Renodlade affärsområden och nysatsningar ska ta Brand Factory in i framtiden

Jakob Söderbaum Brand Factory

”Vi är ett stort gäng specialister i samverkan och det har vi nu gjort tydligare för våra kunder med de nya affärsområdena.”

Sedan ett halvår är Jakob Söderbaum vd för Brand Factory. Nu har man gjort klart bokslutet för 2021 och med en lönsam koncern ska Jakob utveckla kunderbjudandet framförallt på det digitala planet.

Jakob Söderbaum har lång erfarenhet från mediabranschen och senaste tiden har han även haft uppdrag inom tillverkningsindustrin på ett bolag inom Lazarus-sfären, där Brand Factory ingår sedan ett par år tillbaka. Nu ska dessa erfarenheter användas för att skapa en långsiktigt stark aktör i den grafiska branschen.

– Jag jobbade tidigare för ett systerbolag inom Lazarus och min profil passar bra eftersom det behövs både digitalisering och mer försäljning, berättar Jakob.

I Brand Factory ser han ett spännande bolag som kan utvecklas samtidigt som konsolideringstrenden fortsatt är tydlig i branschen.

– Jag ser dynamiken i branschen och vilka möjligheter det medför för en stark spelare med bra varumärke. Även om konsolideringen har gått långt så är vi definitivt inte färdiga än.

30 miljoner i rörelsevinst 2021

Just nu så ”rullar det på bra” för Brand Factory och man omsätter drygt en halv miljard och har 220 anställda i Sverige och Norge. 2021 redovisade man ett resultat på över 30 miljoner kronor på ebitda-nivå.

– Under 2021 gjorde vi ett par större avskrivningar från äldre goodwill så på sista raden är det minus men rörelsen är nu lönsam, berättar Jakob.

– Totalt taktar vi just nu bättre än både 2021 och vår satta budget för 2022 när det gäller omsättning och ebitda och alla affärsområden är i stort sett lönsamma på egna meriter.

Målsättningen för 2022 är att leverera svarta siffror på sista raden och i höst inleder man också ett större strategiskt arbete.

Renodlade affärsområden och nysatsningar

Apropå affärsområden så har man precis renodlat och förtydligat sina erbjudanden. Verksamheten är idag indelad i fyra olika områden – med tydligare namn.

  1. Printhouse (tidigare Communication) är tryckeriverksamheten tillsammans med en inhouse produktionsbyrå
  2. Signs & Graphics Sverige (tidigare Branding) inrymmer foliering och skyltar och här finns även en konceptbyrå
  3. Signs & Graphics Norge – med försäljning och projektledning i Norge och produktion i Sverige
  4. Logistics är kvar som tidigare men med ett nytt erbjudande inom 3PL

– Vi är ett stort gäng specialister i samverkan och det har vi nu gjort mycket tydligare för våra kunder med de nya affärsområdena.

– Det måste vara tydligt att vi har ett väldigt brett erbjudande samtidigt som vi kan leverera vår specialistkompetens inom varje område.

Brand Factory har idag verksamhet i Stockholm, Linköping, Göteborg och Oslo. Största delen finns i Stockholm med 145 anställda och i Linköping där affärsområdet Signs & Graphics har sin bas med 32 anställda. I Göteborg är man 13 personer.

Verksamheten i Norge har 30 anställda och är en ren sälj- och projektledarverksamhet för affärsområdet Signs & Graphics och all produktion sker i Sverige.

Utveckling med 3PL

Logistikverksamheten som ligger i Jordbro söder om Stockholm har inte riktigt tagit fart igen efter corona. Men nu satsar man på att lyfta affärsområdet med nya tjänster.

– Vad vi gör är att vi nu utvecklar en helt ny lösning där vi tittar på 3PL-kunder och vi har gått live med första kunderna.

Det handlar om lagertjänster och transport tillsammans med en ny kundportal som kopplas upp mot kundernas system.

Tanken är att få till en integrerad lösning för kunder och det finns här ett stort behov från e-handlare att hitta en logistikpartner. Och det är just inom e-handel som man tittar lite extra på.

– Vi har inget specifikt fokus utan går brett och ska bli en bred 3PL-aktör mot e-handlare.

