Så här påverkar pappers-strejken leveranserna till svenska tryckerier

papper

Pappersleverantörer säger dagligen nej till beställningar – prisuppgången ligger nu på runt 50 procent på ett år.

I Finland pågår just nu en strejk hos papperstillverkaren UPM. För de två stora pappersgrossisterna Papyrus och Antalis är UPM leverantör och därmed påverkas leveranserna till de svenska tryckerierna.

Läs mer: Allt om läget i finska strejken finns här

Det råder redan en påtaglig bristsituation på marknaden och strejken förvärrar situationen – det är dock många andra faktorer som också spelar in för hur utvecklingen kommer att bli. Men branschen kan räkna med fler prishöjningar innan sommaren. Båda grossisterna har aviserat för den första redan i februari.

Tidskriftsbranschen hotas nu av ytterligare problem och branschföreträdare säger att tidningar kan behöva lägga ned, sluta sin pappersutgivning eller dra in på lösnummerförsäljningen.

Branschkoll har varit i kontakt med Antalis och Papyrus för kommentarer.

”Skönjer en viss ljusning från mars”

Jonas Palmgren på Antalis berättar:

– UPM-strejken påverkar oss självklart men inte så mycket, det mesta av våra UPM-papper köper vi från deras bruk Nordland Papier i Tyskland. UPM i Finland står för en begränsad del av våra leveranser så därav klarar vi oss relativt bra även om vissa problem, framförallt i lägre ytvikter, uppstår på grund av strejken.

Däremot så fortsätter den totala pappersbristen att vara jobbig. Men man tror att de två första månaderna är de värsta gällande papperskrisen och skönjer en viss ljusning från mars och framåt.

– För bestruket papper är situationen något bättre än för obestruket medan det på kartongsidan närmast är ett katastrofläge. Där ser vi ingen ljusning ens i en väldigt avlägsen horisont. Men sedan påverkar pandemisituationen framöver också, men ingen vet hur förstås. Jag är exempelvis sjuk i covid men sitter hemma och jobbar ändå, men skulle ett bruk drabbas så kan det förvärra krisen vi har, säger Jonas Palmgren.

Flera pappersprishöjningar kommer att komma, så när vi kommer in i februari kan vi räkna in en ungefärlig total 50-procentig prisuppgång de senaste tolv månaderna. Situationen för oss och bruken är just nu att vi dagligen säger nej till beställningar på grund av kapacitetsbristen.

– Finska papperstrejken har ett slutdatum den 5:e februari och ska man förlänga strejken så måste man varsla två veckor innan, sägs det.

Pappers-strejken spär på osäkerheten

Johan Svedung på Papyrus berättar om sitt läge för Branschkoll:

– Vi har haft ett utmanande 2021 där vi har sålt bra volymmässigt jämfört med 2020 och kämpar med lönsamheten. Långa ledtider i kombination med kraftigt ökade priser har präglat året.

Det har också i vissa fall varit svårt att få fram bra information kring leveranser och produktion berättar Johan.

– Vi har ibland haft svårt att få fram information kring planerad produktion vilket gör att vi inte kan lova kunderna leveranser även om de beställer i god tid.

Pappers-strejken som pågår hos UPM i Finland spär såklart på osäkerheten kring hur situationen kommer att utvecklas framåt. För Papyrus är UPM huvudpartner för bestruket silk/gloss och obestruket bulk. Men dessa papper tillverkas inte bara i Finland.

– Att UPM startar året med en strejk på sitt bruk i Finland är naturligtvis inte bra för någon i marknaden med tanke på hur hösten har sett ut med mer efterfrågan än tillgänglig volym. Det påverkar oss så klart, men vi får leveranser från UPMs  bruk i Tyskland löpande – förhoppningsvis hittar man en uppgörelse i Finland inom kort.

Det kom flera prishöjningar under förra året och i dagarna kom det ytterligare en avisering som gäller från mitten av februari.

– Bruken är fullbokade och priset på massa är högt, elpriserna är höga, de har fler ordrar än vad de kan leverera helt enkelt. Dessutom är importen från Asien nästan obefintlig och det finns ett underutbud i Amerika som gör att man är villig att betala för att få volymer från Europa.

Hur ser det ut gällande kartong (grafisk/förpackning)?

– Här upplever vi att det till och med är ännu tuffare sedan en tid med tillgänglighet och längre leveranstider, men vi har ett brett kartongsortiment och försöker naturligtvis hitta alternativ tillsammans med kunderna

Det kommer enligt Johan Svedung att dröja innan det blir balans på marknaden.

– Just nu ser vi ingen direkt ljusning före sommaren varken på finpapper eller kartong.

Vilken framförhållning bör man ha som trycksaksköpare?

