Publit satsar på lager – ”visst det är väl lite emot vår filosofi”

2019 byggde Speed Group till sin logistikfastighet i Rosersberg norr om Stockholm med 7.500 kvadratmeter. Där hanteras nu Publits boklager.
2019 byggde Speed Group till sin logistikfastighet i Rosersberg norr om Stockholm med 7.500 kvadratmeter. Där hanteras nu Publits boklager. Speed Group

Bokaktören Publit som låter vem som helst ge ut böcker som sedan trycks on demand, och publiceras i olika digitala versioner, ska också börja med lager för små och medelstora upplagor.

– Visst är det väl lite emot vår filosofi. Men det har funnits ett stort intresse, ett sug efter att kunna lagerhålla framför allt mindre upplagor på ett smidigt sätt. Så vi tror att kombinationen blir klockren, säger Lina Areklew, sälj- och marknadschef på Publit, till Boktugg.

Bakom det nya affärsområdet med lagerhållning finns Speed Logistics, parterna började samarbeta redan 2018 och nu har man alla pusselbitarna på plats. Lösningen rullar ut till kunderna från och med den första mars.

Nu också offsettryck

Detta betyder att Publit nu också kommer att hjälpa sina kunder med offsettryck av böcker som lagras istället för att direkt skickas till kunden vid produktionstillfället. Tidigare har man endast producerat böcker med digitaltryck i enstaka exemplar och skickat direkt till slutkund.

Publits grundare i Branschkollpodden

Nyligen så medverkade Publits grundare Per Hellin i Branschkoll-podden, där pratar han mer om deras nya lagersatsning, om hur bokmarknaden förändrats de senaste åren och om tryckerierna Publit samarbetar med. Ett avsnitt väl värt en lyssning för alla som gillar böcker och tryck, lyssna här nedan.

Finns pengar att spara för förlagen

Den nya lösningen bygger på ett licenssystem snarare än individuell prissättning på böcker.

– Vi tycker det är fel att förlagen får betala väldigt mycket för böcker som säljer bra. Istället vill vi att förlagen ska se värdet i att använda vår plattform och betala en licenskostnad varje månad. Vi har gjort räkneexempel med kunder som halverat kostnaden jämfört med vad de betalar hos sin nuvarande distributör, säger Lina Areklew till Boktugg

Annons

Priset på plast rekordhögt

‎För den som letar efter exempel på inflation i dag är råvaror ett bra ställe att börja på. Koppar, stål, trä och plast är antingen nära eller på rekordhöga nivåer.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenskt tryckeri startar postersajt mot nischad konsumentgrupp

Ska hjälpa föräldrar piffa till barnrummen

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenska Posterland expanderar till Tyskland

Bara ett halvår efter starten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Posterföretag fick nästan 5 gånger mer betalt än väntat

Det svenska posterföretaget köptes upp av modeföretag.

redaktionen@branschkoll.se
Annons