Logga in

SGM går vidare med stämningsansökan mot staten i tryckerimomsfrågan

17 mars, 2015 | Av: Branschkoll | Dela:

Idag kom Sveriges Grafiska Medieförenings (SGM) ansökan om stämning in till Justitiekanslern (JK) och det är Trydells Tryckeri i Laholm som ”ställer upp” som pilotfall även om det är SGM som bekostar processen.

Branschkoll avslöjade tidigare i år att tryckeriföreningen SGM har för avsikt att försöka stämma staten och nu har man alltså tagit första steget och skickat in en ansökan till JK.

– Vårt ombud tror att JK kan ta en månad på sig att behandla ansökan men vi befarar att de inte går på vår linje och då kommer vi att gå vidare med en stämningsprocess med start i tingsrätten, säger Kaj Flick som är sekreterare i SGM till Branschkoll.

Trydells tryckeri agerar i det här fallet tryckerikund som fått ett följdändringsbeslut från Skatteverket med anledning av att leverantören (ett annat tryckeri) ansökt om sänkt moms.

I argumentationen framkommer:

  • Bland annat lyfter man fram som argument att HFDs domar vilar på felaktiga grunder i den så kallade skattebetalningslagen.
  • Man anser också att det är ett ”grundläggande fel i mervärdesskattesystemets tillämpning” att en tryckerikund ”skall lägga ned pengar för att få sin påstådda fordran prövad i en nationell domstol, där utgången är högst osäker, då praxis saknas”.
  • Man skriver också att det förtjänar att påtalas att situationen uppkommit genom att Sverige under 13 år hade en felaktig lagstiftning som medfört möjlighet att begära omprövning utan krav på kreditering.
  • Det finns flera andra argument som man fördjupar sig i och som man lägger till grund för den slutliga argumentationen.

Att under rådande omständigheter hävda annat än att efterbeskattning är uppenbart oskäligt är i direkt strid med rådande nationell lagstiftning samt i strid med mervärdesskattens funktion, då mervärdesskatt aldrig skall vara en kostnad för den som är skattskyldig, skriver man i ansökan.

– Vi hoppas att det här fallet kan användas för att kunna vilandeförklara andra fall, säger Kaj Flick till Branschkoll.

SGMs ombud är Mikael Edman på Edman & Partners.

Prenumeranter på Branschkoll kan ladda ner ansökan.

Podd: Han vill omdefiniera tryckindustrin – ”Tillväxtmöjligheterna är enorma”

”Det har aldrig varit en mer spännande tid för den grafiska industrin än den tid vi står inför nu. Tillväxtmöjligheterna är enorma”. Detta säger Henrik Müller Hansen, Gelatos grundare, i det senaste avsnittet av Branschkollpodden. Om du är entreprenör och vill få nya idéer inför framtiden – så är det spännande lyssning. (mer…)

Grundaren lämnar Lasertryk – ska satsa vidare på pizzabranschen

Duon som startade Lasertryk skiljs nu åt, i alla fall som kollegor på tryckeriet, när Anders Grønborg (t.h.) lämnar bolaget. (Bild: Lasertryk)

Anders Grønborg lämnar sina poster på Lasertryk och Scandinavian Print Group som han grundade tillsammans Esben Mols Kabell för över 20 år sedan.

Elanders och Universeum ska folkutbilda om IT-avfall

Elanders i samarbete med Universeum i Göteborg. (Bilder: Pexels och Universeum)

Elanders har inlett ett samarbete med Universeum som är Sveriges nationella vetenskapscenter,

Nu säljer Stordalen (nästan) rubbet till Bonnier

Nu säljer Petter Stordalen 70 procent av sitt bokförlag Strawberry Publishing till Bonnier Books och menar att de är den perfekta partnern för fortsatt tillväxt.

Svensk Direktreklam landar ÖoB och flera andra stora kunder

Henrik Olsson, SDR.

Print och TV starka tillsammans. (mer…)

Vill du fortsätta sälja B2B? Det här måste du göra för att nå fram till kunderna

B2B-affärer görs nu allt mer digitalt. Nya sätt att effektivare göra affärer växer fram i pandemins spår. Hoppar du på tåget?

Ingen ska behöva dö av ett elakt virus bara för att näringslivet ska komma på fötter igen. Ingen måste tillbaka till exakt samma arbetssätt för att få sitt företag att blomstra när pandemin dragit förbi. Branschkoll tar dig med på en resa till andra sidan pandemin och på vägen får du fakta som kan hjälpa dig ta viktiga beslut. Den som ser möjligheter istället för problem kommer att gå vinnande ur krisen. 

–> Visa hänsyn och investera i de bästa verktygen för digital försäljning. Det kommer att ta dig, dina medarbetare och ditt företag till en ny framtid med fler, större och smartare affärer.

Billes går ”all in” på CO2-kompensering – alla trycksaker blir klimatneutrala

Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.

Billes Tryckeri i Göteborg tar nu steget fullt ut och ser till att alla produktioner blir klimatneutrala oavsett om kunden efterfrågar det eller inte. (mer…)

Danagårdlitho går över till grönare transporter

Peter Hjelm, vd för Danagårdlitho.

Danagårdlitho går över till transporter med lägre miljöpåverkan. ”Vi angriper ett väsentligt miljömål”.

Här är branschens 21 superföretag inom print och promotion

Några av de företag som kvalat in på Bisnodes lista över svenska superföretag.

Branschkoll har ännu en gång gått igenom den långa listan över ”superföretag” och letat upp de bolag som verkar i de branscher vi har koll på så att säga. Hör företagen berätta om vad som står bakom framgångarna.