Så här ska Kemikalieinspektionen granska branschen

Karin Alkell och Camilla Westlund på Kemikalieinspektionen
Karin Alkell och Camilla Westlund på Kemikalieinspektionen

Under hösten kommer Kemikalieinspektionen börja göra besök hos promotionföretag runt om i Sverige.
– Vi har historiskt haft dålig koll på den här branschen, men nu vill vi öka kunskapen.

Karin Alkell och Camilla Westlund från Kemikalieinspektionen höll den mest uppskattade föreläsningen under ”Education Day” som anordnades av SBPR. Inte minst var den kanske uppskattad eftersom föreläsningen var en första kontakt parterna emellan inför den stundande granskningen av branschen som Kemikalieinspektionen förväntas genomföra under det kommande året.

Kemikalieinspektionen är en myndighet som arbetar med att reglera olika kemikaliers förekomst i produkter. Detta arbete sker på EU-nivå och samma regler ska gälla för alla företag som tillhör EU. De fokuserar sitt arbete gentemot barn eftersom de är mest känsliga för farliga kemikalier och eftersom det är barnen som lägger grunden för kommande generationers hälsa.

Inspektioner

Till hösten kommer Kemikalieinspektionen börja göra besök på företag i promotionbranschen i ett arbete som väntas pågå i ett år. Orsaken bakom den ökade granskningen uppges vara allmän dålig koll på branschen samt alarmerande fynd som gjorts i branschen i Norge.

– Vi vill inspektera de större aktörerna och de som sysslar exempelvis med elektronik och med varselkläder, tillsynen förväntas börja till hösten, berättar Karin Alkell.

Karin och Camilla fortsätter sedan med att berätta hur en inspektion går till.
– Vi gör besök hos företag, både fysiska och via brev där vi omber ett företag att skicka in varuprover. Produkterna granskas sedan av ett externt laboratorium. Vi anpassar inspektionen efter hur god kunskap vi uppfattar att företaget har om sina produkter.

Efter att inspektionerna genomförts så kommer en rapport släppas som redogör för hur kemikalienivåerna i branschen ser ut. Och baserat på resultaten i denna rapport så kommer Kemikalieinspektionen ta beslut om huruvida fortsatta och mer regelbundna granskningar krävs.

De ger sedan två exempel på produkter som ibland tillverkas felaktigt.
– Billig elektronik använder ofta bly vid lödning
– Läder garvas oftast med krom, och om detta inte går rätt till så kan kromföreningarna framkalla allergier och cancer.

Vid regelbrott

Ifall ett företag inte följer de regler som gäller inom EU så kan fängelse i upp till två år vänta, även om det här extremt sällan, kanske aldrig, döms ut. Däremot är dryga bötesbelopp inte ovanliga.
– Det första steget vid ett regelbrott är att kontakta företaget i fråga och ge dem en chans att sluta sälja produkten, vilket nästan alla bolag brukar välja att göra. Därefter så informerar vi miljöåklagaren om våra upptäckter och så är det upp till denne att avgöra om åtal ska väckas eller inte.

Utbildningsdag

Kemikalieinspektionen har ett nära samarbete med Konsumentverket och Elsäkerhetsverket och tillsammans  ska dessa genomföra en utbildningsdag den 21 november. Utbildningen är gratis och Kemikalieinspektionen kommer gå ut med en inbjudan efter sommaren. Utbildningen kommer ha 50 platser, men om den blir fullsatt så kommer de anordna en utbildning till, Branschkoll Promotion kommer skriva mer så fort inbjudan finns ute och man kan anmäla sig.

Frågor från publiken

Efter föreläsningen fick publiken chans att ställa frågor.

Vad gäller för magneter? Min leverantör säger att magneter inte behöver en CE-märkning?
– 
Det beror på hur magneten ser ut, CE-märkningen krävs om magneten har ett ”lekvärde”, alltså om den uppenbart riktar sig mot barn.

Hur kan ni kontrollera varor från exempelvis Wish? 

– Vi har själva köpt in produkter för att studera deras kemikalienivåer. Men i dagsläget har vi endast befogenhet att granska bolag som är baserade i Europa.

Kan slutkunden hållas ansvarig för en produkt som bryter mot reglerna?
– 
Ja! Slutkunden kan hållas ansvarig.

Hur fördelas ansvaret mellan de olika mellanleden, alltså leverantör, återförsäljare och slutkund?
– Alla led granskas om ett ärende går vidare!

Hur ska man kontrollera enskilda batcher av produkter?
Utgå från bra skriftliga avtal med era leverantörerna.

Kemikalieinspektionen avslutar föreläsningen med en uppmaning:
– Chansa inte! Ställ krav på dina leverantörer och kolla vad de gör för att se till att reglerna inte bryts, skaffa kunskapen som krävs för att ni själva ska känna er trygga med att era produkter är säkra.

