Så här påverkar pappers-strejken leveranserna till svenska tryckerier

papper

Pappersleverantörer säger dagligen nej till beställningar – prisuppgången ligger nu på runt 50 procent på ett år.

I Finland pågår just nu en strejk hos papperstillverkaren UPM. För de två stora pappersgrossisterna Papyrus och Antalis är UPM leverantör och därmed påverkas leveranserna till de svenska tryckerierna.

Läs mer: Allt om läget i finska strejken finns här

Det råder redan en påtaglig bristsituation på marknaden och strejken förvärrar situationen – det är dock många andra faktorer som också spelar in för hur utvecklingen kommer att bli. Men branschen kan räkna med fler prishöjningar innan sommaren. Båda grossisterna har aviserat för den första redan i februari.

Tidskriftsbranschen hotas nu av ytterligare problem och branschföreträdare säger att tidningar kan behöva lägga ned, sluta sin pappersutgivning eller dra in på lösnummerförsäljningen.

Branschkoll har varit i kontakt med Antalis och Papyrus för kommentarer.

”Skönjer en viss ljusning från mars”

Jonas Palmgren på Antalis berättar:

– UPM-strejken påverkar oss självklart men inte så mycket, det mesta av våra UPM-papper köper vi från deras bruk Nordland Papier i Tyskland. UPM i Finland står för en begränsad del av våra leveranser så därav klarar vi oss relativt bra även om vissa problem, framförallt i lägre ytvikter, uppstår på grund av strejken.

Däremot så fortsätter den totala pappersbristen att vara jobbig. Men man tror att de två första månaderna är de värsta gällande papperskrisen och skönjer en viss ljusning från mars och framåt.

– För bestruket papper är situationen något bättre än för obestruket medan det på kartongsidan närmast är ett katastrofläge. Där ser vi ingen ljusning ens i en väldigt avlägsen horisont. Men sedan påverkar pandemisituationen framöver också, men ingen vet hur förstås. Jag är exempelvis sjuk i covid men sitter hemma och jobbar ändå, men skulle ett bruk drabbas så kan det förvärra krisen vi har, säger Jonas Palmgren.

Flera pappersprishöjningar kommer att komma, så när vi kommer in i februari kan vi räkna in en ungefärlig total 50-procentig prisuppgång de senaste tolv månaderna. Situationen för oss och bruken är just nu att vi dagligen säger nej till beställningar på grund av kapacitetsbristen.

– Finska papperstrejken har ett slutdatum den 5:e februari och ska man förlänga strejken så måste man varsla två veckor innan, sägs det.

Pappers-strejken spär på osäkerheten

Johan Svedung på Papyrus berättar om sitt läge för Branschkoll:

– Vi har haft ett utmanande 2021 där vi har sålt bra volymmässigt jämfört med 2020 och kämpar med lönsamheten. Långa ledtider i kombination med kraftigt ökade priser har präglat året.

Det har också i vissa fall varit svårt att få fram bra information kring leveranser och produktion berättar Johan.

– Vi har ibland haft svårt att få fram information kring planerad produktion vilket gör att vi inte kan lova kunderna leveranser även om de beställer i god tid.

Pappers-strejken som pågår hos UPM i Finland spär såklart på osäkerheten kring hur situationen kommer att utvecklas framåt. För Papyrus är UPM huvudpartner för bestruket silk/gloss och obestruket bulk. Men dessa papper tillverkas inte bara i Finland.

– Att UPM startar året med en strejk på sitt bruk i Finland är naturligtvis inte bra för någon i marknaden med tanke på hur hösten har sett ut med mer efterfrågan än tillgänglig volym. Det påverkar oss så klart, men vi får leveranser från UPMs  bruk i Tyskland löpande – förhoppningsvis hittar man en uppgörelse i Finland inom kort.

Det kom flera prishöjningar under förra året och i dagarna kom det ytterligare en avisering som gäller från mitten av februari.

– Bruken är fullbokade och priset på massa är högt, elpriserna är höga, de har fler ordrar än vad de kan leverera helt enkelt. Dessutom är importen från Asien nästan obefintlig och det finns ett underutbud i Amerika som gör att man är villig att betala för att få volymer från Europa.

