Q Graphic Group växer inom grafisk produktion

Q Grafiska investerar i digitaltryck med en Xerox Igen 150XL.

Sedan i mars 2014 har Q Graphic Group i Örebro satsat med full fart på den grafiska sidan och har fått upp farten rejält berättar Mikael Adolfsson som är marknad- och försäljningschef på företaget.

– Vi har en Igen4 med det stora formatet sedan tidigare och en Konica Minolta. Periodvis går vi treskift på maskinerna så nu har vi förstärkt med en Igen 150XL, säger Mikael Adolfsson på Q Grafiska i en kommentar till Branschkoll.

Fotoverksamheten, med skolfotoproduktion, har man haft länge men det är inte någon ökande marknad så vi satsar på den grafiska sidan för att ha fler ben att stå på säger Mikael Adolfsson till Branschkoll.

– Mycket går mot butiker och vi kör också mycket variabelprint. Nu har vi till exempel ett jobb med 100.000 variabla utskick där bilder, texter och adresser är variabla, berättar Mikael Adolfsson.

Norsk tryckeriägare

Tillsammans med Exakta-gruppen äger man Krona Tryckk i Norge som har både offset och digitaltryck. Exakta trycker mycket skolkataloger i offset för oss, berättar Mikael Adolfsson. Exakta äger 50 procent och Q Graphic Group 37,5 procent av det norska tryckeriet (enligt proff.no).

Ny e-handelslösning

Man bygger nu också en ny e-handelslösning, Q-Dialog, som bygger på mjukvaran Haikom.

– Det är bland annat för att för att kunna jobba effektivare med målgruppsurval som vi också investerar i en ny mjukvara för e-handel, säger Mikael Adolfsson.

För fotosidan har man sedan tidigare en egenutveckklad e-handelslösning men i och med den grafiska satsningen ställs högre krav på hantering och skapande av bilder och dokument.

– Vi har tittat många olika lösningar. Haikom har en bra ambition i sin utveckling och prislappen är hanterbar för oss, säger Mikael Adolfsson.

Q Graphic Group

Q-koncernen med Stefan Wallin som vd bedriver skolfotoverksamhet främst i företaget Tema Klasskort med en omsättning på knappt 90 miljoner kronor 2013. I företaget Q Fotolab och Grafiska där investering i ny digitaltrycksutrustning är gjord finns främst grafisk produktion och man omsatte knappt 32 miljoner kronor 2013.

Stefan Wallin som är vd för Q-koncernen är också vd för efterbehandlingsföretaget Tetab sedan slutet av 2013.

Leverantör av digitalpressen och mjukvaran Haikom är Primotek.

Länkar: Q Grafiska, Temaklasskort, Krona Trykk, Exakta

Annons

SCA höjer priset på kraftliner

kraftliner
Ämnen i artikeln: SCA

Används för att tillverka wellpapp. Nu höjer SCA priset.

Ämnen i artikeln: SCA
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bong signerar nya kontrakt värda 50 miljoner

E com bag

Produkterna är bolagets framtid och ska ersätta den snabbt minskande kuvertmarknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Högprofilerad profil-leverantör i konkurs

konkurs

Leverantören har vuxit snabbt senaste åren men nu tycks det ha tagit tvärstopp och bolaget har tvingas ansöka om konkurs.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Här är profilbolagen med mest skuld kvar av det tillfälliga anståndet

skatt promo

Vi tittar på vilka som har mest kvar att betala av, branschens totala skuld, återbetalningstakten och vilka regler som gäller.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Toppchef på Stricker startar upp ny leverantör

aodaci bild

En ny leverantör uppbackad av ett investmentbolag med tydliga mål inom hållbarhet och produkterbjudande lanseras just nu på den europeiska marknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stor aktör inom återvunnen textil tvingas i konkurs

Textilaktör i konkurs.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

En inblick i en profilprodukt-designers vardag – ”Jag vill kunna påverka från insidan”

victor pf
Ämnen i artikeln: PF Concept

Branschkoll har pratat med Victor Caristan som till vardags jobbar som designer på PF Concept och han berättar om vad som sker bakom kulisserna när man ska ta fram en ny produkt eller kollektion.

Ämnen i artikeln: PF Concept
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ejendals byter ut sin skokartong för Jalas

jalas utube
Ämnen i artikeln: Ejendals
Ämnen i artikeln: Ejendals
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nordvalls går in i internationellt partnerskap

nordvalls patrik jenemark samarbete
Ämnen i artikeln: Nordvalls

Nordvalls, holländska Geostick och franska Stratus Packaging har tecknat ett samarbetsavtal. Tillsammans omsätter man 2,6 miljarder kronor.

Samarbetet syftar till att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.

– Vårt gemensamma DNA omfattas av entreprenörskap och långsiktiga värderingar som säkerställer en trygghet för anställda, kunder och leverantörer, säger Nordvalls Patrik Jenemark.

Tillsammans har man 900 anställda, 15 produktionsanläggningar och producerar 159 miljoner kvadratmeter självhäftande material varje år. De tre bolagen omsatte tillsammans 236 miljoner euro under 2023.

Samarbete kring teknik och affärer

Patrik Jenemark säger till Branschkoll att det bland annat handlar om utbyte av kunskap inom tryckteknik, materialkunskap och processer. Man kommer också att kunna dela affärsmöjligheter i framtiden.

– Hållbara lösningar kommer stå i centrum för samarbetet där delad kunskap ger stora fördelar.

Bolagen konkurrerar inte alls med varandra.

– Vi är på helt olika marknader det vill säga ingen konkurrens, säger Patrik Jenemark.

Det finns inget delägarskap inblandat i avtalet utan man kommer fortsatt vara tre fristående företag.

Om de tre bolagen

Geostick verkar i Benelux-regionen och tillverkar självhäftande etiketter, flexibla förpackningar och säljer utskrifts- och etikettlösningar. Man har tre produktionsenheter, varav två i Uithoorn och en i Heumen.

Stratus Packaging Group har 460 anställda med sju fabriker i Frankrike och en i Schweiz. I erbjudandet ingår allt från självhäftande etiketter till shrink sleeves, stretch sleeves och in mould labels till kunder inom livsmedel, hygien och skönhet, kosmetika, läkemedel och industri.

Nordvalls Etikett har produktionsenheter i svenska Sjöbo, Bjuv, Mölnlycke och Nässjö och verksamhet i Norge. Helägda dotterbolag inom Nordvalls Label Group är brittiska Watermill Press och tyska Kölle Etiketten Gmbh. Gruppen har en årlig omsättning på 1,100 MSEK (2023) och cirka 300 anställda. Nordvalls ingår i PID (POSSEHL Identification Solutions) Group.

Ämnen i artikeln: Nordvalls
redaktionen@branschkoll.se
Annons

70 tjänster bort hos SCA

redaktionen@branschkoll.se
Annons