Snabbväxande svensk fotobokstjänst tar in 100 miljoner från välkänd investerare

Lina Andersson grundade succébolaget 2017.
Lina Andersson grundade succébolaget 2017. Press

2020 omsatte man 75 miljoner kronor – de 25 anställda ska nu bli 50.

Det är appen Once Upon som låter användaren designa sin egen fotobok direkt i mobilen som nu tar in 100 miljoner efter en investeringsrunda.

Once Upon grundades 2017 i Skellefteå av Lina Andersson som ville förvandla sina digitala bilder till en fysisk fotobok, hon tyckte de tillgängliga alternativen var ”onödigt komplicerad och för tidskrävande för en trebarnsmamma”.

Vad som inte var onödigt komplicerat och tidskrävande var att istället göra en egen app tillsammans med medgrundarna Johan Schiller och den digitala designbyrnån North Kingdom.

Once Upon har idag två miljoner nedladdningar av sin app och 25 anställda på huvudkontoret i Skellefteå där Lina är vd och under 2020 omsatte man 75 miljoner kronor.

För att producera fotoböckerna jobbar man med fem tryckerier i Europa och Australien, skriver E-handel.

– Många människor känner sig överväldigade av antalet bilder i telefonen och vill hitta ett sätt att minnas särskilda stunder och upplevelser. Vi erbjuder ett enkelt sätt att skapa stilsäkra fotoböcker under korta pauser i vardagen eller på resande fot, vilket har gjort Once Upon väldigt populärt. Appen låter vem som helst skapa en snygg och stilren fotobok på så lite som 20 minuter,” säger Lina Andersson, vd på Once Upon, i ett pressmeddelande.

Tar in 100 miljoner

Nu har man nyligen stängt en investeringsrunda ledd av Verdane där man plockat in 100 miljoner kronor, enligt E-handel. Och Verdane är inte främmande för att investera varken i print-produkter eller e-handel, i riskapitalistbolagets portfölj finns bland annat posterföretaget Desenio och den digitala klädbutiken Boozt.

– Vi är väldigt glada att få välkomna Once Upon in i Verdanefamiljen. Vi har följt bolagets utvecklingsresa under de senaste två åren och har imponerats av hur man lyckats bygga ett snabbväxande varumärke som kunderna älskar. Vi är minst lika imponerade av teamet, som drivs av att skapa en sömlös användarupplevelse med en tydligt skandinavisk utgångspunkt. Once Upon är precis det sorts bolag vi på Verdane tycker om att investera i, och vi ser fram emot att stötta teamet i takt med att de expanderar till nya marknader, säger Jakob Tolleryd, partner på Verdane.

Ska fortsätta växa i Norrland

Once Upon har sitt huvudkontor i Skellefteå och har i dagsläget 25 anställda, en siffra bolaget förväntar sig att dubblera under det kommande året. Bolaget säger sig vara stolta över sitt norrländska ursprung och är fast beslutna om att göra Once Upon till en av regionens bästa arbetsplatser.

Annons

Uppgraderade storformatare från HP ska skapa nya möjligheter för branschen

Snabbhet, flexibilitet och hållbarhet är ledorden när HP nyligen lanserade nya storformatsskrivare i Latexsegmentet.

HP har lanserat ytterligare en generation av sina Latex-skrivare. Med HP Latex 700 och 800 ökar man produktiviteten med 50 procent genom nya skrivarhuvuden. Samtidigt byter man ut platsen i färgbehållarna till papper och därmed ska tryckerierna kunna minska sin miljöpåverkan. 

Man säger sig också ha tagit fram den vitaste vita färgen i branschen som nu finns i de båda nya maskinerna.

Den två nya serierna finns i fyra varianter.

– När du tänker på HP Latex, ska du föreställa dig att du får en unik förmåga att säga ja till alla kundförfrågningar, oavsett leveranstid och krav på material, sa Guayente Sanmartin på HP vid lanseringen för några veckor sedan.

Vid lanseringen lade man stor vikt vid att visa upp alla de möjligheter som finns med de nya skrivarna. Tryck med den vita färgen och att utbudet av kompatibla material är stort gör att det går att göra det mesta med de nya skrivarna.

Nya skärmaskiner finns nu också som passar till de nya Latexskrivarna.

Hastigheten är upp till 36 kvadratmeter per timme.

Enligt HP ställer tryckerierna nu krav på mer hållbara produkter och därför har man bland annat bytt ut färgpatronerna i plats till kartong.

De nya färgbehållarna är till stor del gjorde av kartong.
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri investerar stort i robotcell

Målet är att bli den effektivaste grafiska aktören.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Robotlyftet hjälper små och medelstora företag med automatisering

Funderat på investera i automatisering? Nu kan du få bidrag!

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storfusion inom mjukvara för marknadsföring och print

Man blir tillsammans 170 medarbetare och får en omsättning på över 200 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se
Annons