Som familj och fritidsintressen – och jobbet.

– Missförstå mig inte, jag brinner verkligen för mitt företag – men familjen, fritiden och livet är viktigare än allt annat.

I takt med att det egna systemet växt under åren med nya funktioner blev det till slut omöjligt att bemästra – Gustaf säger själv att han har skapat ett monster som man var tvungna att bli av med.

Stora tidsbesparingar

Lösningen blir att ta in Omikai, ett nyutvecklat system för grafiska företag, som enligt Gustaf kommer förändra sättet som jobben flyter genom företaget. Samtidigt kan kunderna fortsätta komma med jobben precis som tidigare – här behöver man inte ändra på något, vilket har varit viktigt.

– Jobben kommer att flyta genom företaget på ett helt nytt sätt och dessutom skapas fakturan av systemet. Jag kommer att spara massor av tid utan att ändra så mycket i hur vi jobbar, säger Gustaf.

Försäljning är inte problemet

I ett första steg är det de interna processerna som ska struktureras upp. I nästa steg kommer man också att titta på e-handelslösningen som också finns i Omikai.

– Försäljning och att få in jobb är inte det svåra för oss idag, men det är klart att det skulle vara bra om mer jobb kom via någon form av e-handel, med det tar vi i nästa steg säger Gustaf.

Den största utmaningen, nu när beslutet är taget, är dock att få tid att införa det nya sättet att jobba. På det lilla företaget jobbar alla med daglig produktion och då blir det svårt att få loss tid att införa ett nytt arbetssätt och nya verktyg. Målet är att vara klara med arbetet under hösten.

Måste bli lättare att köpa trycksaker

Omikai var också med på IT-dagen och delade med sig av sin kunskap om den grafiska branschens utveckling. Mathias Erlandsson (LinkedIn), grundare av Omikai, har besökt ett stort antal tryckerier det senaste året och han berättade bland annat att man tydligt ser att trycksaksköpare i stor utsträckning väljer den leverantör som det är lättast att göra affärer med. Och det vill man hjälpa sina kunder att möjliggöra.

– Det ska bli en kul utmaning att hjälpa Gustaf och hans gäng få tid med implementeringen av Omikai. Vi har stor respekt för att den dagliga verksamheten är viktigare men man måste också ta det här steget för att effektivisera verksamheten, säger Mathias Erlandsson på Omikai.

Omikais system är webbaserat och köps som en tjänst och man betalar efter hur många man är som användare. Ett upplägg som passar bra för Gustaf som slipper en större initial investering.

På nätet:

www.snabbkopiering.se

www.omikai.com

Nytt Göteborgshotell ”bygger på ett fundament av alla tryckta böckers berättelser”

visionsbild hotell liseberg

Stordalen bygger hotell i Rundqvists boktryckeris tidigare lokaler.

Det 217 rum stora hotellet omfattar två byggnader där hotellets entré och lobby kommer att vara den klassiska byggnaden som fram till nyligen innehöll Rundqvists boktryckeri, som ligger granne med Liseberg.

– Jag älskar att skapa hotell i historiska miljöer och ta vara på själen. Därför är det extra kul att vi nu utvecklar ett hotell som bygger på ett fundament av alla tryckta böckers berättelser och de glada tjuten från sockervaddsätande barn, säger Petter Stordalen

redaktionen@branschkoll.se

Cloudlab vill få fart på grafiska branschens e-handel

Cloudlab Anders E 1800

Flera nya företag på kundlistan det första året.

Anders Eriksson är sedan nio månader ansvarig för Cloudlab i Norden. Och efter mer än 30 år av att driva eget företag inom den grafiska branschen var det dags för något nytt.

Tyska mjukvaruföretaget Cloudlab utvecklar ett e-handelssystem, eller skräddarsydd web-to-print, för tryckerier samt förpacknings- och etikettkonverterare.

Produkterna PrintQ och PackQ är erbjuder många möjligheter till specialanpassningar för att skapa maximalt värde för varje kund. Du kan välja mellan två affärsmodeller, Saas eller licensinnehav, beroende på vad som passar dig bäst.

Komplett lösning för e-handel

Cloudlab erbjuder den kompletta lösningen för e-handel, från att beräkna priset till att designa själva produkten och lägga beställningen. Slutresultatet är en utskriftsklar PDF och ett brett urval av olika arbetsflödesfiler som till exempel JDF och Printtalk. Orderfilerna överförs vanligtvis automatiserat från början till slut genom att Cloudlab-lösningen kopplas till tryckeriets produktionssystem.

– Det som är nytt för mig är att jag nu har ett trettiotal utvecklare och tio projektledare bakom mig som kan arbeta med kunderna för att se till att de får ut det mesta av de lösningar de köper, berättar Anders Eriksson.

Det är mycket mer komplicerat att räkna på en mjukvaruinvestering, men om investeringen slår väl ut så påverkar det verkligen kundens resultat. Grunden finns i systemet, men om kunden också implementerar sina egna idéer så blir det riktigt kraftfullt. Och vi har förmågan att verkligen göra det, säger Anders.

Trycksaker, profilprodukter, etiketter och förpackningar

Cloudlab hanterar alla former av kommersiellt tryck – från vanliga trycksaker och profilprodukter till förpackningar och etiketter. Bland kunderna finns stora företag som tyska Flyeralarm, med sitt breda produktsortiment, och Packlane i USA, som fokuserar på förpackningar.