– Bruken jobbar sedan en tid med extra korta planeringscyklar som gör det extra svårt. Det gäller att ha en dialog med sitt tryckeri och papperspartner så tidigt som möjligt.

Över hälften av tidskrifterna berörs av pappersstrejken

Organisationen Sveriges Tidskrifter har gjort en undersökning bland sina medlemmar och många är de som nu ser förvärrade problem med papper.

– Jag är väldigt orolig. Strejken i kombination med ökade kostnader slår väldigt hårt mot lönsamheten för våra medlemmar som ger ut papperstidningar, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter på sin sajt.

Organisationen har 330 medlemmar som ger ut papperstidningar och man uppger att 60 procent trycker på papper från UPM. Enligt Sveriges Tidskrifter har medlemmarna löst sin situation fram till den 5 februari men om det blir en förlängning blir det svårare.

– Går strejken in i februari kan det bli allvarliga utmaningar, säger Christer Waldt, print- och distributionschef för Aller media, enligt Sveriges Tidskrifter.

90 procent av medlemmarna köper sitt papper av tryckerierna – övriga har egna kontrakt direkt med bruken.

Annons

Två digitalinvesteringar i Norge

Visutech har sålt sin första Kyocera inkjet som går till ett icke namngivet interntryckeri i Norge. Installationen ska ske under juni månad.

Pressen ska utrustas med en extra feeder, stacker och bookletmaker samt en inline trimmer och fyrkantsrygg från SDD. Kunden har också valt Kyoceras större bläcksystem med 3 liters bläck för att kunna komma åt ännu lägre körkostnader, säger Visutech i ett pressmeddelande.

Oslotryckeri köper Indigo

Samtidigt meddelar Visutech att man också har sålt en HP Indigo i Norge.

Det är Oslo digitaltrykk i centrala Oslo som satsar vidare med HP Indigo. De har sedan tidigare en HP Indigo 5500 och nu byter man den mot en HP Indigo 7800.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nu måste trycksaksköparna ha längre framförhållning

Artikel i Sveriges alla dagstidningar om utmaningarna i tryckeribranschen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nu finns äntligen skjortor anpassade efter kvinnor – ”En idé som legat och gnagt i 10 år”

Det är bara någon månad sedan den första leveransen med rykande färska skjortor helt anpassade för kvinnor landade hosCamilla Slinga och hennes nystartade företag Beyondfit.

Idén är enkel, ändå har den inte gjorts tidigare, snygga skjortor som radierar business och rymmer en byst!

– Jag har haft skjorta på mig i 30 år och det var alltid samma problem jag fick köpa 4-5 storlekar för stora skjortor och det blev alltid en glipa mellan knapparna över bysten och då är jag inte på något sätt storbystad, säger Camilla och fortsätter:

– Vi startade Beyondfit i september 2021 men det är en idé som legat och gnagt i tio år kan man säga och nu var det dags att ta tag i det. Skjortan har vi utvecklat under ett års tid och jag har tagit hjälp både från branschen och från en jätteduktig sömmerska. Det är förfärligt att det inte funnits mer kläder anpassade efter kvinnor, sen vill inte alla kvinnor ha en skjorta, men alla ska åtminstone ha det valet.

Med ’vi’ menar Camilla, hennes man och två söner som hjälper till när och där det behövs, men det är hon som jobbar heltid på företaget och är runt och träffar alla kunderna.

Med en ingenjörs precision – 60 graders tvätt, 3 procent stretch, OEKO TEX 100 och tillverkat i Europa

Camilla som är maskiningenjör i botten säger att hon brinner för det praktiska, själva funktionen och planen just nu är en skjorta, tre färger (vit, svart och blå) och fullt fokus på funktion, funktion, funktion. När man är i mål kommer man kunna erbjuda skjortan i 42 olika storlekar.

Camilla berättar att hon pratade med Felestads vd Linda Rosberg innan hon drog igång och frågade henne vad det är profilbranschen vill ha.

– Linda svarade att i de bästa av världar vill vi ha 60 graders tvätt, 3 procent stretch OEKO TEX 100 och tillverkat i Europa, så jag lyckades hitta ett tyg med precis de kriterierna, och så har vi vår tillverkning i Litauen, förklarar Camilla och fortsätter:

– När jag inte har tidigare branscherfarenhet och dessutom vill slå mig in som en ny aktör kändes det viktigt att få allt rätt från början och det känns det som vi har lyckats med. Jag har fått ett helt magiskt bemötande av branschen, även om det inte blivit några större ordrar ännu så är alla så glada när jag besöker dem.

”De mest fantastiska är att se blicken i deras ögon när de knäpper skjortan”

Feedbacken har varit magisk säger du, berätta om något speciellt ögonblick?

