Publiceringssystemen på väg växa ur sig själva
Krönika: Många är ni som bygger den egna och era kunders webbplatser i ett så kallat CMS – ett publiceringssystem. Om jag säger WordPress, Joomla och Episerver så vet du vad jag menar. Vissa av dem bygger på öppen källkod och är gratis att använda. Andra är licensbaserade. Det finns ett stort utbud och under de senaste åren har systemen växt sig allt större, med fler funktioner, för att stå ut i konkurrensen.
Det är till och med så att de blivit allt för stora. Tänk Microsoft Word – hur stor del av alla funktioner som finns där använder en normal användare egentligen? Inte många – och det är precis samma sak med publiceringssystemen. De har blivit onödigt stora och hos utvecklare höjs nu rösterna för att dessa system begränsar mer än de skapar möjligheter.
”CMS-verktygen har växt sig till funktionsspäckade Atlantångare” har CMS-experten Martin Edenström skrivit på sin blogg.
Två trender sticker ut. Den ena är att man helt lämnar webbsidor på egen domän och använder befintliga tjänster där kunderna redan finns av andra anledningar. Senaste åren har många helt eller delvis byggt sin webbnärvaro på sociala plattformar som till exempel Facebook. Visst finns det massor av begränsningar men samtidigt slipper man mycket av det som normalt måste till när man har en fristående webbplats.
I höstas lanserade Twittergrundarna Evan Williams and Biz Stone Medium, en helt ny publiceringsplattform, som man säger ska hjälpa människor, och företag, att extremt enkelt och med hög kvalitet publicera innehåll. ”We’re rethinking publishing” skrev man i pressmeddelandet.
En annan trend är att webbplatser byggs helt utan publiceringssystem i botten. Istället plockar man bland tusentals fristående funktioner – små kodsnuttar – och sätter ihop de funktioner som behövs i varje enskilt projekt. Dessa funktioner är allt som oftast ”open source” och kan användas utan någon licenskostnad. Är de licensbaserade är priset nästan alltid lågt – och man betalar bara för det man behöver. Det finns färdig kod som löser allt du kan tänkas behöva.
Istället för att använda en befintlig struktur så bygger man sin egen – bara så stor som projektet kräver – och bara med de funktioner som faktiskt kommer att användas. Inget mer argumenterande med kunder om att publiceringssystemet sätter begränsningar – det handlar mest om att vara kreativ i hur man plockar bland, och sätter ihop, små funktioner till en kundanpassad lösning.
Känns det som att gå tillbaka till tiden med egenutvecklade – stora – it-system? Eftersom pusselbitarna bygger på webbstandarder som Javascript, CSS och HTML är det inte samma inlåsning som tidigare. Och därmed långt ifrån samma utvecklingstid. Självklart krävs det som vanligt god dokumentation för att undvika personberoendet – men det gäller oavsett om det finns ett stort CMS i botten eller inte.