– Men Cloudlab har också en instegsmodell som vi kallar plug&print, säger Anders. Det är en lösning som får igång dig snabbt med enkla steg och de mest populära tryckta produkterna.

Man har också det man kallar för ”AI Template Gallery” som är ett utbud av mallar för tryck- och förpackningsprodukter så att kunderna kan börja designa direkt.

– Och sedan en tid tillbaka har vi varit vad vi kallar ”headless”, vilket betyder att vi fungerar med många olika e-handleslösningar, till exempel med Magento eller Shopify inga problem.

Flera nya kunder

Sedan Anders tog över ledningen av de nordiska länderna i våras har flera kontrakt tecknats.

Det norska företaget Digital Etikett, som ska använda PackQ för sin e-handel inom etiketter och flexibla förpackningar.

Tidigare meddelades också att Ink n Art i Göteborg valt PackQ för att använda i sin lösning för förpackningar.

Anders berättar också att Stalama i Dalarna, som jobbar med klistermärken, domedekaler och emblem är en ny kund.

Som avslutning nämner Anders flera saker som skiljer sig mot vad han är van vid från andra lösningar på marknaden.

– Jag märker till exempel att man blir imponerad av vår onboarding-process som är välutvecklad.

Alla kunder får en egen projektledare och ett dedikerat team som hjälper till att implementera lösningen, oavsett om det bara är en konfiguration eller ett större utvecklingsprojekt.

redaktionen@branschkoll.se

De har bäst lönsamhet bland branschens profilåterförsäljare (mid cap)

mid cap

Vi har djupdykt i vår ekonomi-databas och plockat fram de tio återförsäljare som 2022 hade bäst marginal i sitt omsättningspann, den här gången har turen kommer till ”mid cap”, vilket betyder 20-50 miljoner kronor i omsättning.

redaktionen@branschkoll.se

En av Norges största tryckerikedjor satsar nu hårt på profilprodukter

pennor

En norsk kedja för tryckerier har förhandlat fram ett avtal med profilleverantörer och börjar nu sälja profilprodukter över hela Norge.

redaktionen@branschkoll.se

New Wave planerar kraftig utbyggnad i Dingle

new wave
Ämnen i artikeln: New Wave Group

Stor expansion planeras i Dingle.

Ämnen i artikeln: New Wave Group
redaktionen@branschkoll.se

Brevbärare i nästan hela Norden får nya gemensamma uniformer

brevbara

Brevbärare har burit arbetskläder sedan 1600-talet.

redaktionen@branschkoll.se

Goodiebag skapade kaos vid butiksöppning

crowd

Vem gillar inte en välfylld goodiebag? Ibland lite för mycket verkar det som, då det krävdes både ordningsvakter och polis för att hantera situationen när alla rusade mot butiken och goodiebagen!

redaktionen@branschkoll.se

Lidl-sneakern är tillbaks tillsammans med en hel kollektion

lidl kollektion

Livsmedelskedjan Lidl har släpp en ny klädkollektion, dels finns deras populära sneakers med i nya (betydligt mer diskreta) färger men även en teddy-fleece och flera andra produkter.

– Det är fantastiskt att se vilken respons vi har fått på våra klädkollektioner under åren. Den första upplagan sålde slut på ett par timmar och skon placerade sig i topp på Blocket under Stockholm Fashion Week tillsammans med välkända lyxvarumärken. Genom våra klädsläpp visar vi att vi erbjuder mer än bara livsmedel. Den nya kollektionen innehåller definitivt höstens snyggaste plagg och är ett måste för den som vill ha något utöver det vanliga, säger Oskar Hjertsäll, Head of Nonfood på Lidl Sverige, i ett pressmeddelande.

Samtliga produkter som ingår i den nya kollektionen:

  • Tröja i teddy-fleece (beige och svart/färgglad) – 199:-
  • Joggers i teddy-fleece (beige och svart/färgglad) – 199:-
  • Sneakers – 199:-
  • Magväska (svart/färgglad) – 99,90:-
  • Sportstrumpor – 19,90:-
  • Mössa/fiskarhatt – 79,90:-

Kollektion har tagits fram centralt

Nahir Aslan som är presschef för Lidl i Sverige berättar för Branschkoll att det är Lidl själva som åtminstone designar kollektionen, vem som tillverkar framgår ej.

– Det är vårt produktutvecklingsteam som sitter centralt på Lidls huvudkontor som tolkar trender och tar fram kollektionen, säger Aslan.

Han berättar också att kollektionen säljs på fler marknader än i Sverige.

Den nya kollektionen nådde svenska Lidlbutiker den 21 november.

lidl sko.png
De nya Lidl-sneakersen är betydligt mer ”diskreta” än tidigare års upplagor.
redaktionen@branschkoll.se

Innovativ robothand kan komma att bli en game changer i textilindustrin

robothand

En student vid Mälardalens universitet, Charles Auguste, har utvecklat en robotarm som kan hantera textil ungefär lika bra som människor.

redaktionen@branschkoll.se

Stor intervju med Torsten i DI – här är de mest intressanta sakerna som framkom

”Väl förberett för generationsskifte”.

redaktionen@branschkoll.se