Rekordår för Göteborgstryckeriet som förvärvar displayspecialist

logo-newGöteborgstryckeriet breddar produktportföljen genom att förvärva displayspecialisten Emko som gick i konkurs i början av juli. Detta är bara ett av flera förvärv man gjort senaste året.

Genom Emko får man in runt 20 nya medarbetare i koncernen och många tiotals miljoner i omsättning. 2015 omsatte Emko drygt 51 miljoner kronor.

– Kompetent personal är svårt att hitta och vi får genom Emko in duktiga människor vilket är en förutsättning för expansion idag, säger Göteborgstryckeriets Maria Iversén i en kommentar till Branschkoll.

I och med förvärvet flyttar Göteborgstryckeriet sitt affärsområde Box&Display till Emkos lokaler i Mölnlycke strax utanför Göteborg. Där finns bland annat utrustning för produktion av förpackningar i större format än Göteborgstryckeriet idag klarar av. Emko trycker endast de mindre upplagorna inhouse eftersom man inte har eget offsettryck vilket Göteborgstryckeriet nu tillför.

– Emko har en jättefin produktionsanläggning i Mölnlycke med en större och mer automatiserad kascheringsmaskin och med vår kunskap inom tryck tror vi att vi kan bidra till att höja nivån ytterligare på deras produktioner.

Emko döps om till Emko Box&Display och får ny profil i Göteborgstryckeriets manér.

– Alla nyckelpersoner stannar kvar men exakt hur organisationen kommer att se ut är inte klart ännu, säger Maria Iversén.

Rekordår för Göteborgstryckeriet

Koncernen Göteborgstryckeriet hade ett rekordår under 2015 där omsättningen växte från 147 till 207 miljoner kronor berättar Maria Iversén. Och rörelseresultatet landade på fem miljoner kronor.

Tillväxten kommer bland annat från att man under 2015 förvärvade två företag som jobbar med kalendrar – Gullers Trading i Göteborg och Kalenderspecialisten i Trosa. Under 2015 omsatte man 20 miljoner kronor på kalendrar inom B2B och enligt Göteborgstryckeriet utgör detta över 80 procent av kalenderproduktionen inom B2B i Sverige.

– Detta är en helt annan marknad än vad vi är vana vid – en specifik produkt med andra kanaler – vilket är nyttigt för oss, säger Maria Iversén.

Man ser att B2B-marknaden för kalendrar har varit konstant utan några speciella insatser och nästa steg är att ta sig in på konsumentmarknaden.

Första halvåret 2016 har börjat bra för Göteborgstyckeriet.

– Vi har haft fullt upp inom alla affärsområden under första halvåret så det ser bra ut även för helåret 2016.

De har bäst lönsamhet bland branschens profilåterförsäljare (mid cap)

mid cap

Vi har djupdykt i vår ekonomi-databas och plockat fram de tio återförsäljare som 2022 hade bäst marginal i sitt omsättningspann, den här gången har turen kommer till ”mid cap”, vilket betyder 20-50 miljoner kronor i omsättning.

redaktionen@branschkoll.se

En av Norges största tryckerikedjor satsar nu hårt på profilprodukter

pennor

En norsk kedja för tryckerier har förhandlat fram ett avtal med profilleverantörer och börjar nu sälja profilprodukter över hela Norge.

redaktionen@branschkoll.se

New Wave planerar kraftig utbyggnad i Dingle

new wave
Ämnen i artikeln: New Wave Group

Stor expansion planeras i Dingle.

Ämnen i artikeln: New Wave Group
redaktionen@branschkoll.se

Brevbärare i nästan hela Norden får nya gemensamma uniformer

brevbara

Brevbärare har burit arbetskläder sedan 1600-talet.

redaktionen@branschkoll.se

Goodiebag skapade kaos vid butiksöppning

crowd

Vem gillar inte en välfylld goodiebag? Ibland lite för mycket verkar det som, då det krävdes både ordningsvakter och polis för att hantera situationen när alla rusade mot butiken och goodiebagen!

redaktionen@branschkoll.se

Lidl-sneakern är tillbaks tillsammans med en hel kollektion

lidl kollektion

Livsmedelskedjan Lidl har släpp en ny klädkollektion, dels finns deras populära sneakers med i nya (betydligt mer diskreta) färger men även en teddy-fleece och flera andra produkter.

