Profilservice och WDP går samman – ”Vi ska bli den största spelaren i branschen”

Övre raden: Emma-Mathilda Steen, Sofie Källström och Johan Zollner.
Undre raden: Caroline Fossto och Adam Zollner.
Övre raden: Emma-Mathilda Steen, Sofie Källström och Johan Zollner. Undre raden: Caroline Fossto och Adam Zollner.

Branschkoll kan nu avslöja att två av branschens mer tongivande aktörer slår sig samman för att bilda ett av Nordens största profilföretag.

Både Profilservice och WDP har haft en fin tillväxt under det svåra året 2020 och har enligt uppgift ökat sin totala omsättning med över 500 procent. Nu berättar man för Branschkoll att man efter sammanslagningen kommer omsätta nära 250 miljoner kronor, vara cirka 50 medarbetare och erbjuda kunderna en helhetslösning med bland annat lagerhållning, förädling och kommunikationstjänster – allt inhouse.

Vd för den nya satsningen blir Adam Zollner som de senaste åren tillsammans med sin bror Johan Zollner drivit stark tillväxt med Profilservice då de tagit bolaget från pojkrummet till att nu omsätta närmare en kvarts miljard, med kontor i Stockholm, Göteborg och Linköping.

– Profilservice har investerat tungt i sitt backoffice och byggt upp ett urstarkt fundament med lager, logistik och service. Adam och Johan har gjort en fantastisk resa med Profilservice de senaste åren och byggt upp bolaget till en av de främsta aktörerna i branschen. På det fundamentet skapar We Do Promotion ett starkt kundvärde med vår kompetens inom marknadsföring och framtidens merchandise. Vi kommer skapa något riktigt stort tillsammans – Vi blir inte bara en stor aktör, vi kommer också skapa ett helt unikt erbjudande och bäst av allt blir det för våra kunder, säger Sofie Källström, vd på WDP, till Branschkoll

Så blir den nya ledningen

Vd för satsningen blir alltså Adam Zollner och Sofie Källström som idag är vd för WDP kommer arbeta med affärsutveckling och stärka affären med kunderna. Hon kommer också vara den som leder WDPs åtagande i Dubai med Expo 2020 och kommer att bo där under större delen av världsutställningen.

Caroline Fossto som idag är försäljningschef på WDP kommer leda Stockholmskontoret och Emma-Mathilda Steen som idag är marknadschef på WDP axlar rollen som marknadschef för hela koncernen.

– Vi blir ett hungrigt gäng som nu kommer ta oss an den här gigantiska branschen med ett helt nytt kunderbjudande och med målsättningen och förutsättningarna att bli den största aktören i branschen. Vi har en hittat en perfekt match mellan våra respektive bolag där vi skapar starka synergier och kan skapa en helt ny typ av upplevelse för våra kunder, säger Adam Zollner till Branschkoll.

”Vi har enorma visioner”

Profilservice har under de senaste åren lagt de byggstenar som behövs för att bli en stark och konkurrenskraftig aktör. Genom förvärv och investeringar har man stärkt maskinparken och förädlingskapaciteten samt gjort investeringar i personal, lagerkapacitet och IT-lösningar. Resultaten har inte låtit vänta på sig och bolagets omsättning har skjutit i höjden samtidigt som man vunnit nya kundavtal på löpande band senaste året. Dessutom har man stärkt upp sitt erbjudande inom workwear och har nu en egen avdelning dedikerad till det segmentet.

WDP har på sitt håll sysslat med innovation i form av nya koncept, produkter och kundsegment. Inte minst har man gjort en väldigt lyckad satsning på merchandise till influencers och knutit till sig flera stora namn från den sfären.

I och med sammanslagningen skapas en rad synergieffekter utifrån bolagens respektive styrkor.

– Ta våra influencer-shoppar som exempel, vi flyttar ner dem till Profilservice produktionsanläggning i Linköping och kommer kunna leverera dagen efter beställning förädlat och klart. Det här är bara början, vi har enorma visioner, säger Sofie Källström.

Således blir We Do Promotion kryddan på Profilservices starka fundament, för att låna Sofies ord. Det är två bolag som otvivelaktigt varit både tongivande och snabbväxande och när man nu slår sig samman kan vi bara konstatera att alla förutsättningar finns på plats för att en ny toppaktör i produktmediabranschen kommer att födas ur det här.

Temo byggde nytt tryckeri mitt i pandemin – ”Vi ska vara en produktionshubb i tryckeribranschen”

Under 18 år växte man kontinuerligt i sina gamla lokaler i Vällingby men till slut gick det inte längre. Nu har man flyttat in i en helt ny anläggning i Järfälla norr om Stockholm och samtidigt investerat stort i ytterligare en offsetpress, fyra kuverteringsmaskiner, en digitalpress och en ctp.

Kraftigt höjda fasta kostnader och en investering på tio miljoner kronor mitt i en global pandemi. Nervöst kan man tänka sig? 

– Nu är det roligt att gå till jobbet igen, svarar bröderna Magnus och Johan Forsberg som driver Temo Mailer.