– De mest fantastiska är blicken i ögonen när man är ute hos en företag i branschen och någon i personalen tar på sig en skjorta och börjar knäppa och när de kommer till bysten så går allt att knäppa utan att man måste krångla eller dra ihop. Allt får plats och är format på rätt sätt och när man då ser glädjen och förvåningen i deras ögon, det är det bästa!

Ligger med hos Unitedprofile

Beoyndfits skjortor finns nu också hos Unitedprofile där alla ansluta återförsäljare kan hitta dem.

– Jag hörde talas om Unitedprofile tack vare mina kunder som berättade att det var enklaste sättet för mig att få volym på min försäljning. Klart det är en del pengar för oss i början att ligga med där, eftersom man gärna vill lägga pengarna på utveckling och bygga upp lager. Men jag är helt säker på att det kommer generera pengar i det långa loppet. När man får kontakt med kunder känns det inte som att man är ute och kränger utan som att man hjälper dem lösa ett problem som funnits länge.

Tala om för era kunder att den här möjligheten finns nu

I augusti ska du ställa ut på Nordic Profile Fair, vad hoppas du det ska leda till?

– Jag hoppas så många som möjligt kommer förbi mig, säger hej och testar produkten och förstår att det här nu finns på marknaden. Och så hoppas jag att fler återförsäljare berättar för sina kunder att det nu finns en möjlighet för tjejer att ha skjorta på sig i rätt storlek och få plats i den. För om ingen vet att våra skjortor finns så kommer ingen fråga efter dem, jag hoppas profilbranschen upptäcker mig helt enkelt och att kännedomen om vår produkt når deras kunder, avslutar Camilla Slinga vd på Beyondfit.

Besök www.beyondfit.se för mer information och säg hej till Camilla som kommer finnas i monter C06:38 under Nordic Profile Fair.

Modell iklädd skjortan som Beyondfit utvecklat.
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Du vill träffa kunden, men vill kunden träffa dig? Framtidens B2B-försäljning är hybrid

Dagens B2B-kunder är tydliga med vad de vill ha, fler kontaktvägar, mer bekvämlighet och en personligare upplevelse, hur når man då dit?

redaktionen@branschkoll.se
Annons

MQ om B2B-satsningen – ”flera nya företagsavtal har slutits”

MQ kläder b2b
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Sydkorea kan inte få nog av svenska disktrasor

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Voky gör sitt första förvärv i den nya skruden

Ämnen i artikeln: Voky

Det har gått lite mer än två månader sedan Profilservice blev till Voky och nu gör man sitt första förvärv under det nya varumärket.

Ämnen i artikeln: Voky
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenska vd:n får lämna Under Armour

Ämnen i artikeln: SportswearUnder Armour

Patrik Frisk får nu lämna den globala klädjätten Under Armour där han varit vd sedan januari 2020, bolagets aktie är nere nästan 50 procent under hans tid vid rodret. Det är Dagens Industri som skriver om detta.

Under Armour har haft flera ”kriser” senaste åren, bland annat blev man stämda av UCLA på 200 miljoner dollar då universitet ansåg att de inte levde upp till sitt sponsorkontrakt.

LÄS OCKSÅ: UCLA stämmer Under Armour på 200 miljoner dollar

Och under hösten 2020 tvingades man säga upp 600 personer på grund av tappad försäljning under pandemin.

Patrik Frisk lämnar vd-posten den 1 juni och jakten på efterträdare pågår för fullt, han kommer dock finnas kvar i organisationen ett tag till och göra konsultuppdrag. Vart svensken, som bland annat tidigare jobbat på Ivanhoe och Lager 157, tar vägen härnäst återstår att se.

Ämnen i artikeln: SportswearUnder Armour
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ernst Alexis tidigare ägare i live-intervju om nya varumärket Aplared

Johan Pettersson som tillsammans med sin bror Tobias Petterson tidigare drev Ernst Alexis och som nu startat upp det nya varumärket Aplared blev intervjuad av Ehandel under Live Expo-mässan i slutet av april.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Lynka har anställt över 50 ukrainska flyktingar

När Ryssland invaderade gick några aktörer, däribland Lynka, ut och sa att man skulle hjälpa till genom att anställa ukrainska flyktingar, sagt och gjort – bolaget har nu anställt över 50 stycken till sin fabrik i Polen.

– De hade ett normal liv för en månad sen, deras män, söner och fäder går omkring med AK-47:or och försvarar sitt land samtidigt som de är här varje dag och undrar ifall deras familj är säker. Jag var tvungen att göra något för att hjälpa de här människorna, säger Lynkas grundare John Lynch, skriver P&P.

Lynka är en av Polens större profilaktörer med verksamhet i större delen av Europa.

redaktionen@branschkoll.se
Annons
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]
[esi bk-get-single-ad group_id="2168" cache="public" ttl="0"]