– Det är fantastiskt att se vilken respons vi har fått på våra klädkollektioner under åren. Den första upplagan sålde slut på ett par timmar och skon placerade sig i topp på Blocket under Stockholm Fashion Week tillsammans med välkända lyxvarumärken. Genom våra klädsläpp visar vi att vi erbjuder mer än bara livsmedel. Den nya kollektionen innehåller definitivt höstens snyggaste plagg och är ett måste för den som vill ha något utöver det vanliga, säger Oskar Hjertsäll, Head of Nonfood på Lidl Sverige, i ett pressmeddelande.

Samtliga produkter som ingår i den nya kollektionen:

  • Tröja i teddy-fleece (beige och svart/färgglad) – 199:-
  • Joggers i teddy-fleece (beige och svart/färgglad) – 199:-
  • Sneakers – 199:-
  • Magväska (svart/färgglad) – 99,90:-
  • Sportstrumpor – 19,90:-
  • Mössa/fiskarhatt – 79,90:-

Kollektion har tagits fram centralt

Nahir Aslan som är presschef för Lidl i Sverige berättar för Branschkoll att det är Lidl själva som åtminstone designar kollektionen, vem som tillverkar framgår ej.

– Det är vårt produktutvecklingsteam som sitter centralt på Lidls huvudkontor som tolkar trender och tar fram kollektionen, säger Aslan.

Han berättar också att kollektionen säljs på fler marknader än i Sverige.

Den nya kollektionen nådde svenska Lidlbutiker den 21 november.

lidl sko.png
De nya Lidl-sneakersen är betydligt mer ”diskreta” än tidigare års upplagor.
redaktionen@branschkoll.se

Innovativ robothand kan komma att bli en game changer i textilindustrin

robothand

En student vid Mälardalens universitet, Charles Auguste, har utvecklat en robotarm som kan hantera textil ungefär lika bra som människor.

redaktionen@branschkoll.se

Stor intervju med Torsten i DI – här är de mest intressanta sakerna som framkom

”Väl förberett för generationsskifte”.

redaktionen@branschkoll.se

Skylt- och dekorföretag till salu

Har specialiserat sig på tillverkning och montering av skyltar och dekorationer.

redaktionen@branschkoll.se

Halva Brandfactory i konkurs

Brandfactory ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse – affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics påverkas inte, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi måste välja att fokusera på de delar av verksamheten som visar lönsamhet, säger Jakob Söderbaum, vd Brandfactory.

Kvarvarande verksamhet innefattar 97 tjänster och i verksamheten som omfattas av konkurs finns 102 tjänster.

Även Brandfactory Holding går i konkurs. Brandfactory Signs & Graphics i Sverige och Norge är lönsamma och drivs vidare i befintlig form, det gör också Brandfactory Logistics. Ägandet av koncernen kommer tillfälligt att förvaltas av konkursförvaltaren och förhoppningen är att delar eller hela verksamheten ska förvärvas, skriver man.

”BrandFactory Printhouse AB har försökt att parera nedgången genom besparingsprojekt som har givit effekt, men samtidigt har marknaden fallit snabbare än förväntat. Nuvarande ägare har under de senaste åren investerat betydande belopp i verksamheten. Styrelsen kan nu konstatera att någon vändning inte är i sikte och att pågående kostnadsbesparingsprojekt inte kommer att ta bolaget till lönsamhet. Därför har bolaget fattat beslut om att affärsområdet Printhouse, som utgörs av tidigare förvärvade INEKO, ansöker om konkurs.”

redaktionen@branschkoll.se