Digital signage ligger och småkokar

Inom Signs & Graphics har man under många år haft ett erbjudande inom digitala lösningar och det är något som man nu ser kommer utvecklas ännu mer.

– Digital signage ligger och småkokar och när vi nu kommer vi i ett läge där vi utvärderar mer framåtlutande satsningar så är digital signage en god kandidat framöver.

Rekryteringsbehov

Efter ett par år med besparingar och omorganisationer så är Brand Factory i ett läge där men tittar på sin kompetensförsörjning framåt. Just nu har man ett stort antal pågående rekryteringar.

– Det är en utmaning med att hitta rätt personer och vi ser kompetensbristen i branschen dagligen. Ibland måste man  anställa utifrån och ibland får man ta och lyfta personer internt.

Just nu söker man till exempel en IT-chef och Jakob berättar att man är lite för få projektledare inom vissa områden.

Halvera klimatpåverkan till 2030

Hållbarhetsfrågan växer allt starkare i branschen och Brand Factory är såklart inget undantag. Sedan 2020 publicerar man en hållbarhetsrapport med transparent redovisning av hur man utvecklas och vilka mål man har satt upp.

– Hållbarhetsfrågan har stort fokus och vi jobbar just nu med att få klart siffrorna för 2021.

Jakob betonar att det är när man gör nyinvesteringar som branschen har stor möjlighet ta större steg inom hållbarhetsfrågan.

– Allt från bilar till ny produktionsutrustning påverkar vårt klimatavtryck och där har vi policys på plats för hur vi ska investera fram över.

Målet är att halvera sin klimatpåverkan fram till 2030 i linje med FNs hållbarhetsmål.

Större ansvar för affären

Under 2022 jobbar Brand Factory vidare med teknikutveckling och det handlar om allt från digital marknadsföring till system för effektiv produktion och projektledning.

Men det är också rent affärsmässigt fokus på att få effekt av det man gjort på kostnadssidan för att stärka marginalerna.

– Det är inte helt omöjligt att vi tittar på förvärv den närmaste tiden.

Jakob berättar att en trend som man ser är att man möter en annan typ av uppköpare idag.

– Vi behöver ofta ta ett större ansvar i affärerna vilket är utmanande men skapar också möjligheter.

Med större ansvar kan värdet öka.

– Kunderna känner ett förtroende för att vi kan vår sak där vi är specialister som är en del av helheten och som tar ansvar hela vägen, avslutar Jakob Söderbaum.

Xerox kommer inte till Drupa – hallen på väg att bli uppbokad av andra

drupa16 jv9325
Ämnen i artikeln: Xerox

Förra veckan publicerades utställarlistan – och hallplanen för Drupa nästa år – och då visade det sig att Xerox drar sig ur mässan.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se

Han tar över vd-stolen på Nordic Carton

eric blix Nordic Carton
Ämnen i artikeln: Nordic Carton

Erik Blix blir vd på Malmöföretaget från och med den 2 oktober.

Nordic Carton som är leverantör av kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny vd.

Erik har lång erfarenhet som vd för tillverkande företag, han har bland annat jobbat på Nederman och Heatex AB. Närmast kommer han från Regstans Produktion AB där han var vd och jobbat med omfattande expansionsprojekt inom verkstadsindustrin.

– Det sker stora förändringar inom förpackningsbranschen drivet av att varumärkesägare ställer höga krav på hållbara förpackningar. Det skall bli mycket spännande att få ansvar för ett företag som tillverkar förpackningar av de mest hållbara materialen, kartong och papper från svensk skog, säger Erik i ett meddelande.

Nordic Carton har under de senaste åren haft en stark tillväxt och utvidgat såväl sina kommersiella ambitioner som den tekniska kompetensen.

– Ambitionen är att fortsätta växa och bygga ett företag som ligger i framkant med förpackningar till de marknadssegment som vi valt att serva med våra produkter och kompetens, avslutar Erik.

Nuvarande VD Claes-Göran Vigstrand går nu i pension.

– Vi tackar Claes-Göran för de mycket stora insatser han gjort under sina år på företaget och önskar honom all lycka till i framtiden, samtidigt som vi ser fram emot att få utveckla företaget vidare tillsammans med Erik, säger Per Lundeen, styrelseordförande i Nordic Carton.

