Prishöjningar på papper – ökad efterfrågan, minskad pappersproduktion och valutaeffekter driver utvecklingen

Det stigande priset på euron påverkar papperspriset. (Källa: Riksbanken)
Det stigande priset på euron påverkar papperspriset. (Källa: Riksbanken)

Det genomsnittliga priset på pappersmassa har ökat med 31 procent sedan januari 2017 enligt siffror från Skogsindustrierna. Nu aviserar alla pappersleverantörerna om höjda priser.

De ökade kostnaderna för papperstillverkarna ska nu ut på de grafiska producenterna – samtliga stora pappersåterförsäljare har aviserat om nya prishöjningar. Även tryckerier går ut till sina kunder i öppna brev och informerar om läget.

Pappersbruken har de senaste åren kraftigt minskat sin produktionskapacitet av grafiskt papper och enligt Skogsindustriernas senaste rapport är nu marknaden i Europa i balans. Man skriver att ”trots minskad efterfrågan på grafiskt papper är marknadsbalansen i Europa bra till följd av nedläggningar av produktionskapacitet”.

Papperspriser utveckling 2017

Men efterfrågan på massa globalt ökar och bara i början av 2018 har produktionen av massa ökat med fem procent. Mjukpapper är ett segment där efterfrågan på massa ökar just nu.

pappersproduktioen

Den stigande euro-kursen påverkar också priserna. En euro kostar idag 10,30 kr och har inte stått så högt sedan 2009. (Se kursutvecklingen i diagrammet överst)

Priset ska enligt en källa som Branschkoll pratat med påverkas av prishöjningar på frakter som orsakas av en stor brist på kapacitet i nuläget.

Skogsägarna trycker också på från sitt håll och begär nu mer betalt för skogen. LandSkogsbruk skriver att ”Skogsägare i upprop: ”Vi kräver bättre betalt för virket””.

Prisaviseringar

Igepa, Papyrus och Antalis har alla aviserat om prishöjningar i april.

Igepa:
Prishöjningen varierar beroende på produkt men blir i snitt cirka 3,5 procent och gäller med början tisdagen den 3 april 2018. (Källa: Igepa)

Papyrus:
Prishöjningarna uppgår till 4-10 % och gäller för leveranser fr.o.m. 2018-04-23. Det gäller allt från bestruket och obestruket papper till kartong, storformat och självhäftande produkter. (Källa: Papyrus)

Antalis:
Prishöjningarna kommer att uppgå till mellan 4 och 9 procent. Gäller från och med den 27 April. (Källa: Antalis)

Scandraft:
Scandraft aviserade om prishöjningar redan i början på året då man gick ut med ett meddelande om höjningar på mellan 3 och 22 procent gällande bland annat papper, kartong, well, plåt och akryl. (Källa: Scandraft)

Nystartad grafisk koncern gör nytt förvärv – söker vd och fler bolag att köpa

Print group

Växer med ytterligare en grafisk verksamhet i samma koncern.

redaktionen@branschkoll.se

Lagom mix i marknadsföringen skapar bäst effekt – visar ny svensk forskningsrapport

100 watt 1800

Vilken typ av kommunikation driver bäst effekt? Här är svaret och marknadsföring offline står starkt. Mycket starkt.

redaktionen@branschkoll.se

Svensk bild-app med eget tryckeri i samarbete med telekombolag

Når 29 miljoner användare genom partnerskapet.

redaktionen@branschkoll.se

Detta är en fossilfri transport

Postnord leverans 1800
Ämnen i artikeln: Postnord

Branschöverenskommelse definierar konceptet – ska eliminera otydliga och missvisande miljöpåståenden.

Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Postnord först med Svanenmärkta e-handelstransporter

Postnord svanen
Ämnen i artikeln: Postnord
Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Pressbyråns affischer blev viral succé

Pressbyran Kanelkampanj 2023 1800

Pressbyråns senaste kampanj för kanelbullens dag blev en total succé. Först stals affischer på stan – nu säljs en kollektion på auktion.