Hur ser det ut gällande kartong (grafisk/förpackning)?

– Här upplever vi att det till och med är ännu tuffare sedan en tid med tillgänglighet och längre leveranstider, men vi har ett brett kartongsortiment och försöker naturligtvis hitta alternativ tillsammans med kunderna

Det kommer enligt Johan Svedung att dröja innan det blir balans på marknaden.

– Just nu ser vi ingen direkt ljusning före sommaren varken på finpapper eller kartong.

Vilken framförhållning bör man ha som trycksaksköpare?

– Bruken jobbar sedan en tid med extra korta planeringscyklar som gör det extra svårt. Det gäller att ha en dialog med sitt tryckeri och papperspartner så tidigt som möjligt.

Över hälften av tidskrifterna berörs av pappersstrejken

Organisationen Sveriges Tidskrifter har gjort en undersökning bland sina medlemmar och många är de som nu ser förvärrade problem med papper.

– Jag är väldigt orolig. Strejken i kombination med ökade kostnader slår väldigt hårt mot lönsamheten för våra medlemmar som ger ut papperstidningar, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter på sin sajt.

Organisationen har 330 medlemmar som ger ut papperstidningar och man uppger att 60 procent trycker på papper från UPM. Enligt Sveriges Tidskrifter har medlemmarna löst sin situation fram till den 5 februari men om det blir en förlängning blir det svårare.

– Går strejken in i februari kan det bli allvarliga utmaningar, säger Christer Waldt, print- och distributionschef för Aller media, enligt Sveriges Tidskrifter.

90 procent av medlemmarna köper sitt papper av tryckerierna – övriga har egna kontrakt direkt med bruken.

Annons

Falkenberg Graphic Media först i Norden med ny CTP från Fujifilm

Ämnen i artikeln: Edvard SchneidlerFujifilm

En helt ny CTP-modell har installerats hos Falkenberg Graphic Media.

Det är nya Fujifilm Luxel T-X5, som lanserades nyligen, som tryckeriet investerat i samtidigt som man nu kör med Fujifilms nya processfria plåt, Superia ZX.

– Vi valde Luxel T-X5 tack vare den höga prestandan i kombination men maskinens enkelhet. Fyra kassetter, inbyggd stans och en utkörningshastighet av 55 plåtar per timme, säger Erik Tibell som är prepress-chef på Falkenberg Graphic Media.

Man har valt en processfri plåt vilket gör att maskinen tar mindre golvyta när det inte behövs någon framkallare

– Att maskinen har hög ”upp-tid” är viktigt för oss då vi producerar i treskift och att vi själva kan utföra en del underhåll gör att vi kan planera bättre och dessutom slipper vi dyra serviceavtal, avslutar Erik.

Läs mer om nya plåtsättaren på Branschtorget.

Ämnen i artikeln: Edvard SchneidlerFujifilm
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Förpackningsföretag drabbat av cyberattack

Leveransförseningar kan förekomma, men företaget ”arbetar intensivt för att säkerställa leveranskapaciteten”.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

DS Smith beställer ny produktionslinje till Italien

redaktionen@branschkoll.se
Annons

De vill sätta ny branschstandard för transportförpackningar till e-handeln

”Transportförpackningarna är anpassade till butikshandeln”.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nya förpackningslagen – kan tvinga Systembolaget att sälja dryck på tapp

”Absurt och verklighetsfrånvänt”. ”Tvinga oss inte att laga det som inte är trasigt”.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Metsä och Fortum inleder förstudie för att omvandla träbaserad koldioxid till bioprodukter

Ämnen i artikeln: Metsä
Ämnen i artikeln: Metsä
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Billerud utnämner Kevin Kuznicki till ny chef för Nordamerika

Ämnen i artikeln: Billerud

Billerud har utsett Kevin Kuznicki till ny ansvarig för Billerud North America. Kuznicki, som varit anställd hos Billerud sedan 2021, är redan en del av företagets koncernledning, skriver man i ett pressmeddelande.

Christoph Michalski, vd och koncernchef för Billerud, uttrycker sin tilltro till Kuznicki som den rätta personen att leda företagets resa i USA framöver, med tanke på hans erfarenhet från olika positioner och branscher.

