Säljer tre pappersbruk för 2,7 miljarder – finpapper inte längre fokus

Kirkniemi Pappersbruk får ny ägare.
Kirkniemi Pappersbruk får ny ägare. Sappi

Sappi meddelar att man säljer tre europeiska pappersbruk och minskar sin exponering mot grafisk papper.

Det är Maastricht Mill i Nederländerna, tyska Stockstadt Mill och Kirkniemi beläget i sydvästra Finland.

  • Sappi Maastricht Mill – 260.000 ton (tpa) bestruket träfritt papper och kartong
  • Sappi Stockstadt Mill – 145.000 ton massa som används för att producera 220.000 ton bestruket och obestruket träfritt papper.
  • Sappi Kirkniemi Mill 300.000 ton blekt mekanisk massa som används för att producera 750.000 ton bestruket trähaltigt papper som säljs till förlag globalt.

Köpare i affären är Aurelius Investment Lux One. Samma investment-koncern som för en tid sedan förvärvade Agfas offset-division.

I en kommentar säger Steve Binnie, vd på Sappi Limited att försäljningen är en del i företagets strategi att minska sin exponering mot tryckpapper och mer fokusera mot förpackningssegmentet.

– Framöver kommer Sappis fokus i Europa när det gäller grafiskt papper att ligga på marknaderna för kommersiellt tryck, förpackningar och specialpapper. Inom denna ram kommer Sappi att producera material för flexibla förpackningar, funktionellt papper och specialpapper inklusive etikettpapper, kommenterade Steve Binnie vd för Sappi Limited.

Grafiskt papper tillverkar man också på bruket i Gratkorn som man fortsatt har kvar och utvecklar – bland annat genom att utveckla produktionen mot etikettpapper.

Läs också: Storinvestering i etikettpappersbruk

– Vi tror att den här försäljningen kommer att hjälpa till att låsa upp potentiella värden vid varje bruk som bäst tas om hand av en ny ägare. Vårt strategiska fokus ligger på marknadssegment som inte betjänas av dessa bruk, säger Marco Eikelenboom, vd för Sappi Europe i ett pressmeddelande.

Företagsvärdet i försäljningen uppskattas till cirka 2,7 miljarder kronor.

Annons

Välkommen till nya Branschtorget

En plats för alla i branschen att hitta inspiration och nyheter kring material, maskiner, mjukvara och utbildningar för grafisk produktion.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Roland DG utökar med sex nya modeller i Truevis-serien

Har nu tre olika bläck – och en helt ny 64-tums skrivare.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Specialpappers-tillverkare ansöker om konkurs

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Crimson dubblar sin tryck-kapacitet – köper en HP Indigo

Proffsfotolabbet Crimson i Stockholm investerar i HP Indigo 7900.

Den nya pressen är en del i en större satsning där Crimson nu utvecklar den digitala verksamheten och introducera nya applikationer.

Med den nya pressen ökar Crimson både produktiviteten och flexibiliteten samt möter den tilltagande efterfrågan på mindre upplagor med snabba leveranstider. Pressen kommer att installeras av Visutech under mars månad, skriver företaget i ett meddelande.

– Vi har jobbat med HP Indigo tekniken och Visutech under många år, så valet av teknologi var enkelt när vi nu satsar och bredda vårt produktutbud, säger Mark Isaacson, vd på Crimson.

Digitaltryckta metallfärger

Med HP Indigo ElectroInk Silver kan Crimson producera tryck med metallfärg.

– Möjligheten att trycka metallfärger är en unik HP Indigo-funktion i den digitala tryckvärlden. HP Indigo Silver möjliggör inte bara silver utan ett brett utbud av metallfärger genom att helt enkelt och i en enda process trycka CMYK ovanpå silverlagret. Det gör att Crimson kan erbjuda exklusiv design av högt värde, samtidigt som de sparar in på kostsamt metallmaterial.

Tryckpressen har sju färgverk – de vanliga cyan, magenta, gul och svart – plus Orange, Violett och Grönt. Det gör att man till exempel kan simulera en stor andel av alla Pantone-färger.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nystartad tryckerikedja har redan 20 medlemmar

Centralt offsetryck, gemensamma inköp, klimatkompensering och bredare utbud. En ”perfect match” säger grundaren.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Exakta investerar i en Vutek i största formatet

Exakta startar det nya året med en nyinvestering inom skylt- och storformatsproduktionen.

”Vår senaste investering är på plats och utbildning pågår för fullt. Det är en EFI VUTEk H5 LED printer i största format, som tillför både högsta möjliga kvalitet och rejält med tillskott av kapacitet till vår redan fullt utvecklade storformatsavdelning.”, skriver man i ett inlägg på Facebook.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vill sälja tryckeriet och satsa på sitt IT-bolag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bostadsbolag upphandlar tryck för 6 miljoner

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Västra Götalandsregionen upphandlar produktionsprinter

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Han ska ansvara för marknadsföringen av Signcom

Magnus Eklund Thuné ansluter till Signcoms team i Borås.

Magnus ska jobba med varumärkesstärkande insatser, marknadsföring och kommunikation.

– Med sin bakgrund från en digitalbyrå och utbildning inom digital affärsutveckling, har Magnus ackumulerat en kompetens och erfarenhet som kommer att vara ovärderlig för Signcom. Han är dessutom en duktig strateg och kommunikatör med en förmåga att identifiera affärsmöjligheter och utveckla långsiktiga planer för att hjälpa oss nå våra mål, säger Robert Nyblom, vd på Signcom i en kommentar.

redaktionen@branschkoll.se
Annons
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]