Plastproblemet måste lösas – här är regeringens plan
Plastproblemet är en global angelägenhet och nu har regeringen presenterat sin plan till lösning.
Den 21:a februari presenterade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) regeringens nya handlingsplan för plast. Hon pekade ut materialets negativa konsekvenser i flera led.
– Plasten är ett relativt nytt material och nu finns det faktiskt nästan överallt. Men vi vet ännu inte hur den stora förekomsten påverkar vår hälsa. Därtill är plasten väldigt svår att återvinna vilket ju är negativt, säger Strandhäll.
För att minska påverkan på klimat och miljö har regeringen tagit fram en handlingsplan omfattande 55 åtgärder, bland annat så ska plastförpackningar i genomsnitt innehålla 30 procent återvunnen råvara 2030.
Återanvändning och återvinning
Användningen av engångsmuggar och matlådor ska minska med 50 procent till 2026 och från januari 2024 måste restauranger och liknande som säljer mat i engångsförpackningar kunna erbjuda sina kunder återvinningsbara alternativ.
Branschorganisationen IKEM har reagerat på handlingsplanens 55 punkter och skriver:
– IKEM är positiva till att regeringen vill bidra till en cirkulär ekonomi för plasten men hade hoppats på mer om vi ska kunna vara ledande inom området.
Den svenska plastbranschen saknar tre viktiga områden i handlingsplanen, enligt IKEM.
Kemisk återvinning
– Vi saknar en satsning från regeringen på kemisk återvinning som är nödvändigt för att vi ska kunna återvinna all plast samt klara målet på 30 procent återvunnen plast i alla plastförpackningar till 2030, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastvarufrågor på IKEM i ett pressmeddelande.
Kvotplikt
– Vi hade hoppats på att regeringen skulle införa en kvotplikt på 25 procent återvunnen råvara i produkter av mjuk polyeten (LDPE och LLDPE) till 2025, som höjs till 40 procent från och med år 2030. För plastbranschen är detta viktigt för att öka efterfrågan på återvunnen plast. Naturvårdsverket har också föreslagit detta för regeringen, säger Lena Lundberg.
Etappmål
– Vi hade också velat att regeringen skulle anta ett nytt etappmål för plastavfall som uppkommer i byggsektorn. Nuvarande etappmål för byggsektorns avfall är mindre styrande för lättare material som plast.
Läs IKEMs förslag på bra plastpolitik som stödjer branschens omställning i rapporten Politik för en hållbar plastanvändning.
Läs mer: Regeringens handlingsplan för plast.