Ämnen i artikeln: Nordic Carton
redaktionen@branschkoll.se

Gratis kurs i AI – programmera ditt företag in i framtiden

MY AI

”Det här är en omtumlande utveckling – för den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter.”.

AI bryter igenom inom allt fler områden. Inte bara texter och bilder utan nu även inom programmering. Detta öppnar upp för långt fler yrken och branscher att på egen hand bygga egna appar och datorlösningar.

Be AI skriva ett program, så svarar den inom några sekunder inte bara med programkoden utan också med instruktioner om var och hur du lägger in koden för att det ska fungera.

– AI kommer inte ta ditt jobb, men någon som kan AI kommer göra det, säger Claes Magnusson som är rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Under hösten erbjuder Malmö Yrkeshögskola en kort distansutbildning inom AI-assisterad programmering och moderna programspråk. Kursen är godkänd, kostnadsfri och upplagd så att det går att fortsätta arbeta samtidigt med studierna.

– Det här är en omtumlande utveckling, säger Claes Magnusson, som kommer visa möjligheterna på Print Next 30 november. Allt är inte perfekt ännu, men vi vet alla hur snabbt utvecklingen går. För den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter. 

En företagare behövde ett nytt bokningssystem vilket denne kunde skapa på femton minuter. Att få fram kod för en enklare app för AppleWatch tog under 180 sekunder.

– Som med annan AI är inte allt perfekt ännu, men vi vet hur snabbt utvecklingen kommer att gå, säger Claes Magnusson. Börja fundera redan nu hur dessa möjligheter kommer påverka dig, ditt yrke och din verksamhet.

Utbildningen startar den 9 november och du anmäler dig på my.se/mp

redaktionen@branschkoll.se

Tryckerikoncern gör storsatsning på profilprodukter i Sverige

Scandinavian Print Group

”Vi är på gång med en ny business i Sverige – i oktober trycker vi på gasen”

redaktionen@branschkoll.se

Högskola har valt två tryckerier

Uppskattade maxvärdet är satt till 5,6 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Fredrik Ståhl är ny vd för Boxon Group

Fredrik Stahl Boxon 1800
Ämnen i artikeln: BoxonEtikett

Han kommer senast från Armatec och tjänsten som koncernchef.

Fredrik Ståhl nu blir vd för Boxon Group startade i branschen som förpackningskonstruktör redan 1989 och har alltså en lång erfarenhet av förpackningsbranschen.

I sin nya roll tar han med sig både erfarenhet, en djup förståelse för branschen och viljan att bidra till företagets kultur och utveckling, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi går in i en väldigt spännande fas med tillväxt, hållbarhet, innovation och ett värdeadderande erbjudande på agendan och ser fram emot ännu en framgångsrik tillväxtresa där Fredrik är rätt person att leda oss, säger Anders Yllfors, Styrelseordförande för Boxon.

– Jag lockas av kreativiteten som krävs för att ständigt hålla sig relevant för kunderna i en bransch som genomgått stora förändringar under mina snart 30 år i branschen. Boxon har byggt upp en imponerande plattform som jag hoppas och tror mig kunna bidra till att utveckla ytterligare, avslutar Fredrik Ståhl som alltså är ny vd för Boxon.

Ämnen i artikeln: BoxonEtikett
redaktionen@branschkoll.se

De letar tryckeri för kuponger till ett värde av 25 miljoner

Avtalstiden kan uppgå till fyra år.

redaktionen@branschkoll.se

Tryckerifusion i Oslo – Merkur köper kollega

Oslo

Kommer att omsätta 185 miljoner norska kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Prishöjningar på storformatsprodukter

Upp mellan 3 och 12 procent.

redaktionen@branschkoll.se

Dataline förvärvar finskt grafiskt affärssystem

Dataline
Ämnen i artikeln: Dataline

Mjukvaruföretaget Dataline har köpt Arkki av det finska mjukvaruföretaget Loiston.

Förvärvet är en del av Datalines strategi att stärka sin position på den nordiska marknaden. Arkki är en aktör inom ERP-lösningar för den finska tryckindustrin och erbjuder bland annat funktioner för kalkylering, administration och produktionsflöden.

Dataline säljer sin egna lösning Multipress som i Finland används av flera grafiska företag – bland annat ett av de största – Punamusta, skriver man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Dataline
redaktionen@branschkoll.se