Signföretag gick back


Vill du fortsätta läsa?
Den här artiklen är en del av Branschkoll Print. Vill du läsa den tecknar du en prenumeration nedan eller loggar in om du redan har en.
Välj hur du vill prenumerera på Branschkoll
Det finns två olika prenumerationer att välja på. Oavsett så ingår inloggning till alla på ditt företag.
(Inkl. Promotion)
Arkitektkopia gör strategisk flytt – bygger ut tryckeriet i Göteborg

För åtta år sedan flyttade man in i sina nuvarande lokaler i Bromma men när hyreskontraktet löper ut under nästa år så flyttas all ark- och ritningsproduktion till anläggningen i Göteborg.
I Göteborg finns sedan många år produktionen av storformat och i lokalerna finns plats för att rymma det som idag produceras i Stockholm.
Motivet bakom förändringen är ekonomiska berättar vd Gunnar Duintjer för Branschkoll.
– Efter noga övervägande har vi kommit fram till att det är en bättre lösning, främst ekonomiskt, att satsa i Göteborg där vi har en väl fungerande anläggning och plats att ta in det som finns i Stockholm.
Fortsatt stor representation i Stockholm
Det är viktigt för Arkitektkopia att fortsatt finnas nära kunderna i Stockholm och det kommer säkerställas även fortsättningsvis genom representation i Stockholm av cirka 50 medarbetare.
Höga hyresnivåer i Stockholm har gjort att många andra har flyttat ut från Stockholm och Arkitektkopia gör nu samma strategiska flytt.
– Vi har erfarenhet att göra stora förändringar och det fungerade bra när vi samlade storformat i Göteborg så det kommer att gå bra den här gången också, säger Gunnar Duintjer.
Det är tuffare tider med lägre efterfrågan och Gunnar Duintjer tror att vändningen nog inte kommer förrän 2025.
Flytten kommer succesivt ske under första halvåret 2024 och ännu finns inget slutdatum för när allt ska vara klart spikat.
– Tyvärr är det medarbetare i Stockholm som blir uppsagda, men alla blir erbjudna att flytta med till Göteborg även om det såklart är svårt för de flesta.
Flytten innebär också att man gör en kraftig effektivisering och man kommer också att uppgradera maskinparken i och med flytten.
– Göteborgsflytten representerar en betydande satsning från vår sida, och vi tror starkt på dess potential.
Logistiken kring leveranser ut i landet är redan väl uppbyggd så den delen skapar inga nya utmaningar. Leveranser enligt avtal blir inga problem alls, menar Gunnar som också betonar att man har franchisetagare i närheten av Stockholm (Nyköping och Eskilstuna) som kan lösa snabba leveranser i och runt huvudstaden.
– Vi har inte samma efterfrågan på leveranser samma dag från våra kunder, och om det uppstår så är det något vi kan hantera antingen genom franchisetagare eller med partners.
Stort behov av rekrytering
Processen att hitta ny produktionspersonal till Göteborg är redan inledd. Man ser ett behov av att anställda tio till tolv personer inom tryck och efterbehandling.
– Hela storformatsproduktionenn i Göteborg är idag runt 40 personer och nu blir vi ett tiotal till.
Att lyckas med att hitta rätt personer är något man har funderat igenom noga och man tror inte att det blir ett problem.
– Jag känner att vi har ett bra rykte som arbetsgivare i Göteborg och vi har redan fått in många svar på våra första annonser. Vi strävar efter en mix av mer erfarna personer och de som är nya i branschen.
Strategi för 2030
När man blickar mot framtiden ser Arkitektkopia en ökande inriktning mot tjänsteerbjudanden med en förändrad efterfrågan på trycktjänster. Med en långsiktig strategi som sträcker sig till 2030 är flytten en del av planen för att minska de fasta kostnaderna, delvis för att kunna utveckla det som krävs på lång sikt.
– Vi kommer fortsätta med tryck, men inriktningen ligger mer på att erbjuda tjänster och lösningar i samarbete med partners och underleverantörer. Den svenska marknaden för tryck visar en tydlig trend, och vi behöver anpassa oss därefter.
Man fortsätter att driva verksamheten i Arkitektkopia med ABA som ett eget separat varumärke. Idag är man 12 franchisetagare medan man finns i Stockholm, Göteborg och Malmö med egna bolag.
När det kommer till bolagets storlek är man nöjda för tillfället. Man är öppna för förvärv men inte nödvändigtvis rena tryckerier utan istället skulle det kunna vara bolag inom tjänster kopplat till tryck.
– Vi har inget tydligt mål att växa. För oss handlar det mycket mer om att skapa en sund lönsamhet som kan ligga till grund för framtida utveckling, avslutar Gunnar.
V-tab har lagt dagstidningstrycket bakom sig

Efter den omvälvande omstruktureringen är man nu en mycket mindre aktör – men med en plan för framtiden. ”Vi har förändrat vår kostnadskostym brutalt.”
Muller Martini köper Hunkeler i grafisk storaffär

