Regeringens nya system för källsortering – det här har hänt

tidning

I juni slog regeringen fast att det nya systemet för källsortering ska träda i kraft den 1 januari 2019. Beslutet har blivit omtalat och har både kritiserats och välkomnats.

Syftet med nyordningen är att varje hushåll ska ha närmare, ”fastighetsnära”, insamling istället för dagens insamlingsstationer.

Förändringar som kommer ske har sammanfattats av flera medier så här:

  • Ska börjar gälla 1 januari 2019.
  • Fram till 2021 ska minst 60 procent av enskilda fastighetsägare och hushållen, genom hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, ha erbjudits hämtning av insamlade förpackningar och papper av de producenter som ansvarar för insamling. Till 2025 ska alla hushåll ha fått det.
  • Hämtningen ska vara utan kostnad och ske nära huset eller ”kvartersnära”.
  • Från 2021 ska alla kommuner erbjuda separat insamling av matavfall.

(Källa: Regeringskansliet)

Förslaget har fått kritik

Först publicerades det en debattartikel i Dagens Samhälle, artikeln skrev under av bland annat Grafiska företagen, Sveriges Tidskrifter och Skogsindustrierna.

I debattartikeln gick det att läsa att oberoende beräkningar gjorts av konsulter och att de kommit fram till att kostnaden för att implementera det nya systemet skulle hamna på runt 9,1 miljarder kronor. En kostnad hushållen skulle tvingas betala. Författarna av debattartikeln menar på att resultatet av det nya källsorterings-systemet skulle innebära en orimlig kostnadsökning för både konsumenter och producenter. Det här, enligt debattartikeln, utan någon nämnvärd ökad miljönytta.

Vidare så hänvisar man till att 90 procent av allt returpapper i dagsläget redan återvinns i Sverige och att 9 av 10 medborgare är nöjda med dagens system.

Inte långt därefter gick Förpacknings & Tidningsinsamlingen (FTI) ut och kritiserade förslaget i ett pressmeddelande. De sa bland annat att:

– Regeringen riskerar nu den framgångsrika modellen som har gjort oss till bäst i världen på återvinning. Det är djupt olyckligt och ogenomtänkt av miljöministern, säger Kent Carlsson, vd för Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

De hänvisade också till ett eget förslag de själva tagit fram som enligt FTI skulle innebära billigare insamling för hushållen och att ingen ska ha mer än 5 minuter till närmsta insamlingsplats i tätorter. Detta förslag skulle enligt FTI leda till mer än 2.000 nya återvinningsstationer i landet.

Miljöministern besvarar kritiken

Karolina Skog
Karolina Skog. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP), som är ytterst ansvarig för det nya systemet bemötte kritiken i Altinget.

Skog menar på att det kommer gagna svensk återvinning och att ju enklare det blir att sortera dessto fler kommer börja göra just det.

– Om det är enkelt att sortera så blir dels andelen som sorteras ut högre, dels kvaliteten på det som sorteras ut bättre. Det finns gott om vetenskapligt stöd för detta. Sedan blir också värdet på ett utsorterat material mycket högre om det är väl sorterat, säger Skog till Altinget.

Skog menar att miljönyttan kommer från att man får ”fler avfallsströmmar som går att återvinna”. Vidare så påpekar Skog att det nya systemet redan finns i ett 30-tal kommuner och att det således är bevisat att det fungerar.

– De som hävdar att det inte fungerar, slåss mot verkligheten och inte mot mig, säger Skog.

Kritiken från FTI bemöter Skog så här:
– De säger att de är villiga att arbeta för att nå de mål som vi ska verka för, men de vill inte betala för det. Jag tycker att ett producentansvaret innebär ett fullt finansieringsansvar, säger Skog.

Fastighetsägarna är positiva

Förslaget får tummen upp från Branschorganisationen Fastighetsägarna, enligt GP.

– Ett mycket välkommet beslut som kommer underlätta och bidra till ökad återvinning, säger Rikard Silverfur, utvecklings- och hållbarhetschef på Fastighetsägarna, i ett uttalande.

Svensk bild-app med eget tryckeri i samarbete med telekombolag

Når 29 miljoner användare genom partnerskapet.

redaktionen@branschkoll.se

Detta är en fossilfri transport

Postnord leverans 1800
Ämnen i artikeln: Postnord

Branschöverenskommelse definierar konceptet – ska eliminera otydliga och missvisande miljöpåståenden.

Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Postnord först med Svanenmärkta e-handelstransporter

Postnord svanen
Ämnen i artikeln: Postnord
Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Pressbyråns affischer blev viral succé

Pressbyran Kanelkampanj 2023 1800

Pressbyråns senaste kampanj för kanelbullens dag blev en total succé. Först stals affischer på stan – nu säljs en kollektion på auktion.

Resumé skrev i förra veckan om kampanjen som ”utsatts för stöldvåg”.  Byrån Åkestam Holst hade gjort en pastisch av fransk parfymreklam och det gillades av passerande som helt enkelt tog med sig affischerna hem.

– Responsen har varit fantastisk, även med Pressbyrå-mått mätt. Många kunder har hört av sig och efterfrågat materialet eller de digitala filerna för att kunna skriva ut själva. Att våra utomhusaffischer är så här heta är ovanligt även för oss, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige till Resumé.

Säljs på Tradera

Nu säljs de fyra motiven på Tradera – tryckta exklusivt och inramade för att kunna hängas upp på väggen direkt. Pengarna från det vinnande budet doneras till Håll Sverige Rent.

Du hittar auktionen här.

Tomma ramar pa tunnelbanan 1800
Tomma ramar i rulltrapporna. Bild: Pressbyrån
redaktionen@branschkoll.se

Plockmatic anställer marknadschef

John Elliot 20230926 135851987 iOS 1800
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har utsett John Elliot att ansvara för koncernens marknadsföring.

Rekryteringen sker i en viktig fas för företaget som fortsätter att expandera globalt, skriver man i ett pressmeddelande.

John Elliot har över 17 års erfarenhet av B2B-marknadsföring och kommer senast från en roll som marknadschef på 3nine AB.

– Jag ser fram emot att bidra till företagets globala expansion och stärka dess varierade varumärkesportfölj, säger John Elliot.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Visual Art tecknar avtal med Alko för digitala skärmar i butik

Visual art 1800
Ämnen i artikeln: Visual Art

Visual Art har ingått ett avtal med Alko, den finska statsägda alkoholförsäljaren, för att modernisera och förbättra företagets digitala medienätverk i butikerna. Avtalet, som har ett årligt värde på cirka 150 000 euro, kommer att se Visual Art konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland.

– På bara fyra veckor kunde vi konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland till Signage Player, säger Andreas Ström, Chief Revenue Officer på Visual Art Group i ett pressmeddelande.

Visual Art kommer att hantera underhållet av det digitala medienätverket och vidareutveckla mjukvaruplattformen Signage Player, medan Fite (som man vann upphandlingen tillsammans med) tar ansvar för utrustningsunderhåll och nya skärminstallationer.

Ämnen i artikeln: Visual Art
redaktionen@branschkoll.se

Zetadisplay förvärvar österrikiska Peakmedia

Malmö-baserade Zetadisplay har köpt Peakmedia, ett framstående digital signage-företag i Österrike. Affären, som finansieras genom Zetadisplays befintliga lånefaciliteter, syftar till att stärka företagets närvaro i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz).

Zetadisplays vd, Per Mandorf, framhåller att förvärvet kompletterar företagets tillväxtstrategi i DACH-regionen. Peakmedia, som har kunder även i södra och östra Europa samt på Balkan, tillför en attraktiv kundportfölj och möjligheter till gemensamma tillväxtinitiativ.

För Peakmedia är affären en del av deras tillväxtstrategi och en möjlighet att stärka sin marknadsposition. Företaget kommer initialt att fortsätta under sitt nuvarande varumärke som en del av ZetaDisplay.

Peakmedia grundades 2012 och har nu cirka 9.000 aktiva licensierade installationer. De erbjuder en rad tjänster som spänner från konceptdesign till installation och innehållsproduktion inom digitala skyltar enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se

Allt tuffare läge för nyhetstidningar på papper

Dagstidning

Kvällstidningarna slutar med söndagstidning på papper – och i glesbygden är den helt på väg bort. Slutet för nyheter på papper närmar sig. Vissa aktörer håller hårdare i papperet än andra.

redaktionen@branschkoll.se

Xerox köper ut Icahn för 6 miljarder

Xerox Adaptive CMKY Plus Technology for PrimeLink output mid 1800
Ämnen i artikeln: Xerox

Xerox återköper alla sina aktier som ägs av Carl Icahn för 542 miljoner dollar.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se

Way Out West sålde secondhand-kläder som festivalmerch

wow

Kläderna som såldes var återvunna klädesplagg från secondhand-affärer eller kläder som besökarna själva tagit med sig för att få förädlade på plats.

redaktionen@branschkoll.se