Så här flödar plasten runt klotet – vägen mot cirkularitet

cirkular

Att ta hand om sitt eget plastavfall är en uppgift som allt fler länder tar på större allvar. Men exporten av plastavfall till länder på södra halvklotet är fortsatt stor trots det fortsatt är ett stort miljöproblem.

Storbritannien inför i slutet av 2022 ett förbud mot att exportera avfall till stater utanför OECD. Men som med det mesta så finns det kreativa lösningar för att kringgå införda regler och lagar. I en rapport från nederländska Dutch charity Plastic Soup Foundation framgår att exporten av plastavfall från Storbritannien till Nederländerna har ökat med 60 procent mellan 2020 och 2021.

Författarna bakom rapporten misstänker att det faktum att Nederländerna inte har något förbud mot att exportera avfall till länder utanför OECD är den viktigaste anledningen till ökningen.

Nederländerna är det land som exporterar mest plastavfall per invånare i världen. Över 200.000 ton per år går till södra halvklotet, varav 70.000 ton till Indonesien och 64.000 ton till Vietnam.

Förbjuder import av plastavfall

Thailand är ett land som nu tar tag i plastavfallsimporten och 2025 ska den vara helt förbjuden. Landet har också en rejäl mängd inhemskt plastavfall och trots att landet har en god kapacitet för att återvinna plast så hamnar en hel del i hushållssoporna och dumpas på soptippar. Som i de flesta länder så ligger det största ansvaret för att återvinningen ska öka på att slutanvändaren sköter sin sortering.

Thailand har formulerat en ”Plastic waste management plan” som ska sjösättas 2023 med slutmålet att allt plastavfall som är dumpat på soptippar ska samlas in till återvinning senast 2027.

Turkiska hanteringen granskas

I en nyligen publicerad rapport från organisationen Human Right Watch (HRW) skriver man om situationen på plaståtervinningsanläggningar i Turkiet.

Sedan Kina förbjöd import av plastavfall 2018 så har EU-länder istället hittat Turkiet som ett land att exportera till. Mängden från EU till Turkiet ökade från 38.800 ton 2018 till 446.000 ton 2021.

I rapporten från HRW sammanställs en granskning av förhållandena på de turkiska anläggningarna och bland annat så är barnarbete, farlig arbetsmiljö och giftiga utsläpp flitigt förekommande. Man berättar om ”Ali”, en man i 25-årsåldern som började jobba när han var 13 år gammal. Arbetsdagen var 13 timmar lång och han jobbade på en återvinningsanläggning med att sortera, strimla och smälta plasten till pellets.

Ali slutade för fem år sedan då han började få svårigheter med sin hälsa, det var andningen som han fick störst problem med. Han själv tror att det beror på att han andats in giftiga gaser på fabriken. Det luktade alltid gas där, säger han.

Annons

Enligt HRW så har man stött på anställda så unga som nio år vid sin granskning.

Site Zero

I Sverige byggs Site Zero, världens modernaste plaståtervinningsanläggning, i Motala. På Svensk Plaståtervinnings sajt berättas:

”Vi bygger nu världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning – Site Zero – på plats här i Motala. Med det skapar vi förutsättningar för att återvinna alla våra producentkunders plastförpackningar och skapa cirkulära plastflöden – helt utan negativ klimatpåverkan. Första etappen kommer att stå färdig 2023.”

När Site Zero står helt klar 2025 kommer allt plastflöde i Sverige att kunna bli cirkulärt. Då blir det bara upp till oss slutanvändare att skärpa till oss i sorteringen av vårt avfall för att få cirkularitet för våra plastförpackningar.

Och med tanke på allt ovanstående, det kanske kan bli en god affärsidé att bygga en Site One och Site Two, för att ta hand om EU-ländernas plastavfall och återvinna det på det modernaste och miljövänligaste sättet som bara är möjligt.

Läs också:

Miljardinvestering i Motala – nu byggs Site Zero

Övriga källor:

The Guardian

Packaging Insights

Packaging News

Annons

SCA höjer priset på kraftliner

kraftliner
Ämnen i artikeln: SCA

Används för att tillverka wellpapp. Nu höjer SCA priset.

