Så här ska Kemikalieinspektionen granska branschen

Under hösten kommer Kemikalieinspektionen börja göra besök hos promotionföretag runt om i Sverige.
– Vi har historiskt haft dålig koll på den här branschen, men nu vill vi öka kunskapen.
Karin Alkell och Camilla Westlund från Kemikalieinspektionen höll den mest uppskattade föreläsningen under ”Education Day” som anordnades av SBPR. Inte minst var den kanske uppskattad eftersom föreläsningen var en första kontakt parterna emellan inför den stundande granskningen av branschen som Kemikalieinspektionen förväntas genomföra under det kommande året.
Kemikalieinspektionen är en myndighet som arbetar med att reglera olika kemikaliers förekomst i produkter. Detta arbete sker på EU-nivå och samma regler ska gälla för alla företag som tillhör EU. De fokuserar sitt arbete gentemot barn eftersom de är mest känsliga för farliga kemikalier och eftersom det är barnen som lägger grunden för kommande generationers hälsa.
Inspektioner
Till hösten kommer Kemikalieinspektionen börja göra besök på företag i promotionbranschen i ett arbete som väntas pågå i ett år. Orsaken bakom den ökade granskningen uppges vara allmän dålig koll på branschen samt alarmerande fynd som gjorts i branschen i Norge.
– Vi vill inspektera de större aktörerna och de som sysslar exempelvis med elektronik och med varselkläder, tillsynen förväntas börja till hösten, berättar Karin Alkell.
Karin och Camilla fortsätter sedan med att berätta hur en inspektion går till.
– Vi gör besök hos företag, både fysiska och via brev där vi omber ett företag att skicka in varuprover. Produkterna granskas sedan av ett externt laboratorium. Vi anpassar inspektionen efter hur god kunskap vi uppfattar att företaget har om sina produkter.
Efter att inspektionerna genomförts så kommer en rapport släppas som redogör för hur kemikalienivåerna i branschen ser ut. Och baserat på resultaten i denna rapport så kommer Kemikalieinspektionen ta beslut om huruvida fortsatta och mer regelbundna granskningar krävs.
De ger sedan två exempel på produkter som ibland tillverkas felaktigt.
– Billig elektronik använder ofta bly vid lödning
– Läder garvas oftast med krom, och om detta inte går rätt till så kan kromföreningarna framkalla allergier och cancer.
Vid regelbrott
Ifall ett företag inte följer de regler som gäller inom EU så kan fängelse i upp till två år vänta, även om det här extremt sällan, kanske aldrig, döms ut. Däremot är dryga bötesbelopp inte ovanliga.
– Det första steget vid ett regelbrott är att kontakta företaget i fråga och ge dem en chans att sluta sälja produkten, vilket nästan alla bolag brukar välja att göra. Därefter så informerar vi miljöåklagaren om våra upptäckter och så är det upp till denne att avgöra om åtal ska väckas eller inte.
Utbildningsdag
Kemikalieinspektionen har ett nära samarbete med Konsumentverket och Elsäkerhetsverket och tillsammans ska dessa genomföra en utbildningsdag den 21 november. Utbildningen är gratis och Kemikalieinspektionen kommer gå ut med en inbjudan efter sommaren. Utbildningen kommer ha 50 platser, men om den blir fullsatt så kommer de anordna en utbildning till, Branschkoll Promotion kommer skriva mer så fort inbjudan finns ute och man kan anmäla sig.
Frågor från publiken
Efter föreläsningen fick publiken chans att ställa frågor.
Vad gäller för magneter? Min leverantör säger att magneter inte behöver en CE-märkning?
– Det beror på hur magneten ser ut, CE-märkningen krävs om magneten har ett ”lekvärde”, alltså om den uppenbart riktar sig mot barn.
Hur kan ni kontrollera varor från exempelvis Wish?
– Vi har själva köpt in produkter för att studera deras kemikalienivåer. Men i dagsläget har vi endast befogenhet att granska bolag som är baserade i Europa.
Kan slutkunden hållas ansvarig för en produkt som bryter mot reglerna?
– Ja! Slutkunden kan hållas ansvarig.
Hur fördelas ansvaret mellan de olika mellanleden, alltså leverantör, återförsäljare och slutkund?
– Alla led granskas om ett ärende går vidare!
Hur ska man kontrollera enskilda batcher av produkter?
Utgå från bra skriftliga avtal med era leverantörerna.
Kemikalieinspektionen avslutar föreläsningen med en uppmaning:
– Chansa inte! Ställ krav på dina leverantörer och kolla vad de gör för att se till att reglerna inte bryts, skaffa kunskapen som krävs för att ni själva ska känna er trygga med att era produkter är säkra.