Småföretagsbarometern 2018 – Svårt att hitta rätt arbetskraft och exportföretag har fördel
Konjunkturen är fortsatt stark för landets småföretagare – men det syns nu tydliga tecken på att ”toppen har passerats”. Just nu är det kompetensbrist som är största hindret för fortsatt tillväxt enligt rapporten Småföretagsbarometern.
En sammanställning av den årliga rapporten Småföretagsbarometern som tas fram av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna redogör för hur småföretagare (1-49 anställda) ser på konjukturläget och tillväxtmöjligheterna.
Företagare i Sverige är inte lika optimistiska om framtiden som de varit tidigare år, generellt så tror man fortfarande på tillväxt men inte i lika hög utsträckning som man gjort tidigare. Något Småföretagsbarometern menar kan vara alarmerande eftersom svenska företagare historiskt haft en ganska bra fingertoppskänsla för hur kommande verksamhetsår kommer se ut.
Den svaga svenska kronan påverkar importföretag negativt, och exportföretag positivt. Således är också tillverknings- och exportföretag generellt mer positiva inför framtida tillväxt.
Svårt att hitta lämplig arbetskraft
Att hitta lämplig arbetskraft uppges vara det största hindret för tillväxt, brist på rätt kompetens och utbildning kombinerat med höga anställningskostnader upplevs vara de faktorer som ligger flest småföretagare i farten. Särskilt påtagligt är det här bekymret inom byggsektorn och tillverkningsindustrin.
Fyra av tio företag har under året tacket nej till ordrar, inom byggsektorn är den siffran nästan 7 av 10. Och av de 40 procent som tackat nej till ordrar så uppger fler än hälften att det är på grund av ”för mycket att göra”. Näst vanligaste svaret är det väldigt snarlika ”arbetskraftsbrist”, tillsammans utgör dessa två alltså så när som 70 procent av orsaken bakom att man tackar nej till ordrar. Således behöver många företag arbetskraft, men lyckas inte hitta kvalificerad sådan.
Bland de företag som svarat att tuff konkurrens är ett av deras största tillväxthinder så uppger flest (33 procent) att nya försäljningskanaler är det största konkurrensproblemet. Näst flest (19 procent) uppger att konkurrens från utländska aktörer är det största problemet.
Bland de företag som uppgett att påfrestande regelverk utgör ett av deras största tillväxthinder så är det främst följande regelverk man avser:
- Skatte- och momsregler (32 procent)
- Regler kring anställning och uppsägning (28 procent)
- Branschspecifika regler (20 procent)
Konjunkturutveckling län för län
Bäst går det alltså för Södermanland, Kronoberg och Jönköping. Något som barometern ger följande kommentar till:
En sannolik förklaring är att det är län med en näringslivsstruktur relativt dominerad av företag inom tillverkningsindustrin. Företag som i hög grad kan dra nytta av den starka exportefterfrågan kombinerat med den svaga kronan.
Konjunkturläge och prognos bransch för bransch
Utbildning, vård och omsorg är alltså mest förankrade i verkligheten om man jämför dagens resultat med branschens egen framtidsprognos. Byggsektorn är något mer försiktiga i sin tilltro till framtiden, trots att de i dagsläget har mer jobb än de hinner med. Men att se ljust på framtiden har inte bara att göra med vilken bransch ens företag tillhör, faktorer som antal anställda och hur länge företaget existerat spelar också in.
Slutsats
Småföretagsbarometern drar följande slutsatser:
- Den svenska konjunkturen har fortsatt att utvecklas väl under det senaste året, framförallt företagen i tillverknings- och exportsektorn. Finns dock tydliga tecken på att ”toppen har passerats” då den samlade konjunkturindikatorn för andra året i rad sjunker. Företagen ser också mindre positivt på utvecklingen framöver.
- De främsta hindret för företagens tillväxt är svårigheter med att hitta lämplig kompetens, därför bör det näringspolitiska arbetet fokuseras på att åtgärda matchningsproblemen på den svenska arbetsmarknaden.
- Konjunkturutvecklingen i omvärlden fortsätter att bidra positivt till den svenska tillväxten, men det finns också en betydande oro vilket avspeglar sig i en svag krona.
Småföretagsbarometerns reformförslag
- Höj kvaliteten på det svenska utbildningssystemet så att det blir mer anpassat till arbetsmarknadens efterfrågan.
- Sänk kostnaden för att anställa och underlätta rekrytering.
- Gör det enklare att starta företag i Sverige genom att exempelvis utveckla och anpassa trygghetssystemen.
Samtliga bilder i artikeln kommer från Småföretagsbarometern 2018. Barometern i sin helhet hittar du här.