Så här når du seniorer med din marknadsföring

Pension

Vilken marknadsföring går hem hos seniorer? Var handlar de när de fattat ett köpbeslut? Och vilka tydliga grupperingar finns det bland seniorer? 

För grafiska företag finns det, med rätt kunskap, stora möjligheter att hjälpa sina kunder att nå ut med sin marknadsföring mot målgruppen.

Mats Levin på Vintage People är expert på senior marknadsföring och på Grafkoms event Print Next berättar han om hur man bör gå tillväga för att nå seniorer med sin marknadsföring. Mats berättar att han fick idén om att specialisera sig på senior marknadsföring när han såg hur äldre kunder negligerades och att så kallade “b-tjänster” togs fram åt pensionärer.

Mats åkte till USA för att studera hur de hanterade sin marknadsföring mot seniorer. Han ställde frågan “Hur ser ni på seniorer?” och fick svaret “Vad menar du med hur vi ser på seniorer, de är vår största marknad”. I USA finns hela avdelningar på marknadsbyråer som sysslar med det de kallar “mature advertising”, enligt Mats.

Mats berättar att det finns väldigt mycket pengar att tjäna på senior marknadsföring om man sköter den på rätt sätt. Och att 50 plus är det enda marknadssegmentet som förväntas växa de kommande tio åren. Vidare så utgör 55 plus en tredjedel av befolkningen men sitter på 70 procent av tillgångarna.

sparande
Sparkapitalet hos seniorer. (Bild: Vintage People).

Resultaten av djupgående studier

Mats Levin har gjort fem stora studier på seniorer där de har fått svara på ett hundratal frågor och genom dessa studier har han tagit fram fyra olika grupper. Mats menar att dessa grupperingar som främst fokuserar på värderingar och livsstil är en minst lika viktig utgångspunkt som ålder och kön när man ska ta fram kampanjer.

Dessa grupperingar ser ut som följande:

 • Aktiva & förändringsbenägna (Karaktäriseras av öppensinnade och aktiva seniorer)
 • Sans & Balans (Eftersträvar ”värde för pengarna”)
 • Ordning & Reda (Karaktäriseras av att vara traditionsbunden och en mer bokstavlig tolkning av olika regler)
 • Lugn & Ro (Konsumerar mindre och lever ett mer tillbakadraget och lugnare liv)
Internet
Internetanvändning hos de olika grupperingarna. (Bild: Vintage People).

Exakt vilka värderingar och beteendemönster dessa grupperingar har kan du läsa om i Mats Levins presentation, som du hittar här.

Resultatet av studien visar på ett beteende hos cirka 2,8 miljoner svenskar. Nedan följer några nyckelslutsatser.

 • Seniorer har stort förtroende för specifika varumärken, exempelvis Telia och Ica som bägge har cirka 60 procent av seniorernas förtroende.
 • Cirka 30 procent av seniorerna använder den lokala resebyrån.
 • Seniorer vill ha direktreklam, läser direktreklam och fattar köpbeslut på direktreklam.
 • Mellan 20 och 30 procent i grupperingarna Lugn & Ro samt Ordning & Reda använder aldrig internet.
 • Människor lever i genomsnitt mycket längre idag och “ålderspyramiden” ser väldigt annorlunda ut jämfört med för 50 år sedan.
 • Användningen av smartphone skiljer sig markant beroende på vilken grupp man tillhör.
 • 80 procent eller fler föredrar att handla i butik efter att de fattat ett köpbeslut (har mycket tid).
 • Cirka 85 procent av alla seniorer (oavsett gruppering) läser en dagstidning i pappersformat.
 • 45 procent av seniorerna använder sig av Facebook, därefter kommer Instagram med 12,5 procent användningsfrekvens. Resterande Sociala medier-plattformar används i princip inte.
 • 44 procent av seniorerna kan tänka sig att rösta på ett annat parti än de röstade på i valet 2014.

Mats avslutar med att berätta att senior marknadsföring lämnar mycket att önska, och att det än så länge är resebyråer som är bäst på att rikta sin marknadsföring mot seniorer.

Sen drar han ett exempel om att seniorer i stor utsträckning handlar sina kläder via katalog. Och att vissa aktörer inte riktigt har insett det här. Exempelvis Ellos som har satsat mycket på att föryngra sig själva och på att gå över till e-handel. Till konkurrenternas stora förtjusning.
– Att Ellos gått över till e-handel är det bästa som hänt oss, det väller in kunder från Ellos till Cellbes, förklarar Mats att han fått berättat för sig från Cellbes ledning.

Vintage People hjälper företag att ta fram målgrupper och analysera möjligheterna med olika erbjudande till seniorer.

*Cellbes är ett klädföretag som riktar sig till seniorer och som fortfarande använder postorder via katalog i stor utsträckning.