Lagom mix i marknadsföringen skapar bäst effekt – visar ny forskningsrapport

100 watt 1800

Vilken typ av kommunikation driver bäst effekt? Här är svaret och marknadsföring offline står starkt. Mycket starkt.

redaktionen@branschkoll.se

Svensk bild-app med eget tryckeri i samarbete med telekombolag

Når 29 miljoner användare genom partnerskapet.

redaktionen@branschkoll.se

Detta är en fossilfri transport

Postnord leverans 1800
Ämnen i artikeln: Postnord

Branschöverenskommelse definierar konceptet – ska eliminera otydliga och missvisande miljöpåståenden.

Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Postnord först med Svanenmärkta e-handelstransporter

Postnord svanen
Ämnen i artikeln: Postnord
Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Pressbyråns affischer blev viral succé

Pressbyran Kanelkampanj 2023 1800

Pressbyråns senaste kampanj för kanelbullens dag blev en total succé. Först stals affischer på stan – nu säljs en kollektion på auktion.

Resumé skrev i förra veckan om kampanjen som ”utsatts för stöldvåg”.  Byrån Åkestam Holst hade gjort en pastisch av fransk parfymreklam och det gillades av passerande som helt enkelt tog med sig affischerna hem.

– Responsen har varit fantastisk, även med Pressbyrå-mått mätt. Många kunder har hört av sig och efterfrågat materialet eller de digitala filerna för att kunna skriva ut själva. Att våra utomhusaffischer är så här heta är ovanligt även för oss, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige till Resumé.

Säljs på Tradera

Nu säljs de fyra motiven på Tradera – tryckta exklusivt och inramade för att kunna hängas upp på väggen direkt. Pengarna från det vinnande budet doneras till Håll Sverige Rent.

Du hittar auktionen här.

Tomma ramar pa tunnelbanan 1800
Tomma ramar i rulltrapporna. Bild: Pressbyrån
redaktionen@branschkoll.se

Plockmatic anställer marknadschef

John Elliot 20230926 135851987 iOS 1800
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har utsett John Elliot att ansvara för koncernens marknadsföring.

Rekryteringen sker i en viktig fas för företaget som fortsätter att expandera globalt, skriver man i ett pressmeddelande.

John Elliot har över 17 års erfarenhet av B2B-marknadsföring och kommer senast från en roll som marknadschef på 3nine AB.

– Jag ser fram emot att bidra till företagets globala expansion och stärka dess varierade varumärkesportfölj, säger John Elliot.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Visual Art tecknar avtal med Alko för digitala skärmar i butik

Visual art 1800
Ämnen i artikeln: Visual Art

Visual Art har ingått ett avtal med Alko, den finska statsägda alkoholförsäljaren, för att modernisera och förbättra företagets digitala medienätverk i butikerna. Avtalet, som har ett årligt värde på cirka 150 000 euro, kommer att se Visual Art konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland.

– På bara fyra veckor kunde vi konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland till Signage Player, säger Andreas Ström, Chief Revenue Officer på Visual Art Group i ett pressmeddelande.

Visual Art kommer att hantera underhållet av det digitala medienätverket och vidareutveckla mjukvaruplattformen Signage Player, medan Fite (som man vann upphandlingen tillsammans med) tar ansvar för utrustningsunderhåll och nya skärminstallationer.

Ämnen i artikeln: Visual Art
redaktionen@branschkoll.se

Zetadisplay förvärvar österrikiska Peakmedia

Malmö-baserade Zetadisplay har köpt Peakmedia, ett framstående digital signage-företag i Österrike. Affären, som finansieras genom Zetadisplays befintliga lånefaciliteter, syftar till att stärka företagets närvaro i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz).

Zetadisplays vd, Per Mandorf, framhåller att förvärvet kompletterar företagets tillväxtstrategi i DACH-regionen. Peakmedia, som har kunder även i södra och östra Europa samt på Balkan, tillför en attraktiv kundportfölj och möjligheter till gemensamma tillväxtinitiativ.

För Peakmedia är affären en del av deras tillväxtstrategi och en möjlighet att stärka sin marknadsposition. Företaget kommer initialt att fortsätta under sitt nuvarande varumärke som en del av ZetaDisplay.

Peakmedia grundades 2012 och har nu cirka 9.000 aktiva licensierade installationer. De erbjuder en rad tjänster som spänner från konceptdesign till installation och innehållsproduktion inom digitala skyltar enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se

Allt tuffare läge för nyhetstidningar på papper

Dagstidning

Kvällstidningarna slutar med söndagstidning på papper – och i glesbygden är den helt på väg bort. Slutet för nyheter på papper närmar sig. Vissa aktörer håller hårdare i papperet än andra.

redaktionen@branschkoll.se

Xerox köper ut Icahn för 6 miljarder

Xerox Adaptive CMKY Plus Technology for PrimeLink output mid 1800
Ämnen i artikeln: Xerox

Xerox återköper alla sina aktier som ägs av Carl Icahn för 542 miljoner dollar.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se