Q Graphic Group växer inom grafisk produktion

Q Grafiska investerar i digitaltryck med en Xerox Igen 150XL.

Sedan i mars 2014 har Q Graphic Group i Örebro satsat med full fart på den grafiska sidan och har fått upp farten rejält berättar Mikael Adolfsson som är marknad- och försäljningschef på företaget.

– Vi har en Igen4 med det stora formatet sedan tidigare och en Konica Minolta. Periodvis går vi treskift på maskinerna så nu har vi förstärkt med en Igen 150XL, säger Mikael Adolfsson på Q Grafiska i en kommentar till Branschkoll.

Fotoverksamheten, med skolfotoproduktion, har man haft länge men det är inte någon ökande marknad så vi satsar på den grafiska sidan för att ha fler ben att stå på säger Mikael Adolfsson till Branschkoll.

– Mycket går mot butiker och vi kör också mycket variabelprint. Nu har vi till exempel ett jobb med 100.000 variabla utskick där bilder, texter och adresser är variabla, berättar Mikael Adolfsson.

Norsk tryckeriägare

Tillsammans med Exakta-gruppen äger man Krona Tryckk i Norge som har både offset och digitaltryck. Exakta trycker mycket skolkataloger i offset för oss, berättar Mikael Adolfsson. Exakta äger 50 procent och Q Graphic Group 37,5 procent av det norska tryckeriet (enligt proff.no).

Ny e-handelslösning

Man bygger nu också en ny e-handelslösning, Q-Dialog, som bygger på mjukvaran Haikom.

– Det är bland annat för att för att kunna jobba effektivare med målgruppsurval som vi också investerar i en ny mjukvara för e-handel, säger Mikael Adolfsson.

För fotosidan har man sedan tidigare en egenutveckklad e-handelslösning men i och med den grafiska satsningen ställs högre krav på hantering och skapande av bilder och dokument.

– Vi har tittat många olika lösningar. Haikom har en bra ambition i sin utveckling och prislappen är hanterbar för oss, säger Mikael Adolfsson.

Q Graphic Group

Q-koncernen med Stefan Wallin som vd bedriver skolfotoverksamhet främst i företaget Tema Klasskort med en omsättning på knappt 90 miljoner kronor 2013. I företaget Q Fotolab och Grafiska där investering i ny digitaltrycksutrustning är gjord finns främst grafisk produktion och man omsatte knappt 32 miljoner kronor 2013.

Stefan Wallin som är vd för Q-koncernen är också vd för efterbehandlingsföretaget Tetab sedan slutet av 2013.

Leverantör av digitalpressen och mjukvaran Haikom är Primotek.

Länkar: Q Grafiska, Temaklasskort, Krona Trykk, Exakta

Annons

Välkommen till nya Branschtorget

En plats för alla i branschen att hitta inspiration och nyheter kring material, maskiner, mjukvara och utbildningar för grafisk produktion.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Roland DG utökar med sex nya modeller i Truevis-serien

Har nu tre olika bläck – och en helt ny 64-tums skrivare.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Specialpappers-tillverkare ansöker om konkurs

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Crimson dubblar sin tryck-kapacitet – köper en HP Indigo

Proffsfotolabbet Crimson i Stockholm investerar i HP Indigo 7900.

Den nya pressen är en del i en större satsning där Crimson nu utvecklar den digitala verksamheten och introducera nya applikationer.

Med den nya pressen ökar Crimson både produktiviteten och flexibiliteten samt möter den tilltagande efterfrågan på mindre upplagor med snabba leveranstider. Pressen kommer att installeras av Visutech under mars månad, skriver företaget i ett meddelande.

– Vi har jobbat med HP Indigo tekniken och Visutech under många år, så valet av teknologi var enkelt när vi nu satsar och bredda vårt produktutbud, säger Mark Isaacson, vd på Crimson.

Digitaltryckta metallfärger

Med HP Indigo ElectroInk Silver kan Crimson producera tryck med metallfärg.

– Möjligheten att trycka metallfärger är en unik HP Indigo-funktion i den digitala tryckvärlden. HP Indigo Silver möjliggör inte bara silver utan ett brett utbud av metallfärger genom att helt enkelt och i en enda process trycka CMYK ovanpå silverlagret. Det gör att Crimson kan erbjuda exklusiv design av högt värde, samtidigt som de sparar in på kostsamt metallmaterial.

Tryckpressen har sju färgverk – de vanliga cyan, magenta, gul och svart – plus Orange, Violett och Grönt. Det gör att man till exempel kan simulera en stor andel av alla Pantone-färger.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nystartad tryckerikedja har redan 20 medlemmar

Centralt offsetryck, gemensamma inköp, klimatkompensering och bredare utbud. En ”perfect match” säger grundaren.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Exakta investerar i en Vutek i största formatet

Exakta startar det nya året med en nyinvestering inom skylt- och storformatsproduktionen.

”Vår senaste investering är på plats och utbildning pågår för fullt. Det är en EFI VUTEk H5 LED printer i största format, som tillför både högsta möjliga kvalitet och rejält med tillskott av kapacitet till vår redan fullt utvecklade storformatsavdelning.”, skriver man i ett inlägg på Facebook.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vill sälja tryckeriet och satsa på sitt IT-bolag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bostadsbolag upphandlar tryck för 6 miljoner

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Västra Götalandsregionen upphandlar produktionsprinter

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Han ska ansvara för marknadsföringen av Signcom

Magnus Eklund Thuné ansluter till Signcoms team i Borås.

Magnus ska jobba med varumärkesstärkande insatser, marknadsföring och kommunikation.

– Med sin bakgrund från en digitalbyrå och utbildning inom digital affärsutveckling, har Magnus ackumulerat en kompetens och erfarenhet som kommer att vara ovärderlig för Signcom. Han är dessutom en duktig strateg och kommunikatör med en förmåga att identifiera affärsmöjligheter och utveckla långsiktiga planer för att hjälpa oss nå våra mål, säger Robert Nyblom, vd på Signcom i en kommentar.

redaktionen@branschkoll.se
Annons
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]