Ämnen i artikeln: SCA
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bong signerar nya kontrakt värda 50 miljoner

E com bag

Produkterna är bolagets framtid och ska ersätta den snabbt minskande kuvertmarknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Högprofilerad profil-leverantör i konkurs

konkurs

Leverantören har vuxit snabbt senaste åren men nu tycks det ha tagit tvärstopp och bolaget har tvingas ansöka om konkurs.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Här är profilbolagen med mest skuld kvar av det tillfälliga anståndet

skatt promo

Vi tittar på vilka som har mest kvar att betala av, branschens totala skuld, återbetalningstakten och vilka regler som gäller.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Toppchef på Stricker startar upp ny leverantör

aodaci bild

En ny leverantör uppbackad av ett investmentbolag med tydliga mål inom hållbarhet och produkterbjudande lanseras just nu på den europeiska marknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stor aktör inom återvunnen textil tvingas i konkurs

Textilaktör i konkurs.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

En inblick i en profilprodukt-designers vardag – ”Jag vill kunna påverka från insidan”

victor pf
Ämnen i artikeln: PF Concept

Branschkoll har pratat med Victor Caristan som till vardags jobbar som designer på PF Concept och han berättar om vad som sker bakom kulisserna när man ska ta fram en ny produkt eller kollektion.

Ämnen i artikeln: PF Concept
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ejendals byter ut sin skokartong för Jalas

jalas utube
Ämnen i artikeln: Ejendals
Ämnen i artikeln: Ejendals
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nordvalls går in i internationellt partnerskap

nordvalls patrik jenemark samarbete
Ämnen i artikeln: Nordvalls

Nordvalls, holländska Geostick och franska Stratus Packaging har tecknat ett samarbetsavtal. Tillsammans omsätter man 2,6 miljarder kronor.

Samarbetet syftar till att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.

– Vårt gemensamma DNA omfattas av entreprenörskap och långsiktiga värderingar som säkerställer en trygghet för anställda, kunder och leverantörer, säger Nordvalls Patrik Jenemark.

Tillsammans har man 900 anställda, 15 produktionsanläggningar och producerar 159 miljoner kvadratmeter självhäftande material varje år. De tre bolagen omsatte tillsammans 236 miljoner euro under 2023.

Samarbete kring teknik och affärer

Patrik Jenemark säger till Branschkoll att det bland annat handlar om utbyte av kunskap inom tryckteknik, materialkunskap och processer. Man kommer också att kunna dela affärsmöjligheter i framtiden.

– Hållbara lösningar kommer stå i centrum för samarbetet där delad kunskap ger stora fördelar.

Annons

Bolagen konkurrerar inte alls med varandra.

– Vi är på helt olika marknader det vill säga ingen konkurrens, säger Patrik Jenemark.

Det finns inget delägarskap inblandat i avtalet utan man kommer fortsatt vara tre fristående företag.

Om de tre bolagen

Geostick verkar i Benelux-regionen och tillverkar självhäftande etiketter, flexibla förpackningar och säljer utskrifts- och etikettlösningar. Man har tre produktionsenheter, varav två i Uithoorn och en i Heumen.

Stratus Packaging Group har 460 anställda med sju fabriker i Frankrike och en i Schweiz. I erbjudandet ingår allt från självhäftande etiketter till shrink sleeves, stretch sleeves och in mould labels till kunder inom livsmedel, hygien och skönhet, kosmetika, läkemedel och industri.

Nordvalls Etikett har produktionsenheter i svenska Sjöbo, Bjuv, Mölnlycke och Nässjö och verksamhet i Norge. Helägda dotterbolag inom Nordvalls Label Group är brittiska Watermill Press och tyska Kölle Etiketten Gmbh. Gruppen har en årlig omsättning på 1,100 MSEK (2023) och cirka 300 anställda. Nordvalls ingår i PID (POSSEHL Identification Solutions) Group.

Ämnen i artikeln: Nordvalls
redaktionen@branschkoll.se
Annons

70 tjänster bort hos SCA

redaktionen@branschkoll.se
Annons