Nu har man dessutom anställt en ny säljare som ska jobba mer aktivt med försäljning till alla tryckerier.

– Valet att vara kvar på gamla stället fanns inte. Vi hade aldrig kunnat utvecklas där så vi var tvungna att göra något. Vi hade enpallslager och inte ens en lastkaj – det gick helt enkelt inte, säger Magnus Forsberg.

Johan Forsberg tillsammans med Johan Engkvist som är ny säljare sedan en tid tillbaka.

Satsar med ny säljare

Nu ska man kunna bli upp mot 30 personer i de nya lokalerna där man idag kör ett skift så det finns plats att växa vidare. Men då gäller det att bli mer aktiv på marknaden. Med anledning av detta har en veteran i branschen tagits in – Johan Engkvist som under väldigt många år bara har jobbat som säljare mot andra tryckerier på olika företag i branschen. 

– Johans uppdrag är att göra Temo mer kända hos tryckerierna i hela landet, säger Magnus och Johan.

Det handlar om allt från små copyshops till alla de största tryckerierna. Ingen är för stor eller för liten för att jobba med Temo.

– Potentialen är jättestor och jag ska se till så att det känns enkelt och tryggt att använda oss som underleverantör, säger Johan Engkvist.

Budskapet till branschen är: Tryck det ni vill själva – vi tar hand om resten.

Lastkajen ligger mitt i fastigheten – detta är något man inte hade på det gamla stället.

Självklart med offset

Investeringar har man historiskt nästan alltid prickat ”fel” som exempelvis 2009 – när man mitt i finanskrisen – investerade i en 8-färgare rulloffsetpress. Så att den här flytten skulle ske under ett krisår tänker bröderna Forsberg inte är så förvånande.

Inför flytten den här gången investerade man i ytterligare en 8-färgare rulloffsetpress – en begagnad press som är upprustad till toppskick. 

– Livslängden är en helt annan för offsetpressar så det är mycket billigare i längden, säger Johan Forsberg.

– Vi övervägde självklart inkjet men det kräver en helt annan affärsmodell, tillägger Magnus.

Temo Mailer producerar alla typer av trycksaker och kuvert, i och med flytten, har man nu också investerat i kuvertering och mer efterbearbetning. I det nya huset fick man också plats att ta in företaget TM Bokbinderi och därmed har man nu det mesta inhouse för alla typer av trycksaker.

– Vi är bra på alla korta puckar inom reklam- och kontorstryck men också utskick, både ADR och ODR, för detta har vi nu allt som behövs i huset.

Förutom de stora rulloffsetpressarna har man också flera digitalpressar från Ricoh och en uppsjö av utrustning för efterbehandling och kuvertering.

– Ledtiderna är väldigt korta idag och där måste man kunna vara väldigt snabb för att serva kunderna så de blir nöjda.

På digitaltrycksidan har man två Ricoh-maskiner som bland annat trycker kuvert utfallande.

Stor produktionspartner till branschen

Den största delen av verksamheten bygger på att man är underleverantör till andra tryckerier, printföretag och trycksaksförmedlare. Det finns en del direktkunder men detta är inte en marknad man bearbetar aktivt.

– Vi har med flit aldrig marknadsfört oss och vi fyller våra maskiner till stor del genom att jobba med andra tryckerier och förmedlare. 

– Och nu har vi för första gången anställt en säljare i Johan Engkvist som ska bearbeta tryckerierna runt om i landet, säger Johan Forsberg.

Kuverttryck är också en stor del av verksamheten och de trycker man till stor del i de specialanpassade offsetpressarna men också digitalt. Därför var det naturligt att också investera i kuvertering.

Lagom är bäst inom automatisering

För Temo skapar automatisering ibland stora problem eftersom felaktiga dokument kommer in i produktionen

– Alla säger att om man inte gör allt automatiserat så funkar det inte – för oss är det tvärt om – om vi inte lägger manuell tid på jobben så funkar det inte, säger Magnus.

– Vi upptäcker när kunderna missar saker. Det är en stor del av vår service.

”Vi kan göra allt”

– Vi printar också mer storskaligt med digitaltryck direkt på kuvert. Eller adressering med inkjet på kuvert och brevpapper. Eller personifierat direkt i digitalpressarna, säger Johan.

I den nya anläggningen finns nu totalt sett en väldigt bred produktionsapparat.

– Drar vi igång alla maskiner kan vi trycka allt, efterbearbeta och kuvertera på mindre än en dag. Gärna med en stans eller perforering också.

– Vi blir en väldigt snabb och flexibel produktionspartner till våra kunder helt enkelt, avslutar Magnus.

redaktionen@branschkoll.se

Branschkoll växer med nytt bevakningsområde

Idag lanserar Branschkoll sin senaste satsning – “Pack & Etikett” – omvärldsbevakning för branscherna förpackning och etikett.

redaktionen@branschkoll.se

Packnorth: Tre förpackningstrender från Afry

redaktionen@branschkoll.se

Rapport från en digital förpackningsmässa

redaktionen@branschkoll.se