Muller Martini Holding AG har förvärvat samtliga aktier i Hunkeler Group, därmed slås två av de ledande företagen inom efterbehandling av tryckta produkter ihop.
Familjerna Hunkeler och Crédit Mutuel Equity har sålt sina andelar till Muller Martini, men köpesumman hålls hemlig.
Företagen har en lång historia av nära samarbete sedan andra världskriget. Detta strategiska beslut syftar till att stärka innovation och kundservice genom gemensamma försäljnings- och servicestrategier. Ledningen under Daniel Erni på Hunkeler AG fortsätter som vanligt, och varumärket Hunkeler behåller sina produkter och tjänster.
Fusionen ses som ett stort steg mot att bättre hantera den digitala transformationen på marknaden, särskilt inom korta bokproduktionsserier, enligt ett pressmeddelande.
Han tar över ledarskapet på Enfocus
En del av företagets strategiplan för framtiden.
Enfocus påbörjar ett nytt kapitel genom att utse Tim Bernaerdt till sin nya ledare. Bernaerdts började på företaget 2013 och skall sätta en ny riktning för framtiden, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Bernaerdts utnämning är ”mer än ett ledarskapsbyte”, skriver företaget. Den representerar ett strategiskt drag för Enfocus. Utnämningen sammanfaller med lanseringen av Enfocus Review, ett system för online-proofing, och Enfocus Cloud, en molnbaserad lösning för arbetsflöden.
– Jag känner mig hedrad över att få leda Enfocus verksamhet. Jag ser fram emot att fortsätta vår framgångssaga och föra Enfocus in i framtiden. Tillsammans med vårt globala nätverk av mycket skickliga Channel Partners har vi haft stora framgångar under de tio år jag har varit på företaget, säger Tim Bernaerdt.
Det befintliga ledningsteamet är oförändrat för att tillhandahålla stabilitet och stöd.
Ny kvalitets- och hållbarhetsansvarig till Plockmatic

Plockmatic Group har rekryterat en ny kvalitets- och hållbarhetschef. Det är Michael Näsström som har erhållit denna tjänst.
Michael kommer senast från Episurf Medical där han var ansvarig för kvalitets- och läkemedelsjuridska frågor.
Michael Näsström ska jobba med utvecklingen och implementeringen av kvalitetssäkringsstrategier för att säkerställa att företaget upprätthåller de högsta standarderna för produktleverans och även ansvara för hållbarhetsfrågor, skriver man i ett pressmeddelande.
Grus i maskineriet för stor nordisk tryckeriaffär

”Måste utreda fusionens konkurrenseffekter”.
SBTi godkänner Canons mål för utsläppsminskning

Har validerat och godkänt Canons mål för att minska företagets egna CO2-utsläpp.
Bättre läge inför vintern – men viktigt att använda elen smart

Förra årets höga elpriser slog hårt mot svenska hushåll och företag. I år ser läget bättre ut inför den kalla årstiden.
VD-byte på Visutech

Helt enligt plan blir Johan Lidström nu vd för Visutech efter Jan-Olof Jungersten.
”Efter en framstående karriär på mer än tre decennier, meddelar Visutech Digital AB att dess grundare och vd, Jan-Olof Jungersten, kommer att lämna över vd-rollen till Johan Lidström. Denna strategiska förändring markerar en ny era för företaget samtidigt som det bygger på en stabil grund av erfarenhet och framgång.”
Redan 2020 klev Johan Lidström upp som företagets framtida vd och har sedan dess tagit allt mer ansvar och tar nu alltså över som vd.
Senaste året har man lagt till långt mer än bara HP Indigo till sin portfölj av produkter – bland annat genom avtal med Bobst och Fujifilm.
Jan-Olof Jungersten grundade Visutech år 1988 och har sedan dess varit drivande i företagets utveckling och tillväxt. Efter att ha lett företaget sedan företagets start har Jungersten beslutat att trappa ner från den dagliga driften men kommer att fortsätta bidra som huvudägare och styrelseordförande i koncernen, skriver man i ett pressmeddelande.
Johan Lidström har tidigare arbetat som försäljningschef, och senast som Vice vd.
– Efter 35 fantastiska år som vd för Visutech är det med glädje jag lämnar över rodret till Johan Lidström. Hans engagemang och kompetens är en stor tillgång för företaget, och jag är övertygad om att han tillsammans med ledningsteamet och en fantastisk passionerad personal kommer att leda företaget framgångsrikt in i framtiden. Jag ser fram emot att fortsätta stödja Visutech i en mer strategisk koncernroll och bidra till dess fortsatta framgång, kommenterar Jan-Olof Jungersten förändringen.
Postnords vd får lämna på dagen – Strålfors-vd tar över

Postnords vd Mathias Krümmel som varit vd för Postnord Sverige sedan 2021, lämnade den 6 december företaget och sin roll i koncernledningen.
Orsaken bakom att Krümmel lämnar vd-posten framgår ej och Postnord säger i ett uttalande att de inte ger några kommentarer utöver det som står i pressmeddelandet.
Påverkar även ledningen i Strålfors
Efter det hastiga avhoppet gör man flera förändringar i Postnords toppskikt.
Ylva Ekborn, nuvarande chef för Postnord Accelerate och vd för Postnord Strålfors, tar över som tillförordnad vd för Postnord Sverige.
Annemarie Gardshol, vd och koncernchef för Postnord, övertar tillförordnat chefskap för Postnord Accelerate, medan Lisbet Karlsson, nuvarande landschef för Postnord Strålfors Sverige, blir tillförordnad vd och koncernchef för Postnord Strålfors.
Dessa förändringar träder i kraft den 6 december 2023. Samtidigt pågår en rekryteringsprocess för att hitta en permanent vd för Postnord Sverige.