Resumé skrev i förra veckan om kampanjen som ”utsatts för stöldvåg”.  Byrån Åkestam Holst hade gjort en pastisch av fransk parfymreklam och det gillades av passerande som helt enkelt tog med sig affischerna hem.

– Responsen har varit fantastisk, även med Pressbyrå-mått mätt. Många kunder har hört av sig och efterfrågat materialet eller de digitala filerna för att kunna skriva ut själva. Att våra utomhusaffischer är så här heta är ovanligt även för oss, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige till Resumé.

Säljs på Tradera

Nu säljs de fyra motiven på Tradera – tryckta exklusivt och inramade för att kunna hängas upp på väggen direkt. Pengarna från det vinnande budet doneras till Håll Sverige Rent.

Du hittar auktionen här.

Tomma ramar pa tunnelbanan 1800
Tomma ramar i rulltrapporna. Bild: Pressbyrån
redaktionen@branschkoll.se

Plockmatic anställer marknadschef

John Elliot 20230926 135851987 iOS 1800
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har utsett John Elliot att ansvara för koncernens marknadsföring.

Rekryteringen sker i en viktig fas för företaget som fortsätter att expandera globalt, skriver man i ett pressmeddelande.

John Elliot har över 17 års erfarenhet av B2B-marknadsföring och kommer senast från en roll som marknadschef på 3nine AB.

– Jag ser fram emot att bidra till företagets globala expansion och stärka dess varierade varumärkesportfölj, säger John Elliot.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Visual Art tecknar avtal med Alko för digitala skärmar i butik

Visual art 1800
Ämnen i artikeln: Visual Art

Visual Art har ingått ett avtal med Alko, den finska statsägda alkoholförsäljaren, för att modernisera och förbättra företagets digitala medienätverk i butikerna. Avtalet, som har ett årligt värde på cirka 150 000 euro, kommer att se Visual Art konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland.

– På bara fyra veckor kunde vi konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland till Signage Player, säger Andreas Ström, Chief Revenue Officer på Visual Art Group i ett pressmeddelande.

Visual Art kommer att hantera underhållet av det digitala medienätverket och vidareutveckla mjukvaruplattformen Signage Player, medan Fite (som man vann upphandlingen tillsammans med) tar ansvar för utrustningsunderhåll och nya skärminstallationer.

Ämnen i artikeln: Visual Art
redaktionen@branschkoll.se

Zetadisplay förvärvar österrikiska Peakmedia

Malmö-baserade Zetadisplay har köpt Peakmedia, ett framstående digital signage-företag i Österrike. Affären, som finansieras genom Zetadisplays befintliga lånefaciliteter, syftar till att stärka företagets närvaro i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz).

Zetadisplays vd, Per Mandorf, framhåller att förvärvet kompletterar företagets tillväxtstrategi i DACH-regionen. Peakmedia, som har kunder även i södra och östra Europa samt på Balkan, tillför en attraktiv kundportfölj och möjligheter till gemensamma tillväxtinitiativ.

För Peakmedia är affären en del av deras tillväxtstrategi och en möjlighet att stärka sin marknadsposition. Företaget kommer initialt att fortsätta under sitt nuvarande varumärke som en del av ZetaDisplay.

Peakmedia grundades 2012 och har nu cirka 9.000 aktiva licensierade installationer. De erbjuder en rad tjänster som spänner från konceptdesign till installation och innehållsproduktion inom digitala skyltar enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se

Allt tuffare läge för nyhetstidningar på papper

Dagstidning

Kvällstidningarna slutar med söndagstidning på papper – och i glesbygden är den helt på väg bort. Slutet för nyheter på papper närmar sig. Vissa aktörer håller hårdare i papperet än andra.

redaktionen@branschkoll.se