Han ersätter Robert Kreizenbeck, som lämnade företaget under mars.

Ämnen i artikeln: Billerud
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Revolutionerande bioförpackning får utvecklingsstöd i miljonklassen

I det strategiska innovationsprogrammet BioInnovations ”snabbspår” har fem projekt nu beviljats medel att arbeta vidare i ett andra steg.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storbildsbolaget inviger nya lokaler med event för branschen

Ämnen i artikeln: Stobildsbolaget

Storbildsbolaget i Helsingborg har nu flyttat in i sina nya lokaler på 3.500 skräddarsydda kvadratmeter och med 10 meters takhöjd.

– Detta har gett oss ett stort lyft i flera dimensioner och vi vill fira detta tillsammans med kunder, kollegor och samarbetspartners, säger vd Jonas Hellke till Branschkoll.

Den 27 april bjuder man in till ett öppet hus.

Föredrag, minimässa och fabriksvisning

Under dagen, som startar med lunch, bjuds det såklart på fabriksvisning men också demonstrationer från ett 15-tal partners i en minimässa vilket pågår fram till klockan 17.

Niklas Blonér, centrumchef för Väla, berättar under ett seminarium om handelns spännande utveckling och framtid.

– Tanken är att branschen ska få uppleva Storbildsbolagets nya lokaler och tillsammans med oss skapa en oförglömlig dag fylld av inspiration, nätverkande och nya möjligheter, säger Jonas Hellre.

Afterwork och mingel i nya lokaler

På eftermiddagen övergår firandet till en afterwork där maskinerna tystnar och minglet tar vid. En afterwork-buffé serveras från kl. 17:30.

Deltagande är kostnadsfritt, men det gäller att anmäla sig vilket man gör här.

De partners som är på plats den 27 april är:

Ämnen i artikeln: Stobildsbolaget
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Dalatryckeri byter ägare

Ämnen i artikeln: Bokstaven

Henningsons Tryckeri i Borlänge blir en del av den växande grafiska koncernen Bokstaven.

Tryck- och mediekoncernen Bokstaven i Rättvik AB med 33 anställda tar från och med den 31 mars över Henningsons Tryckeri AB i Borlänge, som har 9 anställda.

”Vi bygger en stark koncern”

Verksamheten hos Henningsons kommer att drivas vidare i stort sett som tidigare, och kommer att stärka och komplettera Bokstavens utbud ytterligare, skriver man i ett meddelande till Branschkoll.

– Det här är det fina med Dalarna, det ena leder till det andra och eftersom vi har gemensamma bekanta fick jag höra att Henningsons Tryckeri ville hitta ett nytt sätt att driva sitt tryckeri på. Vi kommer inte att göra någon större förändring på Henningsons utan den här affären gör oss starkare och kompletterar vårt utbud ytterligare. Vi bygger en stark koncern med ambitionen att ta väl hand om våra kunder och anställda och erbjuda det mesta inom tryck, media och företagsprofilering, säger Håkan Johansson som är vd på Bokstaven.

Tredje generationen

Henningsons Tryckeri startades 1947 och har under tre generationer levererat trycksaker till Borlänge-Falunregionen med omnejd.

Henningsons har förutom tryckpressar även ett utvecklat bokbinderi och en layoutateljé.

Syskonen Dan och Eva Henningson säljer företaget men kommer att jobba kvar på Henningsons

– Visst är det ju sentimentalt, vi har ju vuxit upp i det här tryckeriet men å andra sidan känns det jättespännande. Vi är ju kvar och det kommer bli jättekul att få vara med på den här tillväxtresan, säger Henningsons Tryckeris ägare Dan och Eva Henningson.

Bokstaven i Rättvik, som grundades 1994, består i dagsläget av sex företag med produktion och tillverkning av trycksaker, tidningar, skyltar, banderoller, utställningsmaterial, packtejp, profilkläder, presentreklam, arbetskläder och bildekor. Dessutom har man fem annonsblad med utdelning på olika orter.

Ämnen i artikeln: Bokstaven
redaktionen@branschkoll.se
Annons