Lagom mix i marknadsföringen skapar bäst effekt – visar ny forskningsrapport

100 watt 1800

Vilken typ av kommunikation driver bäst effekt? Här är svaret och marknadsföring offline står starkt. Mycket starkt.

redaktionen@branschkoll.se

Svensk bild-app med eget tryckeri i samarbete med telekombolag

Når 29 miljoner användare genom partnerskapet.

redaktionen@branschkoll.se

Detta är en fossilfri transport

Postnord leverans 1800
Ämnen i artikeln: Postnord

Branschöverenskommelse definierar konceptet – ska eliminera otydliga och missvisande miljöpåståenden.

Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Postnord först med Svanenmärkta e-handelstransporter

Postnord svanen
Ämnen i artikeln: Postnord
Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Pressbyråns affischer blev viral succé

Pressbyran Kanelkampanj 2023 1800

Pressbyråns senaste kampanj för kanelbullens dag blev en total succé. Först stals affischer på stan – nu säljs en kollektion på auktion.

Resumé skrev i förra veckan om kampanjen som ”utsatts för stöldvåg”.  Byrån Åkestam Holst hade gjort en pastisch av fransk parfymreklam och det gillades av passerande som helt enkelt tog med sig affischerna hem.

– Responsen har varit fantastisk, även med Pressbyrå-mått mätt. Många kunder har hört av sig och efterfrågat materialet eller de digitala filerna för att kunna skriva ut själva. Att våra utomhusaffischer är så här heta är ovanligt även för oss, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige till Resumé.

Säljs på Tradera

Nu säljs de fyra motiven på Tradera – tryckta exklusivt och inramade för att kunna hängas upp på väggen direkt. Pengarna från det vinnande budet doneras till Håll Sverige Rent.

Du hittar auktionen här.

Tomma ramar pa tunnelbanan 1800
Tomma ramar i rulltrapporna. Bild: Pressbyrån
redaktionen@branschkoll.se

Plockmatic anställer marknadschef

John Elliot 20230926 135851987 iOS 1800
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har utsett John Elliot att ansvara för koncernens marknadsföring.

Rekryteringen sker i en viktig fas för företaget som fortsätter att expandera globalt, skriver man i ett pressmeddelande.

John Elliot har över 17 års erfarenhet av B2B-marknadsföring och kommer senast från en roll som marknadschef på 3nine AB.

– Jag ser fram emot att bidra till företagets globala expansion och stärka dess varierade varumärkesportfölj, säger John Elliot.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Visual Art tecknar avtal med Alko för digitala skärmar i butik

Visual art 1800
Ämnen i artikeln: Visual Art

Visual Art har ingått ett avtal med Alko, den finska statsägda alkoholförsäljaren, för att modernisera och förbättra företagets digitala medienätverk i butikerna. Avtalet, som har ett årligt värde på cirka 150 000 euro, kommer att se Visual Art konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland.

– På bara fyra veckor kunde vi konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland till Signage Player, säger Andreas Ström, Chief Revenue Officer på Visual Art Group i ett pressmeddelande.

Visual Art kommer att hantera underhållet av det digitala medienätverket och vidareutveckla mjukvaruplattformen Signage Player, medan Fite (som man vann upphandlingen tillsammans med) tar ansvar för utrustningsunderhåll och nya skärminstallationer.

Ämnen i artikeln: Visual Art
redaktionen@branschkoll.se

Zetadisplay förvärvar österrikiska Peakmedia

Malmö-baserade Zetadisplay har köpt Peakmedia, ett framstående digital signage-företag i Österrike. Affären, som finansieras genom Zetadisplays befintliga lånefaciliteter, syftar till att stärka företagets närvaro i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz).

Zetadisplays vd, Per Mandorf, framhåller att förvärvet kompletterar företagets tillväxtstrategi i DACH-regionen. Peakmedia, som har kunder även i södra och östra Europa samt på Balkan, tillför en attraktiv kundportfölj och möjligheter till gemensamma tillväxtinitiativ.

För Peakmedia är affären en del av deras tillväxtstrategi och en möjlighet att stärka sin marknadsposition. Företaget kommer initialt att fortsätta under sitt nuvarande varumärke som en del av ZetaDisplay.

Peakmedia grundades 2012 och har nu cirka 9.000 aktiva licensierade installationer. De erbjuder en rad tjänster som spänner från konceptdesign till installation och innehållsproduktion inom digitala skyltar enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se

Allt tuffare läge för nyhetstidningar på papper

Dagstidning

Kvällstidningarna slutar med söndagstidning på papper – och i glesbygden är den helt på väg bort. Slutet för nyheter på papper närmar sig. Vissa aktörer håller hårdare i papperet än andra.

redaktionen@branschkoll.se

Xerox köper ut Icahn för 6 miljarder

Xerox Adaptive CMKY Plus Technology for PrimeLink output mid 1800
Ämnen i artikeln: Xerox

Xerox återköper alla sina aktier som ägs av Carl Icahn för 542 miljoner dollar.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se